دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۱:۵۸ - ۰۸ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۲۰۸۹
هنرهای تجسمی

درباره نمایش «مسافران برلین - رم» در موزه هنرهای معاصر تهران

«گنجینه» در قلب پایتخت

اخبار هنرهای تجسمی,خبرهای هنرهای تجسمی,هنرهای تجسمی

بنیاد «میراث فرهنگی پروس» در آلمان ۲۹ مهرماه سال ۹۵ اعلام کرد که این بنیاد و موزه هنرهای معاصر تهران برای نمایش آثار گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران در موزه برلین، که تنها گنجینه غنی از هنرمندان مدرنیسم غرب در خاورمیانه را نگهداری می‌کند، به توافق رسیدند. انتشار این خبر، بازخوردهای بسیاری را در فضای مجازی و رسانه‌ها و مطبوعات به همراه داشت. مخالفت‌ها و موافقت‌های زیادی نسبت به این سفر از سوی هنرمندان داخل و خارج از کشور شد، تا جایی که انجمن هنرمندان نقاش در جلسه‌ای با مجید ملانوروزی، سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران، خواستار توضیحاتی در خصوص این سفر شدند. پس از نقدهای زیادی که به این سفر شد، در نهایت سفر گنجینه به غرب از سوی برگزار‌کنندگان آن منتفی اعلام شد. بعد از تغییر وزیر ارشاد و روی کار آمدن سیدرضا صالحی امیری، پروژه ارسال آثار متوقف شد، و در همین مورد صالحی امیری، بهمن ماه ۹۵ در نشستی در خصوص وضعیت این سفر گفت: «در حال حاضر مسئولیت این ماجرا با تشکیل یک کمیته در دولت برعهده من است و هر زمان که بررسی‌ها به نتیجه برسد و دولت تصمیم خود را برای ارسال یا عدم ارسال آثار به خارج از کشور تصویب کند، اقدام خواهیم کرد. همچنین نتیجه را به‌طور رسمی اعلام می‌کنیم.»

 

قرار بود در سفر گنجینه به آلمان و سپس به ایتالیا، ۳۰ اثر از هنرمندان تأثیرگذار دنیای مدرن غرب از جمله جکسون پولاک، پل گوگن، کیس وان دونگن، ماکس ارنست، پابلو پیکاسو، واسیلی کاندینسکی، ویلم دکونیک، پیر سولاژ، مارک روتکو، فرانتس کلاین، اندی وارهول، جاسپر جونز، روبرت مادرول، فرانسیس بیکن، اد رینهارت و روی لیختن اشتاین به همراه ۳۱ اثر از هنرمندان نوگرای ایران از جمله بهمن محصص، جواد حمیدی، سهراب سپهری، منصور قندریز، حسین زنده‌رودی، محسن وزیری‌مقدم، مسعود عربشاهی، مارکو گریگوریان، منیر فرمانفرماییان، مهدی حسینی، غلامحسین نامی، پرویز تناولی، ابوالقاسم سعیدی، فریده لاشایی و بهجت صدر به نمایش دربیاید. اما با بحث‌هایی که بر سر لغو این سفر شد و رایزنی‌هایی که در حال انجام است، و پس از انتشار اخباری مبنی بر سفر بی‌بازگشت آثار، مسئولان موزه هنرهای معاصر تهران، تصمیم گرفتند این آثار را با عنوان «مسافران برلین- رم» ابتدا در موزه در معرض دید عموم قرار بدهند. گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران، به عنوان بزرگترین و کامل‌ترین گنجینه هنر مدرن غرب از امپرسیونیسم تا پاپ آرت، در خاورمیانه و آسیا در زمان تأسیس خود در سال ۱۳۵۶ بوده است و از این رو اهمیت این گنجینه در میان تمام اهالی فرهنگ و هنر و حتی سیاسیون نیز بالا است. هنوز رقم کارشناسی دقیقی در خصوص قیمت آثار اعلام نشده، اما آخرین رقمی که برای این گنجینه تخمین زده شد، رقم دو و نیم میلیارد دلار بوده است. با اینکه جهان هنر مدرن را پشت سر گذاشته و وارد فضای پست مدرن و معاصر در هنر شده، اما همچنان شاهدیم که بالاترین قیمت فروش آثار هنری بخصوص نقاشی، در حراج‌های هنری، متعلق به هنرمندان مدرن غرب است، همچنین هنرمندان مدرن نسل اول ایران نیز جزو گران‌ترین هنرمندان قرار دارند. در کنار ارزش معنوی آثار گنجینه، ارزش مادی آن نیز از نظر دور نمی‌ماند.

 

عناوین ۳۰  اثر خارجی حاضر در نمایشگاه

طبیعت بیجان با باسمه ژاپنی از پل گوگن، ترینیداد فرناندز از کیس وان دونگن، تاریخ طبیعی از ماکس ارنست، نقاش و مدلش از پابلو پیکاسو، کشش‌های روشن از واسیلی کاندینسکی، نور مهتاب در ماه آگوست از ویلهم دکونینگ، بدون عنوان از فرانزکلاین، نقاشی دیواری روی زمینه قرمز هندی از جکسون پالاک، شماره ۲ (مرکز زرد) از مارک روتکو، سی ینا، نارنجی و سیاه روی زمینه قهوه‌ای تیره از مارک روتکو، سیاه و سیاه از آدولف گوتلیب، بدون عنوان از رابرت مادرول، ترکیب‌بندی از پیر سولاژ، بدون عنوان از سای تومبلی، مرد لمیده یا مجسمه از فرانسیس بیکن، دو فیگور دراز کشیده روی تخت با ملازمان از فرانسیس بیکین، کاروان خود شیفتگی از رابرت رائوشنبرگ، پرده سبز از میلکل آنجلو پیستولتو، گذرگاه (پاساژ) ۲ از جسپر جونز، براتانا از رُی لیختن اشتاین، خودکشی (مرد ارغوانی درحال پریدن) از اندی وارهول، از مجموعه سرخپوستان امریکا (راسل مینز) از اندی وارهول، نقاشی انتزاعی از اَد راینهارت، بدون عنوان از اگنس مارتین، شماره ۳۴ از موریس لوئیس، منتال (ذهنی)۶ از جورج و گیلبرت، ماکت بسته‌بندی شده ساختمان رایشتاگ از کریستو یاواچف، گذر ایام از ژان دوبوفه، بخش سپر ۱۳ از دان اِدی، بوکسورها از دوآن هانس.

 

عنوان‌های ۳۱  اثر ایرانی حاضر در نمایشگاه

شیرین و فرهاد از پرویز تناولی، باغ سوخته از کاظم چلیپا، بدون عنوان از حبیب‌الله صادقی، چهره نسرین از لیلی متین دفتری، گلدان‌ها از پروانه اعتمادی، ترکیب‌بندی از جواد حمیدی، خوشنویسی از نصرالله افجه‌ای، از سری اسماءالحسنی از صداقت جباری کلخوران، نقطه‌ها، مربع سوم از سیدمحمد احصایی، نقاشی خط از فرامرز پیلارام، بدون عنوان از حسین زنده رودی، از مجموعه نانوشته «نجنگ پیانو» از علی اکبر صادقی، بدون عنوان از منصور قندریز، ترکیب‌بندی از فریده لاشایی، بدون عنوان از ناصر عصار، درختان از سهراب سپهری، بدون عنوان از سونیا بالاسانیان، بدون عنوان از مهدی حسینی، بدون عنوان از سیراک ملکونیان، ترکیب‌بندی از جعفر روح‌بخش، بدون عنوان از مسعود عربشاهی، قبر بی‌نشان از غلامحسین نامی، زمین خشک شده از مارکو گریگوریان، بدون عنوان از حسین کاظمی، بدون عنوان از بهجت صدر، خراشیدگی‌های زمین از محسن وزیری مقدم، بدون عنوان از ابوالقاسم سعیدی، طبیعت بیجان از منوچهر یکتایی، بدون‌عنوان از بهمن محصص، جم جمک برگ خزان از جلیل ضیاءپور، بدون عنوان از منیر فرمانفرمائیان.

مهدی حسینی پژوهشگر و نقاش، با اشاره به برجسته‌ترین آثار هنری مدرن در موزه، بدون تردید مجموعه آثار متعلق به بعد از جنگ جهانی دوم، بویژه مکتب نیویورک و جنبش اکسپرسیونیسم انتزاعی، را از برجسته‌ترین آثار این جنبش در این سوی جهان می‌داند.

 

یکی از معروفترین این آثار، نقاشی روی زمینه سرخ هندی در ابعاد ۱۸۳ در ۲۴۳ جکسون پالاک متعلق به سال ۱۹۵۰ میلادی است. این اثر به درخشان‌ترین دوره فعالیت پالاک در قالب اکسپرسیونیسم انتزاعی و حرکت فیزیکی هنرمند در فضا و انگیختن رنگ روی سطح افقی بوم، بدون هر طرح از پیش تعیین شده تعلق دارد. فی‌البداهگی و آفرینش خودانگیخته هنرمند که ریشه در اندیشه‌های ویلیام جیمز و رویکرد به «جریان سیال ذهن» دارد که معرف سیلان مستمر افکار در یک ذهن بیدار و فعال در آفرینش هنری است. اگرچه این طرز بیان نخست، در ادبیات سده بیستم عینیت یافت ولی بازتاب آن را در آثار نقاشی خودانگیخته سوررئالیست‌ها و پس از آن، آثار هنرمندان بعد از جنگ جهانی دوم و به ویژه هنرمندان اکسپرسیونیسم انتزاعی به وفور می‌توان یافت. در این تابلو جنبش و پویایی حرکت فیزیکی پالاک در فضای استودیو و انتقال هیجان درون و وجد ذهنی از لابه لای رنگ‌های برهم نشسته، به هم برمی‌آیند و به این ترتیب مخاطب نیز از ورای زمان، در این شور ضمنی از حرکت فیزیکی و سیالیت ذهن سهیم می‌شود. دو نقاشی از مارک راتکو در گنجینه موزه هنرهای معاصر، یکی متعلق به دهه پنجاه و دیگر دهه شصت میلادی، از فرم‌های هندسی مربع و مستطیل سود برده و با رهانیدن لبه‌های تیز هندسی، آنها را از جلوه عادی و جسمانی خود دور ساخته و به آن ماهیتی روحانی بخشیده است.

 

در این آثار فضای «روحانی» در برابر عینیت «جسمانی» قرار گرفته و درونمایه‌ای عارفانه و متعامل ایجاد شده است. در بخش ایرانی گنجینه هنرهای معاصر تهران، هنرمندان جنبش سقاخانه که در دهه چهل شمسی (شصت میلادی) فعالیت داشتند، نیز جایگاه ویژه‌ای دارند. این هنرمندان که اغلبشان از دانشجویان و فارغ‌التحصیلان دانشکده هنرهای تزئینی (به جز پرویز تناولی) بودند، تلاش داشتند تا با استفاده از عناصر شناخته شده مذهبی، که عموماً در سقاخانه‌ها یا کتاب‌های ادعیه و فالگیری به وفور یافت می‌شد، مثل علامت پنجه فلزی، تکرار حروف (الله، طاها، الف لام میم و غیره) و یا جداول و نقش مایه‌هایی که در کتاب‌های عامیانه رمل و اسطرلاب یا نقوش هندسی دستبافت‌های روستایی، بیان تجسمی نوین خود را به معرض تماشا گذاشتند.

 

 

 

 

 

iran-newspaper.com
  • 19
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی

دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی شهاب حسینی یکی از بهترین بازیگران سینمای ایران است که تا به حال در آثار فاخری مانند محیا، دلشکسته، شهرزاد و... به نقش آفرینی پرداخته است. این هنرمند در هر یک از هنرنمایی های خود دیالوگ های ماندگاری دارد که در ادامه این مقاله از سرپوش قصد داریم به بخشی از آنها اشاره کنیم. بیوگرافی کوتاه از شهاب حسینی سید شهاب الدین حسینی تنکابنی در ۱۴ بهمن ۱۳۵۲ در تهران به دنیا آمد. وی اصالتا تن کابنی است و تحصیلات عالیه خود را در رشته روانشناسی از دانشگاه تهران برای مهاجرت به کانادا ناتمام گذاشت. وی در سال ۱۳۷۳ با پریچهر قنبری ازدواج کرد و حاصل این پیوند دو فرزند پسر به نام های محمد امین و امیرعلی است. فعالیت هنری شهاب حسینی با تئاتر دانشجویی و سپس، گویندگی در رادیو شروع شد. از جمله جوایز این هنرمند می توان به موارد زیر اشاره کرد: - او برای بازی در شمعی در باد (۱۳۸۲) و رستگاری در هشت و بیست دقیقه (۱۳۸۳) نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد جشنواره فیلم فجر شد.  - حسینی در سال ۱۳۸۷ با بازی در فیلم سوپر استار جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر را دریافت کرد. -  او خرس نقره‌ای بهترین بازیگر مرد جشنواره بین‌المللی فیلم برلین ۲۰۱۱ را به‌همراه گروه بازیگران فیلم جدایی نادر از سیمین کسب کرد. - او در جشنواره فیلم کن ۲۰۱۶ نیز با ایفای نقش در فیلم فروشنده توانست جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم کن را به خود اختصاص بدهد. دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی؛ درباره شهاب حسینی دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی فیلم سینمایی دلشکسته در نقش امیرعلی: - هر کی ریــش گـذاشت مسلمـــون نیـست، هـــرکی پیـشونیش رو داغ کـــرد، مــرد خــدا نیست. - تو همه ی اعتقادا اشتباه میشه. همیشه ام یه عده گرگن تو لباس میش! -  من بنده آن دمم که ساقی گوید یک جام دگر بگیر و من نتوانم - ما فردا میایم خواستگاری، دیگه نمی خوام خواهرم باشی می خوام نفسم باشی دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در فیلم دلشکسته سریال شهرزاد در نقش قباد: -شهرزاد نمی دونی بدون، من با تو چیزایی پیدا کردم که هیچوقت تو زندگیم نداشتم و نمی خوام از دستش بدم. - ما همه مهره های سوخته ایم که زیر دست بزرگ آقاییم. -  آره خب عمو جان حقیقت تلخه عموجان، شنیدنش همچین یه جاهایی از وجدان آدمو جز میده. -  میرم صاف وامیستم جلوی بزرگ آقا بش میگم بزرگ آقا من، زن من، خب؟! پا به ماهه! عین ۱۰-۱۲ ماهو میخوام بمونم ور دلش چی میگی شما؟ - قباد : فقط یه سوال، خیلی دلم می خواد جوابشو بدونم، تو هنوزم دلت باهاشه؟ شهرزاد : فراموشی زمان می بره، فقط فکر می کنم اگه من به هر دری زدم، و اونی نشد که می خواستم بشه، لابد قسمت خرافه نیست، هست واقعا - موقتیه این روزا شهرزاد، می گذره. این وسط تنها چیزی که مهمه اینه که من هنوز با همه ی وجودم دوست دارم. عاشقتم - قباد : سخته واسم دوری تو اینو بفهم، چطوری اینو بهت ثابت کنم؟ شهرزاد : دیر شده، برای ثابت کردنش خیلی خیلی دیر شده … حتی ملک جوانبخت هزار و یک شبم نبودی وگرنه من کم قصه و داستان به گوش تو نخوندم. عاشق بزدل عشقو هم زایل می کنه آقای قباد دیوانسالار -قباد : این کارو باهام نکن شهرزاد. اینطوری خردم نکن. من هنوز دوستت دارم، خیلی بیشتر از قبل. همه چیو خراب نکن شهرزاد : برو قباد، پشت سرتم دیگه نگاه نکن -  من چی کار به کسی داشتم، داشتم زندگیمو می کردم. با بدبختی خودم سر و کله می زدم. اصلا روحمم خبر داشت همچین کسی تو این دنیا زندگی می کنه؟ کی نشونم داد؟ شما. بعدشم که فرستادینم تو بهشت تازه می خواستم بفهمم زندگی یعنی چی؟ تازه طعمش داشت زیر دهنم مزه مزه می کرد که یقه مو گرفتین ترپ انداختینم وسط جهنم. دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در سریال شهرزاد سریال مدار صفر درجه در نقش حبیب پارسا: -تو را به جای همه دوست میدارم-تو را به خاطر عطر نان گرم برفی که اب میشود -برای بخشش اولین گناه-تو را برای دوست داشتن دوست میدارم-تو را به خاطر تمام کسانی که دوست نمیدارم دوست میدارم ...  - همين قدر حاليمه كه هيچ دست مساعدتي از طرف قدرتهاي استعماري داخل اين كشور دراز نشده!!الي به اينكه مقاصد سياسي و اغراض اقتصادي خاصي رو دنبال مي كردن.وام كه بهم فرصت بدن كه خودم براي زندگيم تصميم بگيرم؛خودم انتخاب كنم؛همين  - مظفر:منوببخش ...یافراموش کن! حبیب:میبخشم...ولی فراموش نمیکنم!!!  -حبيب: فقط چرا فكر مي كنيد كه سفر اعزام ممكنه منتفي بشه؟ دكتر: اين مملكت پسرجان،سرزمين گسل و زلزله و پس لرزه است!آدم از فردا روزش - این و خداوند باید جواب بده ، باید جواب این سوال رو بده ! اگه تو این دنیا هیچ جایی برای آرامش وجود نداره ؛ و اگه تمام رویاهای ما از عشق ، عدالت و آزادی فقط ی خیال بیهودس! پس چرا ما رو آفرید ؟!... -ميدوني چيه تقي جان؟من بر خلاف مرحوم پدرم،ازسياست چيز زيادي نميدونم! همين قدر حاليمه كه هيچ دست مساعدتي از طرف قدرتهاي استعماري داخل اين كشور دراز نشده!!الي به اينكه مقاصد سياسي و اغراض اقتصادي خاصي رو دنبال مي كردن.وام كه بهم فرصت بدن كه خودم براي زندگيم تصميم بگيرم؛خودم انتخاب كنم؛ همين دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در سریال مدار صفر درجه سایر فیلم ها: -یه پایان تلخ بهتر از یه تلخی پایان ناپذیره ... (درباره الی) - میدونی برتر از عشق بی فرجام چیه؟فرجام بدون عشق... (برف روی شیروانی داغ) - من زندگی مو باختم حاج اقا منو از زندون می ترسونی؟برو از خدا بترس ... (جدای نادر از سیمین) - جنگ احساس مسولیته نه شلیکه گلوله ... (شوق پرواز) - هر چه تو اوج میگیری دنیا از دید تو بزرگتر می شود و تو از دید دنیا کوچکتر می شوی ... (شوق پرواز) - تو کویر ادم به خدا نزدیک تره چون اسمون به زمین نزدیک تره ... (پلیس جوان) - میدونی چیت حرص ادمو درمیاره؟اینکه حالت از من بده ولی حس واقعیتو بهم نمیگی خب چیه هر چی هست بیا به خودم بگو فکر میکنی چیزیمه؟فکر میکنی چون چیزیمه عرضه ندارم پس چون عرضه ندارم دیگه.....این منصفانه نیست چون من دارم سعی خودمو میکنم غلطی تا حالا نتونستم بکنم چون نمیتونم تمرکز کنم رو کاری ک باید بکنم نمیتونم تمرکز کنم چون همه ی وقتمو اون چرت وپرتا ی مزخرف و دغدغه های احمقانه پر کرده دانشکده ی مزخرف و شاگردای خنگ و... (پرسه در مه) گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش