دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۴۰۰۹۵

قرارداد کرسنت چیست؟

قرارداد کرسنت,قرارداد کرسنت به زبان ساده,،مفاد قرارداد کرسنتقرارداد کرسنت قراردادی برای فروش روزانه گاز ترش میدان سلمان است
در سال ۱۳۸۱ قرارداد کرسنت بین شرکت اماراتی کرسنت پترولیوم و شرکت ملی نفت ایران در دوران دولت دوم اصلاحات، امضاء شد. شروع مذاکرات اولیه این قرارداد به سال ۱۹۹۷ برمیگردد که منجر به تفاهم مشترک در سال ۲۰۰۱ شد. در این مطلب از سرپوش با قرارداد کرسنت بیشتر آشنا خواهید شد.

قرارداد کرسنت

به قرارداد فروش روزانه گاز ترش میدان سلمان به میزان ۵۰۰ میلیون فوت مکعب، قرارداد کرسنت میگویند که مابین شرکت کرسنت پترولیوم و شرکت ملی نفت ایران در سال ۱۳۸۱ و در دولت هفتم در زمان وزارت بیژن نامدار زنگنه منعقد گردید. از سال ۱۹۹۷ مذاکرات اولیه این قرارداد آغاز شد و در نهایت ، منجر به امضای این تفاهم نامه مشترک در سال ۲۰۰۱ گردید.

قرار بود که از سال ۲۰۰۵، ۵۰۰ میلیون فوت مکعب از گاز فراورده نشده میدان سلمان( مخزن مشترک با ابوظبی) بر اساس مفاد این قرارداد، با احداث خط لوله در خلیج فارس در هرروز به امارات صادر شود. ایران در یکی از دادگاه های قرارداد کرسنت ، محکوم به پرداخت ۶۰۷ میلیون دلار گردید.

مفاد قرارداد کرسنت

ایران بر اساس مذاکرات انجام شده، از سال ۲۰۰۵ متعهد می شد که به میزان ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز ترش( فراوری نشده) تولیدی میدان گازی سلمان را به مدت ۲۵ سال به امارات متحده عربی صادر کند تا جایی که این میزان به تدریج به ۸۰۰ میلیون فوت مکعب در روز برسد. قرار بود که ۱۳ میلیون متر مکعب گاز، براساس قرارداد انتقال گاز به امارات در هرروز صادر شود و در هر هزار متر مکعب گاز، قیمت ۱۸ دلار تعیین شده بود. این قرارداد بر طبق قوانین داخلی ایران و ادعاهای بیژن زنگنه بسته شده بود و تنها قرارداد نفتی ایران از طرف مقابلش، تضمین گرفته است.

کشور امارات با کشورهایی مشکل داشت که از آن ها می توان به ترکیه، عمان و عربستان سعودی اشاره کرد. از این رو بهترین فرصت برای مسئولان وقت ایران مهیا شد تا در زمینه مخازن گاز، باتوجه به رقابت با قطر بتوانند قرارداد مناسبی را با امارات ببندند که هزینه اجرای پروژه بر اساس آن ۲ میلیارد دلار می شد و پس از آن یک میلیارد درامد در هر سال، کسب می شد. عملیات اجرایی قرارداد کرسنت در صورت اجرایش، به مدت دو سال، زمان میبرد و پس از آن درآمدی که ایران در طی این سالها کسب میکرد؛ معادل ۱۸ میلیارد دلار بود.

این قرارداد برطبق گفته ی گروهی از سیاستمداران، عهدنامه ترکمنچای نامیده شد و دیدگاه های سیاستمداران در دولت محمود احمدی نژاد به این قرارداد، عوض شد و سعی داشتند که آن را احیا کنند ولی پس از رایزنی های انجام شده نتوانستند. شرکت ملی نفت ایران بخاطر اختلافات داخلی در ایران بر سر این پرونده، تعهدات خود را در قبال طرف اماراتی اجرا نکرد و سرانجام شرکت کرسنت به دادگاه لاهه در سال ۲۰۰۹ شکایت کرد. ایران تا سال ۲۰۱۱ فساد در انعقاد این قرارداد را با ارائه مستندات گسترده رشوه در این پرونده، در دادگاه لاهه اثبات کرد. از این رو ، پرونده هایی در مراجع قضایی برعلیه مدیران و مسئولان امضاء کننده ی قرارداد کرسنت از جمله وزیر نفت( بیژن زنگنه )، باز شد.

قرارداد کرسنت,ماجرای قرارداد کرسنت,قرارداد کرسنت چیستقرارداد کرسنت در سال ۱۳۸۱ منعقد گردید

توقف قرارداد کرسنت

دیوان محاسبات ایران در سال ۱۳۸۴ به دلایلی از جمله تغيير نیافتن بهای گاز صادراتی و ثابت ماندن آن در هفت سال اول قرارداد، اجرای قرارداد کرسنت را متوقف کرد. پیش از این، قرارداد کرسنت در دولت هشتم نیز متوقف شده بود.

جالب است بدانید که علی کردان در سمت قائم مقامی وزارت نفت به انجام اموری مشغول بود که از آن ها می توان به بررسی شرایط و رفع ابهامات و سوتفاهم های این قرار داد اشاره کرد ولی با گذشت زمان، رئیس وقت دیوان محاسبات به نام محمدرضا رحیمی، اطلاعات محرمانه جلسه کردان با کرسنت را به روزنامه کیهان داد و در گزارشی توسط کیهان، مطرح شد. گویا وقتی که علی کردان بعنوان وزارت کشور ایران انتخاب شد؛ هم چنان جلساتی را در مورد این قرارداد، اجرا میکرد که روزنامه کیهان، چنین موضوعی را مطرح کرد.

افراد حاضر در پرونده کرسنت، نظیر بیژن زنگنه ، علی ترقی جاه و حمید ضیاجعفر بودند. سازمان جرائم انگلستان، اسنادی مبنی بر دست داشتن مهدی هاشمی در کرسنت را، در دفتر عباس یزدان پناه پیدا کرد اما پیش از شهادت بطور ناگهانی در دادگاه عباس یزدان پناه، مفقود شد.

مهر محرمانه بر قرارداد کرسنت

یکی از نکات قابل توجه اینست که بنا به درخواست دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی به نام حسن روحانی، کمیته ای برای بررسی ابعاد فنی، اقتصادی، سیاسی و… توسط زنگنه در سال ۸۱ تشکیل شد، که باید نظر نهایی به شورای عالی امنیت اعلام میشد.

اجرای قرارداد کرسنت برطبق این گزارش، در راستای حفظ منافع ملی کشور است. هنوز علت به خطر افتادن منافع ملی که جلیلی از سال ۸۱ تا سال ۸۸ برای احمدی نژاد نامه نوشت، مشخص نیست و حتی زنگنه به جلیلی در سال ۹۶ گفت که این قرارداد فساد داشت و نیز گفت:« ما طلبکار شما هستیم. شما یک گره ی ساده را با لجبازی و ندانستن طبیعت کار و بی تحرکی و خارج کردن کار از مسیر طبیعی اش به یک معضل برای کشور تبدیل کردید و ما باید در حال حاضر ، آن گره را با تدبیر باز کنیم. شما برطبق عقیده ی ما، ملزم به دادن پول به کرسنت نیستید ولی روزانه عددها را بزرگ می کنید».

البته که هم چنان مسؤولان با گذشت انتشار خبر محکومیت ایران در رابطه با قرارداد کرسنت ، هیچ موضع گیری نکرده اند و البته شاید محدودیت های شورای عالی امنیت ملی، از دلایل این امر بود.

نکته مهم اینجاست که شورای عالی امنیت ملی موظف بود که وضعیت پرونده کرسنت را در دادگاه لاهه بررسی کند و محدودیت های دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی برای اطلاع رسانی درباره این موضوع، از دلایل ایجاد وضعیت مبهم درباره این پرونده در رسانه ها به شمار می رفت.

اظهارات زنگنه در یک مصاحبه در سال ۹۶ به این شرح بود:« محکوم کنندگان پرونده کرسنت، به عنوان متهمان اصلی پرونده محسوب میشوند.» آن افراد در حال حاضر بر سر کار هستند و شاید روزی، قادر به برداشتن مهر محرمانه از گفت وگوها ، صورت جلسات و روابط میان ایران و امارات در این پرونده و آشکار کردن حقایق باشند.

قرارداد کرسنت چیست,موضوع قرارداد کرسنت,قرارداد کرسنت گازیمذاکرات اولیه قرارداد کرسنت از سال ۱۹۹۷ آغاز شد

جریمه شدن ایران در قرارداد کرسنت

برطبق اعلام زاکانی، ایران به میزان ۵۶ میلیارد دلار در کرسنت، متحمل ضرر شده است. یکی از اظهارات مصطفی هاشمی طبا، این چنین بود که در مناظره های برگزار شده بین دیگر نامزدها در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۶، ایران به مبلغ ۱۴٫۵ میلیارد دلار در این پرونده جریمه شده بود. در دهمین دوره مجلس شورای اسلامی، محسن کوهکن که نمایندهٔ حوزهٔ انتخابیهٔ لنجان بود؛ فریاد زد« ملت ایران آگاه باشید که شما به خاطر رفتار وزیر نفت، محکوم شده اید که ۱۸ میلیارد دلار بپردازید. دادگاه لاهه یا کرسنت در زمان مطرح شدن این ادعاها هیچگونه اعلام نظر رسمی، منتشر نکرده است. ادعای زنگنه چنین بود که هیچ چیز، قطعی نیست.

شرکت گازی امارات موسوم به« دانا گس» در یکی از پرونده های جریمه شدن سران که در مهر ۱۴۰۰ برگزار شد؛ ادعا کرد که شرکت ملی نفت ایران باید مبلغ ۶۰۷٫۵ میلیون دلار به این شرکت، جریمه بدهد. این رای به بخش کوچکی از پرونده کرسنت، مربوط میشد نه بخش مهمش؛ یعنی، همچنان رأی مهم بعدی پابرجاست و در رای بعدی، خسارت واقعی مشخص می شود؛ بنابراین در مرحله بعدی، میزان خسارت اصلی را مشخص می کنند.

قرارداد کرسنت چه شد,مفاد قرارداد کرسنت,سرانجام قرارداد کرسنتقرارداد کرسنت در نهایت، سال ۲۰۰۱ منجر به تفاهم مشترک شد

گردآوری: بخش اقتصاد سرپوش

  • 17
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
ویژه سرپوش