شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۲:۵۲ - ۰۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۰۸۷۵
کتاب، شعر و ادب

مجوزدارها پشت درهای بسته نمایشگاه؛ چه کسی اجازه عرضه نمی‌دهد؟

نمایشگاه کتاب تهران,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
از فردا، چهارشنبه، نمایشگاه بین‌المللی کتاب فعالیت رسمی خود را آغاز می‌کند حال آنکه، در چند روز گذشته برخی نویسندگان و ناشران، از منع ورود کتاب‌های مجوزدارشان به این نمایشگاه خبر داده‌اند.

اردیبهشت‌ماه برای اهالی کتاب، ماه ویژه‌ای است؛ ماهی که دوستداران کتاب و کتابخوانی همگی در یک محفل بزرگ دور هم گرد می‌آیند و ناشران، آثار نشر خود را برای معرفی و فروش عرضه می‌کنند. اما این اتفاق مهم فرهنگی همیشه با مسائل حاشیه‌ای همراه بوده است. امسال و در آستانه سی و دومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب، حواشی زودتر از آغاز برگزاری این رویداد خودنمایی کرد. عمادالدین باقی، نویسنده، با انتشار مطلبی در صفحه اینستاگرام خود خبر جلوگیری از حضور دو جلد از کتاب‌های نشر سرایی را رسانه‌ای کرد.

 

باقی در این‌باره نوشت:

«امروز شنبه سی و یکم فروردین از وزارت ارشاد با مدیر نشر سرایی تماس گرفته و گفتند به فرموده دادستانی تهران کتاب‌های «اعدام و قصاص» از عمادالدین باقی و «دین دولتی و دولت دینی» از محمد قوچانی که هر دو قدیمی و به لحاظ قانونی دارای مجوز انتشار هستند در نمایشگاه نباید عرضه شوند. ظاهراً لیستی از کتاب‌های ناشران دیگر هم به وزارت ارشاد ابلاغ شده است که نباید در نمایشگاه بین‌المللی کتاب عرضه شوند. یکم اینکه این کار نقض تفکیک قوا و مداخله قوه‌ای در کار قوه دیگر است و مانند این است که یک وزارتخانه حکم صادره یک دادگاه را باطل کند یا برای قوه‌قضاییه تعیین تکلیف نماید. دوم اینکه این کار‌ها نتیجه عکس دارد و همه آن کتاب‌ها را پرفروش‌تر می‌کند، در حالی که این کتاب‌ها اصولاً به دلیل تاریخ انتشارشان به‌ندرت به نمایش درمی‌آیند و طبق تجربه سال‌های گذشته، عرضه و فروش آن‌ها در شمار محدودی انجام شده است، ولی اکنون افکار عمومی را کنجکاو می‌کند که مگر در این کتاب‌های دارای مجوز چه سخنی است که نباید در نمایشگاه بین‌المللی کتاب عرضه شوند. سوم اینکه در دنیای بدون مرز و کنترل اینترنت که هر کتاب ممنوعه‌ای به‌سادگی در دسترس عموم است، منطق عقلایی ایجاب می‌کند که از نشر کاغذی در چارچوب مقررات استقبال می‌شود.»

 

ممنوعیت بعد از چهار بار تجدید چاپ

سه کتاب از انتشارات کویر نیز در لیست کتاب‌های ممنوعه نمایشگاه قرار گرفته است؛ کتاب‌هایی که از تاریخ انتشار برخی از آن‌ها بیش از ۱۰ سال می‌گذرد. محمدجواد مظفر مدیر انتشارات کویر درباره جلوگیری از حضور برخی از کتاب‌های این نشر در نمایشگاه کتاب امسال به ایرنا گفت: هفته قبل، از اداره کتاب با ما تماس گرفتند و گفتند نامه‌ای از معاون دادستانی تهران آمده است که سه عنوان کتاب را نمی‌توانید در نمایشگاه عرضه کنید. یکی از این کتاب‌ها چاپ چهارم است، یکی دیگر چاپ سوم و دیگری چاپ دوم است. نمی‌دانم بعد از این همه مدت، توزیع این کتاب‌ها در نمایشگاه چه مشکلی ایجاد می‌کند؟

 

کدام کتاب‌ها؟

این ناشر در پاسخ به این پرسش که آیا سال گذشته این کتاب‌ها در نمایشگاه عرضه شده‌اند یا خیر، گفت: بله «روشنفکری دین و چالش‌های جدید» کتاب مرحوم ابراهیم یزدی که ۱۲ سال قبل مجوز گرفته در نمایشگاه توزیع شده است. متأسفانه ما در کشوری زندگی می‌کنیم که با شگفتی‌ها مواجه می‌شویم. دو اثر هم از سیدهادی طباطبایی با عناوین «فقیهان و انقلاب ایران» و «حدیث نواندیشان دینی» که اولی چاپ چهارم و دومی هم چاپ دومش است، از حضور در نمایشگاه منع شده‌اند.

 

نامه‌ای که از دادستانی آمد

مظفر درباره منشأ این ابلاغیه اعلام کرد: رئیس دبیرخانه هیأت نظارت بر نشر کتاب اداره کل کتاب و کتابخوانی، تماس گرفتند و گفتند نامه‌ای از دادستانی آمده است. وقتی هم با مدیرکل صحبت کردم گفتند یک نامه از دادستانی و دادسرای رسانه ارسال شده است. البته این اتفاق نه‌فقط برای کتاب‌های ما بوده، بلکه حدود ۲۰ عنوان کتاب هم در این لیست وجود داشته که می‌توانید از خود دبیرخانه اداره کتاب جویا شوید.

 

فقط دستور می‌دهند

مظفر در پاسخ به این سؤال که غیر از نشر شما، کدام ناشران در این لیست قرار داشته‌اند، بیان کرد: به خود ما که ابلاغ نمی‌کنند، فقط دستور می‌دهند؛ یعنی می‌گویند این نامه به اسم شماست و این سه کتاب را شامل می‌شود و اصل نامه را به ما نمی‌دهند. فقط شنیده‌ام که حدود ۲۰ عنوان کتاب بوده است. من با اعتراض آقای باقی در فضای مجازی متوجه شدم که حضور دو کتاب از نشر سرایی را هم منع کرده‎اند. اگر آقای باقی ننوشته بود، آن را هم متوجه نمی‌شدم.

 

اقدام قبل از برگزاری

مدیر انتشارات کویر می‌گوید سال‌های گذشته این‌گونه بود که به نمایشگاه می‌آمدند و مثلاً می‌گفتند کتاب «حق‌الناس؛ اسلام و حقوق بشر» آقای محسن کدیور را ارائه نکنید و ما هم ناگزیر به اجرا بودیم. اما امسال هنوز نمایشگاه کتاب شروع نشده و حدود هشت، نُه روز قبل از نمایشگاه این کار را کرده‌اند.

 

کی بود، کی بود؟ من نبودم!

در روز‌های گذشته محمدجواد مرادی‌نیا، مدیرکل اداره دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بدون تکذیب برقراری چنین تماس‌هایی با ناشران اعلام کرد که از سوی اداره تحت مدیریت او در این‌باره با ناشران تماسی گرفته نشده است و تنها در یک مورد که آن هم سوءتفاهم بود، با ناشر صحبت شده و موضوع در حال پیگیری است.

 

سیدمحمد طباطبایی، مدیر روابط عمومی سی و دومین نمایشگاه کتاب درباره این ماجرا به ایرنا گفت: این روال در همه دوره‌های نمایشگاه بوده و تعداد کتاب‌ها ابتدا خیلی زیاد بوده و با رایزنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با نهاد‌های نظارتی، گاهی این تعداد به یک دهم می‌رسید.

 

هنگامه ملکی

 

 

  • 16
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش