پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۱۳ - ۰۶ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۱۵۹۷
نوستالژی

چرا ژردان شكيری، مهاجم سوييس علامت عقاب معروف آلبانی بزرگ را نشان داد؟

داستان بالكان,اخبار فوتبال,خبرهای فوتبال,نوستالژی

داستان‌هاي جنگ بالكان بيشتر شبيه به روايات تورات و انجيل از عذاب الهي است. به يكباره و شبيه به صاعقه گروهي از سربازان به روستايي وارد مي‌شدند، خانه‌ها را آتش مي‌زدند، بچه‌ها را زنده زنده مي‌سوزاندند، به زن‌ها تجاوز مي‌كردند و مردها را سلاخي مي‌كردند. در اين ميان به دام‌هاي روستاييان هم رحم نمي‌كردند و آن زبان‌بسته‌ها را هم نابود مي‌كردند. جنگ بي‌رحمانه بالكان، نه داستاني از ده‌ها قرن پيش است و نه مربوط به قبايل بدوي در جنگل‌هاي دوردست. در مورد چنگيزخان يا آتيلا حرف نمي‌زنيم.

 

داستان جنگ بالكان، مربوط به كمتر از سي سال پيش است. جنگي خانمان‌‌سوز كه دود آتشش در چشم اكثر كشورهاي شرق اروپا رفت. چه احساسي به شما دست مي‌دهد اگر بدانيد فوتبال نقشي بسزا درهرچه شعله‌ورتر شدن آتش اين جنگ داشته؟ خودتان را آماده كنيد تا با يكي از تلخ‌‌ترين يا به عبارت درست‌تر وحشتناك‌ترين داستان‌هاي تاريخ فوتبال روبه‌رو شويد.

 

سال ١٩٩٢، نشريه «رد استار ريويو» در گزارشي حماسي خبر از اين داده بود كه هواداران افراطي ستاره سرخ بلگراد، جزو اولين گروه‌هايي بودند كه به ارتش پيوستند. اين نشريه نوشت: «شجاعان ستاره سرخي، پرچم‌هاي‌شان را روي سكوها گذاشته، تفتگ‌هاي‌شان را به دست گرفتند و به جبهه رفتند.» اما اين شجاعان چه كساني بودند؟ آنها در واقع گروهي از هوليگان‌هاي تيم ستاره سرخ بودند.

 

همان‌‌هايي كه به بهانه فوتبال، هر جرم و جنايتي مرتكب مي‌شدند. رهبر اين گروه خشن، يكي از ليدرهاي استاديومي معروف بلگرادي‌ها بود. «آركان» نامي بود كه سال‌ها در دل بازيكنان و هواداران فوتبالي كه بلگراد مي‌رفتند لرزه مي‌انداخت و حالا تبديل شده بود به نامي كه تمام مردم غير صرب شبه‌جزيره بالكان حتي از شنيدنش وحشت داشتند.

 

روز دوازدهم ماه مه ‌سال ١٩٩٠، يك روز قبل از داربي يوگسلاوي بين تيم‌هاي دينامو زاگرب كرواسي و ستاره سرخ بلگراد. اين مسابقه در حالي برگزار مي‌شد كه تنش‌هاي سياسي بين جدايي‌طلبان كروات و صربستاني‌هاي طرفدار حكومت كمونيستي به اوج خودش رسيده بود. آركان، روز قبل با سه هزار هوليگان ديگر گروه موسوم به «داليه» كه رهبري‌شان را بر عهده داشت وارد زاگرب شده بود. روي ديوارهاي شهر با چاقو حك مي‌كردند: «زاگرب صرب است.» هر آن امكان داشت بين افراد داليه با هواداران افراطي دينامو زاگرب به نام «پسران بد آبي» درگيري رخ بدهد.

 

سيزدهم مه ‌١٩٩٠، داربي حساس يوگسلاوي آغاز مي‌شود. يك مرد ديوانه صرب از فنس‌هاي ورزشگاه بالا مي‌رود و با بلندگو فرياد مي‌زند: «زاگرب صرب است.» و سه هزار نفر ديگر اين شعار را تكرار مي‌كنند. آنها ديوانه‌وار فرياد مي‌زنند. زاگربي‌ها عصباني مي‌شوند. درگيري‌هاي سنگيني بين هواداران در مي‌گيرد. باران صندلي آغاز مي‌شود. پليس وارد عمل مي‌شود و با ضرب و شتم زاگربي‌ها آنها را به عقب مي‌راند.

 

بخشي از سكوهاي كروات‌ها توسط صرب‌ها اشغال مي‌شود. آركان با همان بلندگويش فرياد مي‌زند: «آتش!» و حالا نوبت بارش كوكتل‌مولوتوف و بمب‌هاي دست‌ساز است. بخشي از سكوهاي «پسران‌بد آبي» آتش مي‌گيرد. پليس با باتوم بر سپرهايش مي‌كوبد و رعب و وحشت باورنكردني‌اي به دل زاگربي‌ها افتاده است. بازيكنان دقايقي قبل از ترس فرار كرده‌اند. هواداران از ترس سوختن، به درون زمين آمده‌اند و درگيري‌ها بين مردم و پليس شدت گرفته است. پليس تمام و كمال هوادار آركان و «دليه» است. بوبان بيست ساله، ستاره تيم دينامو زاگرب وقتي مي‌بيند هموطنانش به آن شكل زير پوتين پليس لگدمال مي‌شوند، دل را به دريا مي‌زند و به سمت يكي از پليس‌ها مي‌رود و با يك لگد جانانه او را به زمين پرت مي‌كند. لگدي كه آغازگر جنگ بالكان بود.

 

اهميت اين لگد در تاريخ كمتر از كشتار بازرگانان مغول توسط سلطان محمد خوارزمشاه نيست. با اين لگد «پسران بد آبي» خودشان را پيدا مي‌كنند. يك كامبك تاريخي رخ مي‌دهد و آنها پليس و «دليه» را به عقب‌نشيني وادار مي‌كنند. هوليگان‌هايي كه براي محافظت از ستاره‌ تيم‌شان به ميدان آمده بودند، پليس را تار و مار مي‌كنند. آركان همچنان فرياد مي‌زد: «زاگرب صرب است» و فرار مي‌كرد. استاديوم ماكسيمير تبديل به ميدان جنگ مي‌شود و كروات‌ها فاتح اين ورزشگاه مي‌شوند.

 

سال‌ها بعد بوبان زماني كه در پيراهن آث ميلان بازي مي‌كرد در مورد اين لگد گفت: «آنجا بودم و به عنوان يك فرد شناخته‌شده، روي زندگي‌ام، حرفه‌ام و هر چيزي كه شهرت در پي دارد، ريسك كردم. به خاطر يك آرمان، يك هدف؛ نهضت كرواسي!»

 

در تمام سال‌هاي بين هفتاد تا هشتاد ميلادي، آركان به عنوان يك جنايتكار در اغلب كشورهاي اروپايي تحت تعقيب بود. او متهم به قتل، غارت و جنايت‌هاي سازمان يافته بود. اما در داخل مرزهاي يوگسلاوي آزادي‌هاي بسياري داشت. در سال ١٩٨٣ زماني كه ليدر سكوهاي ورزشگاه ستاره سرخ بلگراد شد، «دليه» راضي‌اش نمي‌كرد. او يك گروه خشن‌تر و البته وفادارتر مي‌خواست.

 

براي همين يك روز اعلام كرد هركس مي‌خواهد در گروه من باشد، بايد سرش را از ته بتراشد. چند صد نفر اين كار را كردند و بعد از مدتي عضو گروه «ببرهاي آركان» شدند. گروهي كه ابتدا تنها كنترل استاديوم‌ها را در اختيار داشت. در تاريخ يازده اكتبر ١٩٩٠ او ٢٠نفر از وحشي‌ترين و بي‌رحم‌ترين هوليگان‌ها را انتخاب كرد و «ببرهاي آركان» رسما وارد جنگ شد. اين گروه در كرواسي و بوسني جنايات فجيعي انجام داد و در مجامع بين‌المللي با نام «گروه داوطلب صرب» شناخته مي‌شد. بعد از فروپاشي يوگسلاوي آنها يكي از خطرناك‌ترين گروه‌هاي نظامي شدند.

 

در پاييز ١٩٩١، ببرهاي آركان انتقام شكست «دليه» از «پسران بد آبي» در ورزشگاه ماكسيمير را در روستاهاي مرزي كرواسي گرفتند و بيش از دويست نفر را سلاخي كردند. هزاران نفر از ترس اين گروه خشن آواره شدند و خانواده‌هاي زيادي عزيزان‌شان را از دست دادند. در سمت مقابل، «پسران بد آبي» هم بيكار نبودند.

 

كانون هواداران ديناموزاگرب اولين نيروي مردمي بود كه در جنگ بالكان سازماندهي شد و روبه‌روي صرب‌هاي متجاوز ايستاد. ١٤٨ كشته هواداران اين باشگاه در دوران جنگ بالكان ثابت مي‌كند هوليگان‌ها چه نقشي در اين جنگ داشتند. عجيب نيست كه در بحبوحه جنگ، دشنام‌هايي كه رد و بدل مي‌شد همان اصطلاحات رايج در استاديوم‌ها بود. عجيب نيست كه اولين يادبودهاي كشته‌شدگان جنگ بالكان در استاديوم‌ها نصب شدند.

 

در جام جهاني ٢٠١٨ روسيه، وقتي ژردان شكيري، مهاجم سوييس در دور گروهي دروازه صربستان را باز كرد، علامت عقاب معروف آلباني بزرگ را نشان داد. اما چرا بايد در بازي سوييس و صربستان در روسيه، يك نفر عقاب آلباني را نشان بدهد؟ ماجرا به جنگ‌هاي بالكان برمي‌گردد. شكيري كوزوويي‌تبار است و بهرامي ديگر بازيكن تيم پدرش سال‌ها در زندان حكومت صربستان شكنجه شده است.

 

خانواده‌هاي اين بازيكن‌ها مدت‌ها پيش به سوييس گريخته بودند تا از زنداني شدن توسط حكومت صربستان فرار كنند. كوزوو سال‌هاست اعلام استقلال كرده، اما صربستان اين كشور را به رسميت نمي‌شناسد و معتقد است كه كوزوو متعلق به سرزمين صربستان است. آنها پيش‌تر مونته‌نگرو را از دست داده‌اند و نمي‌خواهند كوزوو هم از سرزمين‌شان جدا شود، امري كه البته اجتناب‌ناپذير به‌نظر مي‌رسد. بوبان به عنوان يكي از اسطوره‌هاي تاريخ سي و چند ساله كرواسي كه نقش مهمي در استقلال كشورش داشته از او حمايت مي‌كند.

 

علي كربلايي

 

etemadnewspaper.ir
  • 17
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت
    لیگ کنفرانس اروپا
    کلوب بروژ - فیورنتینا
    ۲۰:۱۵
  • لیگ قهرمانان اروپا
    رئال مادرید - بایرن مونیخ
    ۲۲:۳۰
  • پنج شنبه ۲۰ اردیبهشت
    لیگ حرفه‌ای عربستان
    الریاض - التعاون
    ۱۸:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الاخدود - النصر
    ۲۱:۳۰
  • لیگ اروپا
    آتالانتا - مارسی
    ۲۲:۳۰
  • لیگ اروپا
    بایرلورکوزن - آاس رم
    ۲۲:۳۰
  • لیگ کنفرانس اروپا
    المپیاکوس - استون ویلا
    ۲۲:۳۰
  • جمعه ۲۱ اردیبهشت
    بسکتبال حرفه‌ای NBA
    بوستون سلتیکس - کلیولند کاوالیرز
    ۰۲:۳۰
  • بسکتبال حرفه‌ای NBA
    اوکلاهاما سیتی تاندر - دالاس ماوریکس
    ۰۵:۰۰
  • لیگ برتر امارات
    الجزیره امارات - خور فکان
    ۱۷:۴۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    ابها - ضمک
    ۱۸:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الاتحاد - الاتفاق
    ۲۱:۳۰
  • بوندسلیگا آلمان
    آگزبورگ - اشتوتگارت
    ۲۲:۰۰
  • سری آ ایتالیا
    فروزینونه - اینتر
    ۲۲:۱۵
  • لالیگا اسپانیا
    آلاوس - خیرونا
    ۲۲:۳۰
ویژه سرپوش