شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۴:۲۶ - ۰۱ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۰۱۲۳
زنان، جوانان و خانواده

طلاق صوری برای دریافت مستمری؟

طلاق صوری برای دریافت مستمری؟,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,خانواده و جوانان

شهیندخت مولاوردی به آرمان می‌گوید: نوعی از طلاق که توافقی است در خانواده‌های ایرانی تحت عنوان طلاق تأمین اجتماعی رایج شده است با هدف بهره‌مندی زوجه از امتیاز مستمری تأمین اجتماعی والدین درگذشته خود که عملا زندگی زوجین در قالب رجوع شرعی غیر رسمی استمرار می‌یابد. درست به همین دلیل است که آمار طلاق در برخی شهرستان‌های کوچک تا حدودی افزایش را نشان می‌دهد. به این نوع طلاق باید طلاق‌های صوری و مصلحتی دیگر را افزود، از جمله جهت معاف کردن فرزند ذکور از خدمت سربازی یا استفاده از طرح‌های حمایتی نهادهایی مانند کمیته امداد و سازمان بهزیستی.

 

فاطمه ذوالقدرعضو کمیسیون فرهنگی مجلس هم با تأکید بر اینکه اگر خانواده‌ای برای دریافت مستمری دست به چنین اقدامی زده، حتما با او برخورد خواهد شد، می‌گوید: در کنار طلاق‌های واقعی، طلاق‌های صوری به‌عنوان یک راهکار برای گرفتن مستمری یا اخذ معافیت فرزند از خدمت سربازی توسط زوجین صورت می‌گیرد که این خود یک آسیب اجتماعی بسیار جدی است و کاملا خلاف قانون است. وی با تأکید بر اینکه، این آسیب را نباید صرفا به پای نقص درقوانین و مقررات یا فشار اقتصادی موجود نوشت، می‌افزاید: برخی آسیب‌ها برخاسته ازاتخاذ و انتخاب ساده‌ترین راه‌ها برای برون رفت از مشکلات است. مشکلاتی که یقینا می‌پذیریم که فشار اقتصادی بر خانوارها آنها را به این سمت و سو سوق داده است.

 

آمار‌های سخن می‌گویند

در این میان، برخی از درآمیختگی آمار طلاق‌های واقعی و صوری سخن می‌گویند. آخرین آمار ارائه شده از تعداد طلاق، حاکی از آن است که امسال آمارطلاق نسبت به سال‌های گذشته با کاهش مواجه بوده است. در همین ارتباط، علی مظفری رئیس کانون سردفتران ازدواج و طلاق در هفته گذشته آمار طلاق را از سال ۹۱ تا ۹۷ چنین بیان کرد که سال ۹۱ ساعتی ۱۶ طلاق در کشور به وقوع می‌پیوست. در سال ۹۶ میزان طلاق به ساعتی ۲۱ طلاق در کشور رسید. از ابتدای سال ۹۷ روند طلاق با وجود ۲۰ سال روند صعودی، روند نزولی پیدا کرد؛ چنانکه ۳ ماهه اول سال ۹۷ به نسبت ۳ ماهه سال ۹۶،۶ درصد روند نزولی و ۶ ماهه اول سال ۹۷ به نسبت ۶ ماهه سال قبل ۱۲ درصد روند نزولی داشته است. وی در تشریح آمار دقیق اعلام کرد: در سه ماه اول سال ۹۷، ۴۲ هزار طلاق به ثبت رسیده است و در ۶ ماهه سال ۹۷، ۸۰ هزار طلاق و ۳۰۷ هزار ازدواج به ثبت رسیده است. روانشناسان و جامعه شناسان برای تبیین چرایی وقوع طلاق تحلیل‌های متفاوتی ارائه می‌دهند از جمله تحلیل‌های ساختاری که به اوضاع اجتماعی و اقتصادی جامعه مرتبط می‌شود. به طور مثال فشارهای اقتصادی یا رکود اقتصادی و بیکاری فزاینده عاملی برای طلاق و جدایی است. از سوی دیگر، کارشناسانی تحلیل‌هایی در سطح خرد ارائه می‌دهند و علل طلاق را عدم مسئولیت پذیری زوج ها، کمبود مهارت‌های ارتباطی، عدم رضایت از روابط جنسی و... می‌دانند. با وجود درستی نسبی این تحلیل ها، برخی از صاحب نظران و مسئولان به آمار موجود طلاق تشکیک وارد کرده اند و معتقدند که اگر چه آمار طلاق رسمی و قانونی بالا است اما عده‌ای طلاق رسمی می‌گیرند ولی بعد از آن به طور غیررسمی و صیغه‌ای زندگی خود را ادامه می‌دهند.

 

طلاق صوری برای دریافت مستمری

علی رستمیان عضو کمیسیون اجتماعی مجلس درمردادماه سال جاری در این باره گفت: برخی از بند ۳ ماده ۴۸ قانون حمایت از خانواده، سوء‌استفاده کرده و با طلاق صوری حرمت خانواده را از بین می‌‌برند تا درآمدشان افزایش پیدا کند. در همین مورد، خداقلی میرزایی مدیرکل تأمین اجتماعی شرق تهران در توضیح این پدیده، سال گذشته عنوان کرد: در برخی موارد شوهر، زن را طلاق می‌دهد برای اینکه زن بتواند از مستمری پدرخود استفاده کند و در قبال آن با خواندن صیغه ۹۹ ساله با یکدیگر زندگی می‌کنند و این گونه است که آمار طلاق در برخی شهرستان‌های کوچک تا حدودی افزایش پیدا کرده است.

 

دریافت سکه از ستاد دیه کشور

گروهی از طلاق‌های صوری هم با هدف دریافت سکه از ستاد دیه کشور صورت می‌گیرد. در این روش زوجین از هم جدا می‌شوند و زوج به دلیل پرداخت نکردن مهریه به زندان می‌رود و بعد از مدتی تحت حمایت ستاد دیه کشور قرار می‌گیرد. وی بعد از دریافت تعدادی سکه مجددا به همسر سابق خود رجوع کرده و به ادامه زندگی خود می‌پردازند. دیگر نیت برای طلاق صوری، معافیت فرزند پسر از سربازی است. در این مورد، پسر کفالت مادر مطلقه خود را بر عهده می‌گیرد تا از قانون کفالت استفاده کند و از سربازی معاف شود. به دلیل سوءاستفاده از این قانون، شرایط قانون کفالت سخت‌تر شده است تا جلوی این دور زدن قانون و افزایش طلاق صوری گرفته شود. براین اساس، شرط اصلی برای معافیت دائم، گذشت ۳۰ ماه از زمان ثبت طلاق است. این درحالی است که در گذشته از زمان ثبت طلاق، معافیت قابل اجرا بود. شیوع چنین اقداماتی منجر به این شده است که مسئولان کشور نسبت به آن موضع گیری و این طلاق را رفتار مجرمانه تلقی کنند.

 

هم حبس و هم جزای نقدی

در همین ارتباط الهیار ملکشاهی نماینده مجلس بیان کرده است: کسانی که از این طلاق‌های صوری استفاده می‌کنند، هم محکومیت حبس دارند و هم جزای نقدی. در هر صورت می‌توان گفت که بخشی از آمار طلاق‌های رسمی، طلاق صوری است و به نظر می‌رسد کسانی که تن به این نوع طلاق می‌دهند، تنها افراد قانون گریز و هنجارشکن نیستند بلکه آنها از روی ناچاری و برای برون رفت از مشکلاتی بزرگتر، به پذیرش و تحمل یک مشکل کوچک مثل طلاق تن می‌دهند. گاه زوجه راه برون رفت از مشکلات وام و قرض را طلاق صوری می‌داند زیرا که حقوق مستمری پدرش از دستمزد خودش بسیار بیشتر است و لاجرم تن به طلاق صوری می‌دهد.

 

جدایی والدین برای معافیت پسر

مسئولان هرچند از رفتارهایی اینچنین گلایه دارند اما بهتر است در قوانین یا فشار اقتصادی موجود بر خانواده‌ها تاملی کنند و به طور یک طرفه به خانواده‌ها برچسب خاطی و قانون شکن نزنند بلکه به این فکر کنند که چه عاملی سبب این تصمیم برای طلاق صوری شده است. اگر ترس پسران از سربازی رفتن باعث می‌شود، والدین شان طعم جدایی را بچشند تا پسر معاف شود، این ترس و واهمه پسران را باید جدی گرفت. اگر به‌خاطر دریافت مستمری پدر است، شاید باید بیشتر به نابرابری حقوق و دستمزدها و اوضاع بیکاری جوانان توجه کرد.

 

رضا خوشرو

iran-newspaper.com
  • 19
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
یک مورد دیگر این است که وقتی پدر خانواده فوت میکند و دختر از حقوق مستمری او بهره مند میشود انگیزه ازدواج خود را از دست میدهد چون با ازدواج حقوق او قطع میشود باید در چنین موارد مادران برای دختر مشاور بگیرند چون دختران بعضی ها حتی تحصیلکرده امکان اینکه با ازدواج درست ممکن است هیچ احتیاجی به بیمه پدر نداشته باشند و تا ابد چرا خاطر مقداری پول مجرد بمانند متاسفانه صیغه های۹۹ساله هم از موارد برخورداری از بیمه و حقوق همسر قبلی رواج دارد
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش