دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۳:۱۱ - ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۲۱۲۶۹
زنان، جوانان و خانواده

کاهش مهریه به ۱۴ سکه؛ قانون یا لغو تدریجی یک حق قانونی؟

مهریه,قانون جدید مهریه
طرح کاهش سطح حمایت کیفری مهریه در راستای حمایت از مردان در برابر زندانی شدن به خاطر مهریه است. اما نگرانی‌های جدی و مهمی وجود دارد که می‌تواند پیامدهای منفی زیادی برای زنان داشته باشد.

به گزارش خبرآنلاین، در موضوع تعیین سقف مهریه و کاهش حمایت کیفری از آن، وقتی صحبت از حقوق زنان پیش می‌آید، بحث «تعدیل مهریه» همواره مطرح است و هیچ‌کس نمی‌پرسد آیا حذف ابزارهای مالی مثل مهریه، در جامعه‌ای با ساختار قدرت مردانه، به عدالت نزدیک است؟

در نگاه اول این طرح به دنبال حفظ عدالت و حمایت از مردان در برابر زندانی شدن به دلیل عدم توانایی در پرداخت مهریه است. اما نگرانی‌های جدی و مهمی وجود دارد که می‌تواند پیامدهای منفی زیادی برای زنان داشته باشد.

مهسا میرامینی وکیل دادگستری و مدرس دانشگاه در گفتگو با مهر در خصوص طرح کاهش سقف مهریه به ۱۴ سکه که به تازگی در مجلس شورای اسلامی به بحث گذاشته شده است گفت: طرح کاهش سقف مهریه از ۱۱۰ به ۱۴ سکه، شبیه چاقویی است که با لبخند زده می‌شود؛ ظاهرش آرام است، اما ممکن است عمق تبعاتش سال‌ها بعد، زنانی را قربانی کند که هیچ پناهی ندارند.

وی افزود: نمایندگان مجلس شورای اسلامی می‌گویند که می‌خواهند از زندان رفتن مردان جلوگیری کنند. اما هیچ‌کس نمی‌پرسد: با زنانی که حق شرعی‌شان را از دست می‌دهند چه می‌کنید و برای آنان چه برنامه‌ای دارید؟ در جامعه ما که هنوز زنان با موانع اشتغال، تبعیض در ارث، عدم برابری در طلاق و حضانت مواجه‌اند، مهریه شاید تنها پشتوانه‌ای باشد که قانون به آنان داده است. حالا همین تکیه‌گاه نیز در آستانه فروریختن است.

این کارشناس حقوقی همچنین بیان کرد: اگر مردان توان مالی ندارند، نباید بار آن فقط بر دوش زن گذاشته شود. اگر هدف از این طرح عدالت است، چرا فقط یک طرف رابطه باید «ببخشد» و «تحمل کند»؟ باید به جای کاهش حقوق زن، درباره مسئولیت‌پذیری مردان گفتگو شود. طرح مهریه ۱۴ سکه‌ای، شاید در ظاهر عدالت‌طلبانه باشد، اما در باطن، نوعی ساده‌سازی خطرناک است و حذف هر ابزار حمایتی برای زنان، نه اصلاح ساختار که بازتولید تبعیض است.

کاهش حمایت از زنان با دور زدن شریعت

میرامینی در خصوص انطباق این طرح با شرع اسلام اظهار کرد: فقه اسلامی هیچ سقفی برای مهریه نگذاشته است و قرآن صراحت دارد که مهریه را با طیب خاطر بپردازید. اما این طرح به نوعی دور زدن شریعت است. گویی حمایت از زنان، فقط وقتی مهم است که مزاحم آسایش مردان نباشد.

وی با اشاره به آثار منفی طرح کاهش سقف مهریه در جامعه زنان اظهار کرد: با اجرای چنین طرحی ابزار چانه‌زنی زن هنگام طلاق حذف می‌شود و حس امنیت روانی او در ازدواج از بین می‌برد. همچنین آخرین تضمین حقوق مالی زن در قانونی که بسیاری از بندهایش مردمحور است حذف خواهد شد. این طرح در واقع آغاز حذف مهریه است و در این صورت باید بپرسیم اگر قرار است زن‌ها مهریه نداشته باشند، آیا در ازایش حق طلاق خواهند داشت؟ یا مزایای دیگری مانند بیمه طلاق یا بیکاری برای‌شان در نظر گرفته‌اید؟ یا قرار است بدون مهریه، بدون حق طلاق، بدون استقلال مالی، تنها «تحمل» کنند؟

راهکارهای حمایتی از زنان پس از طلاق، جایگزین مهریه

میرامینی در ادامه طرح بیمه طلاق را پیشنهاد کرد و گفت: وقتی می‌گوئیم «بیمه طلاق»، منظور بیمه‌ای است که در صورت وقوع طلاق، به زن کمک مالی و حمایتی می‌کند. شبیه بیمه بیکاری یا بیمه درمان، ولی مخصوص زنانی است که بعد از طلاق ممکن است با بحران اقتصادی یا اجتماعی روبه‌رو شوند. مثلاً زنانی که خانه‌دار بوده‌اند یا درآمد مستقل ندارند، بعد از طلاق یک مستمری ماهانه بگیرند تا بتوانند زندگی‌شان را اداره کنند.

وی با اشاره به پوشش خدمات روانی و مشاوره‌ای هنگام طلاق هم اظهار کرد: بیمه طلاق می‌تواند در قالب آموزش مهارت‌های زندگی یا شغلی خدماتی به بانوان ارائه کند و یا برای زنانی که ناچار به طلاق می‌شوند و بعد از آن سرپناه یا توان پرداخت اجاره منزل مستقل را ندارند، کمک‌کننده باشد. یا حتی اگر حضانت فرزند با زن باشد، حمایت مستقیم از کودک مثل کمک‌هزینه تحصیل، پوشاک، تغذیه را پوشش دهد.

گامی عملی به سوی عدالت جنسیتی در قوانین حمایت خانواده

این وکیل دادگستری در ادامه با بیان جزئیات طرح پیشنهادی خود بیان کرد: در این راستا باید تعریف دقیقی از زن مشمول این خدمات ارائه شود. مثلاً: زنان خانه‌دار، بدون درآمد، با سابقه حداقل ۳ سال زندگی مشترک و دارای فرزند و همچنین مدت بهره‌مندی آنان مشخص شود، مثلاً ۳ تا ۵ سال پس از طلاق یا تا زمان اشتغال.

میرامینی در خصوص منابع و سازوکارهای مالی این طرح نیز گفت: می‌توان درصدی به عنوان حق بیمه ازدواج دریافت کرد مثل بیمه شخص ثالث که برای تصادف اجباری است. از طرفی دولت می‌تواند از محل بودجه عمومی مبلغی در نظر بگیرد و یا مرد در زمان طلاق مشارکت کند و مبالغی تعیین شده و پرداخت کند. مثلاً سهمی مشخص به صندوق بپردازد. بیمه‌های خصوصی هم می‌توانند بیمه‌ای تحت عنوان بیمه خانواده در نظر بگیرند. به این صورت بخشی از مشکلات زنان سرپرست خانوار نیز حل خواهد شد.

این کارشناس حقوقی در پایان به مزایای کلان چنین بیمه‌ای اشاره کرد و گفت: کاهش فقر پس از طلاق و جلوگیری از آسیب‌های اجتماعی مانند اعتیاد، بی‌خانمانی و خشونت یکی از مزایای این طرح است. همچنین موجب بالا رفتن امنیت روانی زنان برای خروج از رابطه‌های ناسالم خواهد شد. از طرفی وابستگی کامل زنان به مهریه در دعاوی خانوادگی را هم کاهش می‌دهد، از کودکان در خانواده‌های طلاق‌دیده حمایت می‌کن و در نهایت گامی عملی به سوی عدالت جنسیتی در قوانین حمایت خانواده خواهد بود.

  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش