جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۹:۳۳ - ۲۴ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۶۵۹۰
کتاب، شعر و ادب

جعفر یاحقی:تاکید بر احیای وجوه اشتراک ایران و شبه قاره

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
محمدجعفر یاحقی گفت: اگر بتوانیم به وجوه اشتراکی که ایران و شبه قاره در گذشته داشته‌اند و ما را به یکدیگر نزدیک کرده، تاکید و آنها را به شکل جدید احیا کنیم شاید بتوانیم در جهت کاهش خشونت‌ها و تنش‌ها نقشی داشته باشیم.

به گزارش ایسنا، این استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد امروز (۲۴ دی‌ماه) در نشست گفت‌وگوهای فرهنگی ایران و شبه قاره که در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه فردوسی برگزار شد، با اشاره به اینکه ارتباط ملت ایران با  ملت هند تاریخی و خونی است، اظهار کرد: تبار مشترک هند و ایرانی باعث شده از قدیم ارتباطات نزدیکی داشته باشیم. ارتباط تاریخی ما را به یکدیگر نزدیک کرده و در مقاطع مختلف توانسته‌ایم از این ارتباط استفاده کنیم.

 

او ادامه داد: ادیان باستانی ایران با هند تعامل داشته‌اند؛ این تعامل بین آئین زرتشتی و بودا وجود داشته است. پیش از آیین زرتشی، آیین مهری ما به هند رفته بود. همچنین در بسیاری از سرزمین‌های اسلامی آئین بودا وجود داشته است.

 

عضو پیوسته شورای فرهنگستان زبان و ادب فارسی با اشاره به ارتباطات زبانی ایرانیان و هندیان گفت: گاهی زبان‌شناسان ارتباطات زبان‌های باستانی ایران مخصوصا زبان اوستایی را با زبان سانسکریت هموار می‌کنند.

 

یاحقی با اشاره به ارتباط فرهنگی بین ایران و هند در پیش از اسلام، افزود:  به طور مثال در زمان ساسانیان برزویه طبیب  از ایران برای یافتن گوهر دانایی به هند رفت و هنگامی که برگشت کتاب کلیله و دمنه را با خود آورد. 

 

او با تاکید بر این که یکی از عرصه‌های بسیار مهم فرهنگی بین ایران و هند داستان‌ها، هستند، داستان‌هایی که مشترکا از هند آمده‌اند،  خاطرنشان کرد: شاید قبل از کلیله و دمنه ارتباط داستانی دیگری هم داشته باشیم. این ارتباط از طریق کتابی به اسم هزار افسان در ایران باستان است. کتاب دیگری که در این دوره می‌توان از آن نام برد بلوهر و بوداسف است که به آئین بودا برمی‌گردد. 

 

استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد اضافه کرد: میراث داستانی ایران و هند میراثی بسیار غنی است و در جهات مختلف  اهمیت مطالعه دارد. حتی اشاراتی در شاهنامه داریم که منشا داستانی آنها به هندوستان برمی‌گردد.

 

یاحقی با اشاره به اینکه ارتباطات ادبی در کنار ارتباطات عرفانی برای ما بسیار ارزنده است، گفت: همیشه هندوستان به دلیل علقه دوستی و خونی پناهگاه ایرانیان بوده و هروقت در ایران مشکلی پیش آمده ایرانیان به آنجا مهاجرت کرده‌اند. در چندین مقطع تاریخی مهاجرت‌های بین ایران و هند را داریم. از مهمترین این مهاجرت‌ها، مهاجرت زرتشتیان ایران پس از اسلام  بعد از قرن دوم به هندوستان است. 

 

او خاطرنشان کرد: گاهی از جانب حکومت‌های بیگانه‌ای که بر ایران حکومت می‌کرده‌اند به هند آسیب‌هایی رسیده است و آنها با سعه صدر این آسیب‌ها را تحمل کرده‌اند. به طور مثال غزنویان به هند بسیار حمله کردند. ما در این زمینه شرمنده‌ایم.  نباید این موضوع به پای ایرانیان گذاشته شود.

 

عضو پیوسته شورای فرهنگستان زبان و ادب فارسی با اشاره به مهاجرت عارفان به هند، بیان کرد: چهره‌های برجسته ای از عارفان در قرن‌های ۱۱، ۱۲ و ۱۳ میلادی به هند مهاجرت کردند. در این زمینه می‌توان به میرسیدعلی همدانی و ... اشاره کرد. این افراد توانستند پیام عرفان اسلامی را در هند گسترش دهند. 

 

یاحقی با اشاره به این که در دوره مغول هم مهاجرت به هند داشته‌ایم، اظهار کرد: این مهاجرت به دلیل اغتشاشاتی است که در این دوره ایجاد شده است. اغلب دانشمندان و قلم به دستان ما به  شبه قاره هند مهاجرت و در آنجا فرصتی برای نوشتن کتاب پیدا کردند و کتاب‌های زیادی در این دوران نوشته شد. 

 

وی با اشاره به ارتباطات تجاری، اقتصادی و فرهنگی میان ایران و هند افزود: جاده ابریشم و راه عدلیه از جمله این ارتباطات است. راه عدلیه که منشا آن هند بوده از ایران می‌گذشته و بازرگانان و تاجرانی که در این مسیر حرکت کرده‌اند تعاملات انسانی را به وجود آورده‌اند. امروز هم احیای جاده ابریشم یکی از اهداف بزرگ یونسکو برای رسیدن به همین تعامل و تفاهم است. 

 

عضو پیوسته شورای فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بیان اینکه مهمترین دوره ارتباطات ادبی ایران و هند در زمان حکومت صفویان در ایران و حکومت گورکانیان در هند بوده است، گفت: این دوره دوره درخشانی است و ارتباطات فرهنگی بسیاری داشته‌ایم. در این دوران بسیاری از ایرانیان به هند مهاجرت کردند و هند تبدیل به کعبه آمال شد. احمد گلچین معانی در کتاب خود۸۲۴ شاعر برجسته را که از ایران به هند رفته‌اند شناسایی کرده است. در این دوره ارتباطات آنقدر زیاد و زیبا است که می‌توانیم آن را دوره درخشان دوستی ملت‌ها بنامیم. 

 

یاحقی خاطرنشان کرد: بسیاری از دانش‌های ادبی ما همچون دستور زبان فارسی، فرهنگ‌نویسی فارسی، تذکره نویسی فارسی و ... در هند تقویت شد و گسترش یافت. در ایران خیلی به این کارها اهتمام نداشتند. چندین فرهنگ در ایران  وجود داشت اما فرهنگ‌نویسی را هندیان رواج دادند. اگرچه برخی از نویسندگان فرهنگ‌ها همین ایرانی‌های مهاجری بودند که از ایران به هند مهاجرت کرده بودند.

 

او با بیان اینکه مباحث ریز دستور فارسی در هندوستان نوشته شده است، اظهار کرد: این موضوع حکایت از اهتمام گسترش زبان فارسی در این سرزمین دارد. در این دوره علاوه بر ادبیات، جبهه فرهنگی مفصلی در هندوستان داشتیم.در حوزه‌های  معماری، نگارگری، خط و ...  این جبهه تقویت شد. 

 

استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: ما می‌توانیم از این مقاطع زیاد فرهنگی و مقاطع همدلی برای کم کردن تنش‌ها در روزگارمان استفاده کنیم و جهان را به صلح و برادری دعوت کنیم. هنر و فرهنگ مرز نمی‌شناسد و خود را به همه یکسان عرضه می‌کند. این زمینه‌ها برای تعامل و همکاری است و می‌تواند در کاهش خشونت‌ها و تنش‌ها بسیار موثر باشد. 

 

در بخش دیگری از این مراسم سیدآقا حسین فاضل سانچارکی، معاون انتشارات وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان اظهار کرد: همه ما می‌دانیم که آسیا پیوستگی‌های جغرافیایی، فرهنگی، تاریخی و میراث گرانقدری از افکار دینی و باورهای عمیق آسمانی و فرآورده‌های ذهنی و ابداعات و خلاقیت‌های فراوانی دارد. اما امروز ما در کجا قرار داریم؟ آیا فرهنگ عرفان، تصوف و انسان‌دوستی ما به حاشیه نرفته است؟ امروز گفتمان غالب در منطقه آسیا چیست؟

 

وی با اشاره به اینکه کشور افغانستان بیش از ۴۰ سال است که در آتش جنگ می‌سوزد، ادامه داد: این کشور از پرورشگاه‌های عرفا و متصوفین بزرگ بوده است. مزار این شخصیت‌ها در غزنه،‌ بلخ، هرات و ... وجود دارد اما امروز سرزمین این بزرگان در آتش جنگ و خشونت می‌سوزد.

 

معاون انتشارات وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان تصریح کرد: اگر بتوانیم با این بحث‌ها انسان‌دوستی، عشق، صبوری و خدمت‌گزاری به انسان و انسانیت را به یک فرهنگ و رفتار عمومی در سطح ملت‌هایمان تبدیل کنیم، میدان را از خشونت‌طلبان که میدان‌دار عرصه فرهنگ شده‌اند به عقب برانیم و جریان‌های کلان فکری و فرهنگی ایجاد کنیم به اهداف خود رسیده‌ایم.

 

او با اشاره به اینکه  ۱۶۵ هزار مسجد در افغانستان وجود دارد، عنوان کرد: ۴۵ هزار مسجد تحت کنترل ما است اما ۱۲۰ هزار مسجد از کنترل ما خارج است و نمی‌دانیم پیش‌نمازان آنها از کجا می‌آیند. اما می‌دانیم در مساجد ما نفرت‌پراکنی می‌شود. تبلیغاتی صورت می‌گیرد که وحدت ملی ما را خدشه‌دار می‌کند. تلاش داریم نظارت داشته باشیم اما در جایی زندگی می‌کنیم که کشورهای پیرامون ما بیش از ۱۰۰ هزار مدرسه دینی دارند که روزانه به تولید افکار افراطی می‌پردازند.

 

معاون انتشارات وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان افزود: تا زمانی که نتوانیم با ریشه‌های افراطی‌گری‌ مبارزه کنیم، مسئولیت‌های بسیار کلان داریم. همچنین تا زمانی که سیاست‌هایی در منطقه باشند که از هراس‌افکنی استفاده می‌کنند با مشکل مواجه هستیم.

 

 

 

  • 18
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش