دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۲۹ - ۳۰ دي ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۰۱۹۹۸
امنیتی و دفاعی

ادامه واکنش‌ها به تنش چندروزه در روابط ایران و پاکستان

حمله پاکستان به ایران,ادامه واکنش‌ها به تنش چندروزه در روابط ایران و پاکستان

روزنامه جهان صنعت نوشت: حدود ۲۴ ساعت پس از حمله موشکی سپاه به نقاطی از خاک اقلیم کردستان عراق و سوریه که بنابر آنچه روابط‌عمومی سپاه اعلام کرد، منجر به انهدام مقر شماری از عناصر موساد و محل تجمع اعضای گروهک تروریستی داعش در ادلب سوریه و اربیل کردستان شد، موشک‌های سپاه، این‌بار از مرزهای شرقی کشور عبور کرد و نقاطی از خاک پاکستان را هدف قرار دادند؛ عملیاتی موشکی که بنابر اعلام سپاه، مقرهای گروهک تروریستی موسوم به «جیش‌العدل» را در منطقه‌ای به نام کوه سبز واقع در ایالت بلوچستان پاکستان هدف قرار داد و واکنشی بود به اقدامات تروریستی این گروهک تروریستی که پیش‌تر منجر به شهادت ۱۱ تن از نیروهای پلیس و سربازان وظیفه در شهرستان راسک شده بود. این در حالی بود که فرمانده نیروی هوافضای سپاه در ساعات نخست پس از حمله موشکی شامگاه ۲۶ دی‌ماه سپاه، این حملات را پاسخ به عملیات تروریستی اخیر در کرمان عنوان کرده بود. با این همه آنچه به فاصله چند ساعت از این حمله موشکی سپاه، ازسوی ارتش پاکستان انجام گرفت، روابط تهران و اسلام‌آباد را برای ساعاتی متشنج کرد. دولت اسلام‌آباد که ابتدا سفیر خود را از ایران فراخواند، حدود ۴۸ ساعت بعد، با انتشار بیانیه‌ای که ۲۸ دی‌ماه روی خروجی وبگاه وزارت امور خارجه پاکستان قرار گرفت، اعلام کرد مخفیگاه چند گروه شبه‌نظامی مخالف خود را در استان سیستان و بلوچستان هدف قرار داده است.

به هر تفسیر سیر تحولات در روزهای پایانی هفته‌ای که گذشت، چنان پیش رفت که مواضع نه‌‌چندان دوستانه مقام‌های ایرانی و پاکستانی در میانه هفته، به مواضعی همسو و به‌نسبت معقول در انتهای هفته تبدیل شد. بدین‌ترتیب در حالی وزارت خارجه پاکستان در بیانیه روز چهارشنبه هفته گذشته خود، ضمن فراخواندن سفیر این کشور از ایران، اقدام سپاه پاسداران را «غیرقانونی» و «کاملا غیرقابل قبول» توصیف کرد که «هیچ توجیهی برای آن وجود ندارد» که با نزدیک شدن به غروب چهارشنبه، منابع رسانه‌ای ایران و پاکستان از گفت‌وگوی تلفنی وزیران خارجه دو کشور خبر دادند. حسین امیرعبداللهیان و جلیل عباس‌جیلانی همچنین در حالی در آن تماس تلفنی، درخصوص آخرین وضعیت روابط دوجانبه دو کشور گفت‌وگو و تبادل‌نظر کردند که در آخرین تماس تلفنی آنها که بعدازظهر دیروز انجام شد، طرفین بار دیگر بر حسن همجواری و ارتباط دوستانه دو کشور تاکید کردند. آن هم در حالی که وزیر خارجه پاکستان در انتهای این گفت‌وگوی تلفنی از همتای ایرانی‌اش برای دیدار رسمی از اسلام‌آباد دعوت به عمل آورد.

همزمان در شرایطی که سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان در اظهاراتی در این رابطه تاکید کرد که اسلام‌‌آباد خواهان گسترش تنش نیست، وزارت خارجه جمهوری اسلامی نیز اعلام کرد «حساب دولت دوست و برادر پاکستان از تروریست‌های مسلح جداست و ایران همواره به سیاست همسایگی خود پایبند است و اجازه نمی‌دهد دشمنان و ایادی تروریست آنها این روابط را به‌ویژه در زمانی که نسل‌کشی و جنایات رژیم صهونیستی مساله اول جهان اسلام است، تیره کنند.» این در حالی بود که سفارت پاکستان در ایران نیز در پیامی که ازطریق حساب کاربری این نهاد در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شد، «همکاری تهران و اسلام‌آباد برای برقراری صلح» را «حیاتی» توصیف کرد.

این در حالی بود که در ساعاتی که روابط تهران و اسلام‌آباد به‌نسبت تنش‌‌آلود بود، شماری از دولت‌های خارجی نیز به این تحولات واکنش نشان دادند و خواستار خویشتنداری طرفین شدند. بر این اساس‌ سخنگوی وزارت خارجه روسیه در بیانیه روز پنجشنبه خود از ایران و پاکستان خواست که «خویشتنداری حداکثری» از خود نشان دهند. ماریا زاخارووا همچنین با تاکید بر لزوم «حل‌وفصل موضوعات پیش‌آمده از راه‌های دیپلماتیک»، ابراز امیدواری کرد ایران و پاکستان بتوانند به‌زودی اختلافات را با «روح حسن همجواری سنتی» حل کنند. همزمان سخنگوی وزارت خارجه چین نیز از آمادگی پکن برای میانجیگری میان ایران و پاکستان خبر داد. مائو نینگ در سخنانی که روز پنجشنبه هفته گذشته مطرح کرد، از آمادگی پکن برای «ایفای نقش سازنده در راستای کاهش تنش‌ها درصورت خواست ایران و پاکستان» سخن گفت. همچنین یوشیماسا‌هایاشی دبیر کابینه ارشد ژاپن نیز درخصوص این اتفاقات گفت: «از همه طرف‌های درگیر درخواست می‌کنیم تا حداکثر خویشتنداری را پیشه و وضعیت را با فوریت رصد کنند.»

این در حالی بود که وزارت خارجه ترکیه نیز در بیانیه‌ای سه کشور ایران، پاکستان و عراق را به خویشتنداری فراخواند.‌ هاکان فیدان همچنین اعلام کرد: «ما آماده‌ایم تا در کاهش تنش میان ایران و پاکستان به ایفای نقش بپردازیم.»

همچنین آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در اظهاراتی در این رابطه خواستار آن شد «ایران و پاکستان حداکثر خویشتنداری را به کار گیرند.» از دیگرسو رییس‌جمهوری آمریکا روز پنجشنبه به این تحولات واکنش نشان داد. جو بایدن اعلام کرد: «ما اکنون در حال کار روی آن هستیم. من نمی‌دانم این درگیری به کجا می‌رسد.» همچنین رییس‌جمهوری پاکستان در آخرین سخنانش در این رابطه از روابط برادرانه و نزدیک تهران و اسلام‌آباد سخن گفت. عارف علوی تصریح کرد ایران و پاکستان کشورهای برادر هستند.

  • 13
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش