
آزمایش CRP با هدف اندازهگیری سطح پروتئین تولید شده توسط کبد تجویز میشود. میزان CRP خون هنگامی که التهاب و عفونت در بدن وجود داشته باشد، افزایش پیدا میکند. این به معنای آن است که بدن در حال مبارزه با عفونت داخل بدن است به همین منظور لازم است تا آزمایشهای خون انجام شود. برای به دست آوردن میزان نرمال آزمایش CRP در بزرگسالان لازم است تا اطلاعات کافی درباره آن داشته باشید.
CRP در آزمایش خون چیست؟
CRP همان پروتئین واکنشی C موجود در نمونه خون فرد بیمار است. این پروتئین توسط کبد ساخته میشود. در حالت عادی سطح پایینی از آن در خون وجود دارد. در صورتی که التهاب و عفونتی در بدن وجود داشته باشد، کبد میزان پروتئین CRP بیشتری را تولید کرده و در جریان خون آزاد میکند. سطح بالای CRP خون ممکن است به این معنی باشد که شما با یک مشکل سلامتی جدی روبرو هستید که موجب بروز التهاب شده است.
در حالت کلی، التهاب روشی است که بدن به منظور محافظت از اندامها، بافتها و برای کمک به بهبود آنها از آسیب و عامل خارجی، عفونت یا سایر بیماریهای از خود نشان میدهد. التهاب در دو نوع بروز میکند.
۱. التهاب حاد و موقت که نوعی مفید برای بدن به شمار میرود. به عنوان مثال، اگر برشی بر روی پوست ایجاد شده باشد، برای چند روز قرمز و متورم همراه با درد خواهد شد. این نوع التهاب میتواند در بافتهای داخلی بدن نیز رخ دهد.
۲. التهاب مزمن و طولانی مدت است که مدت زمان بیشتری طول میکشد و میتواند به اندام و بافتهای بدن آسیب جدی وارد کند. عفونتهای مزمن، اختلالات خود ایمنی و برخی از بیماریها میتوانند عامل تشکیل التهاب مزمن باشند. هرگاه بافتها به صورت مکرر در معرض عفونت و التهاب قرار گیرند و آسیب ببینند نیز التهاب مزمن اتفاق میافتد. به عنوان مثال استفاده مکرر از سیگار یا قرار گرفتن در محیطهای کاری با مواد شیمیایی و سمی میتواند یک علت برای بروز التهاب مزمن به حساب آیند.
به دنبال بروز التهاب در بدن، سطح CRP خون افزایش پیدا کرده و پزشک معالج ضمن بررسی آن میتواند تشخیص دقیق داده و درمان مناسب را انتخاب کند. در برخی موارد که مقدار CRP بیشتر از حد طبیعی خود باشد، پزشک میتواند از آزمایش Mono استفاده کند. سؤالی که مطرح میشود این است که Mono در آزمایش خون چیست؟
Mono در واقع مجموعهای از علائم ایجاد شده در اثر وارد شدن ویروس اپشتن بار به داخل بدن است که تست مونو با هدف بررسی و شناسایی این عفونت ویروسی در کنار آزمایش CRP تجویز میشود.
چرا آزمایش CRP تجویز میشود؟
آزمایش CRP ممکن است برای پیدا کردن یا نظارت بر التهاب ایجاد شده به دو صورت حاد یا مزمن در بدن تجویز شود. برخی از شرایطی که موجب میشود پزشک معالج انجام CRP را برای بیمار تجویز کند، عبارتاند از:
• عفونتهای ایجاد شده در اثر وجود باکتری، ویروس یا عامل خارجی آسیبزا
• بیماری التهاب روده از جمله اختلالات روده مانند بیماری کرون، کولیت اولسراتیو
• اختلالات دستگاه ایمنی مانند لوپوس، آرتریت روماتوئید و اسکولیت
• بیماریهای دستگاه تنفسی و ریوی مانند آسم
• وجود التهاب مزمن
• بیماری سپسیس، نوعی پاسخ بدن به عفونت شدید سرایت شده به خون
علاوه بر این، هرگاه پزشک معالج ضمن انجام معاینات پزشکی با علائم ظاهری مانند موارد زیر مواجه شود، انجام آزمایش CRP برای بیمار را لازم میداند.
• تب همراه با لرز
• تسریع ضربان قلب
• تنفس سریع و پی در پی
• حالت تهوع و استفراغ
• تشخیص وجود یک بیماری مزمن عامل ایجاد التهاب
تفسیر آزمایش CRP چیست؟
سطح CRP با توجه به میزان التهاب موجود در بدن افزایش یا کاهش پیدا میکند. اگر سطح آن کاهش یابد به معنای درمان التهاب به صوت خود به خود خواهد بود. در حالی که افزایش مقدار آن میتواند باعث بروز مشکلات و سایر بیماریها در بدن فرد شود. از این رو داشتن اطلاعات کافی درباره میزان نرمال آزمایش CRP در بزرگسالان میتواند به پزشک در تشخیص درست کمک کند.
برای تفسیر آزمایش CRP، مقدار آن را بر حسب میلیگرم در لیتر سنجش و ثبت میکنند. میزان نرمال آزمایش CRP در بزرگسالان مقداری بین ۱ تا ۳ میلیگرم در لیتر است. هرچه مقدار CRP خون بیشتر باشد نشان دهنده التهاب در بدن خواهد بود. این میتواند به علت وجود عفونت جدی، عامل بیماریزا یا بیماری مزمن باشد.
دقت داشته باشید هرگاه مقدار CRP خون بیشتر از حد نرمال باشد نمیتواند نشانه التهاب یا عفونت در بدن باشد. افراد دارای اضافه وزن و چاقی مفرط در معرض خطر حمله قلبی نیز دارای CRP خون بالا هستند.
برای این دسته از افراد نتایج تست CRP را میتوان به شرح زیر بیان کرد:
۱. کمتر از ۲ میلیگرم در لیتر: خطر کمتر ابتلا به بیماری قلبی
۲. مقدار برابر یا بیشتر از ۲ میلیگرم در لیتر: افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی تفسیر آزمایش CRP

علت بالا بودن CRP در آزمایش خون
هرگاه در یکی از بخشها یا اندامهای بدن التهاب و عفونتی وجود داشته باشد، کبد شروع به تولید پروتئین واکنشی C میکند و موجب میشود تا مقدار CRP خون افزایش پیدا کند. این میتواند یک زنگ خطر برای سلامت بدن به حساب آید. بالا رفتن سطح CRP به علل متعددی صورت میگیرد که برخی از آنها عبارتاند از:
• انواع اختلالات روده مانند التهاب، خونریزی و متورم شدن آن
• تشکیل و پیشرفت سرطان در بدن
• بیماریهای مزمن استخوانی مانند روماتیسم
• عفونتهای قارچی
• عفونت سپسیس کودکان
• عفونت استئومیلیت استخوانی
• بیماریهای خود ایمنی مانند لوپوس
علاوه بر این افراد سیگاری، دارای افسردگی، دیابت، التهاب لثه، بیخوابی با مادران باردار و کسانی که از قرصهای هورمونی و ضد بارداری استفاده میکنند نیز سطح CRP خون بیشتری نسبت به مقدار طبیعی آن دارند.
هومکا و آزمایش CRP در منزل!
صفهای طولانی و صرف هزینههای گزاف برای انجام آزمایش در آزمایشگاهها به صورت حضوری موجب شد تا سامانه هومکا خدمات آزمایش در خانه را در اختیار افراد قرار دهد. پلتفرم هومکا ضمن همکاری با مجهزترین و پیشرفتهترین آزمایشگاههای استانهای تهران و شهرهای کرج، قزوین، شیراز، اصفهان، رشت، تبریز، آمل و یزد از تمامی بیمههای پایه و تکمیلی حمایت کرده تا افراد بتوانند با خیال آسوده و بدون نگرانی بابت هزینهها، تست خود را به آسانی در منزل انجام دهند.
شما میتوانید از طریق مراجعه به سایت هومکا به نشانی www.homeca.ir یا تماس با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ با کارشناسان هومکا ارتباط برقرار کرده و ضمن دریافت مشاوره رایگان، پاسخ سؤالات خود را به دست آورده و درخواست خود را ثبت کنید تا در اسرع وقت همکاران در محل مورد نظر شما حاضر شوند.

برچسب ها : آزمایش CRP
- 16
- 6