پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۳۶ - ۲۰ مرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۵۱۹۶۱
اخبار بازار خودرو

بازي با کلمات در دولت رئیسی | آقای وزیر! خودروی اقتصادی را تعریف کنید

خودروی اقتصادی,مافیای خودروسازی

آرمان امروز نوشت: نبود خودرو اقتصادي روي خط توليد يکي از نقايص صنعت خودروسازي محسوب شده و توليد يک خودروي اقتصادي در ايران خودرو آغاز شده است . اين سخنان وزير صنعت، معدن و تجارت است، که معتقد است به دليل نبود خودروي اقتصادي در خطوط توليد نمي توان از ظرفيت کامل خودروسازان کشور استفاده کرد.

فاطمي امين تاکيد کرده اگر خودروسازان کشور تنها دو شيفت کار کنند مي توانند سالانه بيش از ۳ ميليون و ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو توليد کنند؛ اين در حاليست که سال گذشته تنها ۹۰۰ هزار دستگاه توليد شده که دليل اصلي آن به نبود خودروي اقتصادي باز مي گردد. البته وزير صمت که کارت زرد خود را به دليل مشکلات صنعت خودرو دريافت کرده از اختصاص مشوق‌هايي خبر داده که به وارد کنندگان خودروهاي اقتصادي ارائه خواهد شد .

در واقع تاکيد بر توليد و واردات خودروهاي اقتصادي در حالي از سوي فاطمي امين و اکثر معاونان وزارت صمت بارها اعلام شده که تاکنون تعريف مشخص و دقيقي از خودروي اقتصادي ارائه نشده است . اينکه اساسا به تعبير سياست گذاران خودرويي چه محصولي در رديف اقتصادي قرار مي گيرد و ايا اين عنوان تنها براي قيمت در نظر گرفته شده و يا کيفيت نيز در اين رده بندي دخيل خواهد بود همچنان مشخص نشده است اما با توجه به رشد افسار گسيخته قيمت محصولات پر تيراژ داخلي که در برخي از محصولات شکاف قيمتي کارخانه و بازار به بيش از ۲ برابر نيز رسيده به نظر مي رسد منظور وزير صمت از خودروي اقتصادي محصول ارزان قيمتي است که با در اختيار داشتن حداقل امکانات بتواند در دسترس عموم قرار گيرد .

موضوعي که فارغ از آنکه خودروي اقتصادي مي تواند متناسب با شرايط توليد و فروش متفاوت باشد و به گفته کارشناسان اين اظهارت به واسطه نبود زبان مشترک بيشتر بازي با کلمات و استفاده از جو رواني حاکم بر جامعه است . اما خودروي اقتصادي در بازار جهاني به محصولاتي اطلاق مي شود که در بازه قيمتي ۸ تا ۱۰ هزار دلارقرار دارند که حداقل با احتساب تعرفه هاي وارداتي و البته شرايطي که دولت براي واردات تعيين کرده در خوش بينانه ترين حالت و با احتساب ارز توافقي حدود ۳۰ هزار توماني حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ ميليون تومان را شامل خواهد شد که قطعا نمي تواند پاسخگوي متقاضيان ضعيف و متوسطي باشد که خواستار خريد خودروي ارزان و با کيفيت خارجي هستند.

بنابراين از هم اکنون مي توان خودروهاي وارداتي را از گروه اقتصادي ها جدا کرد . اما در خودروهاي داخلي، اساسا صورت‌هاي مالي پيچيده، پايين بودن تيراژ، نبود بهره‌وري و دولتي بودن خودروسازي و عوامل بسياري ديگر باعث مي شود تا قيمت تمام شده توليد بالا بوده و فاقد توجيه اقتصادي باشد بنابراين در شرايطي که خودروسازان با زيان انباشته اي مواجه اند که سالانه بر ميزان آن افزوده مي شود.

لازمه توليد محصولي که حداقل در بازه قيمتي ۱۵۰ تا ۲۰۰ ميليون تومان تعريف شود و بتواند نيازهاي اقشار ضعيف و متوسط را نيز پوشش دهد. به جاي توليد محصولي با پلتفرم جديد که بار زيان انباشت را بيشتر مي کند بهتر است همچون ساير خودروسازان بزرگ هزينه هاي توليد را کاهش داده که مهمترين آن خروج دولت از تصديگري صنعت خودرو و اجتناب از قيمت گذاري دستوري به همراه حذف دستورالعمل‌هايي است که به ايجاد انحصار و فربه کردن مافياي صنعت دامن زده است.

نقص خودروسازي ايران نبود محصول اقتصادي است

سيد رضا فاطمي امين وزير صنعت، معدن و تجارت اخيرا بر توليد خودروي اقتصادي تاکيد کرده و نبود اين گونه محصولات را نقص بزرگ صنعت خودروي کشور دانسته و گفت : نمي‌توانيم از همه ظرفيت خودروسازي کشور استفاده کنيم، زيرا ما خودروي اقتصادي و محصول جديدي نداريم که متناسب با تقاضا و قدرت خريد عموم مردم باشد.

وي افزود: اگر خودروسازان ما دو شيفت کار کنند ما براي امسال ظرفيت مونتاژ ۳ ميليون و ۲۰۰ هزار دستگاه را داريم و اگر سه شيفت کار کنند ظرفيت بيشتر هم مي‌شود، اما هم اکنون توليد کمتر از ظرفيت است، به طوري که پارسال فقط ۹۰۰ هزار دستگاه خودرو توليد شد.

وي ادامه داد: نبود خودرو اقتصادي روي خط توليد يکي از نقايص صنعت خودروسازي است که البته شرکت ايران خودرو يک محصول جديد را آغاز کرده است.

وزير صنعت، معدن و تجارت متذکر شد: ما هم مشوق‌هايي براي واردات خودرو‌هاي اقتصادي پيش بيني کرده ايم و از دو خودروساز بزرگ کشور هم خواسته ام تا محصولات جديد را به سمت خودرو‌هاي اقتصادي سوق دهند تا جانشين محصولاتي مانند تيبا بشود.

 همچنين منوچهر منطقي معاون صنايع حمل و نقل وزارت صمت از رونمايي رسمي محصول اقتصادي دو خودروساز بزرگ کشور خبر داده است.  به گفته او سه مسير براي تامين خودروي اقتصادي تعيين شده است، نخستين مسير توليد خودرو‌هاي اقتصادي داخلي است که خودروسازان اين امر را محقق مي‌کنند؛ دومين راه پيشنهادي طراحي محصول اقتصادي از سوي خودروساز‌هاي بزرگ خارجي است تا نمونه طراحي شده در داخل کشور توليد کنيم و مسير سوم واردات همراه با همکاري با ساير خودروساز‌هاي جهاني است ضمن اينکه  از همه ظرفيت‌ها براي توليد خودرو‌هاي اقتصادي استفاده مي‌کنيم.

بازي با کلمات

در اين رابطه حسن کريمي سنجري کارشناس صنعت خودرو در اين خصوص  تاکيد دارد که در سطح جهاني نيز تعريف مشخصي از خودروي اقتصادي وجود ندارد. بايد ديد از نگاه چه کسي اين صفت به يک خودرو اطلاق مي‌شود. در ايران که دولت روي سوخت سوبسيد مي‌دهد و مصرف بيشتر بنزين به معناي هزينه بيشتر براي دولت است، توليد خودروي کم‌مصرف مي‌تواند به معناي خودروي اقتصادي باشد. براي خودروساز، خودروي اقتصادي به معناي خودرويي است که هزينه تمام‌شده کمتر و حاشيه سود بالاتري داشته باشد. مصرف‌کننده نيز اقتصادي بودن يک خودرو را در ارزان‌تر بودن، دريافت امکانات بيشتر و هزينه نگهداري و خدمات پس از فروش کمتر مي‌داند.  زماني پيکان و پس از آن پرايد چنين نقشي را در کف هرم تقاضاي خودرو بازي مي‌کردند اما براي مصرف‌کننده‌اي که بودجه بيشتري دارد الزاما خريد پرايد اقتصادي نيست، چراکه با پرداخت کمي پول بيشتر تناسب بالاتري از امکانات نسبت به قيمت دريافت مي‌کند.

کريمي سنجري تاکيد کرد: استفاده از چنين واژه مبهمي به طور مداوم از زبان سياستگذار، آن هم در شرايطي که يک زبان مشترک در مورد آن وجود ندارد، نوعي بازي با کلمات است. بنابراين اگر هدف، توليد خودروي کم‌مصرف است، اين خودرو بايد به تکنولوژي سطح بالايي برسد که الزاما قيمت آن نيز افزايش مي‌يابد.

سنجري صورت‌هاي مالي پيچيده، پايين بودن تيراژ، نبود بهره‌وري و دولتي بودن خودروسازي و شاخصه هاي ديگر را دليل قيمت بالاي توليد خودرو در ايران دانسته و گفت: براي اقتصادي بودن خودرو براي مصرف‌کننده، خودروساز بايد بخشي از فرآيندهاي پرهزينه خود را حذف کند تا بتواند توليد ارزان‌تري داشته باشد. در اين شرايط استفاده غلط از واژه خودروي اقتصادي مي‌تواند منجر به تصميماتي شود که نتايج مثبتي به همراه نداشته باشند. توليد خودرو با مصرف سوخت کمتر ممکن است اقتصادي به نظر برسد، اما مسلما تصميم درست‌تر در سطح بزرگتري از اقتصاد، توليد خودروي هيبريدي يا برقي است. اين دست از خودروها قيمت بالاتري دارند اما از هزينه‌هاي زيادي جلوگيري مي‌کنند و در سطح کشور تصميم بسيار اقتصادي‌تري است.

  • 11
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
ویژه سرپوش