پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۲۱ - ۱۵ تير ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۴۱۷۸۸
سیاست داخلی

برخورد‌های جدی و تند با بدحجابی؛

افزایش گشت‌های ارشاد در فصل گرما و پیاده سازی اسلام طالبانی در ایران❗️

اسلام طالبانی در ایران,سخت گیری درباره حجاب
محمدتقی فاضل میبدی، استاد حوزه علمیه قم از جمله منتقدان این رویه است و آن را منطبق با اسلام هم نمی‌داند. او به «جهان‌صنعت» گفت: «کسانی که چنین تصمیماتی را برای جامعه می‌گیرند به نظر من یا درست اسلام را نشناخته‌اند و یا از طرف دیگرانی مامور هستند. یعنی اسلام آنها به اسلام طالبانی نزدیک‌تر است و می‌خواهند آن را در کشور پیاده کنند. من درباره خواستگاه و پایگاه این گروه تردید دارم و معتقدم کسی که اسلام و جامعه را درست بشناسد، اینطور برخورد نمی‌کند.»

به گزارش جهان صنعت،  درحالی که مشکلات ریز و درشت،گریبانگیر ملت است، مسوولان به جای اینکه فکری به حال این همه مشکل اقتصادی و معیشتی مردم – از سقف بالای سر گرفته تا نان شب- کنند، یا به جای اینکه سیاست داخلی و خارجی را سامان دهند و به فکر افزایش درآمدهای کشور و هزار امر ضروری دیگر باشند؛ کمر همت برای برخورد‌های جدی و تند با بدحجابی بسته‌اند. حرف از افزایش گشت‌های ارشاد که سال‌هاست با شروع فصل گرما فعال‌تر می‌شوند هم نیست. این‌بار شاهدیم که در برخی استان‌ها از جمله خراسان رضوی و فارس، خیز محروم کردن زنان از ابتدایی‌ترین حقوق شهروندی را هم برداشته‌اند.

یکی به زنان کارمند اولتیماتوم می‌دهد که اگر نمی‌توانید حجابتان را رعایت کنید مرخصی بدون حقوق بگیرید و دیگری از عدم ارائه خدمات اداری در ادارات، بانک‌ها، مترو و… به زنان بدحجاب می‌گوید! مثلا دائمی، عضو شورای شهر مشهد همین دیروز گفت که «بر اساس نامه دادسرای انقلاب مشهد، ماموران مترو می‌توانند به «زنان بدحجاب» تذکر لسانی دهند … در این نامه ما را ملزم کرده‌اند در تمامی ورودی‌ها اطلاعیه نصب کنیم که از پذیرش و ارائه خدمات به افراد فاقد حجاب شرعی معذوریم… هدف این است که در آینده خدمات عمومی را برای افرادی که به این شکل در جامعه حاضر می‌شوند، سلب کنیم.»

این رویکرد اما با واکنش‌ها و انتقادات بسیاری همراه بوده است که نشان می‌دهد، آنچه عده‌ای قلیل سعی در ترویج آن دارند، با فرهنگ و عرف ایرانی- اسلامی همخوانی ندارد.

محمدتقی فاضل میبدی، استاد حوزه علمیه قم از جمله منتقدان این رویه است و آن را منطبق با اسلام هم نمی‌داند. او به «جهان‌صنعت» گفت: «کسانی که چنین تصمیماتی را برای جامعه می‌گیرند به نظر من یا درست اسلام را نشناخته‌اند و یا از طرف دیگرانی مامور هستند. یعنی اسلام آنها به اسلام طالبانی نزدیک‌تر است و می‌خواهند آن را در کشور پیاده کنند. من درباره خواستگاه و پایگاه این گروه تردید دارم و معتقدم کسی که اسلام و جامعه را درست بشناسد، اینطور برخورد نمی‌کند.»

وی با تاکید بر اینکه «حجاب یک مساله ارزشی است» گفت: «اگر کسی حجاب را رعایت نمی‌کند نمی‌توان با ترس و ارعاب او را وادار کرد و وی را از حقوق شهروندی محروم کنیم. ما حق نداریم هیچ‌کسی را از حقوق شهروندی محروم کنیم مگر به حکم قانون. مثلا زندانی کردن یک مجرم و محروم کردن او از حقوق شهروندی پذیرفته است اما اینکه زنان را از ارائه خدمات اداری و حقوق شهروندی به خاطر حجاب محروم کنیم یک بدعت خطرناک است.»

زن ایرانی، شهروند ایرانی

فاضل میبدی ادامه داد: «زن ایرانی شهروند ایرانی است و باید از همه حقوق خود برخوردار شود. این رویه خیلی خطرناک است زیرا همین الان هم به خاطر تنگ‌نظری‌هایی که در جامعه رواج پیدا می‌کند، شاهدیم که آمار مهاجرت- از پزشک متخصص گرفته تا دانشجویان و… سال به سال بیشتر می‌شود، حالا می‌خواهند کاری کنند که زنان هم از کشور بروند. این اسلام نه اسلام قرآن است و نه اسلام پیغمبر خدا و آنهایی که فقه را خوانده‌اند.»

این فعال سیاسی- مذهبی با اشاره به اینکه «امر به معروف و نهی از منکر شرایط دارد» گفت: «مثلا گشت ارشاد گذاشته‌اند اما عملا گشت ارعاب درست کرده‌اند. ارشاد یعنی با فرد سخن بگویید و با محبت و مودت نکته‌ای را مطرح کنید که یا قبول می‌کند یا نه. یکی از سفارش‌های اولیه اسلام این بوده که در جامعه وحدت حاصل شود. شیرازه امت اسلامی محبت است اما با این رویه محبت‌ها به بغض و عداوت و وحدت هم به تفرقه تبدیل می‌شود. کسانی که چنین رویه‌ای را دنبال می‌کنند به نظر من برخلاف شرع و قانون عمل می‌کنند و باید معلوم شود که با چه هدفی این کار را می‌کنند.»

اسلام طالبانی در ایران,سخت گیری درباره حجاب

منکر اصلی

وی در پاسخ به اینکه چرا با وجود بی‌نتیجه بودن رویکردهای توام با فشار و خشونت در سال‌های گذشته همچنان برخی به ادامه این مسیر اصرار دارند؟ گفت: «اینها می‌گویند که ما مامور به تکلیف هستیم. البته این تکلیف نیست چون مجازات و تنبیه باید در جامعه نتیجه بدهد. اگر دست ۱۰ دزد قطع شد و آمار دزدی کم نشد، باید روش دیگری را انتخاب کرد. اگر مساله حجاب با این رویکردها حل نشده باید در روش خود تجدیدنظر کنند اما اینها بیش از آنکه دنبال ارزش‌ها باشند، می‌خواهند روش‌ها را اجرا کنند.»

فاضل میبدی خاطرنشان کرد: «بدترین منکر موجود در جامعه ما فقر و گرانی و تورم است اما از کنار آن راحت می‌گذرند! اگر از روز اول به منکرات اصلی که همان نابسامانی‌های سیاسی و اقتصاد است، توجه می‌شد الان جامعه ما گرفتار این همه مشکل نبود. الان فرض کنیم که مساله حجاب در ادارات و بانک‌ها و… حل شد و همه زنان حتی چادری شدند؛ با آسیب‌های پشت پرده چه کنیم؟ آمار طلاق، قتل‌های خانوادگی، سرقت و… را چه کنیم؟! اینها که دیگر در خیابان و آشکار صورت نمی‌گیرد. بارها این مثال را زده‌ام؛ اگر الان یک خانم با حجاب کامل با سه تا بچه کوچک گدایی کند، منکر تلقی نمی‌شود اما اگر یک خانم بدحجاب باشد منکر تلقی می‌کنند! درحالی که اسلام آن فقر و ناداری و گدایی را منکر اصلی می‌داند. آقایان ورود زن به ورزشگاه، سوار دوچرخه شدن زن و… را منکر می‌دانند در حالی که منکر اصلی چیز دیگری است که اتفاقا هزاران منکر می‌آفریند و ما از آن غافل هستیم.»

شائبه نفوذ

جلال میرزایی، استاد دانشگاه و فعال سیاسی اصلاح‌طلب اما بیش از آنکه نگران آثار این اقدامات در جامعه باشد، نگران بازتاب خارجی آن است. او در گفت‌وگو با «جهان‌صنعت» اظهار داشت: «اقدامات طالبان و گروه‌های افراطی فعال شده در منطقه، یک موج منفی در افکار عمومی اروپا و به طور کلی دنیا ایجاد کرده است. حتی برای شهروندان کشور ما نیز این‌گونه رفتارها جای سوال دارد و در واقع ما از نزدیک شاهدیم که رفتار حکومت طالبان در افغانستان و در حوزه زنان، حجاب، دانش‌آموزان دختر و… چه واکنش‌ها و پیامدهایی داشته است لذا نباید خودمان نیز ناخواسته و به خاطر اینکه یک نهادی می‌خواهد گزارش عملکرد بدهد، موجب شویم که نظام جمهوری اسلامی ایران در افکار عمومی دنیا زیر سوال برود. بنابراین باید در این باره دقت بیشتر کنیم.»

وی افزود: «به نظر من اقداماتی که ستاد امر به معروف و نهی از منکر در طول سه، چهار ماه اخیر انجام داده و آن را رسانه‌ای کرده است با ابهامی همراه است. مواضع این نهاد به مرور تندتر می‌شود و برای من این نگرانی را ایجاد کرده که نکند در این بخش نفوذی صورت گرفته باشد و برخی بخواهند از طریق ظرفیت‌های این نهاد وجهه جمهوری اسلامی را خدشه‌دار کرده و نظام ما را بدنام کنند.»

نماینده پیشین مجلس گفت: «ما الان مشکلات بسیاری در کشور داریم و دولت درگیر مسائل و مشکلات معیشتی است. به نظر من اینکه در این شرایط، مسائل و موضوعات دیگری را مورد توجه و تمرکز قرار داده و با اعصاب و روان شهروندان بازی کنیم، تبعات منفی در داخل کشور و عرصه بین‌المللی خواهد داشت.»

فراقانون

این ایده برای ترویج حجاب و مقابله با بی‌حجابی گذشته از اینکه یادآور حرف‌ها و هشدارهای حسن روحانی دراین‌باره بود که «اگر اینها بیایند دیوار می‌کشند»، ایراد قانونی هم دارد. محسن برهانی عضو هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه تهران نوشته: عدم ارائه خدمات به افراد بدحجاب در اداره‌ها و بانک‌ها، جرم و مصداق ماده ۵۷۰ قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات) است. در صورت تحقق جرم، دستور‌دهنده و تقاضاکننده، معاون در جرم و قابل پیگرد قضایی هستند.

نعمت احمدی حقوقدان هم این دستورات اخیر را دارای اشکالات قانونی می‌داند. او در گفت‌وگو با «جهان‌صنعت» نام این دستورات را «اوامر تابستانه» گذاشت و گفت: «در هر تابستان یک سری افراد به بهانه دفاع از ارزش‌های اسلامی تصمیماتی می‌گیرند که کاربرد تابستانی دارد. حرف‌هایی می‌زنند بدون اینکه توجه کنند هر تصمیمی باید یک بار حقوقی داشته باشد. از نظر حقوقی تکلیف خواسته و دستور باید معلوم باشد.»

وی با تاکید بر اینکه «ستاد امر به معروف و نهی از منکر جایگاه قانونگذاری ندارد» گفت: «اصل ۸ قانون اساسی مساله امر به معروف و نهی از منکر را مورد توجه قرار داده است. این یک مساله شخصی است و نمی‌تواند در حوزه حاکمیتی دخالت کند چون در این صورت با پرونده‌های قضایی مواجه می‌شویم. مثلا سعید حنایی در مشهد به نظر خود می‌خواست امر به معروف کند و شانزده زن را کشت.»

احمدی در ادامه گفت: «جامعه قانونمند باید به قوانین موجود یا قوانین مورد نیاز توجه کند. قانون را هم مجلس باید بنویسد. من در خبرها خواندم که ستاد امر به معروف گفته روسای بانک‌ها به بدحجاب‌ها خدمات ارائه ندهند. سوال اینجاست که رییس بانک در چه جایگاهی قرار دارد؟ با چه تشخیصی می‌خواهد بگوید که بدحجاب کیست؟ آیا در شرح وظایف او آمده که رییس بانک در این جایگاه قرار بگیرد؟ اگر فرد تذکر او را نپذیرفت، چه کند؟ گزارش عملکرد خود را به چه کسی بدهد؟»

این کارشناس مسائل حقوقی ادامه داد: «این ستاد یک تکلیف یا امیریه تابستانه صادر کرده اما جایگاه قانونی صدور آن را ندارد، در واقع تکلیفی را برعهده داروخانه، بیمارستان، بانک و… بار می‌کند که آنها موظف به عمل به این دستور نیستند. به فرض اینکه عمل کنند نیز معلوم نیست که اگر وضعیت حنایی پیش آمد، چه کسی پاسخگو است.»

وی خاطرنشان کرد: «نکته دیگر اینکه ما تعریف دقیقی از حجاب و پوشش اسلامی نداریم. الان شما بگویید که محجبه کیست و چه لباسی حجاب نامیده می‌شود و چه فردی بی‌حجاب است؟ به رساله علما هم که نگاه کنیم، از گذشتگان تا حال حاضر؛ تعریف مشخصی نیست.

باید تعریف شود که پوشش اسلامی و حجاب چیست. وقتی در اصل مطلب درباره حجاب و بدحجابی و… تعریف واحدی نداریم، چطور می‌توان گفت که فردی بدحجاب است و دیگری حجاب کامل دارد.»

آبروی دین

محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز در واکنش به رویه اخیر، در صفحه توئیتر خود نوشت: «ستاد امر به معروف برخلاف نظر رهبری که معروف را تعریف کرده‌اند همچنان ستاد انگیزه‌های جنسی است و منکری جز حجاب نمی‌شناسد. ته مانده آبروی دین را هم گویا اینها قرار است از بین ببرند.»

عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز در این‌باره نوشته: «در روزهایی که گزارش‌های بانک مرکزی از اعطای وام‌هایی با مدت زمان باز پرداخت ده‌ها ماهه، با مدت خواب زیاد، سودهایی بسیار پایین و بدون بازپرداخت، بدون وثیقه مناسب و با مبالغ صدها و هزاران میلیارد تومانی را شاهدیم، صدا از دیوار درآمد از این ستاد در نیامده است ولی در همان زمان تعدادی نوجوان در یک زمین ورزش جمع شده و حضورشان به گونه‌ای است که مخالف هنجارهای مورد نظر این ستاد است، به همین دلیل ستاد امر به معروف و نهی از منکر چنان بیانیه‌ای صادر کرده است که گویی چند صد میلیارد تومان اختلاس شده است! جالب اینکه چهار دهه پس از تسلط کامل بر آموزش‌وپرورش و منبر و مسجد، صداوسیما و انتشارات و کتاب و فیلم و… طلبکارانه خواهان روشنگری نهادهای مرتبط با عفاف و حجاب شده‌اند!»

محمد مهاجری، فعال رسانه‌ای اصولگرا نیز در یادداشتی به نقد این رویکرد پرداخته و پرسیده است: «اگر «حجاب» همچنان یک چالش مهم باقی بماند و انرژی فراوانی صرف آن شود، برای جامعه چقدر نفع دارد؟ و آیا جامعه عفیف‌تر و باحجاب‌تر می‌شود؟ این سوال آنگاه مهم‌تر می‌شود که حجاب گاهی از یک موضوع اجتماعی ـ فرهنگی به سوژه‌ای سیاسی و حتی امنیتی تبدیل می‌شود و آنگاه حکم گره‌ای را پیدا می‌کند که با دست باز نمی‌شود.»

  • 14
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
سللام امیدوارم عقلانیت بر احساس در تصممیم گری ها، غبله کند. اگر ستاد امر به معروف و نهی از منکر مطمئن است که اکثر مردم با حجاب کامل موافق هستند برای یک بار هم که شده مقدمات برگزاری مراجعه به آراء عمومی را فراهم کند و سوال شود آیا مردم نظرشان درمورد حجاب چیست ؟ آیا حجاب دغدغه اصلی زندگی آنان است ؟ آیا با حجاب اجباری موافق هستند یاخیر؟
مسلما تندرویهایی که می شود مربوط به نفوذیهای یهودی به ظاهر مسلمان شده هستند بروید سوابق خانوادگی دو یا سه نسل آنها مورد بررسی قرار دهید
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش