پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۷:۵۴ - ۱۶ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۳۶۶۹
مجلس

١١١‌ سال بعد؛ بهترين يادبود

حسن روحانی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس

تقارن مراسم تحليف رياست‌جمهوري با سالگرد پيروزي جنبش مشروطه‌خواهي و صدور فرمان مشروطيت را بايد به فال نيك گرفت. شايد اين مراسم بهترين نوع بزرگداشت آن اتفاق مبارك در ١١١‌سال پيش بود. پسنديده‌تر از اين نمی‌شد كه با گذشت اين مدت طولانی، نمايندگاني از ١٠٥ كشور و سازمان بين‌المللي در ايران جمع شوند تا در خانه ملت كه ثمره مشروطيت است شاهد تحليف رئيس‌جمهوري باشند كه بر اثر مشاركت ٧٥‌درصد ملت ايران انتخاب شده است و در پيشگاه ملت سوگند ياد مي‌كند كه: «...خود را وقف‏ خدمت‏ به‏ مردم‏ و اعتلای‏ کشور، ترویج‏ دین‏ و اخلاق‏، پشتیبانی‏ از حق‏ و گسترش‏ عدالت‏ سازم‏ و از هرگونه‏ خودکامگی‏ بپرهیزم‏ و از آزادی‏ و حرمت‏ اشخاص‏ و حقوقی‏ که‏ قانون‏ اساسی‏ برای‏ ملت‏ شناخته‏ است‏، حمایت‏ کنم‏.

 

در حراست‏ از مرزها و استقلال‏ سیاسی‏ و اقتصادی‏ و فرهنگی‏ کشور از هیچ‏ اقدامی‏ دریغ نورزم‏ و با استعانت‏ از خداوند و پیروی‏ از پیامبر اسلام‏ و ائمه‏ اطهار علیهم‏‌السلام‏ قدرتی‏ را که‏ ملت‏ به‌عنوان امانتی‏ مقدس‏ به‏ من‏ سپرده‏ است‏ همچون‏ امینی‏ پارسا و فداکار نگاهدار باشم‏ و آن‏ را به‏ منتخب‏ ملت‏ پس‏ از خود بسپارم.‏»

 

ايران همواره پيشتاز تحولات منطقه‌اي بوده است. در‌ سال ١٢٨٥ نخستین جنبش مشروطه‌خواهي در منطقه خاورميانه در ايران به ثمر رسيد و اثرات آن در سال‌هاي بعد در جهان عرب، تركيه و افغانستان ديده شد.

 

در جهان غير اروپايي، ايران و ژاپن تقريبا همزمان چنين تجربه‌اي را داشتند. حدود نيم قرن پس از آن انقلاب شكوهمند، ايران نخستین گام را براي جنبش ملي كردن نفت برداشت كه با موفقيت اوليه مواجه شد و پس از آن بود كه ملي شدن كانال سوئز از سوي مصر را شاهد بوديم و ديگر كشورهاي منطقه نيز تأثیرات مشابهي را از ايران دريافت كردند.

 

٢٥‌سال بعد انقلاب اسلامي در ايران رخ داد كه امواج آن كل منطقه و فراتر از آن را درنورديد و بيشتر كشورها را متأثر از خود کرد. پس از آن نيز با انتخابات‌هاي جريان‌ساز خود، منشأ اثرات مهمي در جوامع مشابه خودمان بوده است. در ميان اين تحولات، پايداري انتخابات و رقابتي بودن آن در دو دهه اخير همواره منشأ قدرت و اعتبار نظام سياسي ايران بوده است.

 

موضوعي كه در هر دو سخنراني آقاي روحاني در مراسم تنفيذ و تحليف مورد توجه قرار گرفت و گفت: «ايران، برج بلند دموكراسي است؛ برجي كه دست‌كم ١١١ پله دارد، از ١١١‌سال پيش تاكنون. جمهوري اسلامي ايران كه اقتدار و پيشرفت خود را نه از قدرت‌هاي بزرگ يا ائتلاف‌هاي بين‌المللي، بلكه از مردم فرهيخته، باايمان و دلاور خود مي‌گيرد، آماده همكاري براساس احترام متقابل و منافع مشترك است.»

 

مردم‌سالاري ما منبعث از جنبش آزاديخواهي ايران در ١١١‌سال گذشته دستاوردهاي قابل توجهي داشته است كه نخستین مورد آن، بازتاب علايق و سليقه‌هاي مردم در انتخاب زمامداران است. دستاورد دوم آن كه به خوبي در اظهارات آقاي روحاني آمده است، رمز واقعي مردم‌سالاري يعني بن‌بست‌شكني است. چرا نظام شاه سقوط كرد؟ چون با بن‌بست مواجه شد. به علت نبودن مردم‌سالاري و فقدان انتخابات آزاد، آن رژيم در بن‌بست ‌سال ١٣٥٦ و ١٣٥٧ گير كرد و زمينگير شد و در نهايت نيز سقوط كرد.

 

چرا رژيم صدام با چنين وضعي مواجه شد؟ فقط يك علت روشن داشت، نداشتن مردم‌سالاري. رژيمي كه مبتني بر اراده شخصي باشد، ممكن است در مقاطعي پيشروي كند و موفقيت‌هايي هم به دست آورد، ولي هنگام اشتباهات و بن‌بست‌ها قادر به خروج از وضعيت بحراني و بن‌بست نيست و جز سقوط راه ديگري در پيش ندارد.

 

همان اتفاقي كه براي رضاشاه در شهريور ١٣٢٠ رخ داد. اين رژيم‌ها مثل گاو ٩ من شيرده هستند كه در بهترين حالت ٩ من شير مي‌دهند، ولي با يك لگد تمام آن را واژگون مي‌كنند. ويژگي مهم مردم‌سالاري اين است كه قادر است سازوكارهايي را فعال كند كه حكومت‌ها در مواجهه با شرايط بحراني و بن‌بست، از منگنه بيرون بيايند و خود را نجات دهند. پس مي‌توان گفت تا وقتي كه از نعمت مردم‌سالاري بهره‌مند هستيم، نگراني از بن‌بست‌هايي نداريم كه دير يا زود مثل هر حكومتي با آن مواجه مي‌شویم.

 

مردم‌سالاري نه‌تنها فصل‌الخطاب لازم را براي خروج از بحران‌ها و بن‌بست‌ها فراهم مي‌كند، بلكه بهترين معيارها را براي حل اختلافات سياسي در اختيار قرار مي‌دهد. به عبارت ديگر، معياري است براي عبور از سلايق شخصي و احترام گذاشتن به ارزش‌ها و ترجيحات اكثريت و قدرت را تحويل نماينده اكثريت دادن.

 

بنابراين اگر رهبران مشروطيت امروز زنده بودند شايد برايشان جالب بود كه چگونه دعواي مشروعه و مشروطه، در قالب قانون اساسي موجود به‌طور نسبي حل شده است و ضمن احترام به رأي اكثريت و قانون‌گذاري براساس خواست نمايندگان اكثريت، ملاحظات شرعي و مصلحت‌سنجي‌ها نيز رعايت مي‌شود.

 

آنچه در ذهنيت رهبران صدر مشروطه غيرقابل جمع مي‌آمد، امروز در وضعيت عيني و انضمامي و از طريق تجربه عموم مردم و مشاركت آنان در سياست در مسير حل قرار گرفته است. هرچند تقارن تحليف و بزرگداشت مشروطيت فقط یک اتفاق است، ولي اين اتفاق را مي‌بايد به فال نيك گرفت و هر ٤‌سال يك‌بار مراسم تحليف را در اين روز تاريخي و در مجلسي برگزار كرد كه ثمره آن رويداد مبارك بوده است.

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 18
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش