
یکی از انواع طلاق، طلاق توافقی است که در متون قانونی تعریف نشده است. طلاق توافقی که در آن زن و مرد توافق میكنند از یكدیگر جدا شوند و این توافق در حكم دادگاه ثبت میشود و ضمانت اجرای قانونی پیدا میكند. در واقع همان طور که از نام این نوع طلاق بر می آید طلاقی است که همه چیز در مورد آن بر حسب توافق بوده و زن و شوهر برای این که از یکدیگر جدا شوند یک سری توافقاتی را انجام میدهند که این نوع طلاق، طلاق باین میباشد. بنابراین در طلاق توافقی، ابتدا زن و شوهر در مورد سرنوشت حقوق و تکالیف مالی و غیر مالی با یکدیگر توافق کرده و سپس اقدام به تقدیم دادخواست و مراجعه به دادگاه مینمایند. نکته ای که در رابطه با طلاق توافقی باید مورد توجه قرار گیرد آن است که گرچه دعوای طلاق توافقی، نوعی از دعوای طلاق بوده، اما از نظر برخی تشریفات رسیدگی در دادگاه، متفاوت از سایر اقسام طلاق میباشد.
شرایط درخواست طلاق توافقی
شرایط طلاق توافقی را در یک تقسیم بندی کلی میتوان به دو گروه شرایط عمومی و اختصاصی تقسیم کرد، که به شرح زیر است:
شرایط عمومی طلاق توافقی
همچون سایر انواع طلاق، طلاق توافقی مستلزم تقدیم دادخواست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و پرداخت هزینه دادرسی مربوطه میباشد. تنها تفاوت طلاق توافقی با طلاق از طرف مرد یا طلاق از جانب زن، آن است که در طلاق توافقی لازم است که هر دو زوجین، در دفتر خدمات حاضر شده و اقدام به تقدیم و امضا دادخواست طلاق توافقی نمایند، در حالی که در سایر انواع طلاق، زوج یا زوجه ای که خواهان طلاق می باشد، به تنهایی دادخواست طلاق را تقدیم و امضا میکند. به علاوه، لازم است تا تمام حقوق مالی زوجه به طور کامل پرداخت گردیده یا این که زوجه به عدم دریافت آنها رضایت داده یا به طریق دیگری با زوج توافق نماید. در نهایت، صدور رای طلاق توافقی، مستلزم ارائه گواهی عدم بارداری از جانب زوجه و رعایت عده طلاق میباشد.
شرایط اختصاصی طلاق توافقی
همان طور که گفته شد بر خلاف سایر انواع طلاق در طلاق توافقی، شرط ارجاع به داوری وجود نداشته و به جای این شرط، زوجینی که قصد دریافت رای طلاق توافقی را دارند، باید پیش از تقدیم دادخواست، جهت اخذ گواهی عدم انصراف از طلاق به مراکز مشاوره خانواده بهزیستی مراجعه نمایند. به علاوه صدور حکم طلاق توافقی، مستلزم توافق در تمام حقوق و تکالیف مالی و غیر مالی زوجین به نحوی که گفته شد، میباشد.

حضور وکیل طلاق توافقی چه مزایایی دارد؟
• انجام کلیه مراحل توسط وکیل طلاق توافقی که آشنا به تمام روند دادرسی است باعث میشود در کم ترین مدت زمان ممکن کار انجام شود.
• با حضور وکیل و بررسی پرونده طلاق توافقی توسط او، نیاز به حضور هیچ یک از زوجین نیست.
• تنظیم دادخواست طلاق توافقی که در حکم پی و بنیان مراحل و روند دادگاه میباشد در صورتی که ناقص تنظیم شود زمان رسیدگی را طولانی میکند و درصورتی هم که اشتباه تنظیم شده باشد و در توافقات که بعدا آثار حقوقی مهمی را به دنبال خواهد داشت با توجه و اشراف به قانون و آثار آن نباشد قطعا مشکلات بعدی را ایجاد خواهد کرد و برای جلوگیری حضور وکیل لازم و ضروری است.
• دیگر نیاز به حضور زوجین نیست و از تنش و اختلافاتی احتمالی زوجین در ملاقاتی که با هم دارند جلوگیری میشود.
• حضور وکیل طلاق توافقی از طولانی شدن روند رسیدگی جلوگیری میکند.
• هرچند حضور وکیل مستلزم هزینه و حق الوکاله است ولی از هزینه های بی جهت پرهیز میشود.
مدارک لازم برای طلاق توافقی
ارائه دادخواست طلاق توافقی و رسیدگی به آن از سوی دادگاه خانواده مانند هر دادخواست دیگری، مستلزم ارائه مدارک لازم قانونی بوده، به نحوی که در صورت فراهم نبودن مدارک لازم برای طلاق توافقی، ارجاع دادخواست از دفتر خدمات قضایی به دادگاه امکان پذیر نبوده و در صورت ارجاع، آن دادخواست طلاق توافقی به دفتر خدمات برگردانده میشود. مدارک لازم برای طلاق توافقی شامل اصل و کپی شناسنامه، اصل و کپی کارت ملی و اصل و کپی عقد نامه یا سند ازدواج است. علاوه بر این، اجرای صیغه طلاق توافقی مستلزم این است که زن در صورت باکره بودن، گواهی سلامت را به دفتر ثبت ازدواج و طلاق ارائه داده و در صورتی که باکره نیست، گواهی عدم بارداری خود را به همراه گواهی عدم امکان سازش به دفترخانه برای ثبت طلاق ارائه کند.
برای طلاق توافقی چه باید کرد؟
اولین قدم برای طلاق توافقی، ثبت نام در سامانه تصمیم طلاق است. متقاضیان طلاق توافقی باید اول در این سامانه برای مشاوره نوبت اخذ کنند و پس از آن در جلسات مشاوره شرکت کنند و سپس، با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی، میتوانند برای طلاق توافقی به دادگاه، دادخواست تقدیم کنند. پس از تعیین وقت و شرکت در جلسات مشاوره، دادگاه گواهی عدم امکان سازش برای زن و شوهر صادر میکند. زن و مرد به مدت سه ماه فرصت دارند به یکی از دفاتر ازدواج و طلاق مراجعه کرده و طلاق خود را به ثبت برسانند. در صورتی که این مهلت سه ماهه برای ثبت طلاق و جاری شدن صیغه طلاق به پایان برسد ، زوجین باید برای دریافت گواهی عدم امکان سازش از نو اقدام کنند.

شرایط طلاق توافقی در دوران نامزدی
در دوران عقد ممکن است مسائل و مشکلاتی ایجاد شود که طرفین تصمیم به جدایی بگیرند. زمانی که هنوز هیچ نزدیکی بین زن و شوهر اتفاق نیفتاده و زوجه باکره است، شرایط طلاق توافقی در دوران نامزدی امکان پذیر است و شرایط طلاق و مهریهای که به زن تعلق میگیرد کمی متفاوت است. طلاق توافقی نوعی از طلاق است که در آن زوجین به دلیل غیر قابل تحمل شدن ادامه زندگی مشترک، خواهان جدایی هستند و قبل از طلاق بر سر مسائل مختلف پیرامون ازدواج مانند مهریه، نفقه و یا حضانت فرزندان به توافق میرسند. در طلاق توافقی در دوران نامزدی و عقد، طرفین هنوز زیر یک سقف زندگی نمیکنند و فرزندی هم ندارند که در مورد او تصمیمگیری کنند. یکی از شرایط طلاق توافقی در دوران نامزدی این است که طرفین باید در مورد آن به توافق برسند مهریه است. اگر زوجه به هنگام طلاق باکره باشد تنها نیمی از مهریه به او تعلق میگیرد. در برخی موارد به موجب توافق طرفین برای طلاق، زن از بخشی از نصف مهریه یا از تمام آن میگذرد.
- 12
- 5