شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۰۹۰۰۰۲۰

در مواقع زلزله چه كار کنیم؟

نکات ایمنی در مواقع زلزله,توصیه های پس از زلزله,توصیه های قبل از زلزله

با انجام دادن برخی از اقدامات مي توان میزان خسارت زلزله را کم کرد؛به‌ طوری که آسیب‌های جانی کمتر باشد. این در حالی است که زمین‌لرزه‌ها همگی به یک نوع رفتار نمی‌کنند. ممکن است یک زلزله بزرگ بیاید و بعد پس‌لرزه‌ای نباشد یا اینکه چند پس لرزه بیاید و بعد زلزله‌ بزرگی رخ ندهد. هنوز علم زلزله شناسی توانایی پیش بینی دقیق ندارد. اما بیشتر از رفتار زمین‌ لرزه‌‌ها، رفتار شهروندان است که می‌تواند تیتر اخبارِ فردا را تعیین کند. قبل، بعد و هنگام زلزله باید چگونه رفتار کنیم؟

 

قبل از وقوع زلزله

حرکت زمین به‌ندرت علت واقعی مرگ یا آسیب است. بیشترین تلفات، ناشی از فروپاشی ساختارهای جزيی، سقوط اجسامی مانند سرازیر شدن دودکش‌ها، سقوط آجر، گچ سقف و وسایل روشنایی است. بسیاری از این موقعیت‌ها با رعایت چند راهکار ساده، قابل پیشگیری و اجتناب است. اشیاي سنگین‌تر را روی قفسه‌های پایین‌تر قرار دهید تا از شکستگی و آسیب شخصی جلوگیری شود. هر چیزی که ممکن است سرازیر شود، مانند قفسه‌های سنگین، لوازم‌خانگی و مبلمان را نزدیک دیوار قرار دهید.

 

قاب عکس‌های سنگین یا آینه‌ها را بالای تخت نگذارید. حتی‌الامکان از آویزان کردن گلدان‌ها از سقف بپرهیزید؛ چرا که امکان دارد از قلابی که به آن متصل شده‌اند، بیرون بیایند. برای جلوگیری از شکستن لوله ها و آتش سوزی، بخاری آبی خود را به داربست یا تسمه‌های مخصوص آویزان کنید. محل همه‌ سوییچ‌های مهم و سوپاپ های مسدودکننده را بشناسید و راه‌های خاموش کردن یا بستن آن‌ها را به یاد داشته باشید. برای این کار می‌توانید از یک تعمیرکار نزدیک محل سکونت‌تان کمک بگیرید. یک چراغ قوه، یک رادیو قابل حمل با باتری‌های تازه، یک جعبه کمک های اولیه و یک کپسول آتش نشانی (کلاس C كه برای اطفاي هرگونه حریقی از جمله آتش سوزی‌هایی که با برق، گریس و گاز ایجاد شده اند، کاربرد دارد)، آبِ شیرین برای مصرف حداقل سه روز، کنسروهای غذا و یک آچار قابل تنظیم برای بستن شیر گاز و آب در اختیار داشته باشید.

 

هنگام زلزله

در وقتِ وقوع زلزله ممکن است در عرض یک یا دو ثانیه تکان خفیفي را که به صورت تدریجی شدیدتر می‌شود، تجربه کنید که باعث افتادن یا سقوط شما شود. ممکن است تکان‌هایی که حس می‌کنید، شبیه زمانی باشد که کامیونی با خانه شما برخورد کرده است. یک یا دو ثانیه بعد، شما تکان‌ها را به تمامی احساس می‌کنید و همان‌طور که در مثال اول ذکر شد، ممکن است تغییر مکان از اتاقی به اتاقی دیگر غیرممکن باشد. آرامش خود را حفظ کنید و هرجا هستید، همان‌جا بمانید. اگر داخل خانه هستید، روی زمین دراز بکشید. زیر یک میز محکم یا وسیله ای شبیه به آن پناه بگیرید. تا وقتی که تکان‌ها تمام نشده همان جا بمانید. اگر میزی نزدیک‌تان وجود ندارد، دولا شوید و سر و صورت‌تان را با دست بپوشانید و در نزدیک‌ترین گوشه ساختمان پناه بگیرید.

 

اگر زیر میز پناه گرفته‌اید، سر و گردن خود را بپوشانید و تا تمام شدن لرزه‌ها همان جا بمانید. از پنجره‌ها، بناهای آجری (مثل شومینه)، قفسه‌ کتاب، کابینت ظرف های چینی و آینه ها فاصله بگیرید. اگر بیرون از خانه هستید از ساختمان‌ها، درختان و تیرهای چراغ برق، فاصله بگیرید. اگر درحال رانندگی هستید، دور از گذرگاه‌ها حرکت کنید؛ به آرامی در یک منطقه امن توقف کنید و در وسیله نقلیه خود بمانید. از پل‌ها دور بمانید و به رادیو گوش دهید. اگر در یک ساختمان بلند هستید همان جا و در همان طبقه بمانید. زیر یک میز پناه بگیرید و از دیوارهای بیرونی و پنجره‌ها فاصله بگیرید. از آسانسور استفاده نکنید.

 

پس از زلزله

انتظار وقوع پس لرزه را داشته باشید. این پس لرزه‌های ثانویه معمولا ضعیف تر از لرزه‌های اصلی هستند ولی می‌توانند در ساختارهای ضعیف خرابی به بار بیاورند. امکان دارد در ساعات اولیه یا روزها، هفته ها و حتی ماه‌ها بعد از زلزله اصلی به وقوع بپیوندند.

 

برای محافظت کردن پاهای‌تان از خرده‌شیشه‌های شکسته، کفش مناسب بپوشید.جراحت‌های خود را بررسی کنید و اگر لازم بود از جعبه کمک های اولیه استفاده کنید.اگر بوی گاز استشمام کردید یا لوله شکسته ای به چشم‌تان خورد، شیرفلکه اصلی را ببندید و تا زمانی که اداره برق، خانه شما را بررسی نکرده است از گاز و برق خانه استفاده نکنید.

 

کبریت نزنید و از شیرگاز یا کلید برق تا زمانی که از عدم نشتی گاز اطمینان حاصل نکرده‌اید، استفاده نکنید.قبل از استفاده از دستشویی، شبکه فاضلابی را بررسی کنید. سینک و وان حمام را تخلیه کنید. داروهای ریخته شده، سفید کننده ها، بنزین و سایر مایعات قابل اشتعال را پاک کنید.برای حفظ ایمنی و پیش‌بینی خطرات احتمالی، آسیب‌های وارد شده به ساختمان یا مثلا ترک‌های دودکش را چک کنید.

 

برای وقوع پس لرزه‌هایی که می توانند باعث خرابی ساختارهای ضعیف شوند، آمادگی داشته باشید.برای دریافت اطلاعات و دستورالعمل های ایمنی به رادیو گوش دهید و از تلفن به جز در موارد اضطراری استفاده نکنید.

 

ghanoo​ndaily.‎​ir
  • 14
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش