جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۲۸ - ۰۱ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۰۰۷۶
آموزش و پرورش

صرفه‌جویی در فیش حقوقی فرهنگیان!

آموزش‌وپرورش,نهاد های آموزشی,اخبار آموزش و پرورش,خبرهای آموزش و پرورش

فیش‌های حقوقی‌شان را در برابر مجلس به آتش می‌کشند و فریاد می‌زنند «این فیش حق ما نیست». تعدادی از فرهنگیان آموزش‌وپرورش که به صدور احکام حقوقی‌شان، آن هم پس از چند ماه تعلل معترض‌اند و می‌گویند افزایش شش تا ۱۰‌درصدی حقوق‌هایشان در شرایطی که کارکنان وزارتخانه‌های دیگر افزایش حقوق بیشتری را تجربه کرده‌اند و البته همان هم در مقایسه با تورم جاری، به‌هدر‌رفته محسوب می‌شود، هیچ است.

 

در مقابل کارشناسانی قرار دارند که پشت درهای بسته از بار سنگین حقوق کارکنان دولت گله می‌کنند و انگشت اتهام‌شان را به سمت آموزش‌وپرورشی می‌چرخانند که حدود نیمی از کارکنان دولت را در خود دارد. این گله‌ها اگرچه هرگز عیان نمی‌شود؛ اما ردپای خود را در تصمیمات نشان می‌دهد. چه آنجا که بودجه عمرانی آموزش‌وپرورش کاهش می‌یابد و چه آنجا که انتشار احکام فرهنگیان، آن‌هم پس از آغاز تعطیلات تابستانی مدارس نشان می‌دهد امسال از نظر اقتصادی سال سختی برای فرهنگیان آموزش‌وپرورش خواهد بود. 

 

بودجه آموزش‌وپرورش چگونه تقسیم می‌شود؟ 

براساس آمارهای صندوق بین‌المللی پول، چیزی حدود یک‌چهارم هزینه‌های دولت در ایران صرف پرداخت حقوق کارکنان دولت می‌شود. این سهم ۲۵درصدی کمی بیشتر از سهم حقوق کارکنان دولت در کشورهای در‌حال‌توسعه و البته کمتر از سهم حقوق کارکنان دولت از هزینه‌های دولت‌های خاورمیانه است. در میان کشورهای خاورمیانه، حقوق کارکنان دولت در عربستان ۳۸ درصد، در بحرین ۳۷ درصد، در کویت ۳۵ درصد و در عراق ۲۶ درصد از هزینه‌های دولت‌ها را تشکیل می‌دهد. از جمعیت بیش از دو‌میلیون‌نفری کارکنان دولت در ایران بیش از ۹۰۰‌ هزار نفر در آموزش‌وپرورش مشغول به کار هستند که کمتر از ۶۰۰ هزار نفر از آنان را معلمان، ۵۰‌ هزار نفر را کارکنان اداری،

 

۱۷۰ هزار نفر را مشاوران و مربیان پرورشی و ۱۴۰ ‌هزار نفر دیگر را مدیران تشکیل می‌دهند. این نکته را نیز نباید از یاد برد که آموزش‌وپرورش هم‌اکنون نیز با کمبود نیروی انسانی روبه‌روست. فارغ از بودجه‌ای که برای پرداخت دستمزد فرهنگیان در نظر گرفته می‌شود، آموزش‌وپرورش بودجه دیگری نیز دارد که صرف برنامه‌های خود کند؛ اما این بودجه نیز در مقایسه با وزارتخانه‌های دیگر کشور درخور‌‌توجه نیست. وزارت آموزش‌وپرورش به صورت مستقل در سال ۹۷ چیزی حدود ۷۱۰‌ میلیارد تومان بودجه دارد و ردیف‌های بودجه‌ای دیگری نیز برای این وزارتخانه تعریف شده است. ۴۸۵‌ میلیارد تومان برای حمایت از مناطق محروم، ۳۰۰‌ میلیارد تومان برای خرید خدمات آموزشی در مناطق محروم، ۲۸۸ ‌میلیارد تومان برای کیفیت‌بخشی، ۱۹۷ ‌میلیارد تومان برای امور پرورشی‌ و تربیتی، ۱۷۴ ‌میلیارد تومان برای تربیت‌بدنی،

 

۱۸۰ میلیارد تومان برای مدارس ایرانی خارج از کشور و ۷۳‌ میلیارد تومان برای آموزش پیش از دبستان نمونه‌هایی از این ردیف‌های بودجه‌ای هستند. 

 

صرفه‌جویی در فیش حقوقی فرهنگیان

اگرچه حمیدرضا حاجی‌بابایی، رئیس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی و وزیر اسبق آموزش‌وپرورش، در اردیبهشت سال جاری مدعی شده بود حقوق فرهنگیان در سال جاری به شکل میانگین ۱۴ تا ۱۵ درصد افزایش خواهد داشت و میانگین حقوق آنها به دو‌میلیون‌و ۳۵۰ ‌هزار تومان و میانگین دریافتی‌شان به یک‌میلیون‌و ۹۵۰ ‌هزار تومان خواهد رسید؛ اما تعلل‌هایی که در صدور احکام معلمان در سال جاری صورت گرفت، شایعاتی را در جامعه فرهنگیان کشور به وجود آورد که اخبار پیشین درباره افزایش حقوق معلمان تا ۲۰ درصد صحت ندارد. شایعاتی که با صدور احکام فرهنگیان رنگ‌وبوی واقعیت گرفت. جعفر ابراهیمی، فعال صنفی معلمان و بازرس شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان سراسر کشور، در گفت‌وگو با خبرآنلاین در‌این‌باره از افزایش تنها شش تا ۱۰‌درصدی حقوق فرهنگیان خبر داد.

 

برخی بندهای فیش حقوقی فرهنگیان مانند حق عائله‌مندی دختران مجرد و سختی کار نیز از این فیش‌ها حذف شده است که نشان از تلاش دولت برای کاهش هزینه‌های دستمزدی این وزارتخانه دارد. اعتراض فرهنگیان به افزایش‌نیافتن حقوق‌شان در مقایسه با دیگر مشاغل و در شرایط فعلی اقتصاد کشور، از آن نظر‌ تأمل‌برانگیز است که در سال‌های اخیر بسیاری از این فرهنگیان مجبور به یافتن شغل دوم شده‌اند. پیش‌از‌این نیز ادعای مشاور وزیر آموزش‌وپرورش درباره میانگین حقوق دومیلیون‌و ۶۰۰ هزار‌تومانی معلمان در ایران با اعتراض فرهنگیان همراه شده بود.

 

معلمان فرنگی چقدر حقوق می‌گیرند؟ 

محاسبه میانگین دریافتی معلمان ایرانی به دلار کار آسانی است، چراکه بین اظهارنظرهای متفاوت مسئولان مختلف درباره حقوق فرهنگیان تفاوت‌های اساسی وجود دارد، اما می‌توان ادعا کرد که میانگین حقوق دریافتی معلمان ایرانی بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ دلار در ماه بسته به پذیرش هرکدام از ارقام اعلامی توسط مسئولان و همچنین نرخ دلار بازار آزاد یا رسمی، در نوسان است. حقوق پرداختی به فرهنگیان در کشورهای مختلف بر اساس میزان درآمد دولت‌ها و میزان توجهشان به آموزش عمومی متفاوت است. همچنین میزان هزینه‌های دولت، تعداد حقوق‌بگیران آن، هزینه‌های تحمیلی بر دوش دولت‌ها و البته میزان توسعه شبکه آموزش عمومی‌شان نیز بر میزان حقوقی که به فرهنگیان می‌پردازند تأثیرگذار است؛

 

برای مثال در کشور کوچک و ثروتمندی مانند لوکزامبورگ در سال جاری به معلمان مدرسه تازه‌کار، ماهانه بیش هفت هزار دلار حقوق پرداخت می‌کند و این رقم برای برخی از معلمان باتجربه‌تر به دوبرابر این مقدار نیز می‌رسد. بااین‌حال نام کشورهایی با سطح رفاه بسیار پایین‌تر نیز در میان کشورهایی که بیشترین حقوق را به معلمان می‌دهند دیده می‌شود. کشورهایی مانند کره‌جنوبی، ایرلند و پرتغال نمونه‌هایی از این کشورها هستند.

 

معلمان مدارس در کره‌جنوبی بسته به سابقه و توانایی‌شان بین ۴۰ تا ۸۰‌ هزار دلار در سال حقوق دریافت می‌کنند که بسیار بالاتر از سقف برخی کشورهای مشابه است. در آن‌سوی جدول و میان کشورهایی که کمترین حقوق را به فرهنگیان می‌دهند کشورهای شرق اروپا مانند اسلواکی، چک، مجارستان و لهستان خودنمایی می‌کنند. کشورهایی مانند چین، ترکیه، یونان، مکزیک، شیلی و ایتالیا نیز در همین دسته قرار می‌گیرند.

 

بر اساس مطالعات صورت‌گرفته، در کشور اسلواکی حداقل هزارو ۲۰۰ دلار در ماه به فرهنگیان حقوق داده می‌شود که این کشور را به یکی از بدترین کشورها برای زندگی معلمان مدرسه در اروپا تبدیل می‌کند. در کره‌جنوبی به فرهنگیان تازه‌کار بیش از دو هزارو ۳۰۰ دلار در ماه حقوق داده می‌شود که بعد از ۱۰ سال تدریس تا سه هزارو ۵۰۰ دلار در ماه نیز افزایش می‌یابد. میزان حقوق پرداختی به فرهنگیان بر اساس جنسیت نیز در کشورهای مختلف متفاوت است. برخلاف کشورهایی مانند لوکزامبورگ و استرالیا که در آنها تفاوتی در میزان پرداخت حقوق معلمان زن و مرد وجود ندارد، در برخی کشورها مانند آمریکا یا دانمارک معلمان مرد حقوق بیشتری از زنان دریافت می‌کنند. برعکس در کشورهایی مانند اتریش، این معلمان زن هستند که حقوق بیشتری از معلمان مرد دریافت می‌کنند.

 

در برخی کشورها مانند آمریکا که دولت مستقیما درگیر پرداخت حقوق فرهنگیان نیست، میزان دریافتی‌ها در نقاط مختلف کشور متفاوت است؛ برای مثال در ایالت‌هایی مانند نیویورک و کالیفرنیا، معلمان نزدیک به دوبرابر آموزگاران در ایالت فلوریدا حقوق می‌گیرند. از سوی دیگر کشورهایی مانند چین نیز وجود دارند که با وجود برخورداری از اقتصادی بزرگ به دلایل متعددی مانند گسترده‌بودن دولت، میزان حقوق پرداختی به فرهنگیان در آنها بسیار پایین است. معلمان چینی چیزی بین ۳۰۰ دلار تا هزار دلار در ماه حقوق می‌گیرند، اما یک تفاوت جالب در چین نسبت به سایر کشورها، میزان احترام اجتماعی مردم چین به فرهنگیان است. نتایج یک تحقیق در سال ۲۰۱۳ نشان می‌دهد مردم چین بیشتر از همه مردم دنیا به آموزگاران احترام می‌گذارند و چین از معدود کشورهای این تحقیق بوده است که احترام اجتماعی معلمان در آن بیشتر از پزشکان بوده است. 

 

در خاورمیانه چه خبر است؟ 

در خاورمیانه نیز میزان پرداخت حقوق فرهنگیان در کشورهای مختلف متفاوت است. در امارات متحده عربی، فرهنگیان به شکل متوسط دو هزارو ۵۰۰ دلار در ماه حقوق می‌گیرند که تا شش هزار دلار در ماه نیز افزایش می‌یابد. حدود ۲۵ درصد این حقوق نیز صرف هزینه مسکن و رفت‌وآمد می‌شود. این پرداخت‌ها در شیخ‌نشین‌هایی مانند دوبی بیشتر از شیخ‌نشین‌هایی مانند عجمان است. آموزگاران عربستانی نیز تقریبا به همان اندازه آموزگاران اماراتی حقوق می‌گیرند، با این تفاوت که خدمات عمومی در عربستان بیشتر و در نتیجه هزینه‌های عمومی مانند مسکن در این کشور نسبت به امارات کمتر است.

 

حقوق آموزگاران قطری، عمانی، کویتی و بحرینی نیز از این حیث نزدیک به هم و در سطح دو کشور نام‌برده و دو تا چهاربرابر حقوق دریافتی فرهنگیان ایرانی است. در افغانستان پس از جنگ با وجود هزینه‌های بسیار برای توسعه آموزش عمومی که البته با فسادهای زیادی همراه بوده، وضعیت دریافت حقوق فرهنگیان متفاوت از کشورهای جنوب خلیج‌فارس است. این کشور هرساله شاهد اعتراضات آموزگاران به وضعیت معیشتی‌شان است. آموزگاران افغانستانی هر ماه بین شش تا ۱۱ هزار افغانی حقوق می‌گیرند که حدود ۸۰۰‌ هزار تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است؛ شاید یکی از آخرین نقاط خاورمیانه که معلمانش کمتر از معلمان ایرانی حقوق می‌گیرند. 

 

sharghdaily.ir
  • 20
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش