یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۶:۱۶ - ۰۶ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۱۷۲۰
سیاست خارجی

چرا روحانی از دیدار با ترامپ عقب نشینی کرد؟

حسن روحانی و دونالد ترامپ,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
حسن روحانی یک روز پس از اعلام آمادگی تلویحی برای دیدار با دونالد ترامپ، از موضع خود عقب نشینی و دیدار با همتای آمریکایی را به رفع تحریم‌ها مشروط کرد. این تغییر می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد.

به گزارش فرارو، روز دوشنبه، رئیس جمهور حسن روحانی، در اظهاراتی مبهم گفت حاضر است برای حل مشکلات با «هر شخصی» دیدار کند. این اظهارات به طور گسترده، به عنوان آمادگی رئیس‌جمهور ایران برای دیدار با همتای آمریکایی تفسیر شد.

روحانی در همایش «دستاورد‌های دولت در توسعه زیرساخت‌های روستایی» گفت: «معتقدم برای منافع کشور از هر ابزاری باید استفاده کرد. اگر بدانم که به جلسه‌ای بروم و با کسی ملاقات کنم که در نتیجه کشور آباد شده و مشکلات مردم حل می‌شود، دریغ نمی‌کنم؛ اصل منافع ملی ما است.»

اندکی بعد در همان روز، ایمانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، طی یک نشست خبری مشترک با همتای آمریکایی‌اش، در پایان نشست سران گروه هفت در گردشگاه بیاریتس، مدعی شد روحانی به او گفته است که از دیدار با ترامپ استقبال می‌کند. ترامپ نیز به نوبه خود برای دیدار با روحانی اعلام آمادگی کرد و گفت: «احساس خوبی درباره ایران دارم. فکر می‌کنم او (روحانی) قرار است بخواهد (با من) دیدار کند و وضعیت‌شان را حل کند. آن‌ها به شدت رنج می‌کشند.».

اما یک روز بعد روحانی اظهارات کاملا متفاوتی بیان کرد و گفت تا وقتی که آمریکا از تحریم‌ها دست برندارد، رابطه ایران و آمریکا شاهد هیچ تحول مثبتی نخواهد بود. این اظهارات نیز به عنوان عقب‌نشینی روحانی از دیدار با ترامپ ارزیابی شد. اما چرا روحانی اظهارات خود را پس گرفت و سر خانه اول بازگشت.

این تغییر سریع می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد از جمله:

۱- از اظهارات روز گذشته (سه شنبه) روحانی پیداست که او از احتمال تبدیل شدن دیدارش با ترامپ به فرصتی برای عکس گرفتن نگران است. معروف است که دونالد ترامپ به شدت علاقمند است با رهبران خارجی مناقشه‌برانگیز دیدار کند و عکس بگیرد. او به همین منظور چند بار با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، دیدار کرد و حتی در یکی از دیدارها، در اقدامی بی‌سابقه، برای چند لحظه و به مسافت چند متر پای خود را در خاک کره شمالی گذاشت. دیدار‌های کیم و ترامپ خبر اول رسانه‌های بین المللی بود. قطعا دیدار روحانی و ترامپ هم تیتر اول همه رسانه‌های بین المللی خواهد شد. سران ایران و آمریکا، در چهل سال گذشته، هرگز دیدار نکردند. روابط دو کشور همواره غیرعادی بوده و دو طرف در برخی مواقع به درگیری نظامی نزدیک شده بودند.

روحانی و شاید سایر تصمیم‌سازان ایران نگران هستند که اگر روحانی با ترامپ دیدار کند، این دیدار صرفا به یک نمایش پرهیاهو و بدون دستاورد تبدیل شود. امری که اگر اتفاق بیافتد نه تنها برای ایران دستاوردی نخواهد داشت، بلکه به ضرر ایران و به نفع ترامپ خواهد بود. ترامپ قطعا از چنین دیداری در تبلیغات انتخاباتی خود استفاده خواهد کرد و احتمالا به رقبای دمکرات و مردم عادی آمریکا خواهد گفت که فشار‌های دولتش بر ایران کارساز بوده و این کشور را به میز مذاکره بازگردانده است. روحانی به وضوح از این امر نگران است. او گفت: «ما به دنبال عکس (گرفتن) نیستیم این‌که کسی بخواهد با حسن روحانی عکس بگیرد، امکان‌پذیر نیست، فوتوشاپش امکان‌پذیر است، اما ثبت تصویر واقعی آن امکان‌پذیر نیست مگر آنکه آمریکایی‌ها روزی از تمام تحریم‌های ظالمانه‌شان دست بردارند و به حقوق ملت ایران احترام بگذارند؛ در آن زمان شرایط جدیدی خواهد بود که می‌شود فکر کرد و بر اساس آنچه که منافع ملی‌مان خواهد بود حرکت کرد.»

۲- اما آیا آمریکایی‌ها تحریم‌ها را قبل از دیدار، رفع یا تعلیق خواهند کرد؟ پاسخ این سوال می‌تواند دلیل دوم تغییر موضع روحانی باشد. جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا، گفته است تمایل ترامپ به دیدار با روحانی به معنی نرم شدن موضع آمریکا نیست. بولتون اعلام کرد ایران به صرف آغاز مذاکره با آمریکا، نباید انتظار منافع اقتصادی داشته باشد و توقف تحریم‌ها، منوط به امضای یک توافق جامع است. این در حالی است که روحانی گفته است آمریکا اول باید «تمام تحریم‌ها» را رفع کند، سپس ایران با آن مذاکره خواهد کرد.

به نظر می‌رسد روحانی از احتمال تکرار تاریخ نگران است. ایران در مذاکرات منتهی به امضای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) اول امتیاز داد و بعد امتیاز گرفت. اول توافق صورت گرفت و ایران تعهداتش را انجام داد و سپس تحریم‌ها رفع شد که البته مدتی بعد دوباره همان تحریم‌ها با شدت بیشتری بازگشت. روحانی از این تجربه نگران است. ظاهرا او می‌خواهد اول از آمریکا امتیاز بگیرد بعد وارد مذاکره شود.

۳- وقتی که روحانی از آمادگی‌اش برای دیدار با هر شخص سخن گفت، محافل محافظه‌کار داخلی از او انتقاد کردند. حسین شریعتمداری، مدیر مسئول روزنامه کیهان، طی یادداشتی در همین روزنامه، به شدت از ملاقات روحانی با ترامپ انتقاد کرد و نوشت: «آقای روحانی فرموده‌اند؛ اگر بدانم با کسی ملاقات کنم که نتیجه آن آبادانی کشور باشد، از ملاقات دریغ نمی‌کنم! خب، اگر منظورتان ملاقات با ترامپ باشد که اولا به قول خودتان "دیوانگی" است! و ثانیا بارزترین نتیجه ملاقات‌ها و مذاکرات شما با آمریکا، برجام بوده است که هیچکس - تاکید می‌شود که هیچکس - نمی‌تواند در فاجعه‌آمیز بودن آن کمترین تردیدی داشته باشد.»

بنابراین، این احتمال وجود دارد که پیشنهاد دیدار با ترامپ، صرفا ایده دولت بوده و سایر کانون‌های قدرت از آن حمایت نمی‌کنند. در نتیجه، روحانی شاید تصمیم گرفته است که ابتدا در داخل اجماع ایجاد کند و سپس به دیدار ترامپ برود.

۴- این احتمال دور از ذهن نیست که صحبت‌های روحانی صرفا یک مانور دیپلماتیک باشد. معمولا قبل از هر مذاکره، طرفین، سقف درخواست‌های خود را بالا می‌برند تا به طرف مقابل بفهمانند کوتاه نخواهند آمد یا اینکه در ازای کوتاه آمدن امتیاز می‌خواهند. مضاف بر این، موضع رسمی ایران در یک سال گذشته، «نه جنگ نه مذاکره» با دولت ترامپ بوده است. حال اگر روحانی بخواهد بر خلاف این موضع کاری کند، قطعا به زمینه‌سازی ذهنی نیاز خواهد داشت. یکی از ترفند‌های زمینه‌سازی هم این است که یک ماجرا ابتدا مطرح و سپس تکذیب شود و در نهایت هم همان ماجرا اتفاق بیافتد.

۵- دیدار با ترامپ و به طور کلی مذاکره با آمریکا الزاماتی دارد. تجربه نشان داده است که ایران زمانی با آمریکا وارد مذاکره می‌شود که اهرم‌های کافی برای تحت فشار قرار دادن طرف مقابل را دارد. در دور قبلی مذاکرات، ایران پس از افزایش سطح غنی‌سازی به حدود ۲۰ درصد، مذاکرات با غرب را آغاز کرد. در حال حاضر، غنی‌سازی اورانیوم ایران حدود پنج درصد است و چنین سطحی برای امتیازگیری از آمریکا به اندازه کافی کارساز نیست. ایران از اردیبهشت ماه، دو گام برای کاهش تعهدات هسته‌ای برداشت و برخی محدودیت‌های هسته‌ای (مانند محدودیت ۳۰۰ کیلوگرم نگهداری اورانیوم غنی‌شده و سطح غنی سازی ۳.۶۷ درصدی) را لغو کرد. بنابراین، روحانی ممکن است به منظور اهرم‌سازی بیشتر در آینده، تصمیم گرفته است که دیدار خود با ترامپ را به تعویق بیندازد.

  • 14
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش