امروزه از جرثقیل ها برای بلند کردن و جابجایی اجسام سنگین برای کارهای مختلف از جمله ساخت و ساز استفاده می شود. جرثقیل ها در انواع مختلفی تولید می شوند و کاربردهای بسیار متفاوتی دارند. در ادمه این مطلب قصد داریم شما را با مهم ترین جرتقیل های صنعتی و ویژگی آنها آشنا کنیم.
۱. جرثقیل سقفی
امروزه جرثقیل سقفی در کارگاه های صنعتی و انبارها برای جابجایی و بلند کردن اجسام سنگین نقش خیلی خاصی دارند. با استفاده از این ابزار می توانید اجسام را در جهت افقی و عمودی حرکت دهید. در ساختار آنها از یک یا دو ریل استفاده شده است که روی ستون قرار می گیرند. ماشین یا واگن برقی قسمت دیگری از جرثقیل سقفی است که می تواند با استفاده از ریل حرکت کند.
واگن برقی می تواند بالابر دستگاه را به تنهایی حمل کند. حرکت عمودی برای بالا و پایین بردن اجسام در جهت عمودی است و حرکت افقی برای حرکت دادن اجسام در جهت عرضی هنگامی که کالسکه روی یک یا دو ریل حرکت می کند.

شناخت برخی از ویژگی های جرثقیل سقفی
جرثقیل های سقفی و جرثقیل سقفی تک پل رونشین با توجه به مزایایی که دارند در کارخانه ها، انبارها، سوله ها کاربرد فراوانی دارند. در زیر به برخی از ویژگی های جرثقیل سقفی ثابت می پردازیم:
• تجهیزات فوقانی جرثقیل ها باید با استانداردهای قابل اجرا و استانداردهای کیفی مطابقت داشته باشد و به طور مرتب توسط کارشناسان بازرسی و تایید شود.
• جرثقیل سقفی را می توان در تمام اتاق ها با ارتفاع استاندارد استفاده کرد.
• استفاده از این دستگاه های پیشرفته باعث صرفه جویی در زمان، هزینه و انرژی می شود.
• تعمیر و نگهداری جرثقیل سقفی معمولی گران نیست.
• تعمیر این جرثقیل ها با هزینه کم امکان پذیر است و اغلب عمر مفید بالایی دارند و در نهایت بعد مدت ها استفاده دچار خرابی مکانیکی می شوند.
• با جرثقیل سقفی به راحتی می توانید به صورت مستقل به تمام قسمت های انبار و کارخانه دسترسی داشته باشید.
• استفاده از جرثقیل های سقفی پیشرفته امروزی نیازی به دوره آموزشی یا تکنسین متخصص ندارد و استفاده از آنها آسان است.
۲. جرثقیل دیواری
جرثقیل دیواری یکی از طرح های منحصر به فرد و خلاقانه جرثقیل بازویی است. در مقابل حرکت دورانی حرکت طولی دارد. از جرثقیل دیواری می توان به عنوان جرثقیل سقفی در حالت تک پل یا دو پل نیز استفاده کرد. طراحی هندسی و حساب شده جرثقیل دیواری باید بسیار دقیق باشد تا محصول نهایی با ثبات کامل و بدون لرزش و صدا کار کند.

کاربرد و ویژگی های جرثقیل دیواری
• جرثقیل دیواری با ظرفیت بالابری ۵ تن و چرخش بازو ۴۵ تا ۲۷۰ درجه مجهز به محدود کننده بار نیز می باشد که حمل و نقل مواد و کالا را آسان می کند.
• همانطور که قبلا ذکر شد، این نوع جرثقیل ها گزینه های مناسبی برای بارگیری و جابجایی کالا در محیط هایی هستند که امکان استفاده از جرثقیل های دیگر وجود ندارد.
• لازم به ذکر است که طراحی و ساخت بالابر دیواری باید با در نظر گرفتن طول بازو انجام شود. همچنین لازم به ذکر است که ساخت این نوع جرثقیل به ظرفیت ۱۵ تن ختم شد.
• جرثقیل های دیواری قابلیت نصب و استفاده بر روی تیرها و دیوارهای سوله را دارند. به طور معمول، این نوع جرثقیل ها بسیار ارزان تر هستند و عملکرد بهتری نسبت به جرثقیل های سقفی و دروازه ای دارند.
• جرثقیل های دیواری در مقایسه با جرثقیل های دیگر، روش نصب، راه اندازی، نگهداری و تعمیر آسان تر و کارآمدتری دارند.
۳. جرثقیل بازویی
به طور کلی انواع جرثقیل ها در حمل و نقل و در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارند. جرثقیل بازویی و جرثقیل نیم دروازه ای تا ۱۰ تن ظرفیت دارند. یکی از ویژگی های بارز این نوع جرثقیل قابلیت استفاده در فضاهای محدود است. این جرثقیل دارای حرکاتی مانند بلند کردن، عرضی، حرکت حول محور مرکزی به صورت چرخشی می باشد. این نوع جرثقیل ها را می توان با توجه به محل نصب و همچنین زاویه چرخش به چند نوع طبقه بندی کرد که در زیر به آن اشاره کرده ایم.
۱- جرثقیل ستونی
۲- جرثقیل گردان
۳- جرثقیل متحرک

ویژگی های جرثقیل بازویی
۱. نصب و نگهداری آسان تر از جرثقیل های دروازه ای و سقفی
۲. نسبت به مدل های دیگر جرثقیل های صنعتی، جرثقیل بازویی قیمت مناسب تری دارند.
۳. به دو صورت دستی و موتوری امکان چرخش این نوع جرثقیل ها وجود دارد.
۴. از ۱۸۰ تا ۳۶۰ درجه جرثقیل بازویی امکان دوران یا چرخش را دارد.
۵. ظرفیت جابه جایی ۱۰ تن و گاهی اوقات بسته به شرایط تا ۱۵ تن را دارا است.
۶. امکان نصب و استفاده در ستون مستقل.
۷. در ستون های موجود در سالن نیز قابل نصب هستند.
- 18
- 5