شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۱۰۰۰۲۰

دلایل رنگی بودن دود اگزوز خودرو

رنگی بودن دود اگزوزرنگی بودن دود اگزوز
در دنیای صنعتی امروز که خودروها نقش بسیار زیادی در زندگی همه ما بازی می کنند، خرابی آنها کاملا طبیعی خواهد بود. گاهی مشاهده می شود که دود خارج شده از اگزوز خودرو دچار تغییر رنگ شده که خود نشانه ای از اشکال در کارکرد آن است. در ادامه این مقاله از سرپوش قصد داریم به تفسیر این موضوع بپردازیم.

رنگی بودن دود اگزوز خودرو

باوجودی که عیب یابی در خودروها بحثی پیچیده و فنی است، همچنین برای تشخیص عیب های اتومبیل تجربه و دانش زیادی نیاز است، اما برخی مواقع می توان به سادگی و از روی برخی نشانه ها نقص های خودرو را تشخیص داد و برای رفع آنها اقدام کرد. برای مثال اگر صدای غیرعادی از موتور یا گیربکس شنیده شود، ممکن است خودرو آب روغن قاطی کرده باشد، همچنین کاهش سطح روغن پیشرانه و تغییر رنگ دود اگزوز، می‌توانند نشانه‌هایی دال بر وجود ایراد فنی مجموعه پیشرانه خودرو باشند.

یکی از بارزترین و راحت ترین راه های تشخیصی عیوب موتور خودروها تغییر رنگ دود اگزوز است. در حالت عادی گازهای خروجی از اگزوز خودروهای جدید بی رنگ هستند اما در وضعیتی که گازها به رنگ های آبی، سفید یا سیاه دیده شود باید سریعا جهت ارجاع خودرو به تعمیرگاه اقدام کرد. البته خروج بخار سفیدرنگ از لوله اگزوز هنگام هوای سرد و مرطوب به‌هیچ‌وجه نشانه خرابی موتور نیست. 

رنگی بودن دود اگزوز، سفیدی دود اگزوزدرباره رنگی بودن دود اگزوز

دود سفید اگزوز نشانه چیست؟

نتیجه احتراق سالم

اگر صبح سرد در روزها زمستانی بلافاصله بعد از روشن کردن خودرو دود سفید را مشاهده کردید که از اگزوز خارج می شوند، نگران نباشد زیرا این موضوع کاملا طبیعی است و به دنبال بخار آب نتیجه احتراق سالم ایجاد می شود. این بخار همیشه در دود ماشین وجود دارد و با افزایش دمای محفظه احتراق و هنگامی که موتور گرم تر می شود، در مسیر خروجی به بخار تبدیل شده و دیگر دیده نمی شود، اما اگر بعد از گرم شدن موتور هنوز هم این دود سفید اگزوز دیده شود، حتما مشکلی پیش آمده و باید سریعا جهت رفع آن اقدام کنید. 

سوختن واشر سر سیلندر

یکی از قطعات بسیار حساس در خودرو واشر سر سیلندر است که در بین بلوک خودرو و سر سیلندر قرار می گیرد و به عنوان یک عایق نشان داده می شود، تا از ورود مایعات به محفظه احتراق جلوگیری شود. درصورتی که این قطعه خراب شود، مایع خنک کننده وارد محفظه احتراق می شود و می سوزد، این مشکل فقط به سیلندر آسیب نمی زند بلکه با نفوذ مایعات به شمع ها سبب احتراق ناقص هم خواهد شد. 

خرابی سیلندر

سیلندر شکلی استوانه ای دارد، اما اصلی ترین قطعه پیشرانه محسوب می شود که احتراق داخل آن انجام خواهد شد، از آنجایی که سیلندر به صورت مداوم در مواجهه با دمای بالای ناشی از احتراق قرار می گیرد، ممکن است به مرور زمان تاب بردارد و یا ترک بخورد که در این صورت دود خروجی از اگزوز سفید دیده می شود. 

خرابی بلوک موتور

بلوک موتور از جنس آهن، چدن یا آلومینیوم است که تمامی قطعات موتور و سیلندر را در خودش جای می دهد و تمام فرآیندهای احتراق نیز داخل آن انجام می شود. ترک برداشتن بلوک یا خرابی آن می‌تواند منجر به خروج دود سفید شود.

رنگی بودن دود اگزوز در خودروهای سبکرنگی بودن دود اگزوز؛ دود اگزوز سفید رنگ

دود آبی اگزوز نشانه چیست؟

دود آبی یکی از شایع ترین دودهای خارج شده از اگزوز خودروها است، این دود غالبا در خودروهایی با کارکرد بالا دیده می شود که به دنبال نشت روغن در محفظه احتراق یا مخلوط سوخت و هوا ایجاد می شود، به این حادثه اصطلاحا روغن سوزی گفاه می شود که در برخی مواقع دود خاکستری نیز دیده می شود. 

خرابی کاسه نمد

وظیفه کنترل روغن‌کاری در سوپاپ‌ها برعهده قطعه ای به نام کاسه نمد است، سوپاپ ها باید دائما بالا پایین شوند تا از طرفی هوا را وارد محفظه کرده و از سمتی دیگر دود را خارج کنند. پس سوپاپ ها باید روغن کاری شوند تا به راحتی و روانی حرکت کنند. درصورتی که کاسه نمد نتواند از عبور روغن به محفظه احتراح جلوگیری کند، سبب ترکیب شدن روغن با بنزین می شود که همین موضوع مصرف سوخت و ایجاد رسوبات کربنی را در سوراخ های انژکتور و درنهایت احتراق ناقص را به دنبال دارد. 

از طرفی روغن سوزی سبب تجمع هیدروکربن های نسوخته در کاتالیزورهای اگزوز می شود و وظیفه دارد تا ۹۰ درصد از گازهای سمی خروجی اگزوز را به گازهای بی خطر تبدیل کند. 

درصورتی که این قطعه به خوبی کار کند؛ گازهای سمی به راحتی از اگزوز خارج خواهند شد، درنتیجه خطر آنها برای محیط زیست و انسان آسیب رسان هستند، همین موضوع می‌تواند خرابی کاتالیزور را هم به دنبال داشته باشد.

همچنین حجم بالای هیدروکربن های نسوخته به دنبال احتراق ناقص به دلیل نشتی روغن و ترکیب با بنزین نیز ایجاد می شود که درنهایت گرفتگی انژکتور را به همراه دارد. در این صورت انژکتور نمی تواند عملیات پاشش سوخت را به صورت صحیح انجام دهد و مصرف سوخت زیاد خواهد شد. 

خرابی رینگ پیستون

رینگ پیستون حلقه ای فلزی است که دور پیستون قرار دارد و از چدن ساخته می شوند تا بتوانند مقاومت بالایی در مقابل گرمای ناشی از احتراق داشته باشند. از طرفی پیستون خاصیت ارتجاعی دارد درنتیجه به راحتی بین سیلندر بالا و پایین می شود. 

این حلقه فلزی بسته به اینکه سیلندر چه اندازه است و میزان تراکم آن به چه مقدار می باشد، از ۳ تا ۵ و گاهی ۷ رینگ تغییر می کند. بیشتر پیستون های موتورهای بنزینی سه عدد رینگ دارد که دو رینگ بالایی فشار را تحمل می کنند و وظیفه کنترل فشار ناشی از تراکم و احتراق داخل سیلندر را دارند و مانع از رد کردن کمپرس می شوند. رینگ های پایین؛ رینگ های روغن هستند که مقدار اضافی روغن را از جداره سیلندر پاک کرده، سپس آن را کارآمدتر کرده و مقدار اضافی را به مخزنی که روغن موتور در آن قرار دارد برمی گرداند.

خرابی این رینگ ها به دنبال کمبور خلاصی یا نبود فضای کافی پیستون نسبت به جداره سیلندر صورت می گیرد که می تواند سبب ساییده شدن پیسون و جدا شدن از جایگاهشان خواهد شد. 

درصورتی که خودروی شما یک دقیقه یا ۳۰ ثانیه بعد از گاز دادن در حالی که خودرو متوقف است، شروع به خارج کردن دود آبی می کند و سپس خبری از دود نیست به معنای خرابی کاسه نمد یا ساق سوپاپ می باشد، اما اگر با هر بار فشردن پدال گاز، خودرو دود کرد، یعنی رینگ پیستون با نقص فنی مواجه است. خرابی رینگ پیستون هم باعث روغن‌سوزی می‌شود.

رنگی بودن دود اگزوز؛ رنگ آبی دود اگزوزرنگی بودن دود اگزوز؛ دود آبی اگزوز

دود سیاه اگزوز نشانه چیست؟

درصورتی که زمان استارت زدن اگزوز مقداری دود سیاه بیرون می آید و بعد از چند دقیقه با گرم شدن خودرو از بین می رود، جای نگرانی نیست، زیرا دود سیاع اگزوز در این شرایط در برخی از خودروها طبیعی است، اما اگر همیشه این دود از اگزوز خارج می شود؛ می تواند نشانه ای از مشکل باشد. دلیل اصلی خروج دود سیاه اگزوز درست نبودن نسبت ترکیب سوخت با هوا است.

مشکل مخلوط سوخت و هوا در خودروهای کاربراتوری

دلیل این مشکل در خودروهای کاربراتوری قدیمی به‌احتمال‌زیاد خرابی یا ایراد در ساسات کاربراتور است و برای حل مشکل باید آن را تعمیر یا تعویض کرد.

مشکل مخلوط سوخت و هوا در خودروهای انژکتوری

در خودروهای انژکتوری مخلوط سوخت و هوا می تواند به دنبال نشتی یا اشکال در انژکتور باشد و برای حل این ایراد باید انژکتور را تعویض کنید. درصورتی که زمان زیادی از تعویض فیلترهای خودرو می گذرد همچنین در منطقه پر گرد و غبار زندگی می کنید باید برای تعویض فیلترهای هوایی اقدام کنید. 

نقص در رگلاتور بنزین

درصورتی که بعد از تعویض فیلترهای هوایی همچنان از اگزوز ماشین خودرو دود سیاه بیرون می آید، دلیل مشکل باید به هم ریختگی نسبت هوا به بنزین در موتور باشد. در این وضعیت نسبت بنزین به هوا بیشتر شده و دود سیاه اگزوز دیده می‌شود. سیستم سوخت رسانی خودرو به گونه ای طراحی شده است که مقدار خاص و معینی بنزین به موتور می رسد. رگلاتور وظیفه کنترل این مقدار معین را برعهده دارد. 

درصورتی که این قطعه با مشکل روبرو می شود، موتور با حالت های سوخت کم هوای زیاد یا حال سوخت زیاد و هوای کم روبرو می شود، پس راه دیگر حل مشکل خروج دود سیاه از اگزوز ماشین تعویض رگلاتور بنزین است.

خرابی شمع‌ها

گاهی خروج دود سیاه از اگزوز خودرو نشانه ای از اشکال در سیستم جرقه زنی و شمع ها است که به دنبال احتراق ناقص رخ می دهد و باید وایرها، کوئل، شمع و دلکو بررسی شوند. 

خرابی سوزن انژکتور

اسپری کردن مقدار مشخصی بنزین در منیفولد هوا برعهده انژکتور است که در هر بار فرآیند احتراق این موضوع انجام می شود. اشکال در انژکتور می تواند یکی از دلایل خروج دود سیاه از اگزوز خودرو باشد. از جمله دیگر مشکلات هم به خرابی سنسور دمای موتور، خرابی سنسور اکسیژن، خرابی سنسور فشار هوای ورود، خرابی میل سوپاپ و کرفتگی مسیر اگزوز یا خرابی کااتالیزور می باشد. 

تمیز کردن انژکتورها با مکمل سوخت

انژکتورها تاثیر بسیار مهمی در سیستم سوخت رسانی دارند. اگر سوزن انژکتور با گرفتگی روبرو شود و نتواند سوخت را به درستی وارد محفظه احتراق کند، احتراق نیز به صورت صحیح انجام نمی شود. یکی از دلایل گرفتگی انژکتورها رسوبات ناشی از روغن‌سوزی می باشد.

رنگی بودن دود اگزوز؛ رنگ سیاه دود اگزوزرنگی بودن دود اگزوز؛ دود سیاه اگزوز

سخن نهایی درباره رنگی بودن دود اگزوز

درصورتی که می خواهید اتومبیل شما برای مدت زمان زیاد به کار خودش ادامه دهد، باید به نشانه های خرابی منجمله تغییر رنگ دود خروجی از اگزوز توجه زیادی داشته باشید. به خصوص اگر دود اگزوز به رنگ آبی یا سفید باشد که باید سریعا موتور اتومبیل را به تعمیرگاه ببرید تا از بروز آسیب های جدی و البته پرهزینه پیشگیری شود. همچنین اگر در کنار تغییر رنگ دود اگزوز با صداهای ناهنجار از طرف موتور و گیربکس خودرو روبرو شدید، ممکن است اتفاقات ناگوار دیگری نیز در بخش های فنی خودرو نیز صورت بگیرند. این موارد نیز بهتر است اتومبیل هرچه سریع‌تر توسط کارشناسان ماهر و زبده بررسی شود. 

گردآوری: بخش خودرو سرپوش

  • 10
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش