صوت و فیلم گزارش تصویری کاریکاتور
شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
sarpoosh
کافه توریسم > اسرائیل

اسرائیل

اسرائیل

اسرائیل کشوری که پس از سقوط امپراتوری عثمانی و با کمک انگلیس و جمع اوری یهودیان از سراسر جهان بنا شد.

 

اسرائیل (به عبری: יִשְׂרָאֵל) کشوری در غرب آسیا و در منطقهٔ خاورمیانه است. نام رسمی آن دولت اسرائیل (به عبری: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל) و پایتخت آن شهر اورشلیم است.

 

پهناوری این کشور مورد اختلاف است ولی طبق یکی از تعریف‌های مرزی ۲۲٬۱۴۵ کیلومتر مربع (صد و پنجاه و یکم در جهان) است.

 

اسرائیل در ساحل شرقی دریای مدیترانه واقع شده و در شمال با لبنان، در شمال شرقی با سوریه، در شرق با اردن و در جنوب غربی با مصرمرز زمینی دارد. اسرائیل هم‌چنین در شرق با کرانه باختری رود اردن و در جنوب غربی با نوار غزه مجاورت دارد. این کشور با وجود اندازه نسبتاً کوچک دارای ویژگی‌های جغرافیایی متنوع است.

 

بر پایه برآورد سال ۲۰۱۳ سازمان مرکزی آمار اسرائیل، این کشور در حدود ۸ میلیون و ۵۱ هزار نفر جمعیت داشته‌است که ۶٬۰۴۵٬۹۰۰ نفر از آنان را یهودیان و ۱٬۶۶۳٬۴۰۰ را اعراب اسرائیلی تشکیل داده‌اند.

 

بیشتر اعراب اسرائیلی مسلمان و گروهی نیز مسیحی و دروزی هستند. 

مارونی‌ها، سامری‌ها، ارمنی‌ها و چرکسی‌ها از دیگر اقلیت‌های قومی ساکن این کشور هستند. اورشلیم با در نظر گرفتن قدس شرقی پایتخت و پرجمعیت‌ترین شهر اسرائیل است و تل‌آویو پایتخت سابق این کشور همچنان مرکز مالی اسراییل و محل استقرار سفارتخانه‌های خارجی است. البته سازمان ملل این تغییر پایتخت را به رسمیت نشناخته است.

 

در ۲۹ نوامبر ۱۹۴۷ میلادی، سازمان ملل متحد، طرح تقسیم فلسطین به دو کشور اسرائیل و فلسطین و اداره شهر اورشلیم، به صورت بین‌المللی را تصویب کرد.

در نتیجه از تاریخ ۳۰ نوامبر ۱۹۴۷ تا ۱۴ مه ۱۹۴۸ میان شبه‌نظامیان فلسطینی و یهودی، نبردهای خونینی درگرفت. نهایتاً در ۱۴ مه ۱۹۴۸ هم‌زمان با پایان قیومیت بریتانیا بر فلسطین، «دولت اسرائیل» با صدور منشور استقلال، اعلام موجودیت کرد.

 

موقعیت جغرافیایی

اسرائیل در شمال با لبنان، در شمال شرقی با سوریه، در شرق با اردن و در جنوب غربی با مصر مرز زمینی دارد. اسرائیل هم‌چنین در شرق با کرانه باختری رود اردن و در جنوب غربی با نوار غزه مجاور است. این کشور هم‌چنین از طریق دریای مدیترانه، خلیج ایلات و دریای سرخ مرز آبی دارد. این کشور با وجود پهناوری اندک، ویژگی‌های جغرافیایی متنوعی را شامل می‌شود.

 

مردم

بر پایه آمار سال ۲۰۰۹ میلادی، اسرائیل در حدود هفت میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جمعیت داشته‌است که در حدود پنج میلیون و ۷۰۰ هزار نفر از ساختار جمعیتی آن را یهودیان تشکیل داده‌اند. مابقی ساختار جمعیتی از مسلمان‌ها، مسیحیان، دروزها وسامریون تشکیل شده‌است.

 

نظام سیاسی

در اسرائیل احزاب بازیگران اصلی در صحنه سیاسی هستند، این احزابند که تعیین‌کننده نوع زندگی، جهت گیری‌های سیاسی و اجتماعی در اسرائیل هستند.

احزاب اصلی اسرائیل اغلب سال‌ها پیش از تأسیس دولت به وجود آمده‌اند، بارها دچار ائتلاف و انشعاب شده‌اند که این ائتلاف و انشعاب‌ها تاکنون نیز ادامه دارد.

در اسرائیل هر حزبی که موجودیت دولت یهود را به رسمیت بشناسد حق فعالیت سیاسی دارد و هر حزبی که بیش از نیمی از کنست را در دست گیرد می‌تواند کابینه را تشکیل دهد و در غیر این صورت با ائتلاف با احزاب دیگر کابینه تشکیل می‌شود، نخست وزیر با رای مستقیم مردم تعیین می‌شود و ریاست جمهوری که پستی کاملاً تشریفاتی است از سوی کنست و برای مدت ۵ سال انتخاب می‌گردد.

 

آب و هوای کشور اسرائیل

آب و هوا در کنار های ساحلی مدیترانه ای و در سایر نقاط گرم و خشک است. بلندترین نقطه اسرائیل جبل جرمق (کوه مرون)با ۱۲۰۸ متر ارتفاع در بخش شمالی این کشور قرار دارد.

 

مهمترین رود کشور اسرائیل

نهر اردن مهمترین رود آن محسوب می شود که برخی از زیرابه های ان در خاک سوریه و لبنان تشکیل می شود.این رود پس از عبور از دریاچه طبریه (دریای جلیل) به بحرالمیت (دریای مرده) در مرز اسرائیل و اردن می ریزد. مهمترین زیرابه های نهر اردن در سرزمین فلسطین عبارتند از: نهر جابور ‘ وادی بیره ‘ وادی فارعه و وادی عوجه.

 

تولیدات صنعتی و کشاورزی در کشور اسرائیل

تولیدات صنعتی در این کشور رو به گسترش است و مسئله آب و منابع آن یکی از مهم ترین مشکلات آن به شمار می رود. تنها حدود ۲۰۰۰ کیلومتر مربع از خاک ان زیر کشت است و در طی سالیان اخیر کوشش شده تا در بخشهایی از صحرای نقب نیز با کویر زدایی کشاورزی توسعه یابد.آلودگی محیط زیست که زاییده زندگی شهری و گسترش صنایع است ‘ به علاوه استفاده از سموم دفع آفات نباتی در امور کشاورزی نیز از مشکلات مبتلا به این کشور است.

 

سایر مطالب درباره اسرائیل