دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۵۵ - ۱۴ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۳۲۶۰
بین الملل

ماندن تیلرسون در وزارت امور خارجه آمریکا

رکس تيلرسون,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل

در تنگناي سياسي‌اي که محيط پيراموني واشنگتن، پايتخت آمريکا را فراگرفته، مدتي است شايعات و حرف‌هايي درباره استعفاي قريب‌الوقوع رکس تيلرسون، وزير امورخارجه آمريکا مطرح شده و به بيرون درز کرده است. اگر بخواهيم عملا بررسي کنيم، درمي‌يابيم که ميان او با دونالد ترامپ، رئيس‌جمهوري ايالات‌متحده آمريکا، اختلاف‌هاي شخصي و سياسي بروز کرده است. گفته مي‌شود که وزير سرشناس و آرام تا اول ژانويه سال آينده از سمت خود استعفا خواهد داد. 

 

اين گزارش‌ها درحالي منتشر مي‌شود که حقايق و اتفاقاتي که طي دو ماه اخير روي داده که باعث کناررفتن دشمنان تيلرسون شده، موضع او را در دولت آمريکا بيش‌ازپيش تقويت کرده است. 

 

صحبت از استعفا دلايل ظاهري و موجهي دارد، ازجمله ديدگاه‌هاي مختلفي که تيلرسون با رئيس‌جمهوري آمريکا بر سر پرونده‌هاي افغانستان، توافق هسته‌اي با ايران، تحريم‌هاي روسيه، بحران قطر، کره‌شمالي و حتي حوادث شارلوتزويل دارد؛           به گونه‌اي که تيلرسون گفته ترامپ درباره حادثه شارلوتزويل «از طرف خودش حرف زده است» (و نه از سوي ملت آمريکا).

 

همچنين خلأ بزرگي در سياست خارجي آمريکا به وجود آمده است، نزديک به ۸۲ درصد از سمت‌هاي سياسي هنوز پر نشده‌اند که يکي از دلايل آن، به بازسازي ساختار وزارت امورخارجه آمريکا بازمي‌گردد. مخالفت دموکرات‌ها در کنگره و همچنين شکست در يافتن شخصيت‌هاي مورد توافق که نه کاخ سفيد را شوکه کند و نه از ترامپ انتقاد کند و همچنين تجربه ديپلماتيک داشته باشد، سبب شده است تا عملا بسياري از سمت‌ها بدون سرپرست باقي بماند. 

 

سومين مسئله‌اي که سبب شده تا تيلرسون به فکر استعفا بيفتد و اتفاقا بزرگ‌ترين دليل براي استعفاي او محسوب مي‌شود، شکست او در ايجاد رويکردي ملموس و قابل تعريف براي ديپلماسي آمريکاست. سفر او به کشورهاي عربي حوزه خليج‌فارس براي حل بحران با قطر بعد از ۳۵ روز انجام شد و به هيچ نتيجه‌اي نرسيد. خوش‌بيني‌اش نسبت به کره‌شمالي بعد از آزمايش‌هاي اخيرش بر سر موشک‌هاي بالستيک از بين رفت. از روبطش با اروپايي‌ها سرخورده شده و عمليات صلح را نيز که داماد رئيس‌جمهوري آمريکا، جرد کوشنر مديريت مي‌کند. به استثناي آتش‌بس در جنوب سوريه، هيچ نقطه تحولي که وزير امورخارجه دستاورد جديدي براي خود بداند، به دست نيامده است. 

 

اين درحالي است، دلايل عملي و پراگماتيک بسياري وجود دارد که بقاي تيلرسون در سمتش را توجيه مي‌کند، برعکس گذشته، نفوذ وزير امورخارجه در مرحله‌هاي اخير در دولت بيشتر شده است. اين عوامل اولا بر فرضيه اينکه ترامپي که حرف مي‌زند با آنچه در دولت عمل مي‌کند، متفاوت است، استناد دارد. صحبت رئيس‌جمهوري براي لغو توافق هسته‌اي با ايران حرفي عاميانه است يا اينکه عقب‌نشيني‌اش از افغانستان يا مجازات کره‌شمالي با آنچه در واقعيت عمل مي‌کند، متفاوت است.

 

تمامي اين مسائل سبب مي‌شود که اين‌گونه برداشت شود که اختلافاتش با تيلرسون فقط ظاهري است. توافق هسته‌اي با ايران را رئيس‌جمهوري دوبار تا الان تأييد کرده است و انتظار مي‌رود تا اکتبر تصميم نهايي را در‌اين‌زمينه بگيرد. درباره جنگ افغانستان، ترامپ راه ژنرال‌ها و وزير امور خارجه‌اش را مي‌پيمايد که طرفدار افزايش شمار نيروهاست. در خاورميانه به نظر مي‌رسد که تيلرسون و کوشنر حرف آخر را مي‌زنند، درحالي‌که کمک‌هاي ۲۹۰ ميليون دلاري به مصر را قطع کرده‌اند و از انتقال سفارت آمريکا به بيت‌المقدس منصرف شده‌اند. 

 

سياست خارجي ترامپ نسبت به آنچه مي‌گويد بيشتر سنتي است، براي همين بقاي تيلرسون بر‌اين‌اساس توجيه‌پذير است. همچنين نياز ترامپ به وزير امورخارجه‌اش در درگيري موازنه‌ها و اصلاحات خارجي آمريکا در تعامل با کنگره و همچنين روابط خود تيلرسون با نمايندگان سبب مي‌شود تا ترامپ به فکر جايگزيني براي تيلرسون نيفتد که اگر کنار برود، مشکلات قانوني با توجه به روابط مسموش با جمهوري‌خواهان به وجود خواهد آمد و زيان بزرگي خواهد ديد. همچنين روابط وزير امورخارجه با جيمز متيس، وزير دفاع و جان کلي، رئيس ستاد کارکنان کاخ سفيد سبب مي‌شود تا ماندن او در قدرت را بيشتر از استعفايش تصور کنيم. به‌ويژه که بازهاي دست‌راستي تندرويي مثل استيو بنن و سباستين گورکا نيز از کاخ سفيد رفته‌اند. 

 

همه اين اتفاقات کفه را به سود تيلرسون در ماه‌هاي آينده سنگين مي‌کند، حداقل مي‌توان گفت تا زماني که دولت با کنگره بر سر بودجه درگير است و بازسازي وزارت امورخارجه پايان يابد، او بر سر کار خواهد ماند اما بعد از آن، در صورتي که تيلرسون ترجيح دهد که بازنشسته شود، نيکي هيلي، سفير آمريکا در سازمان ملل بارزترين نامزد براي جانشيني او است؛ همچنين شانس انتخاب دينا حبيب‌پاول، سفير آمريکا در سازمان‌هاي بين‌المللي نيز بالاست. 

 

در چنين سناريويي نمي‌توان انتظار داشت که ايدئولوژي‌ای که بر آن مصالح سنتي، امنيتي و ژئواستراتژيک و اقتصادي حاکم است و خود ترامپ به آن گرايش دارد، در سياست خارجي آمريکا اوج بگيرد. درحالي‌که انتظار مي‌رود در چنين حالتي حتي ترامپ نيز با وجود سخنراني علني‌اي که عليه عدم اتخاذ چنين سياستي بيان کرده است، از اين رويکرد فاصله بگيرد. 

 

 

 

vaghayedaily.ir
  • 16
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش