جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۰۲ - ۲۶ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۴۶۸۳
میراث فرهنگی و صنایع دستی

درباره زندگی و آثار ۸ ایران‌شناس درگذشته در سال ۱۳۹۵

مردانی که جهانِ ایران‌شناسی را تنها گذاشتند

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,ایران شناسان
جهان ایران‌شناسی، سال سختی را گذراند و داغ، بسیار دید. آنانی که موطن‌شان اگرچه سرزمینی دیگر بود اما دل در گرو وطنِ ما داشتند و عمری را مصروف و مشغول شناخت فرهنگ و تاریخ و ادب آن کردند. آن کسان که خود وزنه‌ای بودند در میان ایران‌پژوهان، یک عمر سر گرداندند و هر آن چیزی را که بویی از ایران داشت ‌یافتند و حالا فقدان‌شان، جایی است خالی که بی‌جایگزین خواهد بود.

به گزارش روزنامه ایران، بزرگانی از نسل پیشین جست‌و‌جوگرانِ ایران که البته محصول تحقیق و تتبع‌شان، به یقین، تا همیشه مرجع و ملجأ اهل علم خواهد بود. آنچه در ادامه می‌خوانید مروری است خُلَص و مجمل بر زندگی و آثار هشت ایران‌شناس درگذشته در سال ۱۳۹۵.

 

۱. «ماگالی تودوا» (Magali Tudua) نخستین ایران‌شناسی بود که از دیار گرجستان، ۲۷ اردیبهشت (۱۶ مه) در ۸۹ سالگی درگذشت. نخستین اثرش که تصحیح «ویس و رامین» بود را در سال ۱۳۴۹، به زبان فارسی در بنیاد فرهنگ ایران به چاپ رساند. او در سال‌های بعد، «فرمان‌های نگاهداری شده شاهان ایران در کتابخانه‌های تفلیس» را به زبان روسی منتشر ساخت. تصحیح «کلیله و دمنه» به همراه دو کار مهم درباره شاهنامه؛ «از پانزده دریچه، نگاهی به فردوسی و شاهنامه او»، «خردنامه پارسایان (روایتی دیگر از شاهنامه فردوسی)» و همچنین ترجمه اشعار عرفانی مولانا و ترجمه اشعار عرفانی امام خمینی(ره)، تنها تعدادی از ۱۲۰ مقاله و کتابی است که او به زبان‌های گرجی، فارسی و روسی نوشته است.

 

۲. سپس «سید محمد یونس جعفری» (Syed Mohammad Yunus Jaffery) در روز ۸ شهریور (۲۹ آگوست) در ۸۶ سالگی تنهایمان گذاشت. او که صائب‌شناس و بیدل‌پژوهی چیره دست بود، سال‌ها در دانشگاه ذاکرحسین دهلی، زبان فارسی تدریس می‌کرد و از مفاخر زبان فارسی معاصر در شبه قاره به حساب می‌آمد. جعفری فهرست اسناد فارسی آرشیو ملی هند را فراهم آورده که هنوز چاپ نشده است. از این ایران‌شناس هندی، در ایران، به سال ۱۳۸۹ کتاب «صائب تبریزی» از سوی بنیاد موقوفات افشار در ۳۹۶ صفحه منتشر شد و کتاب «پادشاه‌نامه» کلیم کاشانی، توسط رایزن فرهنگی ایران در هند، در آستانه انتشار است که او بر پایه ۳ نسخه ایران، ترکیه و بریتانیا، تصحیح و مقابله کرده است.

 

۳. سوم مهر (۲۴ سپتامبر) اما ایران‌شناسان، یکی از همقطاران خود؛ «دهر میندرنات» (Dhar Mindernath) را از دست دادند. او که پدری داشت از مبارزان نهضت آزادی هند و اهل فضل، تحصیلات دانشگاهی خود را تا دکتری در رشته علوم سیاسی دانشگاه لکنهو گذراند و ۴۱ سال در همین عرصه تدریس کرد. به حافظ و سعدی عشق می‌ورزید و در مدح ائمه معصومین شعر می‌سرود؛ سنتی که پدربزرگ، پدر و عموی او هم چنین  می‌کردند. یکی از مهم‌ترین آثار او، «هماری رسول» (رسول ما) درباره حضرت محمد(ص) است که اشعار گردآوری شده ۴۳۰ شاعر غیر مسلمان را شامل می‌شود.

 

۴. «عبدالودود اظهر دهلوی» (Abdul Wadud Azhar Dehlvi) دیگر هندی درگذشته‌ای است که باید مورد اشاره قرار گیرد. او که سال‌ها در بخش زبان فارسی دانشگاه جواهر لعل نهرو درس داد، ۹ مهر (۳۰ سپتامبر) در ۸۰ سالگی دار فانی را وداع گفت. پایان‌نامه دکترای زبان فارسی‌اش در دانشگاه تهران با عنوان «رامایانا کتاب مقدس هندوان» را بنیاد فرهنگ ایران در سال ۱۳۵۰ منتشر کرد. «تمایلات در ادبیات فارسی جدید» و«مسائل زبان فارسی در شبه قاره» دیگر آثار او به فارسی هستند. او که در هیأت مدیره مجله‌های «ایندوایرانیکا» و «مجله تحقیقات فارسی دانشگاه اسلامی علیگره» عضویت داشت، در سال ۱۹۸۸ به پاس انجام خدمات ویژه در زمینه‌ زبان و ادبیات فارسی از رئیس‌جمهوری هند، جایزه افتخاری زبان فارسی را دریافت کرد.

 

۵. اما امسال ایران‌شناسان اروپا هم به سوگ نشستند. ۱۴ مهر (۵ اکتبر) بود که «ارنی هرینک» (Ernie Haerinck) استاد بازنشسته کرسی باستان‌شناسی مشرق‌زمین در دانشگاه گان بلژیک به علت بیماری سرطان در ۶۷ سالگی درگذشت. او که در باستان‌شناسی ایران باستان ید طولایی داشت، در زمینه مفرغینه‌های لرستان، خاستگاه و گاهنگاری آنها صاحب نظریات بکر و بدیعی بود. او در این سال‌ها سردبیر مجله ایرانیکا آنتیکوا بود.

 

۶. البته در سال‌جاری، از سرزمین گرجستان، یک ایران‌شناس دیگر نیز درگذشت؛ «جمشید گیوناشویلی» (Jamshid Giunashvili) که ۵ بهمن (۲۴ ژانویه ۲۰۱۷) به سنِ ۸۶ در تفلیس به دیار باقی شتافت. او که در تهران‌زاده شده بود، نخسین سفیر گرجستان در ایران هم بود. دکترایش در رشته زبان و ادبیات فارسی را از دانشگاه دولتی تفلیس دریافت کرد و طی ۶۰ سال، در توسعه و تعمیق زبان فارسی در آن کشور بسیار کوشید و حتی در  سال ۲۰۱۰ موفق به دریافت جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران شد. «بن واژه شناسی زبان فارسی»، «متون فارسی قرن‌های ۱۰ تا ۱۸میلادی»، «دستور زبان فارسی»، «نسخه خطی تاریخ سیستان»، تعدادی از ۲۰۰ اثر او به‌ زبان‌های گرجی، فارسی، انگلیسی و روسی است.

 

۷. از میان روس‌ها، امسال «اولیمپیادا پاولونا شگلوا» (Olimpiada Pavlovna Shcheglova) درگذشت. او که در روز ۱۱ اسفند (اول مارس) دنیای ایران‌شناسی را تنها گذاشت، در زمینه کتاب‌شناسی و تاریخ‌نگاری آثار چاپ‎‌ سنگی فارسی صاحبنظر بود. او که دکترای خود را با موضوع «کتب چاپ ‌سنگی ایران به مثابه منبع تاریخی و تاریخ فرهنگ ایران در قرن نوزدهم» در دانشگاه دولتی لنینگراد در مسکو اخذ کرد، سال‌ها پژوهشگر ارشد علمی در انستیتو شرق‌شناسی آکادمی علوم روسیه بود. «چاپ سنگی اشعار تاریخی فارسی در کتابخانه‌های علمی سن‌پتربورگ؛ قرن نوزدهم و دهه نخست قرن بیستم» و «فهرست کتاب‌های چاپ سنگی به زبان فارسی در بخش مجموعه‌های شرقی کتابخانه علمی ماکسیم گورکی دانشگاه دولتی لنینگراد» از جمله‌ آثار او است.

 

۸. آخرین پژوهشگر مطالعات ایران که در سال‌جاری درگذشت، «مائوریزیو توزی» (Maurizio Tosi) بود که ۶ اسفند (۲۴ فوریه) در شهر راونای ایتالیا در ۷۳ سالگی درگذشت. این باستان‌شناس ایتالیایی که استاد باستان‌شناسی آسیا در دانشگاه‌های ناپل و بلونیا بود را بیشتر با پژوهش در شهر سوخته می‌شناسند. به بیان بهتر، او نخستین کسی است که در این محوطه باستانی عصر برنز به کاوش پرداخت و توانست طی ۱۱ سال، بانی یکی از نوین‌ترین تحقیقات باستان‌شناسی در ایران شود. او که بخشی از عمر خود را هم در  یمن، عمان، ترکمنستان و پاکستان به کار پرداخت، مقالاتش در مورد شهر سوخته و همچنین کتابش با عنوان «پیش از تاریخ شهر سوخته» در میان باستان‌شناسان ایرانی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

 

حمیدرضا محمدی

 

 

  • 10
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش