جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۲۲ - ۳۰ فروردین ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۱۰۵۲۱۱
کتاب، شعر و ادب

نقد و نظری بر كتاب جديد مرتضی مرديها؛

در ضرورت دانشگاه نخبه‌گرا

مرتضی مرديها,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

تا بيش از يك دهه پيش راه يافتن به دانشگاه اصلي‌ترين آرزوي يك نوجوان ايراني تلقي مي‌شد. كنكور سراسري براي بسياري از دبيرستاني‌ها، ديواري نفوذناپذير مي‌نمود كه عبور از آن مثل شكستن شاخ غول و گذر رستم از هفت‌خوان سخت و دشوار بود. اين تنها نوجوانان ايراني نبودند كه فشار سنگين و طاقت‌فرساي كنكور را با پوست و گوشت و اعصاب‌شان تجربه مي‌كردند، بلكه بسياري از خانواده‌ها نيز از جانب جامعه از سويي و فرزندان‌شان از سوي ديگر انواع فشارهاي رواني و اقتصادي را متحمل مي‌شدند.

 

حول سد سكندر كنكور تجارتي پر رونق از موسسات آموزشي و انتشارات عريض و طويل شكل گرفته بود كه با تبليغاتي وسيع و سرسام‌آور ادعا داشت با كلاس‌ كنكور، جزوه‌هاي درسي، آموزش مهارت‌هاي تست‌زني، تقويت حافظه، ياددادن تندخواني و... مي‌تواند دانش‌آموزان را براي موفقيت در كنكور ياري برساند. برخي از اين موسسات تا جايي توسعه و مهارت پيدا كرده بودند كه تقريبا هر هفته يك كنكور آزمايشي در حد و اندازه كنكور سراسري برگزار مي‌كردند و جالب آنكه با سرعتي مثال‌زدني در مقايسه با سازوكار كند و جانفرساي سازمان سنجش، نتايج را اعلام مي‌كردند. همه اين هياهو براي آن بود كه دانشگاه اولا محدود بود و ثانيا متاعي ارزشمند در اختيار داشت.

 

يعني از يكسو راه يافتن به دانشگاه بالذات به معناي كسب مهارت‌هاي لازم براي يافتن شغل مناسب هم از حيث اقتصادي و از منظر اجتماعي بود، دانشگاهيان اعم از دانشجويان و اساتيد، ارج و قرب بالايي در جامعه داشتند و همين كه فردي به نحوي از انحا مي‎توانست خود را به دانشگاه وصل كند، برايش عزت و احترام به همراه داشت. اما از سوي ديگر صندلي‌هاي دانشگاه‌ها براي خيل عظيم متقاضيان براي جامعه‌اي كه اكثريت جمعيتش را نوجوانان و جوانان شكل مي‌دهند، كم بود و در نتيجه كنكور يا هر گونه سازوكار پيشنهادي ديگري تنها روشي براي دست‌چين كردن بهترين‌ها بود.

 

ميانسالان قطعا به خاطر دارند كه بعضي از دانشگاه‌ها مثل صنعتي شريف و تهران و پلي‌تكنيك و صنعتي اصفهان و شيراز و برخي رشته‌هاي مهندسي مثل عمران (در ميانه دهه شصت و سراسر دهه هفتاد) و برق و مكانيك (اواخر دهه هفتاد و اوايل دهه هشتاد) در ايران در حال توسعه و سازندگي پس از جنگ، چنان اسم و رسم داشتند كه جواني كه در يكي از اين رشته‌ها و در يكي از دانشگاه‌هاي مذكور درس مي‌خواند، انگشت‌نما مي‌شد و عام و خاص او را حلواحلوا مي‌كردند. مثل حالا نبود كه خيلي از دانشجويان اين رشته‎ها، براي پيدا كردن كار مجبور شوند يا درس‌شان را نيمه‌كاره رها كنند يا پس از فارغ‎التحصيلي در مهندسي برق و مهندسي مكانيك، سراغ حسابداري بروند!

 

البته در آن زمان دانشگاه آزاد به عنوان مهم‌ترين راه‌حل براي كمبود دانشگاه‌هاي سراسري، هم به حضيض كنوني نيفتاده بود و موج كثير كساني كه به هر دليل، از راه‌يافتن به دانشگاه‌هاي ملي باز مي‌ماندند، با هر بدبختي بود شهريه دانشگاه آزاد را تامين مي‌كردند تا از قافله عقب نمانند و مدركي براي خودشان دست و پا كنند. مثل حالا نبود كه به لطف پولي‌شدن و خصوصي‌شدن، دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالي آن قدر متنوع و زياد باشند كه در خيلي از واحدهاي آموزشي تعداد پرسنل و اعضاي هيات علمي از دانشجويان بيشتر باشد و اصولا دانشگاه چنان جذابيت‌هايش را از دست داده باشد كه ديگر نوجوانان براي راه يافتن به آن سر و دست نشكنند. در طول اين يك دهه چه اتفاقي افتاده است؟ چرا دانشگاه ديگر جايگاه پيشينش را از دست داده است؟ مرتضي مرديها در پيشگفتار اين كتاب، معضلات و مسائل دانشگاه در زمانه ما را به سه دسته عمده تقسيم‌بندي مي‌كند:

 

١- مشكلات و مسائلي كه در همه‌جاي دنيا گريبانگير دانشگاه است، مثل معضلات ناشي از گذر دانشگاه نخبه‌گرا به دانشگاه توده‌گرا ٢- مشكلاتي كه عمدتا در برخي كشورهاي در حال توسعه به چشم مي‌خورد؛ مثل مدرك‌گرايي و عدم‌توجه به تمرين تجربي و كارگاهي و آزمايشگاهي براي كسب مهارت در رشته ٣- مسائلي كه به يك كشور خاص مثل ايران اختصاص دارد؛ مثل ورود سخت دانشجويان به دانشگاه و خروج آسان از آن و وجود برخي ملاك‌هاي غيرعلمي براي گزينش اساتيد.

 

كتاب شامل مجموعه‌اي از مقالات است كه از دو قسمت كلي تشكيل شده است: در بخش نخست مساله كنكور و همه معضلات مربوط به آن مورد بحث قرار مي‌گيرد، ادعاي اصلي اين بخش آن است كه «كنكور سراسري به عنوان معيار سنجش استعدادها براي ورود به دانشگاه، زيان بسيار و فايده اندك دارد». با توجه به تحولات ١٠ سال اخير به نظر مي‌رسد اين معضل ديگر جنبه فراگير خود را از دست داده و كنكور با همه معضلات و پيامدهاي منفي‌اش بالضروره در حال از ميان برداشته شدن است. بخش دوم توسعه كمي دانشگاه و پيامد اصلي‌اش يعني افت كيفي آن به عنوان نتيجه‌اي ناگزير را مدنظر قرار مي‌دهد.

 

ادعاي جالب توجه مرديها در اين بخش آن است كه توسعه كمي، با وجود آن افت كيفي، «برخلاف آنچه ممكن است در نگاه اول به نظر آيد، مفيد هم هست» زيرا «با وجود افت علمي و فرهنگي درون دانشگاه، در مجموع معدل كيفيت نيروي انساني بيرون دانشگاه و كل جامعه را بالا مي‌برد و حركت توسعه را تسهيل مي‌كند». به عبارت ديگر «هر چه معدل آموزشي يك جامعه يا يك كشور بالاتر باشد، زيرپا گذاشتن قواعد اجتماعي كمتر و ضريب جست‌وجوي منافع شخصي با بي‌توجهي نسبت به نظم جمعي بيشتر است و اين مهم‌ترين عامل در بالا بردن ضريب كيفي يك جمعيت است».

 

در بخش سوم قسمت اول نيز به راهكارهاي افزايش كيفيت دانشگاه اختصاص دارد. به باور مرديها «مقابله با ضعف كيفيت علمي از منظر توليد دانش، علي‌الاصل از طريق ايجاد دانشگاه نخبه مقدور است». مقالات قسمت دوم كتاب مباحثي چون ربط دانشگاه به مشكلات اجتماعي، وضعيت علوم انساني در ايران، مسائل مربوطه به نشريات دانشگاهي و... را بررسي مي‌كند. يكي از بديع‌ترين بخش‌هاي كتاب نيز فصل انتهايي است كه به بررسي فايده يا ضرورت يا ايجاد رشته علوم انساني در مقاطع ارشد و دكترا اختصاص دارد.

 

امروز با گسترش گريزناپذير كمّي دانشگاه‌ها در ايران، بحث افت كيفي آنها از سوي بسياري از اصحاب علوم اجتماعي مورد توجه قرار گرفته است. بي‌ترديد يكي از علل كاهش قابل ملاحظه اقبال به دانشگاه در قياس با ١٥-١٠ سال پيش همين افت كيفي است. با اين‌همه به باور مرتضي مرديها، اين رشد كمّي، يك انتخاب آزادانه نبوده و بنابراين صرفا نمي‌توان مسوولان و سياستگذاران را در آن مقصر خواند. از نظر او اين رشد كمّي، براي جوامعي كه به توسعه اهتمام دارند، هم از حيث دانش فني و هم از جهت دانش عمومي، ضروري است.

 

مساله اما چنان كه در كتاب مي‌خوانيم، مهار كردن پيامدهاي منفي كميت‌گرايي تا سرحدامكان و بازگشت به دانشگاه نخبه‌گرا است. او در فصلي با عنوان «افزايش كيفيت از طريق ايجاد دانشگاه نخبه‌گرا» تنها راه چاره را حفظ يا ايجاد دانشگاه نخبه‌گرا مي‌خواند، دانشگاهي كه «از طريق توليد دانش‌آموخته تراز اول، موتور محرك قطار توسعه علمي، صنعتي و اقتصادي است».

 

او با اشاره به تجربه كشورهاي صنعتي در حفظ يا ايجاد دانشگاه نخبه‌گرا مي‌نويسد: اين دانشگاه‌ها با پذيرش استعدادهاي استثنايي و برنامه‌ريزي تحصيلي ويژه براي آنان در محيطي مجزا و متفاوت از فضاهاي عمومي دانشگاهي، بار اصلي توليد علمي و همياري با توسعه فني را به عهده ‌مي‌گيرند. البته خود مرديها متوجه اين نكته هست كه تاسيس اين مراكز با امتيازات ويژه ممكن است به ايجاد «اشرافيت جديدي» منجر شود. اما معتقد است كه تنها راه افزايش كيفيت، استقبال از افزايش تفاوت‌هاست.

 

او در ادامه به تفصيل طرح خود را براي اجرايي كردن اين پيشنهاد ارايه مي‌كند و مي‌نويسد: «براي چنين دانشگاهي بايد به‌طور مستقل و مجزاي از ساير مراكز آموزش عالي، برنامه پذيرش، آموزش، ارتباطات و رفاه تعريف كرد». در برنامه پذيرش، معيارهاي خاصي در گزينش استاد از يك‌سو و دانشجو از سوي ديگر معرفي مي‌كند. «آموزش در دانشگاه مورد بحث، ضمن تكيه بر اصول و اركان تاريخ علم، بايد با آخرين يافته‌ها و متدها در مرزهاي دانش تطبيق داده شود».

 

همچنين در چنين دانشگاهي امكانات رفاهي ويژه‌اي براي دانشگاهيان در نظر گرفته شده است، زيرا «استاد و دانشجوي چنين دانشگاهي نمي‌توانند درگير مشكلات معمولي باشند كه مشابه آنها را در دانشگاه‌هاي ديگر با آن دست و پنجه نرم مي‌كنند.» طرح پيشنهادي مرديها براي ايجاد مراكز آموزشي نخبه‌پرور، بيش از هر چيز آرمانشهر افلاطون در رساله جمهوري را به خاطر مي‌آورد. جامعه‌اي كه شايد در وهله نخست و روي كاغذ جذاب و كارآمد به نظر برسد و شايسته‌سالاري را تعميق مي‌كند، اما در عمل مخاطراتي را به همراه دارد، مثل اينكه به عميق شدن شكاف طبقاتي مي‌انجامد و به دليل نابرابري‌هاي واقعا موجود در جامعه و برخورداري بعضي از اقشار از سرمايه‌هاي اقتصادي و سياسي و اجتماعي، خواسته يا ناخواسته، به بازتوليد سلسله مراتب پيشين منجر مي‌شود و جلوي امكان تحرك اجتماعي براي اقشار فرودست را مي‌گيرد.

 

محسن آزموده

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 18
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش