جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۵۳ - ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۷۸۲۹
سایر حوزه های اجتماعی

پدیده دستفروشی، این روزها دیگر پدیده نیست

دو روز پیش در خیابان فلسطین، آگهی استخدامی با مضمون استخدام دستفروش زبده، نظرم را جلب کرد. پس از تماس با شماره قید شده در آگهی و با دادن رزومه‌ای مبنی بر داشتن سابقه بساط کردن در مترو و فلکه صادقیه، کارفرمای مربوطه گفت: ما یک کارگاه تولید شال‌های زنانه با طرح‌های چاپی هنری هستیم. این شال‌ها از لحاظ طراحی مختص به خودمان است و از پارچه‌های مرغوبی در تولید آنها استفاده شده‌است. برای فروش آنها قصد داریم از دستفروشانی که سابقه کار دارند، دعوت به همکاری کنیم که در میدان‌های انقلاب، تجریش، محدوده ولیعصر و همچنین در خطوط مترو با ما همکاری کنند. 

 

به گفته خانم کارفرما، ماه اول حقوق ثابت پرداخت نمی‌شود، اما اگر کار دستفروش خوب باشد ممکن است در ماه‌های بعد حقوق ثابت بدهند. در واقع درآمد اولیه فروشنده، درصدی از فروش خواهد بود. همچنین خبری از بیمه هم نیست. 

 

پدیده معمولی دستفروشی

پدیده دستفروشی، این روزها دیگر پدیده نیست. در واقع پدیده‌ای نیست که افراد را متعجب کند و یا قبح شغلی داشته‌باشد. 

 

بررسی ریشه‌های این موضوع را می توانیم در رکود اقتصادی حاکم بر فضای کسب و کار کشور در سال‌های اخیر بدانیم که باعث کاهش قدرت خرید مردم شده و باعث می‌شد که اقبال خرید به اجناس ارزان خیابانی بیشتر شود. در این جریان، بسیاری از تولیدکنندگان و صاحبان فروشگاه‌ها نیز که خود را در معرض پرداخت عوارض کسب و پیشه، مالیات، هزینه‌های پرسنلی و سایر هزینه‌های جاری می‌دیدند، به صورت پراکنده به این جرگه پیوستند و در نزدیکی مغازه‌ها و کارگاه‌های خود و یا در میادین معروف حضور دستفروشان، به برپایی بساط برای فروش اجناس در انبار مانده خود پرداختند. این کار به حدی پیش‌رفته‌ است که حتی در آگهی های استخدام نیز به جای فروشنده ثابت، آگهی استخدام دستفروش به چشم می‌خورد. 

 

بی‌جایگاهی قانونی دستفروشان

کلمه «دست‌فروشی» برای اولین بار در قانون مطبوعات که دو سال بعد از صدور فرمان مشروطه در سال ۱۳۲۶ ه.ق.(۱۲۶۰ ه.ش.) به تصویب رسید، مورد توجه قانون‌گذار قرار گرفت. در ماده ۲۳ این قانون که ذیل بخش «دست‌فروش» آمده، مقرر شده که «هر کس بخواهد روزنامه و کتب در معابر شهر و گذر بگرداند و بفروشد، باید خودش را به کدخدای محله معرفی کرده پته(مجوز) بگیرد. اسم منزل،‌ محل تولد، اسم پدر و مدت اقامت در آن محله باید روی پته نوشته شود؛ پته مزبور مجانی است.» در ماده بعدی نیز مقرر شده که اگر دست‌فروشی مجوز مذکور را اخذ نکند، مشمول مجازات خواهد شد.

 

در قوانین جدید و بعدی، نامی از دست فروش به چشم نمی‌خورد و به نظر می‌رسد که این موضوع در نگاه قانون‌گذار مغفول مانده‌است. با این وجود، تبصره یک بند دو از ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها، مصوب ۱۱/۴/۱۳۳۴، صرفاً به وظیفه شهرداری‌ها در رفع سد معبر عمومی برای کسب، سکنی یا هر عنوان دیگر اشاره می‌کند و در اصلاحات بعدی، مصوب ۱۳۴۵ این قانون نیز، موضوع دست فروشی در آن مقرر نگردید و مجدداً نیز بر موضوع سد معبر، در راستای وظایف شهرداری ها تاکید شده است. برابر تبصره یک بند الف ذیل ردیف ۲۱ ماده ۵۵ قانون اصلاح پاره ای از مواد و الحاق مواد جدید به قانون شهرداری سال ۱۳۳۴( مصوب ۲۷/۱۱/۱۳۴۵)؛ « ‌تبصره ۱ - سد معابر عمومی و اشغال پیاده‌روها و استفاده غیر مجاز آنها و میدانها و پارکها و باغهای عمومی برای کسب و یا سکنی و یا هر عنوان‌دیگری ممنوع است و شهرداری مکلف است از آن جلوگیری و در رفع موانع موجود و آزاد نمودن معابر و اماکن مذکور فوق وسیله مامورین خود راساً‌ اقدام کند.".

 

البته حقوقدان‌ها معتقدند که حق دسترسی و استفاده شهروندان از معابر عمومی به منزله حق شهروندی تلقی شده و نقض آن از سوی هر شخص حقیقی و حقوقی، به منزله نقض حقوق شهروندی به شمار می‌رود. اگرچه سد معبر فاقد عنوان مجرمانه بوده و در قانون مجازات اسلامی برای آن جرم انگاری نشده‌است و مرتکب آن نیز به تجویز اصل سی و ششم قانون اساسی، اصل قانونی بودن جرائم و مجازات ها و ماده ۲ قانون مجازات اسلامی، مجرم محسوب نمی‌شود، اما ممکن است اقدام آنها در راستای « فرار مالیاتی»، «تکدی‌گری و کلاشی»، «اخلال در نظم عمومی» و «توزیع مواد غیرقانونی»، در صورت احراز و اثبات، ارزیابی گردد که دارای ماهیت حقوقی متفاوت نسبت به دست فروشی است. با این وجود، از شهرداری برابر مفاد مقرر در یک بند الف ذیل ردیف ۲۱ ماده ۵۵ اصلاحی آن قانون به‌عنوان مرجع رفع سد معبر با رعایت موازین قانونی مربوطه نام برده شده‌است.

 

بنابراین اکنون شاهد شکل‌گیری عرفی شغلی در سطح جامعه هستیم که حقوق ثابت ندارد، بیمه ندارد، در قانون جایی ندارد، مامورین شهرداری می‌توانند با او به عنوان عامل سد معبر برخورد کنند که در دوران اخیر به وفور مشاهده شده‌است که این برخورد، برخورد فیزیکی هم هست. 

 

هر از گاهی نیز مقامات مسئول در این حوزه و شهرداری‌ها اقدام به اجرای طرح‌هایی تحت عنوان ساماندهی دستفروشان می‌کنند که شاید بتوانیم این موضوع را سر منشاء این اقدام تلقی کنیم که کارفرمایان و تولید کنندگان برای توزیع محصولات خود به جای استفاده از شبکه‌های توزیع مجاز که باید مالیات بپردازند، به این روش روی آورده‌اند و با قبول کمترین میزان مسئولیت کارفرمایی، برای فروش محصولات خود فروشنده استخدام می‌کنند و حتی هزینه محل فروش اعم از هزینه اجاره یا خرید فروشگاه را نیز نمی‌دهند.

 

سمیرا ابراهیمی

 

ebtekarnews.com
  • 17
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش