یکشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۱۲۰۰۰۵۸

پانیک اتک (وحشت زدگی) : علائم رایج و چگونگی مقابله با آن

وحشت زدگی,پانیک اتک,علائم پانیک اتک

حملات پانیک اتک (وحشت زدگی) یا  از علائم اصلی اختلالات پانیک هستند، اما می توانند به علت سایر عارضه های سلامتی و بهداشتی نیز اتفاق بیفتند. این عارضه ها با علائم متنوع فیزیکی، احساسی و شناختی همراه هستند که طاقت فرسا و غیر قابل تحمل هستند اما برای کنترل آن ها راه های زیادی وجود دارد. کسب اطلاعات درباره نشانه های رایج پانیک می تواند سودمند باشد. به علاوه درباره علت وقوع آن و استراتژی های کنترل آن باید تحقیق کنید. در این مقاله از بخش روانشناسی دکتر سلام به بررسی حملات پانیک و علائم آنها می پردازیم.

 

پانیک اتک (وحشت زدگی) و تپش قلب یا بالا رفتن ضربان قلب

پس از حملات پانیک ، بسیاری از افراد حس می کنند که قلبشان به شدت در حال تپیدن است. تپش قلب معمولا برای افراد ترسناک است، به طوری که بسیاری از افرادی که آن را تجربه می کنند آن را همچون حمله قلبی می دانند. اما هنگامی که صحبت از پانیک اتک می شود (یا هنگامی که ناراحت یا هیجان زده هستید)، بالا رفتن ضربان قلب کاملا عادی است. این عوامل با پاسخ جنگ یا گریز در ارتباط هستند. اگر حس می کنید که ضربان قلبتان از حد عادی بالاتر رفته، استراتژی های ساده همچون کشیدن نفس عمیق می تواند به شما برای کنترل آن کمک کنند. پس از فروکش کردن حملات پانیک، ضربان قلب به حالت نرمال باز می گردد.

 

پانیک اتک (وحشت زدگی) و احساس لرزیدن

هنگامی که دچار حملات پانیک می شوید، ممکن است دچار احساس لرزش به خصوص در ناحیه بازو، پاها، دست ها شوید. لرزش و ارتعاش غیر قابل کنترل بدن، همچون سایر علائم پانیک نشان دهنده پاسخ جنگ یا گریز هستند که بدن را برای جنگیدن یا دور شدن از یک خطر واقعی یا خیالی در محیط، آماده می کند. این پاسخ در افرادی که اختلالات پانیک دارند به طور مکرر و معمولا بدون هیچ دلیلی اتفاق می افتد. اما درمان و در برخی موارد استفاده از دارو به کنترل این عارضه کمک زیادی می کند. استراحت، کشیدن نفس عمیق و آشنایی با پانیک اتک می تواند به شما در کنترل آن کمک کند.

 

تعریق شدید

پس از احساس اضطراب، شروع تعریق غیر عادی نیست. همچون سایر علائم مربوط به اضطراب، تعریق شدید قسمتی از پاسخ بدن به استرس است. این عکس العمل به بدن هشدار می دهد که در برابر خطر آماده شود. نوع تعریق می تواند متفاوت باشد. فرد می تواند عرق سرد، گرم یا هر دو را تجربه کند. تعریق می تواند از زیر بغل، پیشانی یا چند قسمت بدن آغاز شود. گاهی احساس لرز با تعریق همراه است. اگر چه تعریق شدید باعث اذیت و آزار فرد می شود، اما باید بدانید که تعریق شدید خطرناک نیست. یافتن راه هایی برای آرام کردن خود می تواند باعث کاهش استرسی که به علت تعریق زیاد اتفاق افتاده، شود. به علاوه، کارهای ساده نظیر آرام نفس کشیدن می تواند به متوقف کردن این علائم کمک زیادی کند. با وجود تمام این علائم، روان درمانی و استفاده از دارو می توانند سبب کنترل این اختلال گردند.

 

پانیک اتک (وحشت زدگی) و نفس نفس زدن و احساس خفگی

نفس نفس زدن به معنای تنفس سریع است که می تواند با پانیک و اضطراب همراه باشد. در طول حملات پانیک، الگوی نرمال تنفس شما جوری تغییر می کند که نمی توانید تنفس کامل و راحت داشته باشید و به جای تنفس راحت، تنفس فرد را کوتاه و سریع و تند تند می کند. نفس نفس زدن با تنفس بریده همراه است، اما می توان همراه با سرفه و تنفس سریع هم همراه گردد. گاهی حملات پانیک می توانند به فرد احساس خفگی را القا کنند که این سبب تشدید پانیک می شود. احساس درد در قفسه سینه افرادی که حملات پانیک را تجربه می کنند اظهار کرده اند که یکی از علائم آن، احساس درد در قفسه سینه است. افرادی که اختلال پانیک دارند می توانند به علت اضطراب دچار احساس درد در قفسه سینه شوند.

 

احساس درد در قفسه سینه

یکی از علائم رایج حملات پانیک است که سبب می شود بسیاری از افراد به پزشک مراجعه کنند. برای کسانی که مشکل قلبی دارند مراجعه به پزشک و اورژانس ضروری است. نباید درد ناشی از حملات قلبی را نادیده گرفت و آن را نشانه ای از حملات پانیک در نظر گرفت.

 

وحشت زدگی,پانیک اتک,علائم پانیک اتک

حالت تهوع و درد عضلات شکم

حملات پانیک می توانند سبب احساس درد، حالت تهوع و درد در ناحیه شکم گردند. بسیاری از افراد طی حملات پانیک استفراغ نمی کنند اما تا از بین رفتن این حملات، احساس حالت تهوع دارند.

 

پانیک اتک (وحشت زدگی) و سرگیجه و احساس گیجی

هنگامی که دچار حملات پانیک می شوید ممکن است دچار احساس گیجی، لرز، سرگیجه و ضعف شوید. این علائم تمرکز افراد را پایین آورده و اضطراب را بالا می برند. اگر چه که این عامل رایج نیست اما گاهی افراد پس از حملات پانیک دچار احساس ضعف می شوند. اگر این علائم را مشاهده کردید، بنشینید یا ترجیحا در جایی آرام دراز بکشید. چشمان خود را ببندید و نفس عمیق بکشید تا بتوانید این حملات را کنترل کنید.

 

از دست دادن قوه ادراک و زوال شخصیت

در طی حملات پانیک فرد احساس می کند که از خود یا محیط اطراف جدا شده است. هنگامی که این علائم را مشاهده کردید، محیط اطراف را نامفهوم، تار و ناآشنا می بینید و ممکن است حس کنید که در دنیای دیگری هستید. از دست دادن قوه ادراک و زوال شخصیت به طور منفی روی افراد تاثیر می گذارند و سبب افزایش ترس، پانیک و اضطراب می شوند. پس از این اتفاقات، نفس عمیق بکشید و از احساس خود برا بازگشت به واقعیت استفاده کنید. تماس با جسم سرد و نیشگون گرفتن از دست می توانند مفید باشند. پس از درمان پانیک، کمتر دچار این حالات خواهید شد.

 

پانیک اتک (وحشت زدگی) و بی حسی و احساس خارش و سوزش

در طی حملات پانیک بیحسی و احساس خارش و سوزش نیز اتفاق می افتند. برخی از قسمت های بدن دچار احساس سوزش و بیحسی و یخ زدگی می شوند. این علائم در هر جای بدن می توانند اتفاق بیفتند اما بیشتر در دست ها، بازوها، انگشتان دست، انگشتان پا و صورت اتفاق می افتند. تنفس آرام می تواند سودمند باشد. می توانید برای کمک به جریان خون بدن خود را تکان دهید.

 

وحشت زدگی,پانیک اتک,علائم پانیک اتک

ترس از مردن، از دست دادن کنترل و دیوانه شدن

تجربه حملات پانیک معمولا ترسناک است. با تشدید این حملات، فرد احساس خطر می کند و احساس می کند که می خواهد بمیرد. به علاوه، حملات پانیک باعث می شوند که فرد احساس کند که کنترل خود را از دست داده و گویی میخواهد دیوانه شود! این تفکرات و احساسات معمولا شدت این حملات را بالاتر میبرند. به خودتان بگویید که این تفکرات در نتیجه پانیک اتفاق افتاده اند. گذر زمان برای سرکوب این حملات مفید است. آسان ترین راه حل، تنفس عمیق و آرام است اما مشورت با پزشک متخصص این امکان را می دهد که وی برای کنترل این عارضه به شما راه حل هایی که مناسبتان است را ارائه دهد. 

 

hidoct​or.‎​ir
  • 14
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
ویژه سرپوش