دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۱۰۰۰۲۱

زندگینامه و داستان فداکاری ریزعلی خواجوی معروف به دهقان فداکار

ریزعلی خواجویریزعلی خواجوی
اَزبرعلی خواجوی که به ریزعلی خواجوی و دهقان فداکار معروف می باشد یکی از افراد معروف در جامعه و فرهنگ ایرانی است که داستان شجاعت وی در کتب درسی نیز آمده است. در ادامه این مقاله از سرپوش به بیوگرافی این شخصت برجسته می پردازیم.

چکیده بیوگرافی ریزعلی خواجوی

نام کامل: اَزبرعلی حاجوی

تاریخ تولد: ۵ اسفند ۱۳۰۹

محل تولد: روستای قلعه‌جوق، شهرستان میانه

محل زندگی: حصارک بالا کرج

لقب: فداکار، مرد فداکار، دهقان فداکار، دهقان برتر

دلیل شهرت: نجات جان مردم در قطار

درگذشت: ۱۱ اسفند ۱۳۹۶

عکس های ریزعلی خواجویبیوگرافی ریزعلی خواجوی

زندگینامه ریزعلی خواجوی

اَزبرعلی حاجوی که با نام ریزعلی خواجوی یا دهقان فداکار شناخته می شود در ۵ اسفند ۱۳۰۹ در روستای قلعه‌جوق، شهرستان میانه استان آذربایجان شرقی به دنیا آمد. ایشان فرزند مردی به نام علی اصغر بود که با تلاش های بسیار توانست جان چندین نفر را از تصادف نجات دهد. 

داستان ریزعلی خواجوی در کتاب درسی سال سوم دبستان نیز آورده شده است که تحت عنوان درس فداکاران به صورت مختصر توضیح داده شده است. 

ریزعلی خواجوی قهرمان ملی ایرانعکس های ریزعلی خواجوی

داستان دهقان فداکار

ریزعلی خواجوی در آذر ماه ۱۳۴۱ زمانی که ۳۲ ساله بود، هنگامی که قصد داشت باجناق خود را با قطار به شهر بفرستد، توجهش به مسدود شدن مسیر قطار جلب شد که به دنبال ریزش کوه تکه سنگ بزرگی کل راه قطار را گرفته بود. در آن زمان ریزعلی خواجوی برای جلوگیری از نزدیک شدن قطار به قسمت ریزش سنگ کت خود را آتش زد و به طرف قطار دوید تا با این کار راننده را از ریزش کوه باخبر کند، البته درنهایت با شلیک چند گلوله از تفنگ شکاری خود قطار را متوقف کرد. همین فداکاری سبب نجات جان تمام مسافران قطار شد و مردم وی را به عنوان قهرمان ملی معرفی کردند. 

براساس آنچه در مصاحبه با ریزعلی خواجوی آورده شده است، بعد از این ماجرا مردم ناراضی از قطار پیاده شدند و سپس وی را کتک زدند، تا زمانی که متوجه خطری شدند که در کمین آنها بوده است. سپس مسافرین با چشم خود ریزش کوه را دیدند و از وی برای این عمل خود معذرت خواستند. 

ریزعلی خواجوی اکنون بیشتر از ۶۰ نوه دارد و  زمانی که در قید حیات بود با بازنشستگی زندگی خود و همسرش را اداره و همچنین در یک زیرزمین زندگی می کرد. 

اکنون بعد از اینکه بیشتر ۵۵ سال از روز فداکاری دهقان می گذرد، ایشان چندین گله داشتند که از وجود آنها احساس نارضایتی می کردند. وی در شب حادثه پیراهن کلفتی به تن داشت اما در کتاب های درسی وی را برهنه به تصویر کشیده اند همچنین نام او ازبر علی است که والدینش برای او انتخاب کرده بودند اما در کتاب های درسی ریزعلی اورده شده است. 

ریزعلی خواجوی و همسرشریزعلی خواجوی و همسرش

تقدیر از دهقان فداکار

در سومین همایش اعطای تندیس ملی فداکاری که در سال ۱۳۸۵ برگزار می شد از ریزعلی خواجوی تقدیر به عمل آمد و در جشن تندیسی به وی اهدا شد. این مراسم در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برپا شد. دهقان فداکار میان نوجوانان و جوانان ایرانی جلوه محترم و متینی دارد و همواره از او به نیکی یاد می‌شود.

کارت ملی ریزعلی خواجویکارت ملی ریزعلی خواجوی

ریزعلی خواجوی در سینما

داستان دهقان فداکار در سال ۱۳۷۴ یک مرتبه با روایتی شبیه به دستمایه فیلم مستندی به نام «اون شب که بارون اومد (حماسه روستازاده آذربایجانی )» به کارگردانی کامران شیردل ساخته شد. 

فیلم مستند دهقان فداکار روایتی از رویدادی است که برای ریزعلی خواجوی ایجاد شد و از زبان همسر، نزدیکان و دوستان وی در زمان پایان عمرش می باشد. فیلم روایتی مستند از داستان قهرمانی، محل وقوع رویداد و انتقال حس فداکاری به مخاطب را دارد و سامان مرادحسینی کارگردان و تهیه‌کننده تلویزیون و سینما در سال ۱۳۹۷ این فیلم را تهیه کرده‌است.

ریزعلی خواجوی در کتب فارسی دبستانداستان ریزعلی خواجوی در کتاب های درسی

درگذشت ریزعلی خواجوی

ریزعلی خواجوی در ۱۱ آذر ۱۳۹۶ در یک روز شنبه و سن ۸۶ سالگی بعد از ۲۰ روز بیماری در بیمارستان امام رضای تبریز از دنیا رفت. وی در ۱۳ آذر در زادگاهش شهرستان میانه به خاک سپرده شد.

گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش

  • 9
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
ویژه سرپوش