بسیاری از کارگران و کارفرماها در زمان تسویه حساب و قطع همکاری، با یکدیگر دچار مشکل و اختلاف میشوند. بیشتر کارگران این اعتقاد را دارند که حق و حقوق آنها به طور کامل پرداخت نشده است. از آن طرف کارفرما هم ادعای پرداخت کامل و حتی زیاد از حد حقوق به کارگر را دارد.
همین موارد سبب میشود که این مشکلات و اختلافات، حتی به شکایت قانونی و درگیریهای جدی ختم شود. از طرفی هیچ شخصی نمیتواند به صورت دقیق و با قاطعیت حق را به طرف خاصی اختصاص دهد. از همین رو امکان خسارت دیدن کارفرما و کارگر در زمان تسویه حساب زیاد است. همچنین هر دو طرف مجبور به گذراندن وقت زیادی در دادگاهها میشوند.
بنابراین برای آن که مشکلاتی از این قبیل نداشته باشید، لازم است که موارد مهمی درباره تسویه حساب با کارگر را بدانید. خوشبختانه قانون کار و خدمات مشاوره بیمه، به شما در این زمینه کمک بزرگی میکنند؛ اما بهتر است که قبل از هرچیزی، خود شما اطلاعات لازم در این مورد را کسب کنید.
چه مواردی در تسویه حساب با کارگر باید رعایت شود؟
به طور کلی وزارت کار، هیچ ماده و قانون خاصی برای تسویه حساب با کارگر در نظر نگرفته است؛ بنابراین باید هر دو طرف به صورت توافقی روند تسویه حساب را انجام دهند. بر طبق قانون وزارت کار، باید قراردادی مابین کارگر و کارفرما منعقد شود و زمان دقیق دریافت حقوق و دستمزد کارگر در آن بر اساس توافق دو طرف مشخص شود.
قرارداد مابین کارگر و کارفرما، تاریخ انقضای خاصی دارد؛ از همین رو پس از این تاریخ، تمامی حقوق کارگر باید پرداخت شده باشد. اما توجه کنید در صورتی که کارگر حقوق و دستمزد خود را در زمان مشخص شده دریافت نکند، مجاز به شکایت و رسیدگی قانونی در این باره است. اما پس از پایان قرارداد پیمانکاری کارگر و کارفرما، باید برخی از موارد در تسویه رعایت شود که در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
۱.دستمزد کارگر
اولین و اصلیترین حق کارگر، دستمزد آن به ازای هر روز کار در ماه است. تمامی مبلغی که کارفرما و کارگر برای هر ساعت کاری توافق کردهاند، باید به کارگر پرداخت شود.
۲. عیدی و پاداش
عیدی و پاداشهای سالیانه کارگر هم باید طبق قانون کار، پرداخت شود. همچنین موارد مختلفی از جمله حق مسکن، حق اولاد و حق خوار و بار هم باید به صورت ماهانه به کارگر پرداخت شود.
۳. مرخصی
بر اساس قانون، هر کارگر حق دریافت مرخصی قانونی خود را دارد؛ اما اگر به هر دلیلی در سال این مرخصی را استفاده نکند، کارفرما باید مانده مرخصی او را حساب کند و آن را از کارگر بخرد. توجه کنید که این میزان مرخصی، حداکثر ۹ روز در سال است؛ اما با توافق دو طرف، امکان بیشتر شدن این روزها هم وجود دارد.
۴. سنوات
سنوات جزو حقوقی است که حتی در صورت تمام نشدن مهلت قرارداد کارگر یا اخراج آن هم به کارگر تعلق میگیرد. طبق قانون کار، به ازای هر سال کار کردن، سنوات خدمت معادل دو ماه حقوق به کارگر است. همچنین در صورتی که زمان خدمت کارگر کمتر از یک سال باشد، باید به اندازه هر ماه، حقوق ۲.۵ روز او را پرداخت کنند.
تسویه حساب با کارگر تا چه زمانی باید انجام شود؟
اگر به دنبال زمان قانونی و رسمی برای تسویه حساب با کارگر هستید، باید بگوییم که وزارت کار، زمان خاصی را برای این کار در نظر نگرفته است. اما با این وجود، مطابق قانون رسمی وزارت کار، کارفرما باید بعد از تمام شدن قرارداد با کارگر، برای تسویه حساب اقدام کند. فرقی ندارد که قرارداد به صورت دائمی یا موقت است؛ چرا که در هر صورت، تاریخ انقضای خاصی دارد.
زمانی که تعهدات بین کارگر و کارفرما تمام شد، کارفرما باید تا چند روز آینده تسویه حساب کند؛ در غیر این صورت اگر زمان تسویه حساب طولانی مدت شود، کارگر به راحتی میتواند از کارفرما شکایت کند.
توجه کنید که حتی اگر کارگر استعفا هم داده باشد، باز هم کارفرما باید با مهلت چند روزه، حقوق آن را پرداخت کند. همچنین برای پرداخت بیمه بیکاری، مهلت ۳۰ روزه از اخراج کارگر وجود دارد.
البته بسیاری از کارفرماها این زمان را حتی به چند ماه هم میرسانند؛ اما اگر میخواهید در زمان کمتری به حقوق خود دست پیدا کنید، حتما از مشاوره آنلاین قانون کار کمک بگیرید. چرا که مشاور بیمه و قانون کار ، به شما در برخورد با کارفرما کمک میکند.
چه مراحلی در تسویه حساب کارفرما با کارگر باید طی شود؟
قطعا نحوه تسویه حساب با کارگر هم مانند دیگر فعالیتهای مالی و حقوقی، نیازمند گذراندن مراحل خاصی است. بنابراین اگر به عنوان کارفرما به دنبال راه درست تسویه با کارگر هستید، مراحل زیر را طی کنید:
۱.تسویه حساب اداری
اولین مرحله برای تسویه حساب، بررسی خدمات درون سازمانی است. قطعا هر کارگر متناسب با نوع شغل خود، ابزار یا وسایل خاصی را استفاده میکند. همچنین ممکن است که از خدمات و امکانات خاصی در اداره استفاده کرده باشد.
بنابراین در هنگام تمام شدن قرارداد کاری، باید تجهیزات و خدمات با همان شکل اولیه، به شرکت بازگردانده شود. این موارد، با عنوان تسویه اداری شناخته میشود. لازم به ذکر است که در صورت خسارت به امکانات و تجهیزات، کارگر باید جوابگو باشد.
۲. تسویه حساب مالی
پس از بازگرداندن تمامی وسایل به شرکت، نوبت به تسویه حساب مالی میرسد. کارگر باید به واحد حسابداری شرکت خود مراجعه کند و تمامی حق و حقوق خود را در خصوص موارد مهمی مانند غیبت، مرخصیها و سنوات مشخص کند.
واحد مالی موظف است که ریز محاسبات خود را درباره حقوق کارگر در قالب سند، به او تحویل دهد. سپس حسابداری شرکت، تمامی حقوق کارگر را به وسیله حساب بانکی پرداخت میکند.
۳. مشخص شدن تکلیف بیمه بیکاری
هر کارگر موظف است که تکلیف بیمه بیکاری خود را در پایان کار مشخص کند. برای بیمه بیکاری سه شرایط مختلف وجود دارد:
اگر کارگری به صورت موقت و بدون قرارداد خاصی مشغول به کار باشد و به دلایل غیر ارادی بیکار شود، طبق قانون، اگر حداقل ۶ ماه خدمت کرده باشد، مشمول دریافت بیمه مستمری است.
برای کسانی که قرارداد یکساله دارند، طبق قرارداد تفاهم نامه وزارت کار و امور اجتماعی، با وجود دلایل غیر ارادی، میتواند از بیمه مستمری استفاده کند.
اگر قرارداد کارگر به صورت دائمی باشد، بعد از تمام شدن همکاری میتواند با شکایت از کارفرما، بیمه بیکاری خود را دریافت کند.
۴. جلب رضایت از کارگر
در مرحله آخر، باید کارگر رضایت نامه از کارفرما دریافت کند؛ چرا که برای انجام فعالیت در مجموعههای دیگر، نیاز به رضایت کارفرمای قبلی دارد. کارفرما هم طبق ماده ۱۸۷ قانون کار، موظف به تنظیم رضایت نامه برای کارگر است.
توجه کنید که ممکن است چه کارفرما و چه کارگر، در انجام مراحل نحوه تسویه حساب با کارگر ، فرد مقابل را دچار چالشهای مختلفی کند که روند تسویه حساب را مختل کنند. بنابراین برای این که این مراحل را به صورت راحت و اصولی طی کنید؛ میتوانید از مشاوره قانون کار کمک بگیرید.
با توجه به این که امروزه اختلافات بین کارفرما و کارگر وجود دارد، بنابراین میتوانید از مشاوره آنلاین و تلفنی هم بهرهمند شوید. با این کار بدون نیاز به مراجعه در دفتر مشاور وکیل قانون کار، میتوانید راهنمایی دریافت کنید.
سخن پایانی
در بیشتر مواقع تسویه حساب با کارگر، کارفرما و کارگر را دچار دردسرهای مختلفی میکند؛ در صورتی که اگر هر دو طرف روند قانونی این کار را بدانند، روند تسویه حساب آسانتر پیش میرود. بنابراین اگر شما تخصص کافی در زمینههای حقوق ندارید، پیشنهاد میکنیم که حتما از مشاور وکیل قانون کار متخصص در این زمینه کمک بگیرید.
- 14
- 6