جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۶۱۰۰۰۰۲۹

جایگاه دهقانان در ساختار قدرت اجتماعی

دهقانان,طبقه متوسط جامعه,قدرت اجتماعی

دهقانان را برای نخستین‌بار در تاریخ ایران می‌توان در جامعه طبقاتی عهد ساسانی جست‌وجو کرد؛ جایی‌که این جمعیت در کنار طبقه اشراف و روحانیون، یکی از کاست‌های جامعه ایران عهد ساسانی را تشکیل می‌دادند. این گروه، نه امتیازات و قدرت اشراف و روحانیان را داشتند و نه مانند رعایای امپراتوری به هیچ انگاشته می‌شدند. به این‌ترتیب نقش میانجیگرانه‌ای را در این رابطه برعهده گرفتند و در حقیقت می‌توان آنان را اشراف خرده‌مالک به حساب آورد.

 

این جمعیت از یک‌سو، کار اخذ مالیات از رعایا برای حکومت را بر عهده داشتند و از طرف دیگر تأمین نیروهای نظامی در هنگام جنگ‌ها در زمره وظایف آنان بود. ایفای چنین نقش بینابینی موجب شد دهقانان همواره به‌عنوان حافظان هویت ایرانی مطرح شوند و این جایگاه در جریان حمله اعراب بیش از پیش به چشم می‌خورد. در شرایطی که امپراتوری ساسانی از پس قرن‌ها تمدن به‌دست جمعیتی بادیه‌نشین ساقط می‌شود این دهقانان هستند که به نجات تمدن ایران شتافته و میراث‌دار نظم کهن و ناقل آن می‌شوند.

 

از آن‌جا که معیشت این گروه در پیوند با زمین قرار داشت، آنان صلح را بر جنگ ارجح می‌دانستند؛ بنابراین کوشش کردند از طریق گرویدن به اسلام و همدستی با خلفا، آرامش را برقرار کرده و تلفات را به حداقل برسانند. این طبقه به‌زودی به دلیل تخصص و تجربه‌ای که در رابطه با ایفای نقش میانجی دولت و رعیت در ساختار حکومت داشتند، به‌عنوان وزیر و مشاور در دستگاه خلافت به خدمت گرفته شدند.

 

در حقیقت آگاهی و کاردانی این جمعیت بود که از ورود ضربات سهمگین به پیکر جامعه ایران جلوگیری کرد و اداره سرزمین‌های اسلامی را انتظام بخشید. از سوی دیگر حکومت اسلامی به منظور اداره سرزمین‌های جدید و اخذ مالیات ناچار بود از دهقانان استفاده کند و این شرایط به حفظ و حتی بهبود جایگاه آنان در ساختار زندگی اجتماعی انجامید.

 

در نخستین سده‌های اسلامی دهقانان در نواحی خراسان و ماوراءالنهر به سبب فاصله از مرکز خلافت، بیشتر از دیگر نقاط، موفق به حفظ نقش سنتی خود و امتداد آن به شیوه دوره ساسانیان بودند. به علاوه این گروه امکانات خود را در حمایت از مردم برای دفع حملات دشمن در شرق و تعدیات عمال خلیفه به خدمت گرفتند و به مرور به این منظور یک نیروی نظامی ترتیب داده شد.

 

با ورود مأمون، خلیفه آینده عباسی به خراسان، در پی نیاز او برای اداره سرزمین‌ها و اقدام علیه برادرش امین، همکاری او با خاندان‌های محلی که از دهقانان بودند آغاز شد و با ورود این افراد به دستگاه خلافت و قدرت‌گرفتن آنان شاهد شکل‌گیری نخستین حکومت‌های مستقل در ایران بعد از اسلام هستیم.

 

طاهریان و سامانیان، دو نمونه از این نوع حکومت‌ها هستند که دارای پایگاه دهقانی بودند. بعد از این نیز با تشکیل حکومت‌های ترک در ایران، دهقانان نقش سابق خود را به منظور دریافت مالیات از رعایا و تأمین نیروهای نظامی حفظ کرده و در ساختار بوروکراتیک دولت‌ها نیز ورود پیدا کردند. در دوره مغول نیز دهقانان بار دیگر حافظ نظم کهن و فرهنگ و تمدن ایران شدند و کوشیدند جامعه ایران را از شرایط سختی که در آن گرفتار شده بود عبور دهند.

 

در این دوره دهقانان بار دیگر نقش خود را به عنوان ضربه‌گیر در تحولات ایفا کردند و کوشیدند ضمن آن‌که مانع تخریب دستاوردهای تمدنی و فرهنگی ایران می شوند، به وضعیت معیشتی مردم نیز در آن شرایط کمک کنند. اما به مرور از اهمیت جایگاه آن‌ها تا حدی کاسته شد؛ به گونه‌ای که در دوران معاصر تفاوت آن‌ها با زارعین یا رعیت، همان سهم محدودی بود که از زمین داشتند.

 

دولت نیز اعتبار چندانی برای جایگاه آنان قائل نبود و در وضعیت معیشتی نه‌چندان مطلوبی روزگار می‌گذراندند. به این ترتیب نمی‌توان دهقانانی را  که در آستانه اصلاحات ارضی در ایران می‌زیستند به تمامی در امتداد دهقانان عهد ساسانی دانست، اما تحول جایگاه این طبقه تا زمانی‌که کشاورزی در اقتصاد ایران صاحب اهمیت بوده، نقش قابل‌توجهی در صورتبندی زیست اجتماعی در جامعه ایران ایفا می‌کند.

 

سمیرا دردشتی

 

 

asemandail​y.‎​ir
  • 13
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش