جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۴۲ - ۲۱ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۶۱۶۵
اخبار بازار خودرو

تقاضای خرید خودرو ۱۰ برابر تولید است

صنعت خودروی ایران,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو

صنعت خودروی ایران فراز و نشیب‌های متعددی را تجربه کرده است. در حالی که خریداران خودرو منتظر خبرهای خوش از خودروسازان داخلی و ورود شرکت‌های خودروسازی خارجی به ایران بودند، دیدیم که تحریم دوباره سدی شد تا صنعت خودرو در جای خود بماند و حتی پس رفت هم داشته باشد.

 

شرکای خارجی ایران هم که می‌توان به پژو و رنو اشاره کرد با ساز و دهل آمدند اما چراغ خاموش رفتند تا منافع‌شان به خطر نیفتد. شرکت‌هایی که در روز آشتی‌شان با صنعت خودروی ایران، بارها گفتند تحت هیچ شرایطی از ایران نمی‌رویم و می‌خواهیم در بازار ایران حضور فعالانه داشته باشیم. اما این شرکت‌ها قبل از شروع تحریم‌ها خداحافظی کردند.اگر بخواهیم از جانب خودروسازان خارجی حرف بزنیم شاید بتوان به آنها حق داد چرا که هیچ‌کدام آنها دوست ندارند از بازار امریکا منفک شوند.

 

این روزها وضعیت بازار و تولید مانند کلافی گره خورده است و معلوم نیست که برای باز شدن آن چه کاری باید انجام داد. کارشناسان راهکارهای مختلفی ارائه کردند که شاید بتواند گره‌های ایجاد شده در صنعت خودرو را بازکند. داوود میرخانی رشتی مدیر‌عامل دهه ۶۰ ایران خودرو و امضا‌کننده قرارداد پژو در اولین سال حضورش در ایران، درباره وضعیت صنعت خودرو و حال و روزی که این صنعت بعد از تحریم مجدد خواهد داشت، با «ایران» گفت‌و‌گویی انجام داده است که در ادامه می‌خوانید.

 

 

با کاهش تولید خودروهایی مانند رنو «استپ وی» و «سراتو» خریداران خودرو نمی‌توانند خودروهایی به غیر از محصولات پر تیراژ و از رده خارج خریداری کنند و البته این امر در مورد سایر خودروها درحال تسری است. این موضوع مشکل ساز نیست؟

خودروهایی که از آن صحبت می‌شود خوشبینانه بین ۵تا ۱۰ هزار نفر خریدار آن بودند. تیراژ تولید آنها بسیار کم است. حال ۵ هزار نفر یا۱۰ هزار نفر این خودروها را خریداری نکنند، مگر چه اتفاقی می‌افتد. ما باید درک کنیم که صنعت خودرو در شرایط خاص قرار گرفته است و نمی‌توان مانند دوره قبل از تحریم‌ها به آن نگاه کرد.

 

تصور می‌شد بعد از برجام خودروسازان به سمت داخلی‌سازی خودروها حرکت کنند و دیگر به واردات قطعه وابسته نباشند و حداقل این امر در مورد خودروهای پر تیراژ اتفاق بیفتد، اما اکنون می‌بینیم که با افزایش قیمت ارز، قیمت خودرو تحت تأثیر شدید قرار گرفته است و این امر به‌دلیل واردات قطعه است. ارزیابی شما چیست؟

صنعت خودرو مانند کشاورزی است که نیاز به کود و سم دارد. اگر پیش نیازها وارد نشود آن صنعت هم با مشکل مواجه می‌شود. اکثر صنایع وابستگی ارز دارند، لذا طبیعی است وقتی قیمت ارز، گران می‌شود، سایر صنایع هم تحت تأثیر قرار گیرد. وقتی درصد وابستگی برای خرید قطعه در کمترین عدد هم باشد نوسان قیمت ارز بر آن تأثیر می‌گذارد. از طرفی تولید تمام قطعات خودرو در یک کشور نمی‌تواند اتفاق بیفتد و خیلی از کشورها سفارش‌شان را به کشورهای دیگر می‌دهند.

 

از وقتی ثبت سفارش خودرو ممنوع شد و واردات صورت نمی‌گیرد، قیمت خودروهای داخلی هم بالا رفت. آیا باز شدن قفل ثبت سفارش خودرو می‌تواند به آرامش بازار داخلی کمک کند؟

معتقدم موضوع واردات خودرو، ربطی به قیمت خودروهای داخلی ندارد. سالانه بین ۷۰ تا ۱۰۰ هزار خودرو وارد کشور می‌شود اما نیاز بازار ۱.۵ میلیون دستگاه خودرو است، لذا حجم واردات نسبت به واردات عدد کمی است. با توجه به اعداد عنوان شده، می‌گویم ممنوعیت واردات خودرو ربطی به قیمت خودروهای داخلی ندارد. خودروهای وارداتی هم دست مردم عادی نمی‌رسد. وقتی همه نمی‌توانند از آن برخوردار شوند، به طور قطع تأثیری هم ندارد. اکثر مردم ایران سراغ خودروهای ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومانی می‌روند. اگر در رنج قیمتی این خودروها اتفاقی رخ دهد، درصد بزرگی از مردم درگیر می‌شوند و آن زمان می‌توانیم بگوییم بازار تحت تأثیر قرار گرفته است.

 

آیا تحریم این روزها صنعت خودرو را دچار مشکل کرده است؟

مردم از واژه تحریم و چالش‌هایی که تحریم ایجاد می‌کند، می‌ترسند و در این راستا سعی می‌کنند تا پول خود را حفظ کنند.از این‌رو دنبال کالاهای سرمایه‌ای می‌روند تا دارایی‌هایشان کاسته نشود. در این مدت دیدیم موج عظیمی از خرید به سمت طلا، سکه، ارز، زمین و خانه رفت و بخشی به سمت خودرو آمد. از آنجا تقاضا برای خرید افزایش پیدا کرد که عرضه نتوانست پا به پای آن حرکت کند. یعنی خودروسازان با تقاضای کاذب مواجه شدند. این امر به‌خاطر فاصله قیمت کارخانه و بازار است. برخی برای آنکه به سودهای میلیونی برسند برای خرید خودرو اقدام کردند. تقاضا با هدف حفظ سرمایه حباب قیمتی ایجاد کرده‌ است. اکنون تقاضا برای خرید خودرو ۱۰ برابر تولید کارخانه‌های خودروسازی است.

برای آنکه خودروسازان تقاضا‌های کاذب را از بین ببرند چه راهکاری  توصیه می‌کنید؟

 

قیمت یک خودرو در کارخانه

۴۰ میلیون تومان است اما قیمت آن در بازار از ۱۰۰ میلیون تومان فراتر رفته است. وقتی سود ۶۰ میلیون تومانی در یک خودرو وجود داشته باشد نمی‌توان جلوی سودجویان را گرفت و به‌طور قطع برخی‌ها برای اینکه سرمایه خود را چند برابر کنند، سراغ خرید و فروش خودرو می‌روند و در نهایت می‌بینیم خریداران واقعی با مشکل مواجه می‌شوند و قیمت‌ها به شکل غیرمنطقی نوسان پیدا می‌کند.

 

خودروساز باید به این حاشیه‌های سود پایان دهد. راهکار آن است که خودروساز مصوبه شورای اقتصاد را که سال ۷۶ تصویب شده بود، اجرایی کند. این مصوبه یکی از بهترین مصوبه‌های دولت وقت بود که متأسفانه از سال ۸۵ متوقف شد. کارخانه‌های خودروسازی قیمت خودروها را باید ۳ تا ۵ درصد کمتر از قیمت بازار بفروشند. بدین جهت سودی که برای متقاضیان کاذب باقی می‌ماند حدود ۵۰۰ هزار تومان است و از آنجا که اختلاف قیمت بشدت کاهش پیدا می‌کند، دیگر کسی سراغ خودرو با هدف سرمایه‌داری نمی‌رود.

 

صف خرید از بین می‌رود. سال ۷۶ هم وقتی تقاضا برای خرید خودرو افزایش پیدا کرد، شورای اقتصاد مصوبه یاد شده را به خودروسازان ابلاغ کرد. بعد از شش ماه قیمت‌ها پایین آمد و مشکل حل شد. در مقطع فعلی هم راهکار آن سال را پیشنهاد می‌کنم. در مدت ۱۰ سال قیمت خودرو معقول بود و تورم شاخص صنعت خودرو بشدت کاهش پیدا کرد و همه دیدند که دست دلالان از بازار خودرو کوتاه شد.

 

در نموداری که آمده است می‌توان شاخص صنعت خودرو را دید که چه روندی را طی کرده است. نمودار ضمیمه عملکرد مثبت تصمیم دهه هفتاد شورای اقتصاد را نشان می‌دهد که در۱۰ ساله ۸۵- ۷۶ که خودرو سواری در حاشیه بازار فروش می‌رفت، رشد شاخص قیمت خودرو سواری در بازار با رشدشاخص صنعت قابل مقایسه نیست. براین اساس شاخص صنعت از ۱۰۰ به ۳۰۱ و شاخص قیمت خودرو از ۱۰۰ به ۱۱۴ رسیده است. اصل اقتصاد عرضه و تقاضا است، دولت باید به سمت هماهنگی این مهم پیش برود.

 

مصوبه شورای اقتصاد زمانی می‌تواند عملیاتی شود که خودروها مشمول قیمت‌گذاری نباشد. شورای رقابت اجازه اجرایی شدن این مصوبه را نخواهد داد.با تصمیم شورای اقتصاد مبنی بر غیرانحصاری بودن خودرو سواری و اجازه فروش خودرو در حاشیه بازار، دست سودجویان و دلالان از بازار خودرو سواری کوتاه می‌شود. خریداران خودرو با باز شدن سایت فروش خودروسازان براحتی می‌توانند خودرو خریداری کنند. با این تصمیم قیمت خودرو در حاشیه بازار به مرور کاهش پیدا می‌کند.

 

یعنی دهه ۷۰ بازار کنترل شد؟

 تجربه تاریخی نشان می‌دهد که صدور امریه و دستور بگیر و ببند هیچ‌گاه کارساز نیست و برعکس تجربه دهه ۷۰، پس از چندین ویرایش مختلف، بالاخره به‌ثمر نشست و بازار ملتهب آن دوران را سامان داد.

 

صنعت خودرو با چه شرایطی روبه‌رو خواهد شد بخصوص اینکه ما در تحریم به سر می‌بریم؟

در این شرایط خودروسازان باید کوشش خود را چند برابر کنند و مذاکره با شرکت‌های مختلف را ادامه دهند.

با این تفاسیر، دوباره شاهد محصولات بی‌کیفیت خواهیم بود، چرا که مجبوریم خرید از چین را پیگیری کنیم.

خرید قطعه از چین بهتر از آن است که هیچ قطعه‌ای نداشته باشیم و خودروها با نقص قطعه مواجه شود. اگر از چین قطعه تأمین نشود باید شاهد اخراج کارگران ایران خودرو و سایپا بود. خودروسازان هم به این نتیجه رسیدند که خرید قطعه از چین و ترکیه بهتر از آن است که خط تولید متوقف شود. اگر فرانسه به ما قطعه نمی‌دهد نباید خط تولید را متوقف کنیم.

 

علیرضا هنرمنش

 

 

iran-newspaper.com
  • 53
  • 14
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۹
جدیدترین
قدیمی ترین
هرکس گفته بیخود کرده اگر به هر نفر بالای ۱۸ سال یک خودرو بفروشند ببینید چقدر خودرو اضافه هم داریم وقتی نمایندگیه صدها خودرو ثبت نام میکنند واحتکار میکنند بازار میشه این باید شیوه فروش خودرو را تغییر بدهند نمیدانم چرا به عقل مسئولین نمیرسه
هرکس گفته بیخود کرده...
درسته اگر بخواهند میتونند این مسائل رو حل کنند خودشون نمیخوان اگر واقعا هر کد ملی یک خودرو بخرد و این خریدار دو سه سال حق فروش نداشته باشد قطعا" وضعیت موجود سروسامان می یابد
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش