سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۱:۵۱ - ۰۳ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۰۸۴۱
مشاوره پزشکی

راهکاری برای رهایی از عفونت گوارشی

اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی,عفونت گوارشی
 از کودکی به خاطر داریم که وقتی هوا گرم می‌شد، همیشه مادران‌مان نگران این بودند که بیمار نشویم اما در آخر باز هم اسهال و استفراغ سراغ‌مان می‌آمد.

به گزارش میزان، انگار که بیماری‌های گوارشی بخشی از برنامه تابستان‌مان بود و سالی یک‌بار به آن مبتلا می‌شدیم. این روزها اگرچه سطح بهداشت و آگاهی مردم افزایش یافته، اما هنوز هم بیماری‌های گوارشی در تابستان افراد زیادی را مبتلا می‌کند. لازم است راجع به این بیماری‌ها این مطلب را بخوانید تا علت دقیق بروز آنها را بدانید و بتوانید ازابتلای به آن پیشگیری یا ‌آن را درمان کنید. همه چیز را از زبان دکتر محسن ابراهیم‌زاده، متخصص بیماری‌های عفونی بخوانید.

چند نوع عفونت تابستانی وجود دارد؟

عفونت‌های گوارشی از بیماری‌های شایع در فصل تابستان است که بیشتر کودکان را مبتلا می‌کند، اما بزرگسالان هم از این بیماری مصون نیستند. به‌طور عمده دو نوع عفونت گوارشی در تابستان سراغ افراد می‌آید؛ عفونت‌های ویروسی گوارشی و عفونت‌های انگلی گوارشی. ۹۰درصد این بیماری‌ها از نوع ویروسی هستند و فقط موارد کمی از مراجعان به عفونت‌های انگلی مبتلا می‌شوند. این دو نوع عفونت از نظر علایم تا حدودی شبیه هم هستند اما علت ایجاد آنها و درمان‌شان متفاوت است.

 از‌جمله علائم عفونت‌های انگلی گوارشی که در فصل تابستان سراغ افراد می‌آید، می‌توان از اسهال بلغمی که همراه با مایعات لزج طور است (که به آن موکوس می‌گویند)، تب بالا (یا تبی که بیشتر از ۴۸‌ساعت به طول بینجامد)، دفعات مدفوع زیاد با مقدار کم و استفراغ نام برد

علایم عفونت‌های ویروسی

عفونت‌های ویروسی بر اثر ابتلا به ویروس‌هایی که معمولا در سبزیجاتی که خوب شسته نشده و ضدعفونی نشده‌اند، به وجود می‌آید. علامت شایع این نوع عفونت، اسهال است اما ممکن است در ۲۴ ساعت باعث ابتلا به تب شوند که معمولا بعد از ۲۴ ساعت رو به بهبود می‌رود. اگر استفراغ هم وجود داشته باشد باید داروهای ضداستفراغ هم استفاده شود. نکته مهم در این نوع عفونت‌ها این است که حال عمومی بیمار چندان بد نیست و فقط ممکن است اسهال و استفراغ وجود داشته باشد یا تب حداکثر ۷۲ساعت یا گاهی اوقات تا ۹۶ساعت هم طول بکشد.

چطور درمان می‌شود

نکته‌ای که درباره درمان عفونت‌های ویروسی وجود دارد این است که باید دوره آن بگذرد و به هیچ عنوان درمان پیشنهادی از نوع داروهای آنتی‌بیوتیکی نیست.

یعنی بیمار پس از دو تا سه روز خود به خود رو به بهبود می‌رود و فقط لازم است به تامین مایعات بدن و استراحت توجه داشته باشد.

مهم‌ترین نکته مصرف مایعاتی است که تامین‌کننده پتاسیم و کلر سدیم باشد که از طریق مدفوع و استفراغ دفع شده است. سرم‌ها می‌توانند گزینه مناسبی برای این مورد باشند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنید؟

در چند مورد است که درباره عفونت‌های ویروسی حتما باید به پزشک مراجعه شود؛ زمانی که آب زیادی از دست داده باشید، وجود خون در مدفوع، تب بیش از ۹۶ساعت طول کشیده باشد یا استفراغ بسیار شدید داشته باشید.

در این موارد حتما باید تحت‌نظر پزشک باشید تا هرچه زودتر مشکل‌تان حل شود.

عفونت انگلی را جدی بگیرید

نوع دیگر عفونت‌های گوارشی در تابستان از نوع عفونت‌های انگلی است که از طریق ورود انگل‌ها به بدن ایجاد می‌شود. مهم‌ترین این انگل‌ها «آمیب» است که باعث بیماری می‌شود. این عفونت‌ها به‌شدت مشکل‌زا هستند و حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

چه علایمی دارد؟

 از‌جمله علایم عفونت‌های انگلی گوارشی که در فصل تابستان سراغ افراد می‌آید، می‌توان از اسهال بلغمی که همراه با مایعات لزج طور است (که به آن موکوس می‌گویند)، تب بالا (یا تبی که بیشتر از ۴۸‌ساعت به طول بینجامد)، دفعات مدفوع زیاد با مقدار کم و استفراغ نام برد.

حتما باید درمان دارویی انجام شود؟

 از آنجا که انگل‌ها به جدار روده حمله کرده و جدار روده را تخریب می‌کند حتما باید اقدامات درمانی دارویی درباره این نوع ‌از عفونت‌ها انجام شود. اگر فرد مبتلا برای درمان دارویی اقدام نکند حتی ممکن است منجر به عواقب شدیدتری مثل  سوراخ شدن جدار روده شود. پزشک در درجه اول برای درمان این بیماری آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند که حتما باید سر وقت مصرف شود. به‌علاوه دفع آب بدن باید مورد بررسی قرار گیرد و اگر لازم است تزریق سرم هم انجام شود.

این خوراکی‌ها را حذف کنید!

کسی که به هر دو نوع عفونت‌های ویروسی یا انگلی گوارشی مبتلا شده، بهتر است حداقل چند روز از مصرف میوه‌ها خصوصا میوه خام پرهیز کند، چون نفخ شکم را بیشتر می‌کنند. به‌علاوه بزرگسالان مبتلا به عفونت‌های گوارشی، نباید از شیر استفاده کنند اما کودکان اگر شیر استاندارد و پاستوریزه باشد، اشکالی ندارد که شیر مصرف کنند. به‌علاوه حداقل برای چند روز ابتدای بیماری غذاهای فست‌فود و سرخ شده را حذف کنید.

این خوراکی‌ها را اضافه کنید!

استفاده از برخی مواد غذایی در بهبود عفونت‌های گوارشی موثر است. در ۴۸ساعت اول غذاهای بخارپز استفاده کنید و مصرف برنج خصوصا کته (نه به صورت پلو چون آب برنج به خودی خود می‌تواند باعث بهبود شود) به‌همراه ماست (توجه کنید که ماست مانده نباشد) می‌تواند مفید باشد. استفاده از ران مرغ هم توصیه می‌شود. گفتیم که مصرف میوه‌ها ممنوع است اما در این مورد استثنا وجود دارد و آن دو نوع میوه سیب و موز است که می‌تواند برای بهبود مفید باشد.

چطور پیشگیری کنید؟

غذاهای مانده به‌طور کلی می‌تواند باعث مشکلات گوارشی شود بنابراین توصیه می‌کنیم از غذاهای تازه استفاده کنید.

اما برخی غذاها به‌دلیل ترکیبات آن محیط کشت موجودات باکتریایی محسوب می‌شوند و بیشتر مشکل‌ساز خواهند بود. ازجمله این غذاها انواع سالادهایی هستند که مواد پختنی در آنها وجود دارد که مهم‌ترین آن سالاد الویه است. بعد از آن غذاهایی که پخته شده اما به شکل سرد سرو می‌شوند مثل گوشت مرغ،  سالاد ماکارونی و... این غذاها حتما باید قبل از خوردن دما ببینند تا هیچ میکروب یا انگلی در آنها رشد نکند. در حقیقت دمای بالا می‌تواند رشد میکروب‌ها را متوقف کند. این غذاها باید تا دمای بالای ۸۰درجه و به حدی گرم شوند که بخار از آن بلند شود. حتما سبزیجات و میوه‌ها را به خوبی شسته و ضدعفونی کنید.  هرگز به میوه‌هایی که فروشنده ادعا می‌کند شسته شده مثل توت، شاتوت، آلبالو و... که به‌صورت نوبرانه فروخته می‌شوند، اعتماد نکنید. قبل از استفاده از آب برای نوشیدن، به آشامیدنی بودن آن توجه کنید. دست‌های خود را حداقل ۵ تا ۶بار در روز بشویید.

چرا فصل بروز عفونت گوارشی تابستان است؟

عفونت‌های گوارشی در فصل تابستان بیشتر بروز می‌کنند که این موضوع چند علت دارد. اول اینکه به علت گرمای هوا، خوراکی‌ها و مواد غذایی بیشتر امکان فاسد شدن و رشد عوامل میکروبی داخل آنها را دارند. علت بعدی آن میوه‌هایی است که با کودهای انسانی یا حیوانی تولید می‌شوند. شاید در زمستان هم از همین کودها برای تولید استفاده شود اما میوه‌هایی که در تابستان وجود دارند پوست کندنی نیستند و معمولا با پوست خورده می‌شوند. بنابراین عوامل میکروبی و ویروسی بیشتر مشکل‌زا خواهند بود. به‌علاوه تابستان فصل مسافرت و پارک و تفریح است و استفاده از غذاهایی که امکان گرم شدن ندارند، رستوران‌های بین‌راهی، آب غیرآشامیدنی و... بیشتر از سایر مواقع است.

هر اسهال و استفراغی  عفونت نیست

آفتاب و گرمازدگی می‌تواند باعث اسهال و استفراغ شود و یکی از دلایل ایجاد اسهال و استفراغ در بسیاری از کودکان همین آفتاب‌زدگی است. اما در صورتی اسهال و استفراغ به وجود می‌آید که فرد زمان طولانی در آفتاب قرار گیرد و همراه با دفع مایعات باشد. این نوع از اسهال و استفراغ زیاد رخ می‌دهد اما تفاوت آن با دیگر انواع اسهال و استفراغ که در این مطلب به آن اشاره شد این است که اسهال و استفراغ ناشی از گرمازدگی، عفونت محسوب نمی‌شود. عوامل ویروسی و میکروبی در آن دخیل نیست و فقط با استفاده از مایعات به شکل نوشیدنی یا سرم می‌توان آن را رفع کرد.

  • 14
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
ویژه سرپوش