پنجشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۲
۱۰:۱۸ - ۱۴ اسفند ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۲۱۱۶۳
تجارت و بازرگانی

صفر تا صد ترخیص کالای الکترونیکی

چه یک تاجر تازه کار باشید، چه تجربه زیادی در واردات و صادرات کالا از گمرک دارید؛ این محتوا به دردتان می‌خورد. در این محتوا مراحل ترخیص کالا از گمرگ، ماهیت کالاهای الکترونیکی و دلایل و اهمیت واردات و ترخیص کالاهای الکترونیکی را توضیح داده‌ایم. با ما همراه شوید و صفر تا صد ترخیص قطعات و کالاهای الکترونیکی را یاد بگیرید.

ترخیص کالای الکترونیکی

کالاهای الکترونیکی شامل چه کالاهایی است؟

قبل از اینکه وارد جزئیات ترخیص کالای الکترونیکی شویم، بهتر است بدانید که کالاهای الکترونیکی شامل چه کالاهایی است. دامنه کالاها و لوازم الکترونیکی بسیار گسترده است و از قطعات بسیار کوچک مثل انواع خازن‌ها و دیودها تا لوازم مصرفی زندگی روزمره مانند تلویزیون، کامپیوتر، موبایل، ماکروفر و انواع لوازم برقی مصرفی خانگی را در برمی‌گیرد.

نام بردن تک تک لوازم الکترونیکی که لوازم آنالوگ و دیجیتال را شامل می‌شود، از حوصله این مقاله خارج است. اما به‌طور کلی به هر وسیله‌ای که در تولید آن از علم الکترونیک و قطعات الکترونیک استفاده شده باشد، کالای الکترونیکی می‌گویند. همانطوری که گفتیم این کالاها می‌تواند قطعات کوچک مورد استفاده در ساخت دستگاه‌ها و لوازم بزرگ‌تر باشد؛ یا اینکه یک کالای مونتاژ شده و آماده مصرف مثل موبایل، تلویزیون، لوازم خانگی برقی و ... باشد.

کالاهای الکترونیکی شامل چه کالاهایی است

دلایل و اهمیت واردات و ترخیص کالاهای الکترونیکی

قطعات و کالاهای الکترونیکی به یکی از ضروریات زندگی انسان در سراسر جهان تبدیل شده‌اند. بازار مصرف لوازم و کالاهای الکترونیک در تمام کشورهای جهان بسیار پُر رونق است. متأسفانه کشورمان ایران در زمینه تولید لوازم الکترونیک خودکفا نیست. بر این اساس برای تأمین بازارهای داخلی به واردات این محصولات نیاز داریم؛ بنابراین بسیاری از تاجران به واردات کالاهای الکترونیکی روی آورده‌اند که اتفاقاً تجارت سودآوری است.

در بحث ترخیص کالای الکترونیکی باید غرور را کنار گذاشت و بر دلایل و اهمیت واردات، ترخیص کالاهای الکترونیکی و نیاز کشورمان به واردات این کالاها صحه بگذاریم. خوشبختانه در ایران از دانشمندان و مهندسین فوق‌العاده‌ای برخوردار هستیم که با لطف و اشتیاق به خدمت‌رسانی به مردم عزیزمان فکر می‌کنند؛ اما چه بخواهیم چه نخواهیم برای رسیدن به پیشرفت و توسعه‌ای که لایق ملت عزیزمان است، به واردات کالاهای خارجی به‌خصوص کالاها و لوازم الکترونیک نیاز داریم.

شرکت‌های واسطه‌ای در امر خرید کالاها و قطعات الکترونیک نقش چشمگیری دارند. هرچند که بر اساس منطق بازار خرید مستقیم از تولیدکننده به سود خریدار است؛ اما تولیدکنندگان قطعات الکترونیک به‌طور معمول کالاهای خود را تنها به شرکت‌های بازرگانی واسطه می‌فروشند. از طرفی کیفیت ساخت برخی کالاهای الکترونیکی خارجی با نمونه‌های مشابه ایرانی قابل مقایسه نیست. بر این اساس و برای رسیدن به رفاه نسبی به واردات کالاهای الکترونیک خارجی نیاز داریم.

برای اینکه از موضوع ترخیص کالای الکترونیکی و مراحل ترخیص کالا از گمرک دور نشویم، بحث اهمیت واردات کالاهای دیجیتال و سودآوری این تجارت را کوتاه می‌کنیم. با این حال باید بدانید که ترخیص کالای الکترونیکی فرآیند خاص خود را دارد و هر تاجری علاوه بر داشتن فن و مهارت در خرید کالا از کشور مبدا، باید بر تشریفات گمرکی خصوصا مراحل واردات، ترخیص کالا و قطعات الکترونیکی نیز مسلط باشد.

اهمیت و دلایل ترخیص کالای الکترونیکی

مراحل واردات و ترخیص کالا از گمرک

تمامی شرکت‌های صادرات و واردات باید مرحله مهمی به نام ترخیص کالا از گمرک را پشت سر بگذارند. ترخیص کالا خود شامل مراحل و تشریفات خاص، مستلزم تهیه و ارائه مدارک معین (به صورت فیزیکی یا الکترونیکی، ثبت سفارش کالا و پرداخت هزینه‌های مختلف (هزینه عوارض و مالیات، انبارداری، حمل و نقل و ...) است.

۸ گام اصلی از مراحل ترخیص کالا از گمرک به صورت کلی در لیست زیر آورده شده است.

- ثبت سفارش در سایت جامع تجارت

- احراز هویت و تعیین مسیر

- کنترل کالا

- دریافت مجوزهای مورد نیاز

- بررسی تعرفه و تطبیق کالا توسط کارشناس

- صندوق و صدور سند ترخیص

- انبارداری و اجازه بارگیری

- خروج کالا از گمرک

موارد فوق‌الذکر مراحل ترخیص کالا از گمرگ هستند. اگر در زمینه تجارت کالاهای الکترونیکی فعالیت دارید، آگاهی و تسلط بر انجام مراحل ترخیص کالاهای الکترونیکی به صورت تخصصی یک امر ضروری است. بیایید این مراحل را یکی به یکی بررسی کنیم و با مفاهیم و موضوعات مرتبط با آن آشنا شویم.

مراحل واردات و ترخیص کالاهای الکترونیکی

واردات و ترخیص کالای الکترونیکی طی چند مرحله اساسی از قبیل سورس یابی، عقد قرارداد و دریافت پروفرما، ثبت سفارش کالا، دریافت مجوز، امور بانکی و حواله، هماهنگی محل، بازرسی بیمه و مرحله نهایی یعنی ترخیص از گمرک انجام می‌شود.

مرحله اول: سورس یابی

پیدا کردن سورس مناسب یکی از مراحل مهم در واردات کالا، چه الکترونیکی و چه هر کالای دیگری است. بر همین اساس تاجر کالای الکترونیکی نیز باید بتواند یک سورس خارجی معتبر و مناسب از لحاظ کیفیت، برند و قیمت را پیدا کند.

توجه داشته باشید که در مرحله سورس یابی دسترسی به یک نمایندگی در کشور صادر کننده اهمیت قابل ملاحظه‌ای دارد. در همین راستا همکاری با یک شرکت بازرگانی باسابقه که در کشورهای مهم تجاری مثل دبی و چین نمایندگی داشته باشد، به نفع تجار خواهد بود. چراکه مذاکره حضوری با تأمین‌کنندگان خارجی، بستن قرارداد به صورت رسمی، سنجش اعتبار، کیفیت کالاها بهتر و آسان‌تر صورت می‌گیرد.

مرحله دوم: عقد قرارداد و دریافت پروفرما

پس از یافتن سورس خارجی و سنجش اعتبار و کیفیت برند و مناسب بودن قیمت کالاهای خارجی نوبت به بستن قرارداد و دریافت پروفرما می‌رسد. در این مرحله نیز داشتن نمایندگی در کشور صادرکننده کالای الکترونیک حائز اهمیت است. با وجود نماینده حضوری در کشور صادرکننده بررسی کیفیت کالا، اعتبار تولیدکننده، مناسب بودن قیمت و .... آسان‌تر بوده و به طبع اطمینان خاطر بیشتری را برای تجار به همراه خواهد داشت.

در هنگام عقد قرارداد و دریافت پروفرما باید به مدت اعتبار آن، ترم تحویل کالا، ارزش کالا، رقابتی بودن قیمت کالا، نحوه پرداخت و چک کردن حساب بانکی فروشنده مورد بررسی قرار گیرد. اگر با مفهوم پروفرما آشنایی ندارید، حتما پاراگراف بعدی را مطالعه کنید. در غیر اینصورت به تیتر بعد از آن یعنی مرحله ثبت سفارش کالای الکترونیکی بروید.

پروفرما چیست؟

پروفرما یا اینویس (Proforma invoice) سندی است که در قراردادهای بین‌المللی توسط فروشنده تهیه شده و برای اخذ مجوز صادرات به گمرک تحویل داده می‌شود. اطلاعات مندرج در این سند شامل کشور تولیدکننده، طرز تسویه هزینه‌ها، تعهدات طرفین معامله، مشخصات مربوط به کالا از قبیل اندازه، وزن، رنگ، برند، مبدا ارسال و مقصد تحویل، مواردی از این قبیل است. این اطلاعات باید توسط فروشنده ممهور شود تا مجوز صادرات به آن تعلق گیرد.

لازم به ذکر است که تهیه پیش فاکتور یا همان اینویس باید با حساسیت ویژه‌ای صورت گیرد و حتماً در مورد شرایط نوشتن و تاریخ اعتبار آن توضیحات لازم را در قسمت و نوت یادداشت ذکر کنید. این سند یک قرارداد قانونی است که خطاها و زمان معامله را کاهش می‌دهد و اطلاعات خوبی درباره معامله در اختیار افراد قرار می‌دهد.

ترخیص کالای الکترونیکی,پروفرما

مرحله سوم: ثبت سفارش

مرحله ثبت سفارش از مراحل و اقدامات لازم برای ترخیص کالای الکترونیکی است. برای این کار باید به سایت رسمی گمرک مراجعه کنید و فرم‌های مربوطه را بر اساس دستورالعمل درج شده در این سایت تکمیل کنید. توجه داشته باشید که برای هر کالایی دستورالعمل مختص به آن وجود دارد. لذا شما باید به دستورالعمل ثبت سفارش کالای الکترونیک توجه ویژه داشته باشید.

مرحله ثبت سفارش کالای الکترونیکی در سایت گمرک دقت و حساسیت زیادی می‌طلبد. مشاوره با شرکت‌های بازرگانی فعال یا بازرگان باتجربه در زمینه ترخیص کالای الکترونیکی کمک شایانی به شما خواهد کرد.

مرحله چهارم: دریافت مجوز

پس از ثبت سفارش نوبت به انجام اقدامات لازم در جهت اخذ مجوز واردات کالای الکترونیکی می‌رسد. بسته به نوع کالای الکترونیکی وارداتی ضوابط و شرایط متفاوتی توسط سازمان‌ها و ارگان‌های مربوطه تعیین شده است. در انتهای همین مقاله شرایط و مدارک ترخیص کالاهای الکترونیکی را به طور مفصل شرح داده‌ایم. برای دریافت مجوزهای لازم باید تمام شرایط تعیین شده فراهم شود.

مرحله پنجم: انجام امور بانکی

پس از اینکه مجوزهای لازم برای ترخیص کالای الکترونیکی دریافت شد، نوبت دریافت مجوز از بانک مرکزی و سپس انجام پروسه ارسال حواله به فروشنده خارجی است. انجام امور بانکی و حواله بر اساس نیاز به مراجعه به صرافی معتبر و مسائل مرتبط با آن نیز به تخصص و تجربه نیاز دارد. لذا برون سپاری این پروسه به شرکت‌های بازرگانی واسطه از قبیل شرکت بازرگانی طاها خلیج به آدرس اینترنتی tahakhalij.ir سرعت، دقت و امنیت انجام آن را افزایش می‌دهد.

ترخیص کالای الکترونیکی

مرحله ششم: هماهنگی برای حمل کالای الکترونیکی وارداتی

حمل کالای الکترونیکی وارداتی بسته به نوع کالا، حجم و مقدار آن ممکن است از راه هوایی، زمینی یا دریایی صورت گیرد. سرعت حمل و نقل از راه هوایی بیشتر است، با این حال بسته به مبدأ، هزینه و نوع بار ممکن است راه‌های دیگر را برای حمل بار خود مناسب بدانید. البته این موضوع که کدام روش بهتر است و هزینه هر روش چقدر است، حتی برای تجار باسابقه هم ممکن است گنگ باشد؛ بنابراین در این مرحله نیز دریافت مشاوره صادرات، واردات و ترخیص کالا در پیشبرد بهتر امور کارساز خواهد بود.

مرحله بازرسی و بیمه

برای اینکه امور آزادسازی و ترخیص کالای الکترونیکی به درستی انجام شود، لازم است که مرحله بازرسی و بیمه بارها نیز طی شود. این مرحله از دو جهت حائز اهمیت است؛ اول جبران خسارت‌های احتمالی و دوم کنترل کیفیت کالا.

مرحله ترخیص

پس از انجام پیش زمینه‌ها و مراحل ابتدایی واردات، بالاخره نوبت به ترخیص کالای الکترونیکی می‌رسد. تشریفات گمرک برای آزادسازی کالا توسط ترخیص کار که ممکن است شخص حقیقی یا حقوقی باشد به درستی و طبق قوانین پیش خواهد رفت. این مراحل را در زیر ذکر کرده‌ایم.

- ثبت اظهار الکترونیکی در سامانه www.epl.irica.ir، ارائه و ارسال مدارک لازم (مدارک لازم را در زیر عنوان بعدی ذکر کرده‌ایم)

- احراز هویت و دریافت کوتاژ

- کنترل، ارزیابی کالا و تأیید تطابق آن با اسناد ارائه شده

- ارائه گواهینامه‌ها و مجوزهای لازم مانند استاندارد، مخابرات، بهداشتی، قرنطینه، تجهیزات پزشکی، جهاد، وزارت راه، مالیات، مخابرات و ... در صورت نیاز

- بررسی مدارک و اسناد کالا و تعیین تعرفه گمرکی. در این مرحله مجوزهای قبل بازبینی شده و در صورت عدم وجود مشکل امضا و به تأیید می‌رسد؛

- مرحله پرداخت تعرفه گمرکی توسط صاحب کالا و دریافت فیش پروانه سبز گمرک باری

- پرداخت هزینه‌های انبارداری و مجوز تخلیه انبار و بارگیری

- تحویل پروانه سبز گمرکی مهر درب خروج به انباردار و دریافت بیجک انبار. این مورد آخرین مرحله ترخیص کالای الکترونیکی است. سپس صاحب کالا می‌تواند کالای خود را با وسیله نقلیه مدنظر خود از گمرک خارج کند.

ترخیص کالای الکترونیکی

شرایط و مدارک ترخیص کالاهای الکترونیکی

تمامی مطالب ذکر شده در این مقاله جزو شرایط و مراحل ترخیص کالا به‌طور کلی، ترخیص کالای الکترونیک به طور خاص هستند. همچنین انجام این مراحل مستلزم ارائه مدارک و دریافت مجوزهای مختلفی از جمله اظهارنامه واردات قطعی، قبض‌های پرداختی طبق تعرفه گمرکی، کپی کارت بازرگانی، بارنامه، ترخیصیه، گواهی مبدأ، فاکتور یا سیاهه خرید، بیمه‌نامه، مجوز ثبت سفارش، پروفرما یا همان پیش فاکتور و موارد متعدد دیگری است.

براساس آنچه که در این مقاله ذکر شد فرایند ترخیص کالا، چه الکترونیکی و چه سایر کالاها از گمرک طی مراحلی از پیش تعیین شده از تکمیل اسناد تا اخذ مجوزهای مورد نیاز صورت می‌گیرد. توجه داشته باشید که تمامی این امور باید با دقت و به صورت کامل انجام شود. تکمیل مدارک و دریافت مجوزهای لازم از قبیل مجوز حق‌العمل کاری و کارت بازرگانی متضمن قانونی بودن تمام فعالیت‌های شما خواهد بود.

جمع بندی

تمامی مراحل ترخیص کالای الکترونیکی از سفارش تا تحویل کالا به دانش نسبتاً تخصصی و تجربه کافی نیاز دارد. حساسیت کالاها و قطعات الکترونیکی موجب شده تا اکثر تجار و بازرگانان پروسه آزادسازی و ترخیص کالا را به ترخیص کار گمرک بسپارند. ترخیص کار در قالب شخص یا شرکت بازرگانی کلیه امور مربوط به آزادسازی و ترخیص کالا را به بهترین شکل ممکن انجام خواهد داد.

شرکت‌های بازرگانی دارای کارشناسان و متخصصین بومی هم در مبدأ و هم در مقصد هستند؛ بنابراین با پیگیری‌های مستمر، بدون اتلاف وقت و با صرف کمترین هزینه امور مربوط به خرید و ترخیص کالا از گمرک را به انجام می‌رسانند.

شرکت بازرگانی طاها فیدار خلیج با آدرس اینترنتی tahakhalij.ir آماده خدمت‌رسانی به بازرگانان و تجار گرامی است. شرکت طاها فیدار با بهره‌مندی از کارشناسان و متخصصین امر بازرگانی تمامی امور و تشریفات ترخیص کالای الکترونیکی شما را به بهترین شکل ممکن به انجام می‌رساند.

  • 18
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
درک لانسفورد شگفتی های زندگی درک لونسفورد: بیوگرافی یکی از برجسته ترین بدنسازان جهان

تاریخ تولد: ۱۴ می ۱۹۹۳

محل تولد: آمریکا

حرفه: بدنساز حرفه ای

قد: ۱۶۷/۵ سانتی متر

وزن: ۱۰۲ تا ۱۰۸ کیلوگرم

ادامه
حمید الدین بلخی حمید الدین بلخی، شاعر و نویسنده قرن ششم

ملیت: ایرانی

دوران زندگی: قرن ششم هجری قمری

حرفه: نویسنده، ادیت و شاعر ایرانی

اثر: مقامات حمیدی

درگذشت: ۵۵۹ هجری قمری

ادامه
بدیع الزمان جزری بدیع الزمان جزری، دانشمند مسلمان و پدر علم رباتیک

تاریخ تولد: ۱۱۳۶ میلادی

محل تولد: جزیره ابن عمر

حرفه: همه‌چیزدان، مخترع، ریاضی‌دان، صنعت‌گر و مهندس مکانیک

درگذشت: ۱۲۰۶ میلادی

آثار: الجامع بین العلم و العمل النافع فی صناعة الحیل

ادامه
بیوگرافی آماندا سایفرد آماندا سایفرد؛ از مدلینگ تا سینما و تلوزیون

تاریخ تولد: ۳ دسامبر ۱۹۸۵

محل تولد: آلن تاون، پنسیلوانیا

حرفه: بازیگر، خواننده، صداپیشه و مدل

آغاز فعالیت: ۲۰۰۰

تحصیلات: دیپلم

ادامه
عبدالله بن علی زندگینامه عبدالله بن علی فرزند امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ هجری قمری

نام پدر: امام علی (ع) 

نام مادر: ام البنین

وفات: ۶۱ هجری قمری در کربلا

از یاران: امام حسین (ع)

ادامه
ابوالقاسم زهراوی پدرعلم جراحی نوین؛ ابوالقاسم زهراوی

تاریخ تولد: ۹۳۶ هجری قمری

محل تولد: مدینة الزهراء اسپانیا

ملیت: اسپانیایی

حرفه: پزشک و جراح

شهرت: پدر جراحی مدرن

آثار: التصریف لمن عجر عن التالیف

ادامه
ایمان صفا بیوگرافی هنرمند مردمی؛ ایمان صفا

چکیده ای از بیوگرافی ایمان صفا:

نام کامل: ایمان صفا

تاریخ تولد: ۳۰ آذر ۱۳۶۲

محل تولد: تهران

حرفه: هنرپیشه، بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: لیسانس هنر و معماری از دانشگاه آزاد تهران مرکز

ادامه
احمد شاه قاجار زندگینامه احمد شاه قاجار؛ آخرین پادشاه سلسله قاجاریه

تاریخ تولد: ۱۲ بهمن ۱۲۷۵

محل تولد: تبریز، آذربایجان غربی، ایران

سلطنت: ۲۵ تیر ۱۲۸۸ تا ۹ آبان ۱۳۰۴

پیشین: محمدعلی شاه

جانشین: رضا شاه، موسس حکومت پهلوی

درگذشت: ۹ اسفند ۱۳۰۸ در نویی سورسن، اودوسن، فرانسه

ادامه
جمال الدین عبدالرزاق جمال الدین عبدالرزاق اصفهانی، شاعر قرن ششم

زندگی: قرن ششم

محل تولد: اصفهان

حرفه: شاعر، حکیم 

آثار: دیوان اشعار به دو زبان فارسی و عربی

وفات: ۵۸۸ هجری قمری

مدفن: اصفهان

ادامه
ویژه سرپوش