شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۱:۵۱ - ۲۲ مرداد ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۵۰۰۲۲۷
پزشکی

سلول تی، قاتل احتمالی ویروس کرونا/ همه انسان‌ها سلول تی ندارند

امروزه نام سلول های تی؛ با عنوان سربازانی که میتوانند در بازي کوید ۱۹ با بدن انسان، پیروزی انسان را رقم بزنند، بیشتر و بیشتر مطرح شده اند! سلول های رمزآلود کم تر شناخته شده ای که امکان دارد قاتلان اصلی ویروس کرونا از آب در بیایند!

دکتر محمدسجاد امامی آل آقا؛ عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه و رییس گروه پژوهش و توسعه شرکت ایده آل تشخیص آتیه در این مورد می گوید: "دو دسته لنفوسیت خیلی مهم در بدن داریم که میتوانند نقش مقابله با بیماریها را در ایمنی اختصاصی بازي کنند. لنفوسیت ها یا سلول های B که از مغز استخوان منشأ می گیرند و در همان جا به بلوغ می رسند و لنفوسیت ها یا سلول های T که همان تیموس هست که از مغز استخوان منشا می گیرند، ولی در غده تیموس به بلوغ می رسند."

سلول های تی انواع مختلفی دارند. ولی دونوع آن بسیار معروفند. سلول های سایتو توکسیک یا سی دی هشت مثبت که به عامل بیگانه وارد شده به بدن متصل شده و آنرا از بین می برند و یکی هم سلول های تی کمک کننده که به ان ها سی دی ۴ مثبت هم گفته می شود. این سلول های سی دی ۴ مثبت لنفوسیت های B را فعال می کنند و بعد از فعال شدن این لنفوسیت های B هستند که علیه ویروس مهاجم آنتی بادی یا پادتن تولید می کنند؛ بنابراین اگر بخواهیم در آینده واکسنی را برای بیماری کرونا یا کوید ۱۹ تهیه بکنیم این واکسن باید بتواند سلول های سی دی ۴ مثبت یا کمک کننده ه ارا فعال کند.

سلول های تی کمک کننده میتوانند بخشی از ویروس را که ما به آن پروتئین (Protein) اس می گوئیم، شناسایی کنند. شاید از طریق همین پروتئین اس بشود سلول های تی را فعال کرد بخصوص تی کمک کننده و اگر سلول های تی کمک کننده فعال بشوند به دنبال آن سلول های B فعال میشوند که خودشان پادتن تولید می کنند و ایمنی را برای بدن ما ایجاد می کنند."

در شناخت نقش مهم سلول های تی همین بس که بدانیم به عنوان مثال در بیمارانی که کارشان به آی سی یو کشیده می شود، میزان این سلول ها به شدت پایین است. همینطور مبتلایان شدید کوید ۱۹ در خون خود سلول تی ندارند و به همان نسبت در برابر حمله بعضی ویروس ها مثل ایدز یا افزایش عوامل التهابی در بدن، ضعف دارند و این عوامل منجر به مرگ و کاهش سطح این سلول ها در بدن می شود.

ولی آیا سلول های T در بدن یکسری اشخاص بهتر تولید میشود؟

"ممکن است در تعدادی از اشخاص در تمامی بیماریها چه عفونی و چه غیر عفونی مسائل ژنتیکی دخالت داشته باشد. بعضی اشخاص امکان دارد نوع لنفوسیت های تی داشته باشند که بتواند پاسخ مناسبتری دربرابر ویروس بدهد! بنابراین اگر سوالتان این باشد که ایا ژنتیک اشخاص نقشی در مقابله با این بیماری دارد بنظر میرسد که پاسخ مثبت است.".

ولی این سلول های T متنوع هستند و گونه های مختلفی دارند و هر کدام قادر است یک عامل بیگانه را شناسایی بکنند. برای مبارزه با ویروس کوید باید اون نوع سلولی را شناسایی کرد که بتواند ویروس را شناسایی کند تا بتوان آنرا تکثیر کرد. "درواقع حالا واکسن های مختلفی میشود طراحی کرد که سلول های T را تحریک کرده و آنها را وادار به تکثیر بکند.

وقتی سلول های تی فعال شوند، سلول های B را فعال کنند و پادتن هارا علیه آن ویروس برای ما ایجاد بکنند. این امید وجود دارد، واقعا این امید هست، ولی چیزی که کار را سخت می کند یکی تنوع ژنتیکی اشخاص مختلف و تنوع پاسخ هایی است که امکان دارد اشخاص مختلف نسبت به یک واکسن بدهند و یکی این که خود این ویروس ممکن است دچار تغییرات ژنتیکی بشود."

اگرچه باتوجه به انواع مختلف سلول و انواع گوناگون واکنش هایی که در ویروس ایجاد می کند امکان دارد نشود با آن واکسنی که ساخته می شود، ایمنی بلند مدت ایجاد کرد و مثل واکسن (vaccine) انفلوانزا هرسال باید تجدید شود، ولی "در هر صورت این امید که بشود از سلول های تی و بطور کلی از سیستم ایمنی بهره گرفت برای این بیماری کاملاً محتمل است و گروه‌های مختلفی در جهان دارند تلاش می کنند تا همین اتفاقی که می فرمایید انجام بدهند و ما امیدواریم هرچه سریعتر به جواب برسند."

asriran.com
  • 19
  • 3
۵۰%
بیشتر بخوانید:
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر