چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۰:۴۷ - ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۴۰۸۱
اخبار بازار خودرو

رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان اتومبیل:

کسانی که می‌خواهند حفظ مال کنند خودروهایشان را نمی‌فروشند/ افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت خودرو در چند روز گذشته

سعید موتمنی,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو
سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو، بیان کرد: باید اجازه دهند خودرو زیر ۱۵ هزار دلار و حتی خودرو کارکرده وارد کشور شود؛ اگر این اتفاق بیفتد، مثلاً «سانتافه» ۲۰۱۵ که الان ۶۰۰ میلیون تومان است با قیمت ۳۰۰ میلیون تومان به دست مشتری می‌رسد یا قیمت «جک» ۱۰۰ میلیون تومانی به ۳۰۰ میلیون تومان نمی‌رسد.

سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو، در خصوص وضعیت بازار خودرو طی چند روز گذشته که با جهش بی‌سابقه قیمت مواجه بود و همچنین عوامل و دلایل این افزایش قیمت در گفت‌وگوی تفصیلی با اعتمادآنلاین توضیحاتی ارائه کرد.

 

متن کامل این گفت‌‌وگو را می‌خوانید:

 

خودروسازان باعرضه نامناسب مسبب گرانی‌های اخیر هستند

 

چند روزی است که تغییرات عجیبی در بازار خودرو می‌بینیم. تاکنون و طی یک سال شاهد این درصد از افزایش قیمت نبوده‌ایم. چه اتفاقی افتاده که خودرو به این شکل دچار افزایش قیمت شده، آن هم در حالی که در ارز، افزایش قیمت جهشی نداشته‌ایم؟

در ۲۰ روز گذشته حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش قیمت داشته‌ایم، به خاطر اینکه عرضه مناسب نیست و عرضه به آن صورت که باید در بازار انجام نمی‌شود. اگر عرضه خودرو مثل اسفندماه بود، این اتفاق نمی‌افتاد. همه چیز برمی‌گردد به خودروسازان که به آن شکل در بازار خودرو عرضه نکردند.

 

تا ۲۵ اسفندماه که تعطیل بود، بعد از این تاریخ هم سه چهار روز شماره‌گذاری خودروها انجام نشد. من بارها گفته‌ام اگر عرضه هر کالایی در بازار متوقف شود، هفته‌ها طول می‌کشد تا شرایط بازار به همان روز اول خود برگردد؛ در ۱۵ روز گذشته خودروسازان خودرویی عرضه نکردند، اگر عرضه می‌شد این اتفاق نمی‌افتاد.

 

وقتی قیمت‌ها را بررسی می‌کنیم می‌بینیم که یک ماشین از ‌۷۲ میلیون به ۹۷ میلیون تومان رسیده یا مثلاً ۲۰۶ که تا ۲۰ فروردین‌ماه ۸۰ میلیون تومان بوده به ۱۱۸ میلیون تومان رسیده است. یا قیمت ماشین‌های مونتاژ مثل ۲۰۰۸ از ۲۷۶ میلیون به ۴۱۰ میلیون تومان و «سراتو» هم از ۲۴۵ میلیون تومان به ۳۳۵ میلیون تومان افزایش یافته است.

 

خودروسازان دوست دارند در حاشیه بازار باشند 

 

قریب به یک سال است عرضه درستی از سمت دو خودروساز بزرگ در بازار نداشته‌ایم. ما همیشه مشکل عرضه داشته‌ایم، در کنار آن با معضل افزایش قیمت در بازار روبه‌رو بوده‌ایم. این ۲۰ روز چه اتفاقی افتاده و چه‌ نوع عرضه‌ای داشتیم؟

ما همیشه عرضه دونرخی در بازار داشته‌ایم. ۳۵ سال است خودروسازان ما همیشه دوست دارند در حاشیه بازار باشند. بازار ما بازار هفت هشت ماه پیش نیست، حتی بازار دو سال پیش هم نیست. در این بازار عرضه هیچ کالایی نباید حتی یک ساعت قطع شود.

 

به‌ عنوان‌ مثال دو روز در توزیع مرغ وقفه ایجاد شد، چه جنجالی به پا شد؟ اما الان از چهارراه هم مرغ بخری کسی دیگر توجهی نمی‌کند.

 

خودرو نیز همین‌طور است. وقتی اول سال یکی از خودروسازان قیمت مونتاژی را یک‌دفعه ۲۶ میلیون تومان بالا می‌برد چه اثر روانی‌ای در بازار دارد؟ افرادی که خودرو دارند می‌دانند شرکت‌ها خودرو عرضه نمی‌کنند و اینکه شرکت اوایل سال استارت گرانی را زد. آنهایی که در بازار می‌خواهند حفظ مال کنند خودروهایشان را نمی‌فروشند. وقتی نفروشند قیمت‌ها سلیقه‌ای تعیین می‌شود و قیمت‌ها بالا می‌رود و در این قیمت‌هایی که به این حد رسیده مشتری صف نکشیده، فقط اتیکت‌ها عوض‌ شده است.

 

اگر به قیمت‌ها نگاه کنیم و در گزارش میدانی مشخص است چیدمان همان چیدمان است فقط قیمت‌ها تغییر کرده و بالا رفته است. چرا قیمت‌ها بالا رفته؟ سراتویی که ۲۸ اسفندماه ۲۴۵ میلیون تومان بوده، در ۲۲ فروردین‌ماه به ۳۳۵ میلیون تومان رسیده است.

 

آنهایی که خودرو دارند و نمی‌فروشند چطور قیمت‌گذاری می‌کنند؟ برخی از نمایندگی‌های رسمی خودروها را به‌ صورت کارتریج یا صلح‌نامه فروختند؛ مثلاً می‌گفتند اینها سبدی است، سبدی خریده بودند، الان نوبت‌شان رسیده یا افرادی هستند که از شرکت طلب داشته‌اند یا خودروها پیش‌فروش کارخانه‌ها هستند.

 

نمایندگی‌هایی که محصولات شرکت یک خودروساز را می‌فروشند بخشنامه‌های شرکت را اجرا می‌کنند بنابراین نمی‌توانند سر خود تغییر قیمت دهند؛ مثلاً خودرویی را که در بازار ۲۴۵ میلیون تومان است، یک‌دفعه ۳۰۰ میلیون تومان بفروشند.

 

اگر به‌ اندازه کافی خودرو به بازار عرضه شود، هیچ موقع نابسامانی‌ای پیش نمی‌آید. مردم برای خرید هر کالایی که کم عرضه شود، هجوم می‌آورند؛ فکر می‌کنند برای خرید آن در بازار عقب‌مانده‌اند. چرا ما باید اجازه دهیم عرضه کالایی به صفر برسد بعد دنبال علت آن بگردیم؟

 

تمام مشکلات خودروسازان از پنج درصد بازار شروع شد

 

از این صحبت‌ها این‌طور برداشت می‌شود که مثلاً خودرو ۲۰۰۸ که تا ۲۰ روز پیش حدود ۳۰۰ میلیون تومان بود و حالا حدود ۴۰۰ میلیون تومان شده، به خاطر عرضه نامناسب از سمت خودروسازان به بازار است.

صد درصد.

 

برای افزایش قیمت‌ها هیچ مافیایی یا دست پشت پرده‌ای وجود ندارد؟

نه؛ مثلاً اگر از خودرویی ۴۰ دستگاه عرضه شود، به قیمت خود خودرو برمی‌گردد. در اسفندماه قیمت رسمی جک ۲۱۹ میلیون تومان بود، ۱۹ فروردین به ۲۴۵ میلیون تومان رسید و شرکت ۲۶ میلیون افزایش قیمت داد. من اعتراض کردم که جلوی این کار را بگیرد چون قطعاً در کالاهای دیگر تاثیر می‌گذارد، اما هیچ‌کس هیچ توجهی نکرد. چه اتفاقی افتاده که در این‌ طرف سال هنوز خودروسازان تا ۲۵ فروردین فاکتور نکرده‌اند؟ این کار باعث می‌شود مثلاً رِنج قیمت ۲۰۰۸ بالا برود. این همان جکی بود که قیمتش ۲۱۹ میلیون تومان بود، البته در ابتدا ۱۵۰ میلیون تومان بود بعد به ۱۶۰ میلیون و سپس به این رقم رسید. در حالی‌ که در بازار ۲۳۵ میلیون تومان است.

 

توجیه آن خودروساز برای این کار چه بود؟

هیچ توجیهی نداشت. حتی من زنگ زدم جایی گفتند قیمت این ماشین ۲۸۰ میلیون تومان است. گفتم شما چطور بر قیمت‌ها نظارت می‌کنید که متوجه شدم این مسئول هیچ توجهی به افزایش قیمت‌ها ندارد. گفتم چرا اجازه می‌دهید قیمت‌ها بالا رود. متاسفانه دلیلش همین کارهای جزئی است.

 

قبل از اینکه جرمی اتفاق بیفتد باید جلوی آن را بگیریم. اگر همان روزی که سایت‌ها اعلام کردند این ماشین امروز از ۲۱۹ میلیون تومان به ۲۴۶ میلیون تومان رسید، جلوی آن را می‌گرفتند، امروز افزایش قیمت نداشتیم. اینها به‌ صورت خودکار به هم وصل هستند، وقتی‌ که قیمت آن ماشین را بالا می‌برند دیگر خودرویی عرضه نمی‌شود.

 

وقتی تعداد خودرو در بازار کم باشد همه به سمت آن هجوم می‌آورند. یا حتی در مورد داخلی‌ها– از ۲۲ فروردین‌ماه- مثلاً پژو ۴۰۵ به ۶۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده بود، چرا امروز ۸۲ میلیون تومان است؟ یا پژو پارس ۸۶ میلیون تومان بود اما امروز ۱۰۵ میلیون تومان است. اینها به عرضه برمی‌گردد.

 

چرا راه دور می‌رویم؛ تمام مشکلات خودروسازی‌ ما از پنج درصد بازار شروع شد. از دی‌ماه به بعد قیمت‌ها را بررسی کنید، قیمت‌های امروز را هم بررسی کنید. با بررسی قیمت‌ها در تاریخ ۹۷/۱۰/۱ و مقایسه آن با قیمت امروز باید این سوال را پرسید که در این سه‌ماهه چه اتفاقی افتاده که اینچنین افزایش قیمت را شاهد بوده‌ایم؟ به‌ نحوی‌ که این‌گونه تصور می‌شود که این قیمت‌ها مربوط به ده‌ها سال پیش است. ورودی‌ها را از تاریخ ۱۵ بهمن تا ۲۸ بهمن‌ماه تا کاهش قیمت‌ها بالا رود که پنج درصد حاشیه بازار را اعلام کنند.

 

از سوم تا ۲۸ اسفندماه خودروسازان عرضه را زیاد می‌کنند، هر روز قیمت‌ها پایین‌تر می‌آید. وقتی قیمت‌ها به تعادل می‌رسد تعطیلات پیش می‌آید. بعد از تعطیلات از ۱۷ تا ۲۵ فروردین هیچ موقع فاکتور نمی‌کنند. امسال هم بازار شرایط عادی نداشت و ماه‌ها خودرو کم‌عرضه شده بود، بنابراین نباید هفت روز وقفه می‌انداختند.

 

واردات خودرو ۱۵ هزار دلار و کارکرده بهترین راه متعادل کردن بازار/ با آزاد شدن واردات، خودرو ۶۰۰ میلیونی به ۳۰۰ میلیون تومان می‌رسد

 

به‌ عنوان سوال آخر، شما در سمت ریاست اتحادیه آیا با وزارت صمت و خودروسازان و متولیان امر قیمت‌گذاری در این خصوص جلسه‌ای می‌گذارید یا اصلاً در برنامه‌تان هست؟ 

قیمت‌ها را از ما می‌گیرند و ما قیمت‌ها را می‌دهیم. اما در ستاد تنظیم بازار هیچ وقت از اتحادیه نظر نخواسته‌اند. اگر الان هم از من نظر بخواهند، می‌گویم تنها راهی که التهاب بازار فروکش می‌کند و به حالت عادی برمی‌گردد این است که خودرو در بازار باشد.

 

خودروسازان ما نمی‌توانند نیاز بازار را برآورده کنند. بارها گفته‌ایم اگر بخواهیم التهاب بازار فروکش کند و قیمت‌ها به حالت عادی برگردد و به قیمت مناسب دست مصرف‌کننده برسد، باید اجازه دهند خودرو زیر ۱۵ هزار دلار حتی خودرو کارکرده وارد کشور شود. اگر این اتفاق بیفتد، مثلاً سانتافه ۲۰۱۵ که الان ۶۰۰ میلیون تومان است با قیمت ۳۰۰ میلیون تومان به دست مشتری می‌رسد، یا جک ۱۰۰ میلیون تومانی ۳۰۰ میلیون تومان نمی‌شود.۹۹ درصد مردم دنیا ماشین زیر ۱۰ هزار دلار سوار نمی‌شوند.

 

مخالف واردات خودروهای لوکس هستیم/ وزارت صمت در سال ۹۱ مجوز واردات داد، لوکس‌سواران پورشه و مازراتی خریدند

 

پس شما موافق واردات هستید؟

با واردات کالاها و خودروهای لوکسی که در سال‌های گذشته انجام شد موافق نیستم. سال‌های گذشته، از سال ۸۶ به بعد که واردات خودرو انجام شد، هیچ وقت اجازه ندادند خودرو زیر ۱۵ هزار دلار وارد کشور شود. سعی کردند خودروهای لوکس را بیاورند تا به خودروسازان داخلی ضربه وارد نشود، در صورتی‌ که اگر همان زمان اجازه می‌دادند خودروهایی در رنج ۲۰۶ وارد کشور می‌شد، امروز خودروسازان ما خودرو بهتری تولید می‌کردند.

 

این موضوع باعث شد خودروسازان خود را در حالت رقابت با محصولات وارداتی نبیند. آنهایی که خودرو زیر ۱۰۰ میلیون تومان می‌خریدند همان را خریدند و آنهایی که خودروهای لوکس می‌خریدند، با اجازه‌ای که وزارت صمت برای واردات در سال ۹۱ داد، پورشه و مازراتی خریدند.

 

 

  • 13
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
تیپ ۲و۲۰۶
این دلال ملک خواهان واردکردن خودروهای کارکرده خارجی است واقعا که فکریک دلال خودرو چقدر گنجشکی است یعنی ایرانیان پس خورده ها وکهنه های عربها واروپاییان استفاده کنند واقعا که ؟؟؟
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
ویژه سرپوش