چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۴:۱۷ - ۰۸ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۲۲۰۰
خاورمیانه

مجلسی:

ادامه معامله قرن به خروجی انتخابات تل‌آویو بستگی دارد/ احتمال مصالحه فلسطینی‌های ساکن اردن قوت گرفته است

فریدون مجلسی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
کشورهای عربی دارای سرمایه‌های عظیم نفتی و غیر نفتی هستند و از این منظر، رئیس‌جمهوری آمریکا و معاون وی آنها را ستون فقرات معامله قرن در وضعیت فعلی می‌دانند.

«فریدون مجلسی» تحلیلگر مسائل آمریکا در تحلیل جزئیات طرح معامله قرن که توسط داماد ترامپ منتشر شد، در گفت‌وگو با ایلنا، اظهار کرد: جزئیاتی که در مورد طرح معامله قرن توسط جرد کوشنر (داماد، مشاور ارشد رئیس‌جمهور آمریکا و فرستاده این کشور در روند صلح خاورمیانه) منتشر شده را نمی‌توان یک داده خارق‌العاده و جدید در پرونده صلح فلسطین دانست و به عبارتی دیگر گفته‌های کوشنر همان تکرار مواضع گذشته از زاویه دیگر است. مولفه‌هایی که از سوی او در جزئیات جدید معامله قرن مورد اشاره قرار گرفته است دقیقاً نشان می‌دهد که گشایشی در صلح فلسطین صورت نگرفته و همچنان طرفین درگیر در حال سبک و سنگین کردن آن هستند. این تلاش‌ها از ۲۵ سال پیش تاکنون ادامه داشته است اما باید متوجه بود که کشورهای عربی در این بین بیش از گذشته فعال شده‌اند؛ یعنی تمام این پرونده را باید کنار گذاشت و فعل و انفعال‌های اعراب زیر ذره‌بین قرار بگیرد.

 

وی ادامه داد: در مورد کشورهای عربی باید بگویم که این دولت‌ها به دو گروه تقسیم شده‌اند: ۱- کشورهایی که از نفت و منابع زیر زمینی و رو زمینی بسیاری برخوردار هستند و به دنبال توسعه نفوذ خود بوده‌اند ۲- کشورهایی مانند اردن و مصر که از نزدیک شدن به اسرائیل ضرر دیده‌اند و حتی بعد از جنگ اعراب و اسرائیل تاکنون از رژیم صهیونیستی دوری کرده‌ و روابط را بسیار کم‌رنگ کرده‌اند.

 

در اینجا شما شاهد دو قطب‌بندی بسیار آشکار و مهم هستید که محور اول کشورهای مورد نظر شخص ترامپ هستند و کوشنر ماموریت دارد تا بخش زیادی از هزینه‌های سیاسی و اقتصادی این پرونده را بر دوش آنها قرار دهد.در این میان او مسئول است تا با سفر به این کشورها (امارات، عربستان، کویت، بحرین و غیره) محیط را برای همپوشانی اسرائیل و اعراب فراهم کند. این بدان معناست که احتمال دارد در آینده نزدیک شاهد اتفاق‌هایی در بحث صلح فلسطین باشیم که دنیا را شگفت‌زده کند.

 

این دیپلمات پیشین کشورمان با اشاره به موضع فلسطینی‌ها و طیف‌بندی آنها در پرونده صلح خاورمیانه، گفت: دومین متغیری که باید مورد نظر قرار بگیرد، فلسطینی‌ها هستند. در وضعیت کنونی آنها هم به دو دسته تقسیم شده‌اند: ۱- مهاجرانی که دارای تخصص و حرفه هستند و در  کشورهای خارجی به سر می‌برند و بخشی از آنها مایل نیستند تا به سرزمین خود بازگردند ۲- فلسطینی‌های ساکن سرزمین‌‎های اشغالی که متحمل درد و رنج‌های زیادی شده‌اند اما همچنان در آنجا زندگی می‎‌کنند.

 

در این میان بخشی دیگر از آنها مانند حماس، هدایت و باریکه غزه را به دست دارند که هر از چندگاهی آسیب‌هایی از ناحیه اسرائیل متوجه آنها می‌شود و آنها هم پاسخ را به سبک خودشان می‌دهند. بخشی دیگر که در شرق رود اردن قرار دارند، همچنان مورد تعرض واقع می‌شوند و توان مقابله با تل‌آویو را ندارند. مجموع این عناصر فعال در سرزمین‌های اشغالی (با صرف‌نظر از مهاجران خارج‌نشین) به دنبال حل و فصل موضوع مربوطه هستند و تا سطح توافق اسلو هم پیش رفتند اما نتیجه خاصی حاصل نشده است.

 

مجلسی افزود: طیف دیگری از فلسطینی‌ها را باید در اردن مورد اشاره قرار داد؛ واقعیت این است که احتمال دارد این دسته از فلسطینی‌هایی که در اردن حضور دارند، به مصالحه روی آورند و شرایط معامله قرن را قبول کنند. چراکه در این رابطه ممکن است پس از تصویب کلیات و جزئیات حیاتی این پرونده، بخش‌هایی از اردن که فلسطینی‌ها در آن ساکن هستند از خاک این کشور جدا شود و بدون تردید پادشاه اردن برای بقای خود با این موضوع موافقت خواهد کرد. در هر حال تنها دو راه برای حل و فصل پرونده مذکور وجود؛ نخست، کشورهای ضامن و تمامی بازیگران به صلح برسند و غرامت‌‌ها پرداخت شود یا اینکه منطقه مجدداً آبستن درگیری و جنگ دیگری شود تا هر یک بر دیگری غالب شود. البته در شرایط فعلی این موضوع بسیار بعید به نظر می‌رسد.

 

وی در پایان تصریح کرد: ایالات متحده به دنبال آن است تا با فرستادن «جرد کوشنر» به کشورهای عربی و جلب نظر آنها بتواند تا حدی که در توانش است، موضوع جبران خسارت را برجسته و عملیاتی کند؛ چراکه این طرح عملاً متعلق به محافظه‌کارانی است که علاوه بر پول و قدرت، رسانه‌ها را در دست خود دارند و عمده آنها یهودی تبار هستند. نفوذ زیاد آنها خود به خود فضا را به نفع این طیف رقم میزند اما در داخل شهرک‌های صهیونیست‌نشین بسیاری از آنها با ترس و واهمه زندگی می‌کنند. این بدان معناست که نقش اعراب از این به بعد در پرونده صلح خاورمیانه بیش از گذشته برجسته خواهند شد تا به این واسطه بتوانند مشکلات اسرائیل را پوشش بدهند. آنها دارای سرمایه‌های عظیم نفتی و غیر نفتی هستند و از این منظر کوشنر و ترامپ این کشورها را ستون فقرات پرونده مذکور در وضعیت فعلی می‌دانند؛ آما آنچه بسیار مهم خواهد بود، خروجی انتخابات آتی اسرائیل است.    

 

 

  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش