یکشنبه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۹:۴۵ - ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۲۰۳۷۶
زنان، جوانان و خانواده

تعداد مردان چند همسره در ایران مشخص شد/ «شوگرددی» و «شوگرمامی» ها

شوگر ددی و مامی در ایران,تعداد مردان چند همسره در ایران
مدتی است برخی تحلیل‌ها در خصوص آمار‌های منتشر شده از سوی ثبت احوال در فضای مجازی منتشر می‌شود که توجه بسیاری به خود جلب می‌کند. در واقع آمار‌های ازدواج و طلاق یکی از پربسامدترین اخبار در سال‌های اخیر به شمار می‌روند.

به گزارش مهر، افزایش طلاق، بالارفتن سن ازدواج و کاهش ازدواج جوانان و دیگر مسائل موجب شده است که بازار آمار‌های ضد و نقیض در این زمینه داغ شود و اخباری در خصوص ازدواج‌های غیر متعارف مانند کودک‌همسری، چندهمسری و ازدواج با افراد بالای ۵۰ سال تحت عنوان «شوگرددی» و «شوگرمامی» بازخورد زیادی دریافت کند و این موضوع فارغ از صحت آمار‌ها خوراک خوبی برای رسانه‌های غیر رسمی برای توجه بیشتر فراهم می‌کند.

مثلا چند وقت پیش خبری در خصوص ازدواج ۲۵ هزار دختر و پسر جوان با افراد بالای ۵۰ سال منتشر شد. این در حالی است که در خبر‌ها آمده بود از اول فروردین تا پایان دی‌ماه پارسال ۱۷ هزار و ۳۴۷ فقره ازدواج برای مردان بالای ۵۰ سال و ۶۷۸۳ فقره ازدواج برای بانوان در همین گروه سنی ثبت شده است. همین موضوع به ثبت ۲۵ هزار ازدواج جوانان با افراد بالای ۵۰ سال تعبیر شده بود، در حالی که در خبر از تفاوت سنی در این ازدواج‌ها سخنی به میان نیامده بود.

از سوی دیگر خبری مبنی بر ۳۰۰ هزار چندهمسری در ایران نیز پر بازدید شد و برخی مسئولین امر نیز این آمار را تکرار کردند. از طرفی آمار‌هایی هم در خصوص ازدواج و طلاق منتشر می‌شود و مثلا عنوان می‌شود که به ازای هر ۳ ازدواج یک طلاق یا به ازای هر ۵ ازدواج ۲ طلاق اتفاق می‌افتد در حالی که کارشناسان بر این باورند که آمار‌های ازدواج یک سال با آمار طلاق در همان سال ارتباطی به هم ندارد و نباید با هم مقایسه شود، زیرا طلاق‌ها بیشتر در ازدواج‌های سال‌های قبل اتفاق افتاده است.

این آمار‌های عجیب و ضد و نقیض ما را بر آن داشت که به بررسی ماجرا بپردازیم.

۲۵ هزار ازدواج بالای ۵۰ سال

علیرضا لاور کارشناس خانواده و مدرس دانشگاه در خصوص خبر ازدواج ۲۵ هزار ازدواج با افراد بالای ۵۰ سال گفت: این امر در ابتدا بستگی به تعریف از جوانی دارد و اینکه چه بازه سنی را جوان در نظر بگیریم. مثلا در بعضی تعاریف رسمی تا سن ۳۹ سال را جوان در نظر می‌گیرند؛ بنابراین ازدواج یک خانم ۳۹ ساله با یک آقای ۵۰ ساله عجیب نیست و تفاوت سنی در این ازدواج ۱۲ سال و متعارف است.

وی افزود: بنابراین تفاوت سنی در این ازدواج‌ها بسیار اهمیت دارد. اگر در ازدواج اختلاف سنی زوجین مثلا بالای ۲۵ سال باشد، می‌توان گفت چنین آماری درست است. مثلا اگر یک دختر ۱۸ یا ۲۵ ساله با کسی که با پدرش همسال است و لااقل ۲۰ سال از او بزرگ‌تر است ازدواج کند یا یک پسر ۲۵ ساله با خانمی که سن مادرش را دارد ازدواج کند، در تعریف این پدیده قرار می‌گیرد.

ثبت‌احوال آمار ازدواج با تفاوت سنی بالای ۲۰ سال را اعلام کند

لاور درخصوص آمار ۲۵ هزار ازدواج بالای ۵۰ سال که ۱۷ هزار نفر از آنان مرد و ۶ هزار نفر زن بودند، گفت: افرادی که در جوانی با افراد بالای ۵۰ سال ازدواج می‌کنند معمولا انگیزه مالی دارند. آن افراد بالای ۵۰ سال نیز به دلیل تعامل عاطفی وارد چنین رابطه‌ای می‌شوند و معمولا تصویر یک رابطه پایدار ندارند و تن به ازدواج رسمی هم نمی‌دهند تا شناسنامه‌شان سفید بماند. اگر آماری هم وجود داشته باشد، باید ثبت‌احوال آمار ازدواج‌ها با تفاوت سنی بالای ۲۰ سال یا ۲۵ سال را اعلام کند.

وی همچنین بیان کرد: آمار ازدواج بالای ۵۰ سال یکی ناشی از افزایش سن ازدواج است. بسیاری از افراد تا شرایط مادی در زندگی‌شان به یک شرایط ثابتی نرسد و به لحاظ تأمین هزینه‌ها اطمینان حاصل نکنند، ازدواج نمی‌کنند. از سوی دیگر، بحث ازدواج مجدد هم مطرح است. یعنی فردی که سابقه طلاق دارد یا همسرش فوت کرده احتمالا دوباره ازدواج می‌کند و این جزو آمار ازدواج در این سنین حساب می‌شود.

آمار زنان متأهل کمتر از مردان متأهل؟!

همچنین، علی اکبر محزون کارشناس حوزه آمار و جمعیت‌شناسی در خصوص وجود ۳۰۰ هزار مرد دارای چند همسر در کشور گفت: طبق آمار سرشماری سال ۱۳۹۵، ما حدود ۲۱ میلیون و ۲۶۰ هزار مرد متأهل در کشور داشته‌ایم. طبق آمار سرشماری همان سال ۲۱ میلیون و ۱۴۰ هزار زن متأهل وجود داشته که کمتر از تعداد مردان متأهل است و فقط زمانی می‌شود به آمار مردان دارای چندهمسر رسید که تعداد مردان در مقایسه با تعداد زنان متأهل کمتر باشد و سرانه بیش از یک همسر به ازای هر مرد حاصل شود.

وی در ادامه در پاسخ به این سوال که چگونه ممکن است تعداد مردان متأهل از زنان متأهل بیشتر باشد، گفت: این مسئله احتمالا به تعداد اتباع در زمان سرشماری در ایران مربوط است. عمدتا اتباعی که به ایران آمده بودند و خانواده‌شان هنوز در افغانستان بودند، باعث این نوع اختلاف شده‌اند که مردان متأهل مقیم کشور بیشتر از زنان متأهل شده بود. سرشماری نفوس شامل جمعیت مقیم کشور اعم از ایرانی و غیرایرانی می‌شود.

پای اتباع در میان است

لاور نیز در این خصوص بیان کرد: این آمار هم محل چالش است. این آمار باید بر اساس تعداد مردان متأهل و زنان متأهل باشد و به تعدادی که تعداد زنان متأهل بیشتر باشد، می‌توان آن را جزو آمار چندهمسری به حساب آورد.

وی در ادامه در خصوص علت بیشتر بودن تعداد مردان متأهل از زنان متأهل در آمار‌های سرشماری گفت: چگونه ممکن است مرد متاهلی در ایران باشد که زن متاهلی به ازای آن در سرشماری نباشد. این مسئله ممکن است به دلیل ازدواج ایرانیان با اتباع یا افراد غیر ایرانی باشد که همسرانشان در جمعیت افراد متأهل ثبت نشده‌اند.

تحلیل‌های غلط مراجع غیررسمی به سازمان ثبت احوال ارتباطی ندارد

هاشم کارگر رئیس سازمان ثبت احوال در خصوص نشر اخبار ضد و نقیض و آمار‌های غلط گفت: سازمان ثبت احوال متولی تولید و انتشار آمار‌های جمعیتی است. به این منظور، مطابق قانون، ما در سال ۱۴۰۲ مرکز رصد جمعیت کشور را راه‌اندازی کردیم.

وی ادامه داد: در مرکز رصد جمعیت داشبورد‌های جمعیتی و در آن یکسری اطلاعاتی وجود دارد که ما برخی از آن اطلاعات را که مورد نیاز عموم جامعه بوده در پرتال‌مان گذاشته‌ایم؛ بنابراین هر آمار و اطلاعاتی که اعلام می‌شود، اگر در پورتال سازمان ثبت احوال باشد، ما قبول داریم.

رئیس سازمان ثبت احوال اظهار کرد: اگر چنین آماری از مرجع رسمی نقل نشود یا به غلط از سوی سازمان ثبت احوال بیان شود، غیرقابل اعتماد است و قطعا پیگیری می‌کنیم. اما تحلیل‌های غلط مراجع غیررسمی به سازمان ثبت احوال ارتباطی ندارد.

  • 18
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش