پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
۲۳:۱۹ - ۲۰ مهر ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۷۰۲۱۰
جامعه

فیلم/ سلاخی کروکودیل به بهانه تجارت در مشهد

به تازگی ۸۰ سر کروکودیل‌ برای پرورش به مشهد منتقل شده است که موجی از اعتراض های فعالان محیط زیست را درباره تجارت کروکودیل به همراه داشت.

به گزارش باشگاه خبرنگاران، واردات ۸۰ کروکودیل به کشور، انتقال آن به مزرعه پرورش کروکودیل در مشهد، توضیحات بهره‌بردار که اهداف این مزرعه را گردشگری و فروش پوست و گوشت و خون کروکودیل‌ها دانست و اظهارات مسئولان شیلات و محیط زیست مبنی بر صدور پروانه بهره‌برداری از این مزرعه، طی روزهای گذشته خبرساز شد و اعتراضات برخی از سمن‌ها و فعالان محیط زیست را به دنبال داشت تا جایی که معترضان طی نامه‌ای خطاب به دادستان مشهد، خواهان جلوگیری از کشتار و فروش پوست و گوشت کروکودیل‌ها شدند. عده ای از فعالان محیط زیست این اقدام را تجارتی خون‌بار دانستند و خواستار جلوگیری از مرگ دردناک این گونه حیات وحش شدند.

از آن جا که روند خشونت‌آمیز جدا کردن پوست از بدن کروکودیل، مستلزم تحمیل دردی شدید و بعضا طولانی‌مدت به این جانور است، انتشار فیلم‌ها و تصاویر از این عملیات دلخراش طی سال‌های اخیر، بازار پوشاک تهیه شده از پوست کروکودیل را از رونق انداخته و حتی استفاده از این پوشاک را به ضد ارزش تبدیل کرده است که حاصل آن، اعتراضات عمومی به استفاده برخی از سلبریتی‌ها از پوشاک پوست و همچنین تحریم برندهایی است که همچنان به تهیه پوشاک از پوست کروکودیل ادامه می‌دهند.

به همین دلیل هم گلایه ها و اعتراضات درباره راه اندازی مزرعه کروکودیل ها در مشهد شدت گرفته است اما مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی که روز دوشنبه ۱۲ مهرماه یعنی یک روز پس از رهاسازی کروکودیل‌ها در مزرعه پرورش کروکودیل ملک آباد، هدف از راه‌اندازی این مزرعه را به صراحت «استفاده از پوست ارزشمند این گونه» عنوان کرده بود پس از انتشار این فیلم ها و واکنش مردمی نسبت به این عمل دلخراش حرف‌های جدیدی مطرح کرد.

فشار افکار عمومی کار را به جایی رساند که پایگاه اطلاع رسانی اداره کل حفاظت محیط زیست در تاریخ ۱۸ و ۱۹ مهرماه با انتشار دو مطلب از قول آقای مدیرکل تاکید کرد که این اداره هیچ مجوزی برای کشتار کروکودیل‌ها صادر نمی‌کند و هرگونه اقدامی اعم از فروش داخلی یا خارجی، واگذاری، انتقال و کشتار کروکودیل‌های این مزرعه و یا فروش تخم آنها باید با هماهنگی و مجوز اداره کل صورت گیرد که در غیر این‌صورت، بهره‌بردار، تحت پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.

دستورالعملی که مدیرکل محیط زیست به آن استناد می‌کندو در سایت سازمان محیط زیست موجود است نکته جالب توجهی دارد؛ در یکی از بندهای این دستورالعمل که به «دستورالعمل تکثیر و پرورش کروکودیل در اسارت» مشهور است روش کشتار کرکودیل‌ها به صراحت عنوان شده، روشی که با ویدیوی حامیان محیط زیست مطابقت دارد.

همتی با اشاره به این که مزرعه کروکودیل مشهد، حتی از سالن کشتار و تمهیدات لازم برای کشتار کروکودیل‌ها برخوردار نیست ،بیان می کند: سن کروکودیل‌های وارداتی، کم است در نتیجه پوست آن ها دست کم تا دو سال آینده، قابل استفاده نیست بنابراین سرمایه‌گذار فعلا قصد کشتار و صادرات پوست و گوشت کروکودیل‌های وارداتی را ندارد.

او تصریح کرد: یکی از نگرانی‌های مطرح شده در فضای مجازی این است که برای خوراک کروکودیل‌ها از سگ و گربه استفاده می‌شود در حالی که در پروانه بهره‌برداری از مزرعه کروکودیل‌های مشهد قید شده است که تهیه غذای جانوران باید با نظارت دستگاه‌های مربوط از جمله محیط زیست به صورت بهداشتی و از مبادی قانونی و بهداشتی انجام گیرد.

برای کشتار و صادرات پوست و گوشت کروکودیل ها مجوز نمی دهیم

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان در پاسخ به این که آیا پس از رسیدن کروکودیل‌ها به سنی که پوست شان قابلیت صادرات را داشته باشد، اداره کل محیط زیست خراسان رضوی برای کشتار و صادرات پوست و گوشت آن ها به سرمایه‌گذار، مجوز خواهد داد یا نه؟ تاکید کرد: خیر. همان طور که پیشتر توضیح دادم، مزرعه کروکودیل مشهد با هدف تکثیر و پرورش و گردشگری، مجوز بهره‌برداری دریافت کرده است و بنا نیست در آن کشتاری صورت گیرد. در ضمن این کروکودیل‌ها را می‌توان به عنوان مولد برای دیگر مراکز تکثیر مجاز مشابه در داخل یا خارج ارسال کرد.

مزرعه پرورش کروکودیل از اداره کل گردشگری مجوز ندارد

علی کشمیری فعال محیط زیست گفت: پس از انتقادهای فراوانی که به پرورش کروکودیل در مشهد با هدف بهره‌کشی اقتصادی و سلاخی بی‌رحمانه این حیوانات شد، حالا ادعا می‌شود  مجوز پرورش کروکودیل با هدف جذب گردشگر صادر شده است در حالی‌که جانمایی این مزرعه این موضوع را کاملا نقض می‌کند.

او افزود: مزرعه پرورش کروکودیل در ۳۵ کیلومتری مشهد قرار دارد جایی که هیچ امکاناتی نیست در حالی‌که باغ وحش مشهد در شهر و در نزدیکی ایستگاه اتوبوس و مترو قرار دارد، گردشگر به راحتی می‌تواند به آنجا برود و هم کروکودیل ببینید و هم صدها حیوان دیگر را تماشا کند و از امکانات آنجا استفاده کند؛ هیچ گردشگری به ۳۵ کیلومتری مشهد نمی‌رود.

این فعال محیط زیست ادامه داد: این ادعا را در حالی مطرح می‌کنند که گفته شده سرمایه‌گذار ۸ میلیارد تومان برای این مزرعه کروکودیل هزینه کرده این مبلغ در آن نقطه هیچ توجیهی ندارد و هیچ مجوزی از اداره کل گردشگری و میراث فرهنگی نگرفته‌اند!

کشمیری بیان کرد: محیط زیست گفته که ما مجوز بهره‌برداری داده‌ایم نه پروانه کشتار، مسلما یک مرغداری هم کشتار را در جای دیگری انجام می‌دهد نه در محل پرورش مرغ‌ها؛ دستورالعملی که محیط زیست به آن استناد می‌کند و می‌گوید ما آن را سختگیرانه و مو به مو اجرا کرده‌ایم دستورالعملی است به نام تکثیر و پرورش کروکودیل در اسارت؛ یک دستورالعمل ۱۲ ماده‌ای که در ماده شماره ۴ بند ۱۷ آن نوشته شده کشتار کروکودیل‌ها ضمن رعایت اصول و موازین بهداشتی و تهویه محل باید بدون استفاده از اسلحه و با استفاده از چاقو و قطع نخاع انجام  گیرد و این دقیقا همین موضوعی است که ما به آن اعتراض می‌کنیم.

او با بیان اینکه ادعا شده که باغ وحش‌ها مشتری این کروکودیل‌ها هستند به چند دلیل این موضوع کاملا مردود است، اول اینکه هم اکنون ۳۰۰ سر کروکودیل در سه مزرعه نوپک قشم، ملایر در استان همدان و ملک آباد مشهد داریم. مگر گنجایش و ظرفیت باغ وحش‌های ایران چند سر کروکودیل است؟ از طرفی تعداد باغ وحش‌هایی که شرایط نگهداری استاندارد از کروکودیل‌ها را دارند کمتر از پنج باغ وحش در کل ایران است، اینها قرار است به کدام باغ وحش داده شوند؟ در عین حال باغ وحش برای خرید حیوانات می‌توانند مستقل عمل کنند یعنی همان‌طور که گورخر، زرافه و سایر حیوانات را می‌خرند اگر کروکودیل هم نیاز داشته باشند می‌توانند بخرند، این توجیه پذیرفته نیست. 

این فعال و پژوهشگر محیط زیست تاکید کرد: پرورش حیوانات با قصد استفاده از پوستشان برای تولید کفش، کیف، کمربند و یا پالتو در خیلی از نقاط دنیا و توسط برندهای معروف در حال برچیده شدن است، اصرار بر انجام این روش اشتباه باعث ایجاد بدعت توسط ما می‌شود؛ شاید عده‌ای از افراد پولدار برای فخرفروشی یا نشان دادن ثروت خود هوس کنند پالتوی پوست ببر یا پلنگ بر تن کنند، باید به نیاز آنها هم پاسخ بدهیم؟

کشمیری اظهار کرد: یکی دیگر از ادعاهایی که برای توجیه پرورش کروکودیل عنوان شده این است که خون کروکودیل ضد سرطان است؛ اینجا هم یک فریب کاری به چشم می‌خورد. فاکتورهای خونی کروکودیل ضد سرطان است یعنی ژن‌های بیان کننده این فاکتورها تحت مطالعه قرار می‌گیرند و به صورت آزمایشگاهی از این فاکتورها در صنایع دارویی استفاده و از آنها دارو ساخته می‌شود؛ به هیچ وجه خون کروکودیل به صورت مستقیم استفاده نمی‌شود. اگر در این امر به کروکودیل احتیاج شود به صورت محدود و توسط مراکز علمی نگهداری می‌شود و هیچ احتیاجی نیست صدها کروکودیل به صورت صنعتی در مزرعه‌ها نگهداری و سلاخی شوند و این بهانه ای برای سوء استفاده اقتصادی باشد.

او افزود:کروکودیل‌های این مزرعه از نوع کروکودیل آب شور هستند که پوست و گوشت ارزشمندی دارند و از مبداء مالزی وارد کشور شدند تا در مرکز پرورش کروکودیل مُلک آباد مشهد نگهداری و تکثیر شوند؛ طول این گونه از کروکودیل‌ها تا ۷ متر می‌رسد و پس از حدود سه سال، پوست آنها قابلیت دباغی (چرم) می‌یابد در حالی‌که پوست گونه پوزه کوتاه ایرانی، جذابیت و قابلیت اقتصادی و صادراتی ندارد.

حتی اگر کشتار کروکودیل‌ها در داخل کشور اتفاق نیفتد و حیوان را بصورت زنده به کشوری دیگر منتقل و در آنجا با آن روش دردناک کشته شود، آیا کارآفرینی و اشتغال به این شکل انسانی است و آیا چنین تولیدی باید حمایت شود؟ تولید، اشتغال، کارآفرینی و ارزآوری به چه قیمت؟ این کار آغاز یک تجارت خونبار در مشهد، شهر منتسب به ضامن آهو، نیست؟

  • 13
  • 3
۵۰%
بیشتر بخوانید:
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر