جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۲۵ - ۰۴ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۰۹۱۴
رفاه و آسیب های اجتماعی

حاشیه نشینان جنوب تهران

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی,حاشیه نشینان ده لهک

جاده پردار و درخت را که رد کنی، می‌رسی به یک جاده خاکی. همان جاده پردست‌اندازی که راننده ترجیح می‌دهد واردش نشود. به محض پیاده شدن، بوی گیاه، کاهگل و خاک خیس بینی‌ را پر می‌کند.

 

آفتاب تند تابستان بر سر و صورت می‌زند. یک در بزرگ که آلونک‌های خشتی دورش ساخته شده، همه آن چیزی است که «ده لهک» نامیده می‌شود. منطقه‌ای حاشیه‌ای در جنوب تهران و در چند کیلومتری روستای سیمون در اسلامشهر.

 

همان روستای حاشیه‌ای که چندی پیش بازسازی شد. لهکی‌ها امیدوارند هرچه زودتر روستای آنها هم ساخته شود. می‌گویند تا همین سال قبل که خبری از ساخت روستا نبود، لهک تنها ۱۴ خانوار داشت اما این روزها تعداد اهالی به ۴۰ خانوار هم رسیده.اطراف لهک پر است از زمین‌های کشاورزی؛ تابستان‌ها بامیه، گوجه، خیار و زمستان‌ها شلغم، لبو و کلم سفید ترشی می‌کارند.

 

این روزها گل‌های سفید بامیه و سبزی زمین‌ها به این نقطه بی‌آب و علف پایتخت، جلوه داده. بچه‌ها بدون توجه به گرمای هوا زیر سایه یک درخت جمع شده‌اند و بلند بلند می‌خوانند: «کی بود، چی بود خربزه، هر کی نخورده باشه، حتماً دلش می‌سوزه...» شاد و بدون دغدغه به نظر می‌آیند، درست برخلاف پدر و مادرهای‌شان.

 

ساعت ۱۲ ظهر درست وقتی که زنان کشاورز و بچه‌های‌شان برای دمی استراحت به خانه برگشته‌اند، به لهک می‌رسیم. شیرآب وسط حیاط، تنها منبع تأمین آب اهالی است. دورش جمع شده‌اند و به دست و صورت‌شان آبی می‌زنند. اهالی همه مهاجرند و این روزها مشغول کشاورزی؛ از زن و مرد گرفته تا کودک و جوان. چادرهای گلدار، همین جور پخش زمین شده‌اند. کشاورزان زن آنقدر خسته‌اند که حتی حوصله جمع کردن چادرهایشان را هم ندارند. تانکر آب در بلندی نصب شده، همان تانکری که آب مصرفی همه اهالی را تأمین می‌کند.

 

ثریا ۲۲ ساله دختر کوچکش یاسمن را بغل کرده. او تنها فرزندش نیست یک دختر ۵ ساله هم دارد.۱۴ سالگی ازدواج کرده: «خیلی زود ازدواج کردم، اینجا همین است، همه دخترها را زود شوهر میدن. این اطراف که مدرسه نیست. خیلی دلم می‌خواست درس بخونم اما نشد!» بچه‌ها را پیش مادرش می‌گذارد و خودش سر زمین می‌رود.

 

چند سالی است دیگر توان کشاورزی ندارد: «کار و سختی‌اش به کنار، دیگه عادت کرده‌‌ایم. اینجا وضع زندگی‌مان را ببین! آب‌مان که آب چاه است، گاز و تلفن هم که نداریم. خانه مرا بیا ببین!» اتاق ثریا آلونک کوچکی است. توی دیوارها کمد درست کرده‌اند. توی اتاق هم چیزی جز یک فرش لاکی، پهن نیست. پنکه روشن است. اتاق دم کرده و داغ داغ. بعضی از آلونک‌ها کولر دارند. همین امسال موفق شده‌اند از تانکر بزرگ، آبش را تأمین کنند اما ثریا در اتاقش کولر ندارد. گاهی از گرما گریه‌اش می‌گیرد.

 

اغلب آلونک‌های گلی، سقف‌های چوبی دارند. همان سقف‌هایی که همیشه اهالی می‌ترسند، شبی، نصفه شبی بر سرشان آوار شود. اهالی یک دستشویی و حمام مشترک دارند که همه از آن استفاده می‌کنند. لیلا زن میانسال، آرزویی ندارد جز بازسازی اینجا: «قبلاً خیلی تعدادمون کم بود. شنیدند اینجا را می‌سازن جمعیت اومد، همه به فامیل‌هاشون خبر دادن. حالا که می‌خوان بسازن، برای همه بسازن. این بنده خداها هم گرفتارن. آقای توکلی بنده خدا صاحب زمین حرفی ندارد. زمین را داده، کاش زودتر مثل سیمون برامون بسازن.»

 

زن دیگری از راه می‌رسد. از اقوام سیمونی‌هاست: «فقط کاش اینجا حق و ناحق نشه. خیلی‌ها درسیمون سال‌ها ساکن بودن. دو سه ماه رفتن یک جای دیگه بعد بهشون خونه ندادن. بنده خدا همین آقای محمد گزمه سال‌ها اونجا بود. ولی الان دارن تو یه زیرزمین زندگی می‌کنن. هر چقدر گفتن ما قدیمی اینجا هستیم، کسی باور نکرد. بعد به اونا که تازه چند ماه بود از راه رسیده بودن، خونه دادن. به این بندگان خدا ندادن.»

 

قربانعلی هم همین مشکل را دارد، امیدوار است اینجا خانه‌ای قسمتش شود: «از ۹ سالگی تو قلعه زندگی می‌کنم. می‌رفتم مدرسه بچه‌ها مسخره‌ام می‌کردن که بوی گوسفند میدی. برای همین مدرسه رو رها کردم.همه سختی‌های قلعه رو کشیدم اما حق من رو ندادن و به کسایی خونه دادن که احتیاج ندارن. الان ۵ تا از خونه‌های سیمون خالیه من در به در خونه‌ام.»

 

اما بشنوید داستان روستای لهک و سیمون را از زبان پژوهشگران طرح شناسایی مسائل و نیازهای قلعه سیمون و ده لهک. این طرح توسط پژوهشگران اجتماعی؛ جاوید سبحانی، اوختای حسینی و داریوش محمدی مجد با حمایت مؤسسه توانبخشی «امید فردا» انجام شد. طبق تحقیق آنها که سال گذشته انجام شد، ۱۴خانوار یعنی حدود ۵۰ نفر در لهک زندگی می‌کردند.

 

آنها می‌گویند: «در ساخت روستای قلعه سیمون، مشکلاتی برای اهالی پیش آمد. مثلاً کسانی که چند ماهی بود از روستا رفته بودند، همین ترک موقت موجب شد امکان خانه دار شدن را از دست بدهند. در همین مدت کسانی وارد فهرست گرفتن خانه شدند که اصلاً در قلعه سیمون ساکن نبودند و نتیجه آن شد که ترکیب و بافت روستا تغییر کرد.» این پژوهشگران تأکید می‌کنند بهترین راه برای جلوگیری از اتفاق‌هایی نظیر آنچه در قلعه سیمون رخ داده، اجرای تحقیقی مدون برای کاهش ریسک‌ها و ارزیابی تأثیرات اجتماعی ساخت این روستاست.

 

مرتضی توکلی، صاحب زمین‌های ده لهک هم در گفت‌و‌گو با ما آمادگی‌اش را برای واگذاری این زمین‌ها و ساخت آن اعلام می‌کند: «من هم کشاورزم و اهالی اینجا هم اغلب کشاورز و دامدارند. من هدفی ندارم جز کمک به آنها. الان حدود ۴۰ خانوار در لهک زندگی می‌کنند. یعنی حدود ۱۵۰ یا ۱۶۰ نفر.

 

مالک زمین‌های روستای سیمون بنیاد کوثر بود اما من این ۵ هزارمتر را بدون هیچ چشمداشت مادی واگذار می‌کنم تا این افراد در اینجا ساکن شوند.» به گفته توکلی نداشتن انشعاب آب، گاز، تلفن و امکانات رفاهی مانند مدرسه و درمانگاه، مهم‌ترین مشکل اهالی است. او امیدوار است با بازسازی لهک، دست کم تا ۵۰ سال آینده جلوی مهاجرت، دستفروشی و حاشیه نشینی در این منطقه گرفته شود.

 

او می‌گوید: «ساکنان اینجا اغلب مهاجران گناباد، سرگز، گرگان، بابل و زاهدان هستند و در کشاورزی تخصص دارند. اغلب آنها از اول عمرشان کشاورزی کرده‌اند و تنها خواسته‌شان این است که دست کم نیازهای اولیه‌شان تأمین شود.»طبق قول و قرار و پیشنویسی که توکلی با بسیج سازندگی خاتم الانبیا امضا کرده، بناست ۵۰ خانه برای اهالی روستا ساخته شود و کسانی در اولویت قرار بگیرند که در محل ساکن هستند و به کشاورزی مشغولند.

 

توکلی تنها نگرانی‌اش از ساخت روستای جدید لهک را این گونه بیان می‌کند: «تنها خواسته من برای نوسازی این است که بافت روستایی‌اش تغییر نکند و در ساخت آن، شکل روستاهای قدیمی حفظ شود. مثلاً اینجا همه خانه‌ها نیاز به انبار دارند، به هر حال کشاورزند و همه ابزار کار دارند و باید بتوانند آنها را انبار کنند.»

 

در اطراف لهک نه سوپر مارکتی هست نه نانوایی، نه هیچ مغازه دیگری. اهالی مجبورند برای هر خریدی تا جعفرآباد بروند. یکی از زن‌ها می‌گوید: «بچه‌ها برای مدرسه‌ که در جعفرآباد است، سرویس می‌گیرند. معمولاً تا ابتدایی می‌روند، بعدش امکاناتی نداریم. چه کسی بدش میاد بچه‌اش پیشرفت کنه؟ ما از خدا می‌خواهیم زندگی بچه‌ها عین زندگی ما نشه.

 

کاش زودتر واحدهای ما را بسازن خدا رو خوش میاد.»دختر جوان که تازه از سر زمین برگشته، دست‌هایش را زیر شیر آب می‌شوید و از من می‌خواهد دستم را زیر آب بگیرم. جوش، جوش است. دختر با التماس نگاهم می‌کند: «به همه بگویید ما هستیم که این شرایط را تاب می‌آوریم وگرنه زندگی این جوری واقعاً سخته، خیلی سخت.»

 

جاده خاکی را که رد می‌کنیم مرد جوانی را می‌بینم که بساط صیفی جاتش را برای فروش پهن کرده. گوجه فرنگی، بادمجان و خیار. آنها با همه سختی هنوز کشاورزند و می‌خواهند کشاورز باقی بمانند، بوی گیاه و سبزی و زمین‌های نمدارشان همچنان در هوا بپیچد؛ بوی روستا، بوی زندگی.

 

 

iran-newspaper.com
  • 18
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش