صوت و فیلم گزارش تصویری کاریکاتور
جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
sarpoosh
کافه توریسم > آفریقای مرکزی

آفریقای مرکزی

آفریقای مرکزی

آفریقای مرکزی

جمهوری آفریقای مرکزی کشوری است در مرکز آفریقا که پایتخت آن شهر بانگی است. آفریقای مرکزی روز ۱۳ اوت ۱۹۶۰ از فرانسه استقلال یافت و این پس از آن صورت گرفت که دو سال پیش از آن به خودمختاری دست یافته‌بود. کشور آفریقای مرکزی مدت ۳۰ سال توسط رؤسای جمهوری که قدرت را به زور و با انتخابات تقلب‌آمیز به‌دست آورده‌بودند اداره شد. نخستین انتخابات دموکراتیک در سال ۱۹۹۳ برگزار شد که درپی آن آنژ-فلیکس پاتاسه به ریاست‌جمهوری رسید. وی اما در سال ۲۰۰۳ توسط ژنرالفرانسوا بوزیزه کنار زده‌شد؛ بوزیزه در انتخابات ۲۰۰۵ پیروز شد. پس از او فاوستین-آرچانگه توادرا در سال ۲۰۱۶ به ریاست‌جمهوری این کشور رسید.

 

۸۰ درصد جمعیت جمهوری آفریقای مرکزی را مسیحیان و ۱۵ درصد آن را مسلمانان سنی تشکیل می‌دهند. صلح‌بانان سازمان ملل متحد پس از بروز ناآرامی در جمهوری آفریقای مرکزی در سال ۲۰۱۴ مستقر شدند؛ زمانی که پس از سرنگونی رئیس‌جمهور وقت توسط شورشیان عمدتاً مسلمان که باعث خشم شبه نظامیان مسیحی شد، و اوضاع بحرانی شد. هزاران نفر در خشونت‌ها کشته شدند و صدها هزار نفر به کشورهای همسایه گریختند. تنش‌های قومی در جمهوری آفریقای مرکزی تاکنون منجر به فرار ۱۰ درصد از مردم شده‌است. به‌رغم حضور ۱۱ هزار نیروی حافظ صلح سازمان ملل متحد، هنوز بسیاری از بخش‌های این کشور تحت کنترل نیروهای شورشی و باندهای تبهکاری است.

 

جمهوری آفریقای مرکزی از کشورهای فقیر جهان است. قوم کوتاه‌جثه آکا در این کشور ساکنند.

 

جمهوری آفریقای مرکزی ابتدا بخاطر مجاورت با رود اوبانگی به کشور اوبانگی معروف بوده‌است که احتمالاً به دلیل وضعیت انسانی و سیاسی، اوبانگی‌شاری نیز نامیده می‌شده‌است. در قرن نوزدهم با تسلط استعمار فرانسه، این کشور با سیزده کشور دیگر آفریقایی مجموعاً به «آفریقای سیاه فرانسه» موسوم گشت. از سال ۱۸۹۱م تا ۱۹۱۰م به آفریقای مرکزی نام «کنگوی فرانسه» دادند. در جریان میارزات استقلال طلبانه مردم این کشور برای نخستین بار نام «آفریقای مرکزی» برای آن رایج شد چون در مرکز قاره آفریقا واقع شده‌است. در سال ۱۹۶۰م این کشور استقلال خود را بدست آورد و به جمهوری آفریقای مرکزی موسوم گشت که نام رسمی و بین‌المللی آن نیز می‌باشد.

 

این کشور شاهد بیشترین بهره‌کشی‌های استعمارگران فرانسوی در بین تمامی کشورهای آفریقایی بوده‌است و بیشترین زیان‌های دوران استعمار را تجربه کرده‌است.

 

جغرافیا

این کشور در جنوب کشور چاد، جنوب و جنوب غربی کشور سودان، شرق کامرون و شمال دو کشور جمهوری دموکراتیک کنگو، زئیر و جمهوری کنگو قرار گرفته‌است.

 

جمهوری آفریقای مرکزی محصور به خشکی است و از هیچ طرف به دریا راه ندارد. آب و هوای گرمسیری داشته و شمال آن را بیابان فراگرفته‌است و از جنوب نیز به رودخانه بانگوئی محدود است.

 

بیشتر این کشور فلاتی پست است در حدود ۵۰۰ متر بالاتر از سطح دریا، که در امتداد مرز سودان با کوه‌های بونگوس و در غرب با کوه‌های کاره مرتفع می‌گردد، در شمال شرق کشور تپه‌ماهورهای حاصلخیز و در جنوب غرب نیز تپه‌های پراکنده قرار دارند.

 

در منطقه جنوب شرقی کشور پوشش گیاهی گرم‌دشتی(ساوانا) به حد وفور، به چشم می‌خورد. بیشتر نیمه شمالی کشور در ناحیه گرم‌دشت شرقی سودان واقع شده که در فهرست صندوق جهانی طبیعت قرار دارد.

 

رودهای مهم آن اوبانگی، زئیر، و شاری و بلندترین نقطه کشور قله گائو با ۱۴۲۰ متر است. در علفزارهای استوایی شمال میزان بارندگی بین نوامبر تا مارس کم است. در مناطق جنوبی با دمای بالا و بارش سنگین، استوایی است.

 

بیشتر مرز جنوبی این کشور را شاخه‌های رود کنگو تشکیل داده‌اندرودخانه مبومو در شرق با رودخانه اوئله ادغام می‌شود و رود اوبانگی را تشکیل می‌دهد که بخشی از مرز جنوبی جمهوری آفریقای مرکزی را تشکیل می‌دهد.

 

رود سانگها در بخشی از مناطق غربی این کشور جریان دارد. مرز شرقی جمهوری آفریقای مرکزی در امتداد کناره‌های حوضه آبریز رود نیل قرار گرفته‌است.

 

در حدود ۸ درصد کشور را جنگل‌ها پوشانده‌اند. متراکم‌ترین جنگل‌ها در جنوب قرار دارند. جنگل‌های این کشور تنوع بسیار زیادی دارند و گونه‌های مهم تجاری نظیر درخت قاب و ماهون ستونی در آن می‌رویند. نرخ جنگل‌زدایی در این کشور در حدود ۴ دهم درصد در سال است و تجارت غیرقانونی الوار در آن رواج زیادی دارد.

 

در سال ۲۰۰۸ جمهوری آفریقای مرکزی در بین کشورهای جهان کمترین آلودگی نوری را داشت.

 

از آنجا که آفریقای مرکزی کشور نسبتاً وسیع و گسترده‌ای می‌باشد، این کشور را از نظر جغرافیایی و طبیعی به سه منطقه تقسیم می‌کنند:

 

منطقه شرقی آفریقای مرکزی: شامل ۵ استان

 

منطقه مرکزی آفریقای مرکزی: شامل ۶ استان به همراه شهر بانگوئی، پایتخت

 

منطقه غربی آفریقای مرکزی: شامل ۵ استان

 

توجه داشته باشید که این سه منطقه از تقسیمات اداری یا سیاسی این کشور نمی‌باشند و تنها از نظرجغرافیایی به این سه منطقه طبیعی تقسیم گردیده‌است.

 

شهرهای مهم این کشور بربراتی، بامباری، امبایکی، بُودا، بیمبو، کارنوت هستند.

 

سیاست در آفریقای مرکزی

این کشور دارای رژیم جمهوری است. آفریقای مرکزی در سال ۱۹۶۰ به استقلال رسید و در همان سال نیز به عضویت سازمان ملل متحد درآمد.

 

جمهوری آفریقای مرکزی از سال ۲۰۱۳ درگیر خشونت‌های فرقه‌ای شده‌است؛ کمی پس از آن‌که ائتلافی از شورشیان عمدتاً مسلمان با عنوان «سلکا» رئیس‌جمهوری وقت آفریقای مرکزی، فرانسوا بوزیزه را در دسامبر ۲۰۱۲ از قدرت برکنار کردندمیشل جوتودیا، رهبر ائتلاف شورشیان که آقای بوزیزیه را از قدرت خلع کرد، خود را به عنوان اولین رئیس‌جمهور مسلمان در جمهوری آفریقای مرکزی با اکثریت شهروندان مسیحی معرفی کرد.

 

هم‌زمان مسیحیان راست‌گرای افراطی گروه‌های شبه‌نظامی «آنتی بالاکا» را برای دفاع از خود تشکیل داده‌اند که بیشتر آنها به آقای بوزیزیه وفادار هستند. معنی بالاکا در زبان محلی، قمه یا قداره است. این گروه‌ها غیرنظامیان مسلمان در آفریقای مرکزی را هدف حملات تلافی‌جویانه قرار دادند. پس از آن گروه‌های مسلح مسلمان نیز به تلافی‌جویی پرداختند. گروه شورشیان سلکا رسماً منحل شده‌است و بیشتر آنها به ارتش پیوسته‌اند.

 

بر اساس اعلام سازمان ملل متحد در این درگیری‌ها تا کنون هزاران نفر در این کشور کشته شدند و ده‌ها هزار مسلمان مجبور شدند محل زندگی خود را رها کنند. بنا بر گزارش‌های سازمان ملل متحد حدود دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر (نیمی از جمعیت این کشور) به کمک بشردوستانه نیاز دارند.

 

مداخله نیروی نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی موسوم به «سانگاری» و پس از آن استقرار نیروهای صلحبان بین‌المللی در این کشور موسوم به «مینوسکا» تا اندازه ای موجب بازگشت ثبات به این کشور شد و شرایط را برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری فراهم ساخت با این حال اوضاع در آفریقای مرکزی هنوز هم ناآرام و پیچیده‌است و دولت جدید آفریقای مرکزی نیز قادر نیست بر همه مناطق این کشور حاکمیت خود را اعمال کند. مأموریت صلحبانی سازمان ملل در جمهوری آفریقای مرکزی موسوم به «مینوسکو» شامل ۱۲ هزار و ۸۷۰ نظامی و پرسنل پلیس می‌شود. سازمان ملل در مارس ۲۰۱۳ نسبت به امکان نسل‌کشی در جمهوری آفریقای مرکزی هشدار داد. پس از آن دولت وقت ایالات متحده نیز نسبت به وقوع چنین اتفاقی ابراز نگرانی کرد. سلکا و آنتی بالاکا در ژوئیه ۲۰۱۴ پیمان آتش‌بس امضا کردند، اما خشونت‌ها هنوز ادامه دارد. اکنون اگرچه جمهوری آفریقای مرکزی رسماً کشوری یکپارچه محسوب می‌شود، اما در واقع به دو بخش شمالی (تحت کنترل سلکا) و جنوبی (تحت کنترل آنتی بالاکا) تقسیم شده.

 

فاوستین-آرچانگه توادرا، رئیس‌جمهور آفریقای مرکزی که از سال ۲۰۱۶ که زمام قدرت را به دست گرفته‌است تاکنون بارها بر لزوم و اهمیت انجام برنامه خلع سلاح گروه‌های مسلح و ایجاد صلح و یکپارچه‌سازی کشور که از زمان براندازی فرانسوا بوزیزه، رئیس‌جمهور سابق این کشور دچار شکاف و درگیر کشمکش شده‌است، تأکید کرده‌است.

 

 

سایر مطالب درباره آفریقای مرکزی

  • بیت کوین,پذیرش رسمی بیت کوین در آفریقای مرکزی

    پذیرش رسمی بیت کوین در آفریقای مرکزی

    جمهوری آفریقای مرکزی چهارشنبه شب بیت کوین را به عنوان ارز رسمی در کنار فرانک فرانسه پذیرفته است. به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه خبری "النشره"، ریاست جمهوری آفریقای مرکزی استفاده از رمزارزها را قانونی کرد تا این کشور به عنوان نخستین کشور آفریقایی باشد که اقدام به رسمیت...

  • امازیغ‌ها,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

    سال نو متفاوت و دیدنی امازیغ‌ها در شمال آفریقا

    این گروه، از زمان امپراتوری روم پدیدار شدند و از آن زمان هویت، فرهنگ و زبان مستقل خود را حفظ کردند. امازیغ‌ها یا بربرها لهجه های محلی متعددی دارند. زبان امازیغ‌ها ترکیبی از زبان مصری و اتیوپی باستان است. تا امروز تعداد دقیق امازیغ‌ها مشخص نیست؛ اما مطمئنا پیشینه حضور آنها در...

  • حمله افراد مسلح در آفریقای‌مرکزی,اخبار حوادث,خبرهای حوادث,جرم و جنایت

    حمله افراد مسلح در آفریقای‌مرکزی/ ۳۷ نفر کشته شدند

    در حمله افراد مسلح ناشناس به شهری در آفریقای‌مرکزی، ۳۷ نفر کشته شدند. به گزارش مهر به نقل از فرانس ۲۴، افراد مسلح ناشناس امروز شنبه در حمله ای مسلحانه به یک کلیسا در شهر «آلیندائو» (Alindao) واقع در مرکز آفریقای‌مرکزی دست کم ۳۷ نفر را به قتل رساندند.   بر اساس اعلام...

  • حمله به کارکنان سازمان‌ملل در آفریقای‌مرکزی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل

    حمله به کارکنان سازمان‌ملل در آفریقای‌مرکزی/ یک نفر کشته شد

    در حمله مسلحانه به کارکنان سازمان‌ملل در آفریقای‌ مرکزی، یکی از این کارمندان بر اثر شدت جراحات وارده کشته شد. به گزارش مهر به نقل از فرانس ۲۴، در حمله افراد مسلح ناشناس به کارکنان سازمان ملل در جمهوری آفریقای مرکزی، یکی از کارکنان این نهاد بین المللی کشته شد.  ...

  • آفریقای مرکزی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل

    کشته شدن ۳ خبرنگار روسی در آفریقای مرکزی

    سفارت روسیه در آفریقای مرکزی از کشته شدن سه خبرنگار روسی در این کشور خبر داد. به گزارش تسنیم به نقل از روسیاالیوم، سفارت روسیه در جمهوری آفریقای مرکزی اعلام کرد که ۳ خبرنگار در این کشور کشته شده‌اند.   سفارت روسیه افزود که دو تن از خبرنگاران از پرسنل روزنامه...

  • اخبار حوادث,خبرهای حوادث,حوادث,سانحه رانندگی

    بیش از ۷۰ کشته و ۶۶ مجروح براثر واژگونی کامیون ۱۰ چرخ

    سانحه رانندگی در جمهوری آفریقای مرکزی دستکم ۷۷ کشته و بیش از ۶۰ زخمی برجای گذاشت. سانحه رانندگی درآفریقای مرکزی ۷۷ کشته داشت. به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، این حادثه روز گذشته (سه شنبه) در نتیجه واژگونی یک کامیون ۱۰ چرخ در محور مواصلاتی بامباری – ایپی رخ داد...

  • اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل,درگیری در آفریقای مرکزی

    ۴۵ کشته در درگیری‌های آفریقای مرکزی

    دیده‌بان حقوق بشر در گزارشی اعلام کرد، گروه‌های مسلح در جمهوری آفریقای مرکزی دست‌کم ۴۵ غیرنظامی را در درگیری‌های تلافی جویانه در طول سه ماه گذشته کشته‌اند. به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، این درگیری‌های خشونت آمیز میان گروه‌های مسلح در مرز میان مناطق پر جمعیت...