شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۴۴ - ۱۷ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۴۵۲۴
کتاب، شعر و ادب

استفاده بی‌اجازه از شعرها و ترانه‌های شاعران فقید همچنان ادامه دارد

کتاب,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

«ورثه مرحوم رحیم معینی کرمانشاهی به‌ اتهام استفاده بدون مجوز از آثار این شاعر فقید، از محمد معتمدی، سالار عقیلی و فرزاد فرزین شکایت کردند. فرزین متهم به استفاده بدون اجازه از قطعه «امید جانم ز سفر باز آمد» و معتمدی هم روی چند شعر مرحوم کرمانشاهی آواز خوانده اما از خانواده شاعر کسب اجازه نکرده. سالار عقیلی شرایط متفاوتی دارد، چرا که قطعه آوازی با شعر مرحوم کرمانشاهی توسط صداوسیما تهیه شده و او، خود را در این میان بی گناه می داند.» خبر جدید است اما قصه، قصه تازه ای نیست.

 

بسیارند شاعران و حتی ترانه سرایانی که آثارشان به دست خوانندگان نامدار و بی نشان به قطعه موسیقایی تبدیل می‌شود و گاهی نیز چنان محبوب می شود که شهرت و ثروت را توامان برای شان به ارمغان می آورد اما نمی پردازند حق و حقوق شاعر را. اگر دست شاعری که واژه ها را آهنگین کنار هم چیده از دنیا کوتاه باشد، کار برای خواننده راحت تر می شود؛ مگر خانواده ای مثل معینی کرمانشاهی پیدا شود که بخواهد حق تالیف اثر را از آوازکنندگانش طلب کند.

 

داستان تکراری کپی رایت

باز هم قصه، قصه تازه ای نیست؛ داستان «کپی رایت» است و رعایت نشدنش در ایران. چند سالی است اوضاع بهتر شده و اثر هنری را هم می نشانند در جمع حق و حقوقی که می‌توان مدعی اش شد، فریاد سر داد و شکایت به خانه قاضی برد از تضییعش. در کشورهای توسعه یافته ماجرا زمین تا آسمان فرق دارد با ایران. ترانه مکرم، ترانه سرای نامداری که همکاری های متعددی با خوانندگان پرآوازه پاپ از جمله محمد اصفهانی، خشایار اعتمادی، بهنام صفاریان، محسن چاوشی و ... داشته، مدتی قبل پیشنهاد داد درصدی از سود کنسرت‌ها به ترانه سرایان تعلق بگیرد؛

 

پیشنهادی که یغما گلرویی، دیگر ترانه سرای نام آشنا رویش صحه گذاشت. او هم سال ها قبل پیشنهاد کرد برگه‌های قراردادی تهیه شود تا تمام موارد (که حق کنسرت خواننده یکی از آنهاست) در آن لحاظ شود و تمام ترانه سرایان با آن برگه واحد، ترانه های شان را واگذار کنند؛ اتفاقی که در عمل رخ نداد، در حالی که در اروپا و آمریکا، خواننده به ازای هر کنسرتی که برگزار می کند، برای ترانه هایی که می خواند به خالق اثر مبلغی را می پردازد اما در ایران، خواننده یک بار پولی پرداخت کرده و خود را تا همیشه مالک اثر تلقی می کند.

 

از خواننده پرمدعا تا شکایت ترانه‌سرای مشهور

مدتی قبل خواننده مشهور و محبوب موسیقی راک که آلبوم هایش بفروش است و کنسرت‌هایش لب به لب پر می شود، تصمیم به ضبط آلبوم جدیدی گرفت. ترانه سرایی جوان از میان انجمن های شعری، پلی ارتباطی پیدا کرد به خواننده مشهور، ترانه ای در اختیار او قرار داد که مورد پسند خواننده نیز واقع‌شد، اما هنگامی که حق و حقوقش را طلب کرد، با پاسخ جالبی مواجه شد: «همین که من ترانه ات را می خوانم برایت افتخار است!» یک سال قبل، اردلان سرفراز، ترانه سرای خارج نشین هم شکایت کرد از رضا صادقی، علی لهراسبی و سینا سرلک.

 

صادقی ترانه مشهور «وقتی میای صدای پات...» را با گیتار زد، خواند و در کانال تلگرام‌اش منتشر کرد؛ سرلک هم شعر «برخیز که غیر از تو مرا دادرسی نیست» را آواز کرد؛ شعری که محل اختلاف بود شاعرش هوشنگ ابتهاج است یا اردلان سرفراز. سرفراز شکایت کرد از آن سوی دنیا و اتفاقا پیگیری شد و خوانندگان به دو سال حبس تعزیری محکوم شدند. همین ترانه سرا که او را یکی از سه ضلع مثلث ترانه نوین می‌دانند و البته برچسب سیاسی بر پیشانی دارد، یک ماه قبل مجوز کتبی داد به مهران مدیری برای اجرای ترانه «سوغاتی» که با صدای بانوی فقیدی در ذهن ها ماندگار شده و به همین خاطر مدیری مصون ماند از شکایت و دادگاه.

 

ترانه های پس گرفته نشده

بحث مالکیت شعر و ترانه البته تنها محصور میان مرزهای جغرافیایی ایران نیست. ایرج جنتی عطایی، یکی دیگر از اضلاع مثلث ترانه نوین که تراوشات ذهن خلاقش با صدای خوانندگان مشهور بسیاری از جمله ابراهیم حامدی و داریوش اقبالی در حافظه موسیقایی مردم حک شده، در سال ۱۳۸۹ ترانه ای پر سر و صدا را به آهنگساز و خواننده ای لس‌آنجلس‌نشین سپرد که تا مدت ها نقل محافل موسیقایی بود. او که چندین و چند ترانه و شعرش با صدای خوانندگان معروف اجرا شده، در ترانه ای با نام «ترانه هامو پس بده» بدون آن که نامی از کسی بیاورد، به آوازخوانانی که اندیشه های شاعر را به نام خود سند می زنند، تاخت.

 

حقی که باید پرداخت شود

اکنون بحث کپی رایت و حقوق مولف در ایران هم محلی از اعراب دارد، خانواده معینی کرمانشاهی با توجه به قوانین حاکم بر کشور می‌توانند خوانندگان را مجبور به پرداخت حق و حقوق شاعر کنند، همان طور که پوران گلفام، همسر فرهاد مهراد، خواننده فقید شکایت کرد از سازمان صدا و سیما برای پخش بی اجازه آثار همسرش و شکایتش به ثمر نیز نشست. حالا خوانندگان که خود گریبان می درند برای دانلود غیر قانونی آثارشان و گله می کنند از مردمی که بدون پرداخت هزینه ساعت ها و روزها زحمت و تلاش برای تولید یک آلبوم، شکارش می کنند از اینترنت، باید روی دیگر سکه را هم ببینند و بپردازند حق و حقوق شاعر و ترانه سرایی که مخلوقش را در اختیارشان قرار داده و با واژه های موزون شان به شهرت و ثروت رسیده اند.

 

مهدی فیضی‌صفت‪

 

 

hamdelidaily.ir
  • 18
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش