چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۰۸ - ۰۳ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۰۲۵۳
رفاه و آسیب های اجتماعی

کاهش اعتماد اجتماعی زمینه‌ساز فروپاشی سیاسی می‌شود

کاهش اعتماد اجتماعی در کشور,خشم فروخورده
یک جامعه شناس با اشاره به کاهش اعتماد اجتماعی در کشور گفت: چند سالی است که اعتماد اجتماعی در ایران رو به کاستی می‌رود و این امر در اعتراضات اخیر تشدید شده است؛ حال آنکه کاهش اعتماد اجتماعی زمینه‌ساز فروپاشی سیاسی می‌شود.

امان الله قرایی مقدم در گفتگو با «توسعه ایرانی» افزود: زمانی که مسوولان به وعده‌های خود جامه عمل نمی‌پوشانند و یا اینکه نسبت به مسائل و مشکلات افراد جامعه واکنش چندانی نشان نمی‌دهند دیگر مردم اعتماد اجتماعی نخواهند داشت و اعتراضات خود را با روش دیگری مانند تجمع نشان خواهند داد.

این جامعه شناس در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه علت اصلی کاهش اعتماد اجتماعی در جامعه کنونی چیست، یادآور شد: شکاف بین نسلی و نادیده گرفتن خواسته‌ها و نیاز افراد به خصوص جوانان و نوجوانان در افزایش کاهش اعتماد اجتماعی نقش بسزایی دارد. به عبارت ساده‌تر زمانی که تعاملات اجتماعی دچار خلأ و اشکال می‌شود و یا به هر دلیلی از بین می‌رود. به طور حتم شاهد کاهش اعتماد اجتماعی خواهیم بود.

وی ادامه داد: این روزها نسل خاکستری به دلیل نادیده گرفته شدن دیگر تاب‌آوری چندانی در برابر مشکلات و مسائل ندارند. از این رو به دنبال احقاق حقوق خود هستند.

قرایی مقدم با بیان این مطلب که انتظار می‌رفت دولت از گذشته برنامه‌ریزی مناسبی برای حل معضل نبود اعتماد اجتماعی داشته باشد، یادآور شد: متاسفانه در سال‌های گذشته علی‌رغم گوشزدهای مکرر از سوی کارشناسان و جامعه‌شناسان، دولت هیچ برنامه‌ای برای افزایش همدلی در میان افراد جامعه نداشت. بنابراین بروز این نوع اعتراضات اتفاقی بسیاری بدیهی به نظر می‌رسد.

نقش فاصله طبقانی در کاهش اعتماد اجتماعی

این جامعه شناس گفت: باید یادآور شد که نبود اعتماد اجتماعی می‌تواند زمینه ساز سقوط سیاسی شود، چرا که در شرایط موجود مشارکت اجتماعی به حداقل خواهد رسید و این چند دستگی در میان افراد جامعه تبعات منفی سیاسی بسیاری را به دنبال خواهد داشت.

قرایی مقدم یادآور شد: متاسفانه کاهش مشارکت اجتماعی نه تنها جامعه را هدف می‌گیرد بلکه مشکلات اقتصادی و سیاسی عدیده‌ای را به دنبال خواهد داشت. به عنوان مثال دیگر در این شرایط مردم با برنامه‌های گروهی از قبل تعیین شده همراهی چندانی نخواهند داشت.

زمانی که مسوولان به وعده‌های خود جامه عمل نمی‌پوشانند و یا اینکه نسبت به مسائل و مشکلات افراد جامعه واکنش چندانی نشان نمی‌دهند دیگر مردم اعتماد اجتماعی نخواهند داشت و اعتراضات خود را با روش دیگری مانند تجمع نشان خواهند داد

وی افزود: افزایش فاصله طبقاتی یکی از مهمترین دلایل کاهش اعتماد اجتماعی است. متاسفانه طی سال‌های اخیر شاهد افزایش فاصله طبقاتی در جامعه هستیم، اتفاقی که منجر به توسعه فقر در کشور شد و چند شغله بودن هم نتوانست هزینه‌های جاری خانواده را پوشش دهد.

این جامعه شناس در خصوص اینکه نقش خانواده در کاهش اعتماد اجتماعی چیست، متذکر شد: خانواده در کاهش اعتماد اجتماعی نقش بسزایی دارد. به گونه‌ای که می‌توان پایه‌گذار کمرنگ شدن اعتماد اجتماعی را خانواده دانست.

قرایی مقدم عصیانگری را شاخصه اصلی کاهش اعتماد اجتماعی عنوان کرد و ادامه داد: در جامعه‌ای که اعتماد اجتماعی وجود نداشته باشد به یقین همدلی و آرامش چندانی به چشم نخواهد خورد.

وی افزود: افزایش نزاع خیابانی، نبود اعتماد میان افراد و مسائلی از این دست از ابتدایی‌ترین معایب حذف اعتماد اجتماعی در جامعه است.

 قرایی مقدم گفت: سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از اصلی‌ترین مولفه‌های اعتماد اجتماعی است. به عبارت ساده‌تر اعتماد اجتماعی علت سرمایه اجتماعی است. تا جایی که اعتماد اجتماعی از شرایط عمده و کلیدی برای مالکیت هر جامعه‌ای محسوب می‌شود. به گونه‌ای که اگر اعتماد اجتماعی در سطح جامعه حذف شود. دیگر مشروعیت نظام و آن توسعه‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی از بین خواهد رفت.

وی در ادامه بیان کرد: حذف اعتماد اجتماعی باعث از بین رفتن مشروعیت نظام سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خواهد شد. اعتماد اجتماعی یک نوع فرآیند میان افراد جامعه و سازمان‌ها است. باید توجه داشت که اعتماد اجتماعی می‌تواند به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر میزان روابط اجتماعی که افراد با یکدیگر دارند، تاثیرگذار باشد؛ به عبارت ساده‌تر هرچه میزان روابط میان افراد،گروه‌ها و سازمان‌ها بیشتر باشد، به همان میزان روابط اجتماعی نیز از ثبات و پایداری بیشتری برخوردار است. بنابراین اعتماد اجتماعی نتیجه تعاملات اجتماعی موجود است، حال چنانکه تعاملات اجتماعی افزایش یابد به طور حتم شاهد افزایش اعتماد اجتماعی نیز خواهیم بود.

قرایی مقدم در رابطه با دیگر نتایج کاهش اعتماد اجتماعی گفت: کاهش اعتماد اجتماعی می‌تواند زمینه ساز از بین رفتن انضباط اجتماعی شود به عبارت ساده‌تر اگر این سرمایه اجتماعی از بین برود، دیگر نمی‌توان انتظار خدمات رسانی‌های اجتماعی را نیز داشت.

چند سالی است که اعتماد اجتماعی در ایران رو به کاستی می‌رود و این امر در اعتراضات اخیر تشدید شده است؛ حال آنکه کاهش اعتماد اجتماعی زمینه‌ساز فروپاشی سیاسی می‌شود

  • 18
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۷
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
این حرفها را نگو برات نون آب نمیشه یاد بگیر مانند امثال خاوریها زیادند به ظاهر آنگونه و چاپلوسی و ریا کاری و نهایت ادامه زندگی در بهشت جهان اما با انتقاد و گفتن واقعیت ها زندگی فعلی هم کوفتت می کنن
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ویژه سرپوش