جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۰۹ - ۱۰ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۲۶۵۳
اخبار کنکور و آزمون ها

تبعیضی که سرنوشت بسیاری از داوطلبان کنکور را تغییر داد

تجمع مقابل ساختمان سازمان سنجش,نهاد های آموزشی,اخبار آزمون ها و کنکور,خبرهای آزمون ها و کنکور

بازگرداندن رقابت به کنکور و کاهش ظرفیت سهمیه‌ها در دستور کار شورای‌عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفته است. از اعتراض داوطلبان کنکور سراسری به سازمان سنجش کمتر از چهار ماه می‌گذرد. معترضان می‌گفتند حقوق‌شان پایمال شده: «با رتبه سه‌رقمی در دانشگاه فرهنگیان سنندج قبول نشده‌ام و در انتخاب ۲۹‌ام قبول شدم»، «با رتبه ۱۰۱۷ قبول نشدم»، «با رتبه زیر ۲هزار و با این که هر صد رشته انتخابی را پر کرده بودم قبول نشدم» و... . 

 

اعتراض‌ها تا تجمع مقابل ساختمان سازمان سنجش رسید و کار به گاز اشک‌آور و دخالت نیروی انتظامی هم رسید. بسیاری از داوطلبان را پدر و مادرهایشان هم همراهی می‌کردند. رویایی که بسیاریشان در سر پرورانده بودند از بین رفته بود. مجتبی شریعتی نیاسر، معاون آموزشی وزارت علوم گفته بود: « اعتراض‌ها به نتایج کنکور درواقع اعتراض به مصوبه‌ای از مجلس است که سال گذشته به تصویب رسید و ما موظف به اجرای آن هستیم.

 

این مصوبه درباره سهمیه پنج درصد ایثارگران است. این سهمیه به خودی خود مشکلی ندارد و طرح خوبی است، اما‌ بندی در این سهمیه قید شده که اعتراض داوطلبان نیز به همین بند است. براساس این بند، اگر از ظرفیت سهمیه جانبازان در کنکور سراسری ظرفیتی خالی بماند این ظرفیت که طی سال‌های قبل به افراد آزاد اختصاص می‌یافت به ایثارگران تعلق می‌گیرد».

 

 

اعتراض آنها با توجه به رتبه‌های قبولی سال‌های قبل مقبول به نظر می‌رسید اما در نهایت هم کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی و هم سازمان سنجش بعد از بررسی اعتراض‌ها آنها را رد کردند. رد کردن اعتراض‌ها که حتی در مورد یک دختر مریوانی، کار به اعتصاب غذای او هم کشیده بود یک معنا داشت: سهمیه‌ها قانونی بودند.

 

معترضان و کارشناسان آموزشی اما از ظرفیت سهمیه‌ها و محدودیتی که آنها برای داوطلبان عادی ایجاد کرده بودند بی‌اطلاع بودند. داوطلبان معتقد بودند سهمیه‌ها به اندازه‌ای رسیده که رقابت در کنکور

از بین رفته است و سخنان معاون دبیرخانه شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، چهار ماه بعد از تجمع مقابل سازمان سنجش نشان می‌دهد که حق با آنها بوده است.

 

 

این شورا مسئول رسیدگی به اعتراض‌ها و سهمیه‌های کنکور شده بود. سهمیه‌ها یک سال قبل از کنکور ۱۳۹۶ تغییر کرده و موجب اعتراض‌ها شده بود. براساس آنچه بابک نگاهداری، معاون دبیرخانه شورا دیروز به خبرگزاری مهر گفته ۱۹ سهمیه برای کنکور سراسری وجود دارد که گاهی سهمیه‌ها تا ۵۰درصد ظرفیت کل رشته‌ها را پر می‌کند.

 

نگاهی به این جملات نگاهداری بیندازید: «براساس بررسی‌های صورت گرفته ۱۹ سهمیه مربوط به کنکور سراسری وجود دارد که در برخی از حوزه‌ها، به گونه‌ای پیش‌بینی شده که ظرفیت اختصاص داده شده به برخی سهمیه‌ها بالاتر از ۵۰‌درصد است، یعنی بیشتر از ۵۰ درصد ظرفیت به سهمیه اختصاص داده شده و این باعث شده که مفهوم رقابت در آزمون از بین برود.» یا دیگری: «وقتی بیش از ۵۰درصد ظرفیت در برخی حوزه‌ها به خاطر سهمیه‌های متنوع ۱۹گانه اختصاص پیدا می‌کند، ممکن است که عدالت آموزشی و رقابت برای کسب فرصت‌ها زیر سوال برود.» یا این یکی: «بحث دیگر این است که سهمیه‌هایی که خالی مانده و ظرفیت آنها پر نمی‌شود به سهمیه‌های دیگر تسری پیدا نکند، بلکه در قالب یک رقابت آزاد بین تمام سهمیه‌ها، جاهای خالی مانده پر شود.»

 

 

معنای روشن این سخنان این است که تبعیض واقعا در کنکور ۱۳۹۶ وجود داشته. تبعیضی که سرنوشت بسیاری از داوطلبان را تغییر داده، تعدادی را سردرگم، برخی را ناامید و حق عده‌ای را پایمال کرده است. در نهایت فقط بعد از اعتراض به این شیوه بوده که سهمیه‌بندی‌های غیرکارشناسی مورد بازنگری قرار خواهد گرفت و نیز کف نمرات برای دارندگان سهمیه از ۷۰درصد آخرین نفر قبولی دوباره به ۸۰درصد آخرین نفر بازگردانده خواهد شد.

 

نکته مثبت ماجرا اما این است که این رویه برای کنکور سال ۱۳۹۷ تکرار نخواهد شد. نگاهداری خبر داده که بازنگری سهمیه‌ها با همراهی وزارت‌های علوم و بهداشت تا پایان سال انجام خواهد شد و در کنکور بعدی سهمیه‌بندی‌های جدید اجرا خواهد شد. باوجود این برای برخی که حق‌شان پایمال شده حتی یک سال هم خیلی دیر است.

 

شاهرخ زبردست

 

vaghayedaily.ir
  • 22
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۱۵
جدیدترین
قدیمی ترین
اگر یکی پیدا نشه که این وزارت مذخرف علوم را رسوا کنه به عدالت خداوند شک میکنم که چطور حق فرزندان نجیب ومظلوم این مملکت را به نوه نتییجه های مجلسی هاوخواص دادند.انشاالله خداوند شما را رسوا خواهد کرد من یقین دارم
سلام به نظرم با کارنامه ای که از یه سهمیه ۵درصدی رزمندگان دیدم با رتبه ۳۰در هیوا در منطقه یک رتبه اش رو بین ۱تا ۱۰تخمین زد پس خیلی موثر نیست بلکه شاید به ضرر هم باشه
سلام به نظرم با کارن...
برو بابا یارو هیچی نخونده همینطوری رفته نشسته سر آزمون رتبش شده ۱۰۰۰ این واقعیه بعد بشین الکی حرف دربیار
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش