صوت و فیلم گزارش تصویری کاریکاتور
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
sarpoosh
کافه سلامت > سندرم داون

سندرم داون

سندرم داون

 

سندرم داون که در گذشته مُنگُلیسم نیز نامیده می‌شد، یک بیماری ژنتیکی است که به دلیل حضور تمام یا بخشی از یک کروموزوم اضافی در جفت کروموزوم ۲۱ به وجود می‌آید که در اصطلاح علمی تریزومی ۲۱ نامیده می‌شود. این بیماری دارای علایم مختلف از جمله ناهنجاری‌های عمده یا خفیف در ساختار یا عمل کرد ارگان‌ها می‌باشد.

 

از جمله علایم عمده و زودرس که در تقریباً همه بیماران مشاهده می‌شود وجود مشکلات یادگیری و نیز محدودیت و تأخیر رشد و نمو می‌باشد. ناهنجاری‌های فک و صورت، ناهنجاری‌های قلبی عروقی و خطر ابتلای بیشتر به انواعی از بیماری‌ها نظیر آلزایمر، لوسمی و عفونت‌ها نیز از پیامدهای این بیماری می‌باشند. علایم ظاهری سندرم داون، وجود یک خط عرضی در کف دست به جای دوتا، چین‌های کنار داخلی صورت، بینی کوچک و سر بالا و گوش‌های کوچکتر و کمی پایینتر و … می‌باشد.

نام این سندرم از نام یک پزشک انگلیسی به نام جان لانگدان داون (John Langdon Down) گرفته شده‌است که برای اولین بار این سندرم را در سال ۱۸۶۶ توصیف نمود. افراد مبتلا به سندرم داون توان ذهنی پایین‌تر از حد میانگین دارند و به‌طور معمول دچار ناتوانی ذهنی خفیف تا متوسط هستند.

 

تعداد کمی از مبتلایان به سندرم داون دچار ناتوانی شدید ذهنی هستند. متوسط میزان بروز این سندرم مابین ۱ در ۶۰۰ تا یک در ۱۰۰۰ مورد از تولد نوزادان زنده گزارش شده‌است که این میزان در مادران جوان کم‌تر و باافزایش سن مادر افزایش می‌یابد. با این وجود در حدود دو سوم مبتلایان به سندرم داون از مادران زیر ۳۵ سال متولد می‌شوند.

 

علت اصلی ایجاد کننده سندرم داون، جدا نشدن کروموزوم‌های شماره ۲۱ مادری است که این خطر با افزایش سن مادران رابطه دارد، در کنار این، عدم جدایی می‌وزی پدری، موزاییسم حاصل از عدم جدایی میتوزی یا جابجایی بین کروموزوم‌ها نیز می‌تواند باشد.

 

مبتلایان به بیماری ژنتیکی سندرم داون به‌طور متوسط، حدود ۳۲ تا ۳۵ سال عمر می‌کنند.

 

سندرم داون یک ناهنجاری ژنتیکی است که به آن تریزومی (trisomy) نیز گفته می شود و در آن فرد مبتلا به جای ۲ نسخه از کروموزوم ۲۱، سه نسخه از این کروموزوم را به ارث می برد.

 

سندرم داون برای اولین بار در سال ۱۸۶۶ توسط دکتر جان لانگدن داون به رسمیت شناخته شد و از آن پس به احترام ایشان به این اختلال ژنتیکی سندرم داون گفته شد. این سندرم بر روی رشد فیزیکی طبیعی نوزاد تاثیر گذاشته و باعث مشکلات یادگیری خفیف تا متوسط و به صورت مادام العمر می شود.

 

افراد مبتلا به سندرم داون نسبت به افراد سالم بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی، مشکلات شنوایی، بینایی و الزایمر قرار دارند.

 

سه نوع اصلی سندرم داون وجود دارد:

سندروم داون ۲۱ منظم: بیش از ۹۰ درصد از مبتلایان به سندرم داون به این نوع از سندروم مبتلا هستند که در آن تمام سلول های بدنشان یک کروموزوم ۲۱ اضافه دارند.

 

سندروم داون جابجایی: تقریبا ۴ درصد از مبتلایان به این اختلال به این نوع از سندرم داون مبتلا هستند. در این نوع از سندرم داون ماده کروموزوم ۲۱ اضافی به یک کروموزوم دیگر متصل می شود. این به این معنیست که یکی از والدین هیچ علائمی از این شرایط را ندارد.

 

سندروم داون موزائیکی: در این نوع تنها برخی از سلول ها یک کروموزوم ۲۱ اضافه دارند. افراد مبتلا به این نوع سندرم اغلب علائم خفیفی از این بیماری را از خود بروز می دهند.

 

 

سندرم داون چقدر شایع است؟

می توان گفت که سندرم داون نادر است زیرا تقریبا ۱ نوزاد از هر ۱۰۰۰ نوزادی که زنده به دنیا می آیند به این اختلال مبتلاست.

 

احتمال بروز این بیماری به مقدار بسیار کمی در پسران بیشتر از دختران است.

 

به نظر می رسد که تاثیر گذارترین عامل خطر در ابتلا به سندرم داون را سن مادر تعیین می کند و هر چقدر سن مادر بیشتر باشد احتمال ابتلای نوزاد به سندرم داون بیشتر خواهد بود.

 

میزان این خطر بسته به سن به شکل زیر است:

مادران ۲۰ ساله: ۱ در ۱۵۰۰

مادران ۲۵ ساله: ۱ در ۱۳۰۰

مادران ۳۰ ساله: ۱ در ۹۰۰

مادران ۳۵ ساله: ۱ در ۳۵۰

مادران ۴۰ ساله: ۱ در ۱۰۰

مادران ۴۵ ساله: ۱ در ۳۰

در انگلستان در مراحل اولیه بارداری غربالگری سندرم داون انجام می شود اما اجباری نیست.

آزمون غربالگری که چیزی شبیه به نوعی آزمایش خون همراه با سونوگرافی می باشد باید در بهترین حالت حداقل در سه ماهه اول بارداری انجام شود.

 

علائم سندرم داون چه چیزهایی هستند؟

افراد مبتلا به سندرم داون ظاهری مشخص و خاص دارند. تمام این افراد صورت های صاف، زبان بیرون آمده و چشم هایی متمایل به سمت بالا دارند.

این افراد معمولا نسبت به قد متوسط جامعه، کوتاه تر هستند، دستهایی کوتاه و باز دارند و کف دست آنها تنها یک چین دارد.

اختلال در یادگیری در سطوح مختلف (خفیف تا شدید) نیز در این افراد مشهود است. ابتلا به اوتیسم در افراد مبتلا به سندرم داون شایع است.

 

به طور کلی این افراد آرام، گرم، صمیمی و شاد هستند. با پیشرفت های پزشکی موجود، انتظار می رود که این افراد بیش از ۵۰ سال عمر کنند. سال اول زندگی را می توان خطرناک ترین سال به لحاظ پزشکی دانست زیرا که بیش از ۱۵ درصد از نوزادان مبتلا به سندرم داون در همان ۱۲ ماه اول زندگی جان خود را از دست می دهند که معمولا علت مرگ در این نوزادان عوارض ناشی از بیماری های قلبی مادرزاد می باشد.

 

درمان سندرم داون چگونه است؟

هیچ درمانی برای سندرم داون وجود ندارد. به کمک اقدامات پزشکی و آموزشی خاص شامل گفتار درمانی، فیزیوتراپی و برنامه های آموزشی ویژه می توان کیفیت زندگی این افراد را بهبود بخشید.

برخی از این افراد می توانند زندگی طبیعی و نیمه مستقل خوبی داشته باشند اما برخی دیگر از این مبتلایان نیاز به مراقبت های تمام وقت و مادام العمر دارند.

 

سایر مطالب درباره سندرم داون

  • فیلم/ رونمایی از اولین عروسک مبتلا به سندرم داون

    شرکت متل اولین عروسک مبتلا به سندرم داون را تولید کرده تا به کودکان مبتلا به این بیماری ژنتیکی کمک کند تا خود را در باربی ببینند. فیلم رونمایی باربیا از اولین عروسک سندروم داون,ویدیو اولین عروسک مبتلا به سندرم داون,ویدیو از عروسک مبتلا به سندرم داون,فیلم عروسک مبتلا به...

  • علت «سندرم داون» چیست؟ + فیلم

    سندرم داون» یکی از شایع‌ترین ناهنجاری‌های کوروزومی در انسان است. این بیماری اغلب به ارث نمی‌رسد بلکه بیماری به دلیل تقسیم سلولی اشتباه در دوره نمو تخم، اسپرم یا جنین ایجاد می‌شود. با وجود اینکه تا سال ۱۹۱۰ مبتلایان به سندرم داون معمولاً تا سن ۱۰ سالگی به حیات ادامه می‌دادند،...

  • عروسک اختصاصی برای تولد کودک سندرم داون,کودک سندرم داون

    ساخت عروسک اختصاصی برای تولد کودک سندرم داون/ تصاویر

    یک کودک سندرم داون دو ساله برای تولد خود یک عروسک اختصاصی دریافت کرد که بر اساس ویژگی‌های ظاهری خودش طراحی شده است، مادر این کودک، طراح عروسک مذکور است. به گزارش انتخاب، مادر این کودک نوپای مبتلا به سندرم داون که اولایو مهلمن نام دارد و اهل ایلینوی ایالات متحده است، ۳۹...

  • افراد موفق با سندروم داون,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,اخبار بازیگران

    افراد موفقی که سندروم داون دارند

    نمی‌توان کتمان کرد که افراد مبتلا به سندروم داون همیشه مورد پذیرش کامل جامعه نیستند. حتی در ثروتمندترین و پیشرفته‌ترین نقاط جهان، پیش داوری‌هایی از این نوع، همچنان ادامه دارد و به نظر نمی‌رسد به این زودی‌ها هم از بین برود. اما همیشه کسانی وجود دارند که در برابر این...

  • کودکان مبتلا به سندرم داون,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,تازه های پزشکی

    آرتریت در کمین کودکان مبتلا به سندرم داون

    پژوهشگران کالج روماتولوژی آمریکا متوجه شدند بچه های مبتلا به سندرم داون در معرض ریسک زیاد مبتلا به آرتریت مرتبط با این سندرم قرار دارند. به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه خبری مدیکال اکسپرس، از هر هزار بچه یک نفر به نوعی از آرتریت مزمن دچار می شود. این اختلال امکان دارد...

  • پابلو پیندا,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

    اولین فرد مبتلا به سندروم‌داون که تحصیل کرد و شاغل شد

    این بیماری مانع تحصیلات دانشگاهی، معلم شدن و هنردوست بودن او نشد. در سال ۲۰۰۹ فیلم اسپانیایی «من هم» منتشر شد. شخصیت اصلی فیلم پسر مبتلا به سندروم داون بود. این بیماری مانع تحصیلات دانشگاهی، معلم شدن و هنردوست بودن او نشده بود. این فیلم تخیلی است، اما می‌تواند مستند هم باشد....

  • کودکان مبتلا به سندروم داون,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

    روز جهانی «سندروم داون» را به تقویم ایرانی برگردانید!

    جلسه ای به منظور هم اندیشی و بیان درخواست‌ها و مشکلات خانواده‌های بیماران سندروم دان در سازمان بهزیستی برگزار شد که پذیرش این کودکان در مهدهای کودک و بازگشت روز جهانی «سندروم داون» به تقویم از جمله این درخواست‌ها بود. به گزارش فارس، در این جلسه دغدغه های والدینی که کودکان...

  • سندرم داون,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی

    اما و اگرهای ازدواج در افراد مبتلا به سندرم داون

    سندرم داون شایع‌ترین اختلال کروموزومی در انسان و میزان شیوع آن یک در هر هزار تولد است و در کشورهایی که سن ازدواج بالا رفته، این میزان شیوع به ۴/۱ در هر هزار تولد می‌رسد. در یک خانم ۳۵ ساله خطر داشتن جنین مبتلا به سندرم داون یک در ۴۰۰ است؛ یعنی حدود سه برابر خانم‌های کمتر از...

  • اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی,سندرم دان

    تشخیص ابتلای جنین به سندرم دان چگونه است؟

      پاسخ سوالات برخی از کاربران در خصوص «سندرم داون» توسط مسعود گرشاسبی دبیر انجمن ژنتیک پزشکی ایران و عضو هیئت علمی دانشگاه مدرس داده شده که به شرح زیر است. به گزارش باشگاه خبرنگاران،  پاسخ سوالات برخی از کاربران در خصوص «سندرم داون»  توسط مسعود گرشاسبی دبیر انجمن ژنتیک...

  • اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها,سندرم داون در حیوانات

    تصاویر ببری که به «سندرم داون» مبتلا بود

    به گزارش تابناک با تو، بیشتر وقتها جهش ژنتیکی در طول شکل گیری جنین در رحم مادر باعث ایجاد اختلالات ژنتیکی میشود و بر روی سلامت جسمانی و ذهنی نوزاد اثر میگذارد.   شاید یکی از معروفترین اختلال ها و شایع ترینشان Syndrom Down باشد که می شناسیم. این سندرم براساس وجود یک...