پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۱۱۰۰۷۶

اهرم مالی چیست و چه مزایا و معایبی بهمراه دارد؟

اهرم مالی,اهرم مالی چیست,تعریف اهرم مالیاهرم مالی یک معیار مفید نظارتی برای صاحبان تمامی مشاغل و کسب و کارها است
از اهرم مالی در بخش های مختلف بازارهای مالی بمدت چندین سال استفاده شده است. افراد برای خرید خانه، زمین و سایر موارد در بازار ملک و مسکن از وام یا قرض استفاده می کنند. اهرم مالی، بیانگر میزان وابستگی یک شرکت به استقراض و نحوه ی ایجاد درآمد از بدهی یا استقراض خود می باشد.

اهرم مالی

اهرم مالی که به آن اهرم ترازنامه یا اهرم ساختار سرمایه می گویند نوعی ابزار مالی است که بازدهی در یک سرمایه گذاری را افزایش می دهد. در واقع استفاده از اهرم مالی به این معنی که از بدهی در یک سرمایه گذاری مشخص استفاده میشود. یک شرکت یا سرمایه گذار میتواند بدون این که سرمایه گذار جدیدی اضافه شود، علاوه بر دارایی ها و سرمایه اش، سرمایه و فعالیت های مالی خود را از طریق قرض گرفتن( ایجاد بدهی) افزایش دهد.

روش های معمول کسب اهرم

از روش های معمول کسب اهرم می توان به قرض گرفتن پول، خریدن دارایی ثابت و استفاده از ابزار مشتقه اشاره کرد.

>> قرض گرفتن پول:

یک شرکت دولتی به منظور ساخت اهرم برای موجودی اش، پول قرض میگیرد. درواقع آن شرکت با قرض گرفتن پول بیشتر به سرمایه کمتری نیاز دارد، بنابرین هر سود یا ضرری روی پایه کوچکتری به دست آمده و نتیجتاً نسبت بزرگتری می سازد.

>> خریدن دارایی ثابت:

یک موسسه تجاری با خریدن دارایی ثابت، میتواند اهرمی را برای عایدی اش بوجود آورد. این کار موجب افزایش نسبت دارایی ثابت در ترکیب سرمایه شرکت در مقابل متغیرها و هزینه ها میشود؛ یعنی یک تغيير کوچک در عایدی، باعث ایجاد تغيير بزرگی در سود عملیاتی میشود.

>> استفاده از ابزار مشتقه:

به بازارهای مختلفی از جمله قراردادهای اختیار معامله و آتی، بازار مشتقه میگویند. در بازارهای مشتقه می توان از اهرم مالی استفاده کرد. به طورمثال ، سرمایه گذاران در بازار آتی از اهرم مالی برخوردارند. در ابتدا قراردادهای هر دارایی در این بازار، اهرم ۱۰ دارند اما این میزان براساس شرایط بازار و تغيير وجوه تضمین، تغيير میکند.

استفاده از اهرم مالی در شرکت های بورسی

استفاده از اهرم مالی، یکی از راههای تامین مالی شرکت ها می باشد. شرکت در اثر چنین کاری ناچار به افزایش سرمایه و انتشار سهام جدید و تقسیم سود بین سهامداران نیست. استفاده از اهرم، با این که بازدهی سرمایه گذاری های شرکت را افزایش می دهد اما ریسک آنرا نیز بالا می برد به این خاطر که شرکت، در صورتی که سرمایه گذاری ها طبق پیش بینی ها انجام نشود؛ متحمل زیان بسیاری می شود. در واقع اهرم موجب افزایش سود یا زیان میشود. بررسی اهرم مالی شرکت ها به شما کمک می کند تا به میزان سودآوری و رشد آنها حاصل از استقراض پی ببرید. بالا بودن نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام شرکت، یعنی اهرم مالی بالا است. در هر شرکتی، این نسبت براساس عملکردش تعيين میشود.

دلایل گرایش به اهرم مالی,اهرم مالی در شرکت های بورسی,مزایای اهرم مالیاهرم مالی یکی از روش‌های حفظ ارزش پول، سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی است

استفاده از اهرم مالی در معاملات اعتباری

اهرم مالی برای انواع فعالیت های اقتصادی کاربرد دارد. از این رو اهرم مالی برای سرمایه گذاری در بورس، مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از اعتبار کارگزاری به عنوان راحت ترین روش برای استفاده از اهرم مالی در معاملات سهام به شمار می رود. همواره بخش مهمی از معاملات سهام از طریق اعتبار یا همان اهرم مالی در بورس، قابل انجام است.

دریافت وام از بانک یا مؤسسه های مالی دیگر و خرید سهام با این وام، از دیگر روش های استفاده از اهرم مالی در بازار بورس، محسوب میشود. مثلا درصورت اخذ وامی با نرخ بهره سالانه ۱۸ درصد، اگر بتوانید از این وام در بازار سرمایه استفاده کنید و به سود سالانه ۶۰ درصدی برسید، درواقع به سود مناسبی با استفاده از اهرم مالی رسیده اید.

کسب سود بیشتر در کم ترین زمان، مهم ترین انگیزه ایست که از اهرم مالی در معاملات بورسی استفاده میشود اما باتوجه به زیاد بودن نوسان قیمت سهام، استفاده درست از اعتبار میتواند برای معامله گر ، سود بسیار بالایی را بهمراه داشته باشد و استفاده نابجا از آن موجب از بین رفتن تمام سرمایه فرد میشود. لذا استفاده از اهرم مالی برای خرید سهام، بیشترین میزان ریسک را به دنبال دارد.

استفاده از اهرم مالی در بورس، این قابلیت را دارد که سود معامله گر را افزایش دهد ولی استفاده بی رویه از این ابزار، به بازار سرمایه به غیر از خود معامله گر ، ضربه میزند. مثلا در دوره های نزولی بودن شاخص بورس، معامله گرانی که از اهرم مالی استفاده می کنند با مشکلاتی در تسویه اعتباراتشان رو به رو میشوند و ممکن است که ناچارا سهامشان را بفروشند. دوره نزولی بورس در این حالت، ممکن است که طولانی‌تر شود و قیمت سهام دچار افت بیشتر از حالت عادی شود. سازمان بورس برای جلوگیری از چنین اتفاقاتی در سال های اخیر، سخت گیری های بیشتری در زمینه اعطای اعتبار از طرف کارگزاری ها انجام می دهد و دریافت اعتبار از کارگزاری ها را مشروط به رعایت نسبت کفایت سرمایه و دریافت وثایق کافی کرده است.

درجه یا حساسیت اهرم مالی

شما باید هزینه ای را برای استفاده از اهرم مالی بپردازید. با توجه به اینکه استفاده از این ابزار مالی موجب افزایش چشمگیر سود میشود، چنانچه سرمایه گذاری ما با شکست مواجه شود و فعالیت اقتصادی مطابق انتظارمان نباشد، ضرر و زیان ناشی از این فعالیت در مقایسه با زمانیکه از اهرم مالی استفاده نکرده ایم؛ بسیار بیشتر است.

بنابراین میزان بدهی و نحوه استفاده از اهرم مالی در شرکت، تأثير به سزایی بر روی سودآوری شرکت دارد. تحلیلگران از مفهوم« درجه اهرم مالی» یا« حساسیت اهرم مالی» برای بررسی این رابطه استفاده می کنند. به نسبتی که میزان حساسیت سود هر سهم شرکت را نسبت به تغییرات درآمد آن شرکت در نتیجه تغییرات میزان بدهی می سنجد؛ حساسیت اهرم مالی می گویند. درصورت زیادتر بودن این نسبت، یعنی نوسانات سود شرکت، بیشتر است. درواقع استفاده از اهرم مالی، ریسک بالاتری برای چنین شرکتی دارد.

پایین بودن حساسیت اهرم مالی، یعنی مدیران شرکت، بیشتر می توانند از اهرم مالی استفاده کنند و اگر توانایی استفاده ی درست از چنین ابزاری را داشته باشند، احتمالا سود بیشتری به سرمایه گذاران میرسد.

دلایل گرایش به اهرم مالی

شرکت هایی بهتر می توانند از اهرم استفاده کنند که میزان فعالیت و فروششان بالاتر از شرکتهای کم فروش است. شرکتهای دارای رشد سریعتر برای افزایش سرمایه درراستای پیش بردن کارهایشان، تمایل بیشتری دارند که از اهرم استفاده کنند. همچنین شرکتهای دارای سود کم تر، تمایل بیشتری به استفاده از اهرم دارند.

مزایای اهرم مالی,استفاده از اهرم مالی در معاملات اعتباریشرکت‌ها می‌توانند برای تامین مالی خود از اهرم مالی استفاده کنند

قوانین شرعی در ایران

با توجه قوانین و مقررات حکم شرعی اهرم مالی در ایران، این کار توسط افرادی صورت ميگیرد که از مهارت های لازم در زمینه این کار و قوانین اسلامی برخوردارند. درآمد حاصل از این کار برطبق فتوای یکی مرجع تقلید، قمار نیست و افراد علاقه مند، مجوز مشارکت در این کار را دارند.

مزایای اهرم مالی

استفاده از اهرم مالی همانند سایر اشکال تامین مالی، مزایا و معایبی بهمراه دارد که در ادامه آورده شده است:

>> ممکن است که میزان سرمایه گذاری اولیه وام گیرندگان، کم باشد.

>> ممکن است که وام گیرندگان بتوانند از طریق تامین مالی بدهی، دارایی های بیشتری را با وجوه اضافی بخرند.

>> اهرم مالی میتواند در شرایط مساعد، بازدهی بالاتری را برای یک فرد یا کسب و کار به ارمغان آورد.

معایب اهرم مالی

در ادامه با معایب استفاده از اهرم مالی اشنا شوید:

- احتمال کاهش سریع ارزش دارایی ها و افزایش زیان های مالی با اهرم مالی وجود دارد.

- اهرم مالی در صنایعی مانند خودروسازی، ساخت و ساز و تولید نفت، با ریسک عملیاتی بیشتری همراه است.

- شرکت ها به خاطر سوء استفاده از اهرم مالی، مجبور می شوند که تجارت را تعطیل و ترک کنند.

اگر ارزش دارایی شرکت های با سود کمتر و درآمد قابل پیش بینی کم تر، کاهش یابد؛ متحمل ضرر بیشتری میشوند. گاهی اوقات این شرکت ها برای وام ها مجبور به پرداخت نرخ بهره بالاتر می شوند به این دلیل که میزان ریسک آنها بیشتر است. اهرم مالی برای شرکت هایی مفید است که سودآور هستند و توانایی پیش بینی جریان درآمد خود را دارند.

خطرات اهرم مالی

با اینکه اهرم مالی، تأثير به سزایی در افزایش سود یک شرکت دارد اما احتمال وارد کردن ضررهای نامتناسب به آن شرکت نیز وجود دارد. زمانی که پرداخت سود برای دارایی بر وام گیرنده چیره شود؛ احتمال چنین ضررهایی وجود دارد ، صرفا به این خاطر که بازده از دارایی کافی نیست. درحقیقت در زمان کاهش دارایی در ارزش خود یا غیرقابل کنترل شدن نرخ بهره، این اتفاق صورت می گیرد.

- نوسان قیمت سهام:

گاهی اوقات افزایش مقادیر اهرم مالی در سود شرکت، تغییرات زیادی را حاصل می کند و قیمت سهام شرکت را به طور مکرر افزایش و کاهش می دهد و از حسابداری صحیح گزینه های سهام متعلق به کارمندان شرکت، پیشگیری میکند. افزایش قیمت سهام، یعنی سهامداران، سود بیشتری را به شرکت می پردازند.

- ورشکستگی:

میزان درآمد و سود در مشاغل دارای موانع ورود کم، نسبت به مشاغل دارای موانع ورود زیاد، بیشتر است. گاهی اوقات نوسانات درآمدها موجب شکست راحت یک شرکت میشود؛ به این دلیل که چنین شرکتی نمیتواند تعهدات بدهی خود را افزایش دهد و هزینه های عملیاتی خود را بپردازد. طلبکاران میتوانند با بازپرداخت بدهی های پرداخت نشده، پرونده ای را برای بازیابی بدهی های بدهکار خود در دادسرای ورشکستگی به حراج دارایی های تجاری بکشند.

- دسترسی به بدهی های بیشتر کاهش یافته است:

ارائه دهندگان مالی در زمان وام دادن به شرکت ها، سطح اهرم مالی شرکت را ارزیابی می کنند. شرکت هایی که نسبت بدهی آن ها به حقوق صاحبان سهامشان بالا است؛ وام دهندگان، کم تر از پیش میتوانند وجوه اضافی را پیش ببرند به این دلیل که برای پیش پرداخت ، خطر بالاتری وجود دارد.

اهرم مالی چیست,اهرم مالی,روش های معمول کسب اهرماهرم مالی، اهرم ترازنامه یا اهرم ساختار سرمایه نیز نامیده می‌شود

گردآوری: بخش کار و کارگر سرپوش

  • 16
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
ویژه سرپوش