دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۱۲ - ۲۱ شهریور ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۶۲۱۸۹
اخبار کنکور و آزمون ها

موضع‌گیری چهره‌های سیاسی نسبت به مصوبه کنکور

آخرین گمانه زنی‌ها از لغو مصوبه کنکور ۱۴۰۲ / جولان مافیا بیشتر می‌شود؟

لغو مصوبه کنکور ۱۴۰۲,مافیا در کنکور 1402
یکی از مسائلی که مردم به‌ویژه داوطلبان کنکور ۱۴۰۲ را نگران کرد، تغییر اطلاعیه‌های سازمان سنجش درباره زمان اجرای مصوبه و تغییر در نحوه برگزاری و ارزیابی نتایج آزمون بود.

تیر سال ۱۴۰۰ شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، مصوبه‌ای درباره جزئیات کنکور را تحت عنوان «سیاست‌ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی» به تصویب رساند و چند ماه بعد، در دو مرحله موادی از این مصوبه را اصلاح و تکمیل کرد؛ مصوبه‌ای که ابتدا تصویب و در مرحله ابلاغ آن به دستگاه‌های اجرایی، موجی از نگرانی‌ها و اعتراضات ازسوی سیاستمداران و کارشناسان را به‌دنبال داشت.

اگر بخواهیم بدانیم مصوبه کنکوری شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، چه تغییراتی در روند برگزاری و سنجش نتایج آزمون کنکور ایجاد می‌کند، باید به این موارد اشاره کنیم که بنا بر این مصوبه، آزمون کنکور سالانه ۲ بار برگزار می‌شود. به‌علاوه اینکه در ارزیابی نتایج آزمون کنکور، ۴۰ درصد سابقه تحصیلی و ۶۰ درصد آزمون کنکور موثر خواهد بود که ممکن است در سال‌های آتی این نسبت تغییر داشته باشد.

مرز نامرئی میان سیاست‌گذاری و قانون‌گذاری

مصوبه مذکور فارغ از اینکه چه محتوایی دارد و گذشته از آنکه محتوای آن قابل‌قبول یا قابل اجرا باشد یا نباشد، از آن جهت موردانتقاد نمایندگان مجلس قرار گرفته که وکلای ملت، ورود شورای‌عالی انقلاب فرهنگی به موضوع کنکور را مصداق دخالت در حیطه وظایف و اختیارات مجلس در بحث قانون‌گذاری دانسته‌اند.

حسین حق‌وردی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در این باره می‌گوید: رهبر معظم انقلاب بر این موضوع تاکید داشتند که بخش‌هایی که مجلس به آن ورود می‌کند، شورای‌عالی انقلاب فرهنگی وارد نشود و مجلس نیز در مسائلی که شورا در دستور کار خود قرار می‌دهد، دخالت نکند. وی با اشاره به اینکه مجلس پیش از مصوبه شورای انقلاب فرهنگی، قانون لازم را برای کنکور تصویب کرده بود، تاکید می‌کند: اگر مصوبات مجلس نیاز به اصلاح دارد، این اصلاح باید در مجلس انجام شود. سیاست‌گذاری وظیفه شورای انقلاب فرهنگی و قانون‌گذاری فقط مختص مجلس شورای اسلامی است. شورای‌عالی انقلاب فرهنگی نباید به‌جای مجلس قانون‌گذاری کند.

همچنین احمد نادری، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی که از منتقدان جدی مصوبه کنکوری اخیر است، در گفت‌وگو با مهر، به تصویب و ابلاغ آن اعتراض می‌کند و می‌گوید: شورای‌عالی انقلاب فرهنگی حق قانون‌گذاری ندارد و قانون‌گذاری طبق قانون برعهده مجلس است.

موضع‌گیری چهره‌های سیاسی نسبت به مصوبه کنکور

بعد از ۲۵ تیر که سید ابراهیم رئیسی مصوبه شورای‌عالی انقلاب فرهنگی را برای اجرایی شدن به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ کرد، نگرانی داوطلبان و واکنش رسانه‌ها و فعالان حوزه‌های مختلف نسبت به این موضوع افزایش پیدا کرد. علاوه بر آنکه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در برابر این مصوبه موضع‌گیری کردند، چهره‌های دیگری نیز به نقد جدی آن پرداختند. احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در نامه‌ای به رئیس‌جمهوری، ابلاغ مصوبه کنکوری شورای‌عالی انقلاب فرهنگی را خلاف عدالت دانست و آن را مطلوب اقشار خاصی از جامعه و بستری جدید برای مفسده‌ها برشمرد.

او در متن این نامه انتقاد خود را چنین بیان کرده است: «ابلاغ این مصوبه باوجود مخالفت گسترده ذی‌نفعان، رسانه‌ها، شخصیت‌های مستقل سیاسی، ۲۷۱ نماینده مجلس و کمیسیون آموزش مجلس صورت گرفت. علت مخالفت نیز آثار ستم‌برانگیز مفاد و احکام این مصوبه بود.»

البته توکلی در این نامه با بیان ۸ مورد از اصلی‌ترین مشکلاتی که به‌واسطه اجرای مصوبه کنکوری رقم می‌خورد، در پایان تاکید می‌کند تمامی حامیان این مصوبه منفعت‌طلب نیستند؛ اما از نظر او، منفعت‌طلبان موثر برای اجرای این مصوبه نیز کم نیستند. بعد از آنکه نامه توکلی در رسانه‌ها دست به‌دست چرخید، میزان انتقادات نسبت به ابلاغ مصوبه‌ای که موجب نگرانی جامعه و کارشناسان شد، افزایش پیدا کرد. با این وجود بسیاری از کسانی که خودشان به این مصوبه نقد جدی دارند، پیکان انتقادات را متوجه دولت نمی‌دانند و تاکید می‌کنند بنا بر قانون، رئیس‌جمهوری موظف به ابلاغ مصوبه مذکور بوده است.

ماجرای تغییر اطلاعیه سازمان سنجش

یکی از مسائلی که مردم به‌ویژه داوطلبان کنکور ۱۴۰۲ را نگران کرد، تغییر اطلاعیه‌های سازمان سنجش درباره زمان اجرای مصوبه و تغییر در نحوه برگزاری و ارزیابی نتایج آزمون بود. علی خضریان، سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در تشریح ماجرای این تغییرات، از تلاش دولت برای آنکه مصوبه مذکور برای کنکور سال ۱۴۰۲ اجرایی نشود، می‌گوید و بیان می‌کند: ابتدا گفته شد اگر این مصوبه بعد از ۱۵ تیر ابلاغ شود، برای سال ۱۴۰۲ اجرایی نمی‌شود، به همین جهت رئیس‌جمهوری این همکاری را به عمل آورد و مصوبه را ۱۰ روز بعد از موعد مذکور، یعنی ۲۵ تیر ماه ابلاغ کرد تا اگر امکان اجرا نشدن آن برای سال ۱۴۰۲ وجود داشته باشد

لغو مصوبه کنکور ۱۴۰۲,مافیا در کنکور 1402

 این اتفاق بیفتد و فاصله زمانی بیشتری تا اجرای آن داشته باشیم. در پی همین موضوع سازمان سنجش اطلاعیه اول مبنی بر اینکه کنکور سال ۱۴۰۲ مطابق قوانین سال ۱۴۰۱ برگزار خواهد شد را منتشر کرد، اما بررسی‌های حقوقی بعدی حاکی از آن بود که بنا بر قانون، ابلاغ مصوبه تا پیش از شهریور به‌منزله اجرای آن است؛ بنابراین سازمان سنجش اطلاعیه قبلی را تغییر داد و اعلام کرد تغییرات مذکور برای کنکور سال ۱۴۰۲ رقم خواهد خورد؛ بر این اساس مصوبه مذکور در روند اجرا برای سال آینده قرار گرفت.

عواقب قانون بدون زیرساخت

یکی از موضوعاتی که به‌واسطه آن مصوبه اخیر کنکور در تریبون‌های مختلف زیر سوال رفته، «چگونگی برقراری امنیت و سلامت در برگزاری امتحانات سراسری» در دوره متوسطه است. تاثیر ۴۰ درصدی و مستقیم نمرات دوره متوسطه بر نتیجه قبولی در دانشگاه‌ها، حساسیت‌ها را نسبت به نحوه برگزاری امتحانات سراسری افزایش داده است. آیا امکانات و زیرساخت‌های لازم برای آنکه جلوی تخلف‌ها و تقلب‌های ریز و درشت، نه‌تنها در آزمون کنکور بلکه در تمامی امتحانات پایان ترم دوره متوسطه گرفته شود و دست‌کم امنیتی قابل قبول و قابل اطمینان ایجاد شود، وجود دارد؟

به‌بیان ساده‌تر، مصوبه کنکور می‌خواهد در دوره متوسطه آزمون‌های نهایی هر درس را سراسری برگزار کند تا نتایج آن را در نتیجه قبولی نهایی داوطلبان در دانشگاه‌ها با نسبت ۴۰ درصدی لحاظ کند، اما بنا بر این سیاست، این سوال به ذهن متبادر می‌شود که آیا حوزه آموزش کشور، امکانات و زیرساخت‌های لازم را در اختیار دارد تا در سراسر ایران جلوی تخلف‌ها و تقلب‌های ریز و درشت را بگیرد و نه‌تنها در آزمون کنکور بلکه در تمامی امتحانات پایان ترم دوره متوسطه امنیت تمام و کمال نه، بلکه دست‌کم امنیتی قابل قبول و قابل اطمینان را ایجاد کند. کارشناسان متعددی نسبت به فقدان زیرساخت مناسب برای اجرای مصوبه شورای‌عالی انقلاب ابراز نگرانی کرده‌اند. عده‌ای نیز بر این عقیده‌اند که مصوبه شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، شرایط و فرصت‌های جدیدی را برای جولان مافیای آموزش و کنکور ایجاد می‌کند.

سخن پایانی

باوجود آنکه برطرف کردن کاستی‌ها و ایرادات آزمون کنکور، یکی از اصلی‌ترین چالش‌های چند سال اخیر حوزه آموزش کشور به‌شمار می‌رود و رسیدگی هرچه سریع‌تر به آن از اولویت‌های اصلی است، دوگانگی و نبود همسویی دستگاه‌های قانون‌گذار و سیاست‌گذار، نتیجه‌ای جز اضطراب و سردرگمی بیشتر داوطلبان نخواهد داشت. آینده تحصیلی چند هزار جوان کشور که برای کنکور ۱۴۰۲ خود را آماده می‌کنند به تصمیم مسئولان درباره این مصوبه گره خورده و زمان زیادی هم برای اصلاح یا بهبود آن باقی نمانده است!

smtnews.ir
  • 10
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
ویژه سرپوش