شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۷:۰۲ - ۲۳ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۵۷۶۵
نوستالژی

ایران در مقدماتی جام جهانی ۱۹۷۸ :

وقتی عروسی به کوچه ایران رسید 

اخبار فوتبال,خبرهای فوتبال,نوستالژی,تیم ملی ایران
حمیدرضا صدر به بازنگری اولین راه یابی تیم ملی ایران به جام های جهانی پرداخته. به قصه سفر به آرژانتین ۱۹۷۴.

به گزارش ورزش سه، "اولین بار" طعمی دارد توصیف نکردنی و آن سال برای اولین بار آن طعم را چشیدیم. برای توصیف اهمیت راه یابی ایران به جام جهانی ۱۹۷۸ همین کافی که مسابقات نهایی با شانزده تیم برگزار می شدند، فقط شانزده تیم، و از دل تیم های آسیایی و اقیانوسیه یک نماینده جواز سفر را کسب می کرد، فقط یک نماینده.

 

با این وصف آن تیم با پشت سر گذاشتن حریفان عربی و آسیای جنوب شرقی و همین طور استرالیا راهی آرژانتین شد. بی شکست. با اقتدار. 

 

حشمت مهاجرانی روی نیمکت نشسته بود. مربی که با تیم ملی جوانان چهار بار قهرمان آسیا شده بود و دو سال پیش رهبری تیم ملی در المپیک ۱۹۷۶ را برعهده داشت. مردان او در سفر جام جهانی را با از سر راه برداشتن عربستان و سوریه در مرحله اول آغاز کردند. سپس در مصاف با استرالیا، کویت، کره جنوبی و هنگ کنگ ماراتون طولانی شان را آغاز کردند. ماراتونی که از بهار با سفر به سرزمین های دوردست و برگزاری سه دیدار تب زده دور از خانه شروع شد.

 

نبرد با هنگ کنگ و کره

بازی با هنگ کنگ در رطوبت نود و هفت درجه ای برگزار شد. با پیروزی ۰-۲ برخواسته از دل تغییرات تیم. غلامحسین مظلومی که عربستان را خرد کرده، مصدوم بود و غفور جهانی و رضا عادلخانی در خط  حمله قرار داشتند. حبیب خبیری هم در خط دفاع جای گرفت. گل دقیقه ۲۲ حسین کازرانی پس از ارسال یک ضربه کرنر زده شد و گل دقیقه ۷۶ جهانی با پاس کاپیتان علی پروین. 

 

دیدار با کره جنوبی در پوسان در هوایی با رطوبت هفتاد و چهار درجه ای برگزار شد. برابر تیمی بسیار آماده و بسیار منظم. جایی که ایران به دفاع روی آورد و از وقت کشی هراسی به دل راه نداد. مهاجرانی پس از بازی می گفت "به خبرنگاران کره ای گفته بودم قوی تر از شما هستیم، ولی به بازیکنانم گفته بودم اگر به بازی سرعت دهیم از آنها عقب می افتیم. هم سرعت شان از ما بیشتر است و هم وزن و قدشان. گوشزد کردم پاس های عرضی بدهید و در فرصت های مناسب به گوش های راست و چپ بتازید". 

 

تساوی بدون گل در پوسان، کسب یک امتیاز از جهنم بود. آن هم با فقط یک تعویض: ناصر حجازی، حسن نظری، نصراله عبدالهی، آندرانیک اسکندریان، علی پروین، محمد صادقی که در آن دیدار شگفت انگیز بازی کرد، ابراهیم قاسمپور، حسن روشن، ایرج دانایی فرد و غفور جهانی که جایش را اواخر بازی به حسین فرکی داد. 

 

انتقام در ملبورن

نبرد با استرالیا نبرد با دشمن چهار سال پیش بود. مبارزه ای با طعم دیگر. آنها چهار سال پیش ایران را در آستانه سفر به جام جهانی ۱۹۷۴ حذف کرده بودند و ما برای آن زخم مرهمی پیدا نکرده بودیم جز به زانو درآوردن استرالیا در خانه اش. شاهکار فدراسیون در زمینه تدارک پیش از بازی بزرگ رقم خورد. در دورخیزی که کرد. در برنامه هایی که ریخته شد و اجرایشان کرد.

 

مهاجرانی و همراهانش بسیار پیشتر از تاریخ  نبرد راهی استرالیا شدند. بازی آنها با هنگ کنگ در شهر ادلاید را از روی سکوها تماشا کردند. سپس با هوایپما راهی ملبورن محل دیدار با ایران شدند. شب را در هتلی که بازیکنان در آن اقامت می کردند سپری کردند.

 

در رستورانش غذا خوردند. در سونایش دقایقی آرمیدند. روی تخت هایش خوابیدند. نصیحت دیتمار کرامر "خودت همه چیز را تست کن" را اجرا کردند. هشدار محمد صادقی که چهار سال پیش راهی استرالیا شده و هشدار داده بود زمان ورودشان چنان نامناسب بود که بازیکنان دو روز برای تنظیم خواب شان جان کندند را جدی گرفتند. تیم این بار تیم زمانی پا به ملبورن گذاشت که همه ساعت یازده در رختخواب بودند. 

 

این بار اطلاعات کاملی از ایرانیان ساکن استرالیا در باره کانگوروها جمع شده بود. مهاجرانی می دانست دو مدافعان میانی استرالیا، ویلسون و بنت، از بازی زمینی عاجز هستند. می دانست هشتاد درصد گل های استرالیا با ضربه های ایستگاهی به ثمر رسیده اند. کازرانی عقب تر از سه مدافع دیگر به عنوان مدافع پوششی بازی کرد و سه مدافع دیگر هم کمتر نفوذ کردند.

 

عبدالهی بندرت از محوطه جریمه فاصله گرفت. حسن نایب آقا بیشتر از سایر مدافعان با توپ بازی کرد. دو هافبک از چهار مرد میانی، پرون و صادقی، هم به حفظ  توپ پرداختند. روشن با دریبل ها و نفوذ هایش تا درون محوطه جریمه هم حمله کرد و هم اجازه نداد ویلیامز مدافع چپ استرالیا نفوذ کند. جهانی کمتر به عقب بازگشت و وظیفه اش جلوگیری از نفوذ دو مدافع میانی استرالیا، پیتر ویلسون و کول بنت، بود. استرالیایی ها چاره ای جز نواختن زیر توپ نداشتند.

 

وقتی توپ به دست عبدالهی خورد و داور نقطه پنالتی را نشان داد به نظر رسید اقبال به استرالیایی ها روی خوش نشان داده. ولی دیو هاردینگ توپ را به خارج از چهارچوب دروازه زد. به بیرون. ضربه برباد رفته استرالیایی ها مقدمه پیروزی شیرین ایران بود. دقایقی بعد حسن روشن بیست و دو ساله دروازه استرالیا را گشود. گشود و برای شادی به سوی تماشاگران استرالیایی دوید. دوید و دل شان را سوزاند.

 

نمادی از خالی شدن عقده چهار ساله. روشن در آن روز یکی از بهترین بازی های عمرش را ارائه داد. مهاجرانی پس از آن گل، قاسمپور که تهاجمی بازی می کرد را به بیرون فرا خواند و خبیری را به عنوان هافبک دفاعی در ترکیبش قرار داد. پیروزی در ملبورن یکی از برگ های طلایی تاریخ فوتبال ایران بود. چهار بازی: پنج امتیاز. 

 

اخبار فوتبال,خبرهای فوتبال,نوستالژی,تیم ملی ایران

 

سقوط زاگالو در تهران

کویت با ماریو زاگالو افسانه ای راهی تهران شده بود. کویت که در هنگ کنگ و استرالیا را دور از خانه شکست داده بود. نبرد نایب آقا با حمد بوحمد بهترین مرد میانی کویت و رویاروی کاپیتان علی پروین با کاپیتان ابراهیم دوراهیم تماشایی بودند. ولی صحنه کلیدی در نیمه دوم با پاس محمد صادقی درون محوطه جریمه شکل گرفت.

 

عادلخانی و جهانی به سوی توپ هجوم بردند و توپ به احمد طرابلسی دروازه بان کویتی خورد و در بازگشت با پای جهانی برگشت درون دروازه. یک پیروزی دیگر.

 

پایان انتظار

روند شکست ناپذیری با تساوی هیجان انگیز  ۲-۲ برابر کره جنوبی در تهران ادامه پیدا کرد و سپس نبرد سرنوشت ساز با استرالیا در تهران فرا رسید. آن روز احتمالا با حوصله ترین بازی ایران را دیدیم: صبر کن تا فرصت زدن نیش مهیا شود. دقیقه ۴۴ فرا رسید و آن فرصت مهیا شد و نیش را زدند. پروین از جناح راست به جلو تاخت و توپ را سانتر کرد. توپ بین سنگربان استرالیا  و غفور جهانی گره خورد و ضربه نهایی را او زد: غفور، پسری از ملوان. گل.

 

نیمه دوم، نیمه تدبیر و آرامش بود. ناصر حجازی گلی نخورد. حسین کازرانی، نصرالئه عبدالهی، حسن نظری و آندرانیک اسکندریان بی اشتباه بودند و محمد صادقی و ابراهیم قاسمپور باجی ندادند. وقتی میشل کتابچیان سوت پایان را کشید نفس عمیقی کشیدیم. پیروزی ۰-۱ برابر استرالیا، جواز سفر به آرژانتین بود. آن روز را به یاد سپردیم،  چهارم آذر ۱۳۵۶ را.

 

دیدار آخر در زمین کویت یک بازی تشریفاتی بود و تیم جوان شده ایران با دو گل بهتاش فریبا و خبیری پاسخ گل زودهنگام کویتی ها را داد و پرونده بازی های بی شکست بسته شد. ایران راهی جام جهانی می شد. بی شکست. تنها نماینده آسیا و اقیانوسیه در آرژانتین. عروسی آمده بود به کوچه ما.

 

اخبار فوتبال,خبرهای فوتبال,نوستالژی,تیم ملی ایران

 

  • 14
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • جمعه ۷ اردیبهشت
    فوتسال جام ملت‌های آسیا
    ویتنام - قرقیزستان
    ۱۲:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    تایلند - تاجیکستان
    ۱۴:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    ازبکستان - ایران
    ۱۷:۳۰
  • لیگ برتر امارات
    النصر دبی - الاتحاد کلبا
    ۱۷:۳۵
  • جام حذفی ایران
    مس کرمان - چادرملو اردکان
    ۱۷:۴۵
  • جام حذفی ایران
    فجر سپاسی - گل گهرسیرجان
    ۱۸:۰۰
  • جام حذفی ایران
    هوادار - مس سونگون
    ۱۸:۱۵
  • جام حذفی ایران
    آلومینیوم اراک - پرسپولیس
    ۱۸:۱۵
  • جام حذفی ایران
    تراکتور - ذوب آهن
    ۱۸:۳۰
  • جام حذفی ایران
    ملوان - سایپا
    ۱۸:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الهلال - الفتح
    ۱۸:۳۰
  • جام حذفی ایران
    استقلال آبی پوش ملاثانی - سپاهان
    ۱۹:۳۰
  • لیگ برتر امارات
    الامارات - الوحده امارات
    ۲۰:۱۵
  • سوپرلیگ ترکیه
    آدانا دمیراسپور - گالاتاسرای
    ۲۰:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الاتحاد - الشباب
    ۲۱:۳۰
  • لالیگا اسپانیا
    رئال سوسیداد - رئال مادرید
    ۲۲:۳۰
  • چمپیونشیپ انگلیس
    کوئینز پارک - لیدز
    ۲۲:۳۰
  • شنبه ۸ اردیبهشت
    لیگ برتر انگلیس
    وستهم - لیورپول
    ۱۵:۰۰
  • لالیگا اسپانیا
    لاس پالماس - خیرونا
    ۱۵:۳۰
  • بوندسلیگا آلمان
    بایرن مونیخ - آینتراخت فرانکفورت
    ۱۷:۰۰
  • بوندسلیگا آلمان
    لایپزیش - دورتموند
    ۱۷:۰۰
  • لیگ برتر انگلیس
    منچستریونایتد - برنلی
    ۱۷:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    فولام - کریستال پالاس
    ۱۷:۳۰
  • سری آ ایتالیا
    یوونتوس - آث میلان
    ۱۹:۳۰
  • بوندسلیگا آلمان
    بایرلورکوزن - اشتوتگارت
    ۲۰:۰۰
  • لیگ برتر پرتغال
    بنفیکا - براگا
    ۲۰:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الخلیج - النصر
    ۲۱:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    استون ویلا - چلسی
    ۲۲:۳۰
  • لالیگا اسپانیا
    اتلتیکومادرید - اتلتیک بیلبائو
    ۲۲:۳۰
  • لیگ یک فرانسه
    پاری سن ژرمن - لو آور
    ۲۲:۳۰
ویژه سرپوش