یکشنبه ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۴۵ - ۳۰ مرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۵۲۲۱۶
مشاوره پزشکی

آیا زردی در بزرگسالان خطرناک است؟

یرقان بیماری است که به­دلیل افزایش بیلی روبین در خون به­ وجود می­آید و با نشانه ­هایی مثل زردشدن پوست، زردشدن سفیدی چشم و خارش همراه است.

اما با توجه به اینکه این بیماری بیشتر در نوزادهای تازه به­دنیا آمده دیده می­شود، خیلی از بزرگسالان با ابتلا به آن دچار این سوال می­شوند که زردی تا چه اندازه می­تواند خطرناک باشد؟ راه­ های درمان آن چیست؟

برای پاسخ به این دسته از سوالات در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با عوامل به­وجود آمدن زردی در بزرگسالان آشنا کنیم و به این سوال مهم بپردازیم که آیا در صورت عدم توجه به درمان این بیماری، زندگی فرد تهدید می­شود یا خیر؟

بیماری یرقان

معرفی بیماری یرقان

زردی پوست و چشم در بزرگسالان از نشانه بیماری­های زمینه­ای است که در اکثر مواقع به کبد و صفرا ارتباط دارد. علت بروز این بیماری می­تواند بستگی به عواملی مثل انسداد مجرای صفراوی، تجزیه گلبول‌های سفید خون، اختلال در عملکرد کبد یا مصرف برخی داروها داشته باشد.

از نشانه­ های ابتلا به این بیماری باید به خارش پوست، دردی که در ناحیه بالا و سمت راست شکم حس می­شود، تب و کاهش پیداکردن وزن اشاره کرد. زردی پوست معمولا در نوزادان به­خودی خود برطرف می­شود. اما در شرایطی بدون کمک­گرفتن از فتوتراپی قادر به درمان این عارضه در نوزادها نخواهید بود.

دقت داشته باشید که این بیماری در اول راه نشانه­ های خاصی ندارد. لازم به ذکر است که اگر بزرگسالان به زردی پوست و چشم دچار شوند و برای آن اقدام نکنند، متاسفانه با آسیب­های مغزی نیز مواجه خواهند شد. باید اضافه کنیم که در صورت طولانی­ مدت شدن این بیماری، احتمال مرگ بیمار نیز وجود دارد.

بیماری یرقان چه نشانه­ هایی دارد؟

بیماری زردی در بزرگسالان به ­صورت کوتاه­مدت و بلندمدت بروز می­کند. زردی­های موقتی به­دلیل وجود عفونت رخ می­دهند و دارای نشانه ­های زیر هستند:

-  تب و لرز

-     درد شکم

-     اسهال

-     بی­حالی

-     کم­شدن اشتها

-    ادرار تیره و مدفوع روشن

-     خارش پوست

-     زردشدن سفیدی چشم

درصورتی­که این علائم درمان نشوند، نشانه ­های دیگری مثل کاهش وزن شدید در بیمار بروز می­کند. به همین دلیل در این شرایط و برای زمان­هایی که تب بالا می­رود و شاهد تورم، نفخ و اتساع شکم هستید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

چرا به یرقان دچار می­شویم؟

بیلی روبین ماده­ای است که توسط کبد به­وجود می­آید. این ماده طی فرآیند از بین­رفتن گلبول­های قرمز قدیمی توسط کبد تشکیل می­شود. در زمانی که بیلی روبین از طریق مجرای صفراوی به کیسه صفرا و از آنجا به روده راه پیدا می­کند و همین موضوع باعث می­شود که این ماده در فرآیند هضم غذا دخالت داشته باشد.

بیلی روبین سمی است و اگر به­مقدار زیادی در روده پیدا شود، فرد دچار زردی شده و با عارضه­ های خیلی جدی مثل مرگ روبه­رو می­شود. اما سوال اینجاست که در چه شرایطی، این ماده بیشتر از زمان معمولی ترشح می­شود؟

ماده بیلی روبین در صورت انسداد کیسه صفرا یا مجاری صفراوی، مشکلات و بیماری­های مربوط به کبد و در نهایت افزایش پیداکردن تعداد گلبول­های قرمز خون بیشتر ترشح می­شود. البته لازم به ذکر است که مبتلاشدن به هپاتیت ویروسی و خود ایمنی از دیگر دلایلی هستند که فرد را دچار زردی می­کنند.

دقت داشته باشید که برخی بیماری­های دیگری وجود دارند که پیش­زمینه بروز بیماری زردی هستند. از مهم­ترین آنها می­توان به سرطان کبد، سندروم ژیلبرت، تالاسمی، زخم کبدی، سرطان پانکراس، کم­خونی، تب زرد و پانکراتیت حاد اشاره کرد.

علائم بیماری زردی در بزرگسالان

معرفی انواع زردی

بیماری زردی به ۴ دسته مجزا تقسیم­بندی می­شود که شامل موارد زیر هستند:

-  زردی انسدادی یا زردی ناشی از صفرا: زمانی که مجرای صفرا دچار انسداد می­شود، بیلی روبین به­جای واردشدن به روده، مجبور به طی­کردن مسیر بازگشت به طرف کبد و جریان خون است که همین امر باعث بروز یرقان می­شود.

-  هپاتوسلولار: کسانی که عادت به مصرف الکل دارند یا به انواع هپاتیت کبد و زخم این عضو دچار هستند، در معرض ابتلا به هپاتوسلولار قرار گرفته­اند. در واقع وجود این بیماری باعث اختلال در تجزیه بیلی روبین می­شود.

-   همولیتیک: زردی همولیتیک به­علت کم­خونی و همولیز سریع گلبول‌های قرمز ایجاد می­شود. در واقع مشکل اصلی این بیماری تخریب و تجزیه پیش از موعد گلبول‌های قرمز خون است که همین امر سرعت تولید گلبول­های قرمز و جایگزین­شدن آنها با نمونه­ های مرده را کند می­کند.

-  عوارض داروها: گاها دیده می­شود که افراد برای درمان برخی بیماری­های دیگر مجبور به مصرف دارو شوند. در این شرایط ممکن است برخی داروها، متابولیت‌های خطرناکی برای کبد تولید کنند و در نهایت موجب بروز زردی در فرد شوند.

راه­های درمان زردی را بشناسید

یرقان و راه های درمان آن از جمله موضوعاتی هستند که افراد زیادی به پیداکردن سوالات مربوط به آنها کنجکاوی نشان می­دهند. اما باید بگوییم که زردی به­عنوان نشانه­ های بیماری­های کبدی مختلف در نظر گرفته می­شود و خود نمی­تواند یک عارضه مجزا باشد.

با این حال در رابطه با روش­های درمان آن باید گفت که خارش­های پوستی ناشی از زردی با خوردن داروی کلستیرامین برطرف خواهند شد. از طرف دیگر اگر موضوع مربوط به کم­خونی باشد، پزشک با تجویز قرص­ آهن و ایجاد تغییر در رژیم غذایی بیمار، این مشکل را برطرف خواهد کرد. همچنین لازم به ذکر است که داروهای ضدویروسی یا استروئیدی برای مشکلات مربوط به هپاتیت تجویز می­شوند.

علاوه­بر این­ها ذکر این نکته مهم است که گاهی استفاده از روش­های خانگی و برخی خوراکی­ها، قادر به ایجاد تاثیرات درمانی هستند. به همین دلیل می­توانید موادغذایی که در ادامه آورده­ایم را برای مقابله با یرقان مورد استفاده قرار دهید:

- سیر

- زنجبیل

- آب نیشکر

- آبلیمو

- ماست

- گوجه فرنگی

- ماءالشعیر

- پونه کوهی

- انگور سبز

- شیر بز

- ویتامین D

- ریحان

- روغن رزماری

جمع ­بندی

یرقان یا زردی پوست بیماری است که ارتباط مستقیمی با ماده­ای به­نام بیلی روبین دارد. این ماده سمی است و در صورت زیاد ترشح­شدن، می­تواند وارد روند هضم غذا شود. از طرف دیگر اگر فرد به انسداد مجرای صفرا مبتلا باشد، متاسفانه بیلی روبین به کیسه صفرا باز گشته و مشکلات جدی را به­بار می­آورد.

زردی با نشانه­ هایی مثل تب، کاهش وزن، دل درد، تغییر رنگ سفیدی چشم، اسهال، خونریزی و سریع کبودشدن، خارش پوست، مریضی و بی­حالی همراه است و درصورتی­که در بزرگسالان بروز دهد و درمان نشود، می­تواند مشکلاتی مثل اختلالات مغزی یا حتی مرگ را در پی داشته باشد.

  • 19
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش