سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
۱۸:۴۵ - ۲۲ مرداد ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۵۰۰۲۲۶
هنر و سینما

فیلم/ قطعه معروف «شاره جان» از مرحوم سهراب محمدی

«سهراب محمدی»، آخرین هنرمند بازمانده از نسل بخشی های خودبند کرمانج شمال خراسان امروز صبح (چهارشنبه ۲۲ مرداد ماه) درگذشت.

سهراب محمدی که متولد ۱۳۱۷ بود، از سنین کودکی در کنار پدر خود بالیده و به فنون آوازی و دوتار نوازی آشنا و به ویژه در حماسه خوانی و منظومه خوانی های کرمانجی سرآمد روزگار شد. نزدیک به چهل ترانه انقلابی در زمان انقلاب و جنگ تحمیلی من جمله آثار تولیدی ایشان بود. او مدرک درجه یک هنری معادل دکترای نوازندگی و خوانندگی را نیز دریافت کرده بود.

اولین بار خانم فوزیه مجد مادر اتنوموزیکولوژی موسیقی نواحی، او را به جامعه هنری معرفی کرد. سهراب اولین خواننده کرمانج بود که همکاري خود را با رسانه رادیو شروع کرد و در برنامه های تلویزیونی و رادیویی و همینطور جشنواره های مختلف کشور بعد از انقلاب اسلامی حضور داشت.

سیدمجتبی حسینی، معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی درگذشت محمدی را تسلیت گفت و نوشت: سهراب محمدی از هنرمندان ارزشمند موسیقی نواحی ایران و بخشی های شمال خراسان است که حماسه خوانی ها و منظومه خوانی های مرحوم محمدی، شاخص و ماندگار است.

سهراب محمدی، موسیقی، هنر و فرهنگ بومی و نواحی را از نیاکان خود با عشق آموخت و سالها برای تداوم و تقویت موسیقی کرمانجی هنرمندانه تلاش کرد.

مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در پیامی درگذشت سهراب محمدی هنرمند پیشکسوت موسیقی خراسان را تسلیت گفت. در پیام محمد اله یاری برای استاد سهراب محمدی آمده است: موسیقی کرمانجی شمال خراسان با نام، نوا و آوای هنرمندانی مانند سهراب محمدی همراه است. زنده یاد محمدی نقش موثری در موسیقی شمال خراسان داشت و با حماسه خوانی و منظومه خوانی راوی حکایت ها و داستان هایی از فرهنگ این سرزمین بود.

درگذشت این هنرمند گرامی را به خانواده عزیزش و جامعه موسیقی تسلیت می گویم، نام زنده یاد سهراب محمدی در موسیقی انواح ایران همواره به نیکی ماندگار است.

بیوگرافی سهراب محمدی

حاج سهراب محمدی معروف به سهراب بخشی از طایفه کرمانج سال ۱۳۱۷ در شهرستان مانه و سملقان استان خراسان شمالی دیده به جهان گشود.

پدر و پدربزرگ او در زمان حیات خود از فعالان حوزه هنرهای دستی، سرودن شعر کرمانجی و موسیقی بودند. استاد محمدی، اشعار حماسی زیبایی درباره ایران، رزمندگان و جبهه های جنگ به زبان کردی خوانده است که به تازگی به زبان فارسی نیز ترجمه و چاپ شده است. وی از ۱۰ سالگی نواختن دو تار و خواندن شعرهای محلی را آغاز کرد و تا پایان عمر نوای خوش دو تار و صدای دلنشین و جذاب او زینت بخش محافل فرهنگی و هنری در کشور و استان خراسان بود.

استاد محمدی خود را یک مانه و سملقانی عاشق و یک عشق دوتار و موسیقی کرمانجی می دانست و درباره هنر حماسه خوانی می گفت:منشاء اشعارحماسی، غارت در زمان احمدشاه است و افسانه های بسیاری در این زمینه، مانند جعفرقلی و شاه خطا وجود دارد که هنوز هم گاهی توسط بخشی ها خوانده می شود.

استاد محمدی از ابتدای راه اندازی رادیو کرمانجی با صدا و سیمای مرکز خراسان همکاري داشت و بیش از ۴۰ سرود انقلابی و محلی به زبان کرمانجی مثل «الله مزار»، «هرایی»، «شاه فتایی»، «جعفرقلی» و «سردار عوض خان» ساخت و در رادیو اجرا کرد.

او در رویدادهای فرهنگی- هنری بی شماری مانند جشنواره موسیقی فجر، جشنواره موسیقی نواحی ایران، جشنواره موسیقی سرنانوازان کشور و جشنواره پیران چنگی حضور داشت و موفقیت های بسياري نیز کسب کرد.

شغل اصلی استاد محمدی، کشاورزی بود. او دارای سه دختر و ۵ پسر است که فرزندان او نیز، خود، شاگرد مکتب پدر بوده و دستی بر هنر نوازندگی دوتار دارند. نوای دوتار استاد حاج سهراب محمدی، پیر چنگی خراسان از مرزهای دیار خود فراتر رفت و در پهندشت افق سرزمین بزرگ ایران و فراتر از آن، طنین انداز گشت.

irna.ir
  • 14
  • 6
۵۰%
بیشتر بخوانید:
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر