پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۱۸ - ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۲۰۴۲۴
مجلس

محدودیت نیازهای اولیه مردم؛

تاراج سرمایه اجتماعی با اجرای طرح صیانت /  ترفند صیانت پیشگان؛ اینترنت گران و کند

محدودیت های اینترنت در ایران,طرح صیانت و کاهش سرعت اینترنت

این روزها بازار ایجاد محدودیت‌های جدید حسابی در بین مسوولان داغ شده است. افزایش تعرفه‌ها و کندی سرعت اینترنت در این روزها باعث شده تا برخی از کاربران آنها را راهکاری برای اجرای طرح صیانت بدانند، چرا که طرح صیانت یا همان محدودسازی اینترنت از ابتدا، مورد انتقاد‌های شدیدی قرار گرفت. میلیون‌ها ایرانی علی‌الخصوص زنان در فضای اینستاگرام کسب‌وکار کوچکی دارند. جامعه نگران تعطیلی درآمدهای حاصل از فضای مجازی است.

در شرایطی که فشار اقتصادی و معیشتی کمر مردم را زیر بار مشکلات خرد کرده است، با بیان و اجرای این طرح نارضایتی‌هایی را در میان مردم به وجود آورده است.

سال‌هاست که از ضرورت بهبود وضعیت تولید در ایران صحبت می‌شود و همواره تاکید شده که چرخیدن چرخ تولید به بهبود زندگی مردم وصل است. لازمه تولید، همبستگی اجتماعی است؛ یعنی نیروی کار باید دلگرم باشد تا بتواند با زحمت و تلاش خود در کشور ارزش ایجاد کند. وقتی یک کارگر یا نیروی فنی به این نتیجه می‌رسد که با تلاش و از طریق زحمتکشی به جایی نمی‌رسد، انگیزه خود را از دست می‌دهد و سراغ کاری که دیگران می‌کنند، می‌رود.

برای تولید و پیشرفت باید در جامعه انگیزه و امید وجود داشته باشد. مردم باید آینده روشن یا حداقل نمایی مشخص برای زندگی خود ببینند. نداشتن این گزاره‌ها به عدم تلاش برای آینده، نبود باور به موفق شدن و رواج ناکامی منتج خواهد شد. لازم به توضیح نیست که جامعه ایران به ویژه اصناف از تصویب طرح موسوم به صیانت ضربات جبران‌ناپذیری دریافت می‌کنند و آثار آن بر بدنه فعالیت‌های اقتصادی بسیار شدید است.

آینده بسیاری از کسب‌وکارها پس از محدودسازی اینترنت قابل تصور نخواهد بود و به کاهش مشارکت مردم در اجتماع، سیاست و اقتصاد منجر خواهد شد که بی‌ثباتی ایجاد می‌کند. اما اجرایی شدن این طرح تبعات اجتماعی زیادی نیز دارد. به همین دلیل برخی جامعه‌شناسان بر این عقیده‌اند که محدودیت‌هایی که این‌گونه در جامعه تنش ایجاد می‌کند سبب می‌شود تا صدای اعتراض‌ها بلندتر شود، چراکه به گفته کارشناس‌ها این روزها مشکلات زیادی بر دوش مردم است. فشار بیشتر ناشی از افزایش محدودیت‌های زیستی بر مردم می‌تواند اعتراضات مدنی را در پی داشته باشد. از طرفی بیان چنین طرح‌هایی با واکنش منفی بسیاری از مردم روبه‌رو می‌شود.

محدودیت نیازهای اولیه مردم

امیرمحمود حریرچی روانشناس اجتماعی درخصوص بار روانی محدودیت‌ها بر دوش مردم به «جهان‌صنعت» گفت: این روزها با وقوع تدریجی طرح صیانت از فضای مجازی نگرانی‌هایی درخصوص نابودی کسب‌وکارهای کوچک مردم در فضای مجازی به وجود آمده است. گرانی و تورم از یک طرف و بستن راه کسب‌وکار مردم از سوی دیگر بار روانی و استرس زیادی را بر مردم تحمیل می‌کند، همچنین نیمی از کسب‌وکارهای کوچک اینستاگرامی را زنان تشکیل می‌دهند. فیلتر این فضا پیامدهای اقتصادی بسیار منفی به بار می‌آورد. اما دولت نیازهای اساسی مردم را رها کرده و به موضوعات پیش پا افتاده‌ای همانند فیلتر فضای مجازی پرداخته است. این در حالی است که دسترسی به اینترنت جزو نیازهای اولیه هر انسانی است.

وی افزود: فیلترینگ فضای مجازی صدمات جبران‌ناپذیری را بر کودکان و نوجوانان نیز وارد می‌کند، چرا که نوجوانان طبیعتا بعد از فیلتر فضای مجازی همانند تلگرام به فیلترشکن‌ها رو می‌آورند. چنین امری بسیار خطرناک است، زیرا دسترسی به سایت‌های مستهجن برای آنها راحت‌تر از قبل می‌شود. به نظرم دولت به جای طرح صیانت باید آموزش برخورد با فضای مجازی را پیش بگیرد چرا که با محدودیت‌سازی نه تنها مردم راضی نخواهند بود، بلکه صدای اعتراضات نیز بلندتر می‌شود.

این جامعه‌شناس با اشاره به اینکه این طرح صیانت از جامعه است یا مسوولان بیان کرد: مشخص نیست صیانت از طرح فضای مجازی در برابر چه کسی است! صیانت فضای مجازی در برابر مردم یا مسوولان است؟! چرا که طی این سال‌ها مردم به خوبی از پس فضای مجازی بر آمده‌اند. اما به نظرم مسوولان از آگاهی مردم می‌ترسند. به همین دلیل مانع افزایش آگاهی مردم می‌شوند.

او ادامه داد: از طرفی ایجاد محدودیت‌های اینچنینی به سرمایه اجتماعی صدمه وارد می‌کند زیرا ارتباطات در جامعه بسیار اهمیت دارد. به نظرم مسوولان با سرمایه اجتماعی بیگانه هستند، زیرا با توسعه و آگاهی و فرصت‌های برابر افراد آشنایی ندارند.

بنابراین مسوولان باید به افکار عمومی توجه داشته باشند، چون صرفا چیزی که مسوولان متوجه می‌شوند ولو اینکه به‌درستی هم متوجه شوند باید آن را برای افکار عمومی شرح دهند و مردم نسبت به آن اقناع شوند. هدف نباید صرفا این باشد که کاری انجام شود، باید درست اجرا کردن امور مدنظر باشد. یکی از مسائلی که قانونگذاران همواره باید در قانونگذاری به آن توجه کنند، مساله افکار عمومی‌ است. آن چیزی که مسوولان فکر می‌کنند بعضا با آن چیزی که مردم از رویدادی برداشت می‌کنند، متفاوت است. به هر طریقی باید افکار عمومی را قانع و مردم را نسبت به آن طرح توجیه کرد. قوانینی که قرار است در مجلس یا در دولت تصویب شود، ابتدا باید اقناع افکار عمومی را در دستورکار خود داشته باشد. افکار عمومی را به هیچ‌دلیل نمی‌توان نادیده گرفت. تصویب چنین طرح‌هایی قبل از کار کارشناسی و اقناع افکار عمومی به مصلحت کشور نیست. در حال ‌حاضر فضای مجازی و اینترنت برای بخش عمده‌ای از نهادهای کشور یک مساله مهم و حیاتی است.

حریرچی گفت: در حال حاضر اگر در جامعه با هرکدام از مردم صحبت کنید، هیچ‌کس نسبت به تصویب این طرح صیانت برداشت خوبی ندارد، یعنی در حال ‌حاضر این طرح کارکرد ندارد، چون پشتوانه سرمایه اجتماعی ندارد. یک نکته قابل‌توجه هم این است که در حال حاضر چون خط‌مشی سیاسی دولت و مجلس نزدیک به هم است، هر کاری که مجلس انجام دهد، به‌پای دولت نوشته می‌شود و این اقدام مجلس به سرمایه اجتماعی دولت صدمه می‌زند. به نظر من یکی از تصمیماتی که در مجموعه دستگاه‌های حاکمیتی گرفته می‌شود، اصطلاحا پشت درهای بسته است، یعنی یک‌سری از تصمیم‌گیرندگان بر این باورند چیزی را که به‌نفع مردم است، ما تشخیص می‌دهیم و آن را هم اجرا می‌کنیم. این رویکردی خطرناک است. اگر مجلس فکر می‌کند چیزی به سود مردم است، قبل از اجرای آن باید افکار عمومی را توجیه کند. این توجیه افکار عمومی بسیار اهمیت دارد ولی متاسفانه در دستور کار برخی مسوولان قرار ندارد.

مهدیه بهارمست

 ترفند صیانت پیشگان؛ اینترنت گران و کند

در روزها و هفته‌هایی که «کاهش سرعت اینترنت» از یکسو و «افزایش تعرفه‌ها» از دیگرسو، انتقاد و اعتراض گسترده افکار عمومی و کاربران شبکه‌های اجتماعی را برانگیخته، یک نماینده مجلس در توییتی ضمن هشدار به وزیر ارتباطات، از علت و انگیزه بروز و وقوع این اوضاع در مدیریت اینترنت پرده برداشته است.

محدودیت های اینترنت در ایران,طرح صیانت و کاهش سرعت اینترنت

غلامرضانوری قزلجه که ازجمله معدود مخالفان طرح صیانت در کمیسیون مشترکی بود که به منظور رسیدگی به این طرح جنجالی تشکیل شد و پس از صرف وقت و هزینه بسیار و برگزاری چندین و چند جلسه، نهایتاً منحل شد، به دلیل بروز این اوضاع پرداخته و تاکید دارد که هم «کاهش سرعت» و هم «افزایش تعرفه اینترنت»، به‌تعبیری عامدانه و با هدف و انگیزه‌ای از پیش طراحی شده صورت می‌گیرد و آن چیزی نیست مگر «صیانت از فضای مجازی»!

رئیس فراکسیون اقلیت مجلس انقلابی که تاکید کرده افزایش تعرفه و کاهش توامان سرعت اینترنت، ازجمله «راهکارهای طرح صیانت» است تا حامیان صیانت و تندروهای پارلمان را به خواست واقعی‌شان که همان، «محدودسازی» و «مسدودسازی اینترنت» باشد، برساند.

 او که معتقد است برای سنجش وضعیت سرعت اینترنت نیازی به ارائه گزارش از جانب وزارت ارتباطات و دیگر نهادهای حاکمیتی نیست، به «عصر ما» گفته است: «موضوع افزایش نرخ فروش اینترنت و تعرفه‌ها که اساساً قابل‌انکار نیست و پیش‌تر آقایان صراحتاً به آن اعتراف کردند. کاهش سرعت اینترنت هم موضوعی نیست که بشود انکار کرد؛ به‌هرحال مردم در زندگی روزمره با اینترنت سروکار دارند و این مسئله به‌راحتی قابل‌تشخیص است.»

این نماینده میانه‌روی مجلس یازدهم در عین حال اضافه کرد: «نکته حائز اهمیت این است که هردوی این موارد یعنی هم «کاهش سرعت» و هم «افزایش تعرفه اینترنت» در بحث طرح صیانت، به‌عنوان دو راهکار اصلی در راستای «محدودسازی» و «مسدودسازی» فضای مجازی و اینترنت موردتاکید قرار گرفته بود.»

او گفت: «درواقع یک روش حامیان صیانت این بود که قیمت خرید اینترنت به‌نحوی افزایش یابد که خرید و استفاده روزانه از اینترنت برای کاربران صرف نکند و کاربران به‌دلیل قیمت بالا و گرانی اینترنت، تاحد ممکن کمتر از آن استفاده کنند.» 

نوری قزلجه همچنین درباره بحث سرعت اینترنت و کاهش چشم‌گیر سرعت اینترنت در مدت اخیر نیز گفت: «راهکار دیگر هم بحث سرعت اینترنت بود که آقایان می‌خواستند با جلوگیری از افزایش پهنای باند و تحمیل روند کاهشی بر وضعیت سرعت اینترنت، کیفیت دسترسی و استفاده از اینترنت را پایین بیاورند تا کاربران خسته و کلافه شده و حوصله‌شان سربرود و عطای دسترسی را به لقایش ببخشند!»

او با بیان این‌که در آن توییت از وزیر ارتباطات خواسته تا در این زمین بازی نکند، گفت: «به هر حال وزیر ارتباطات به مردم وعده‌هایی برای دسترسی آزاد و ارزان به اینترنت داده و باید به آن متعهد باشد؛ چراکه در غیر این صورت، مجلس ناچار خواهد بود با ابزارهایی که دارد، برخورد کند!»

jahanesanat.ir
  • 15
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش