صوت و فیلم گزارش تصویری کاریکاتور
پنجشنبه ۱۳ مهر ۱۴۰۲
sarpoosh

تورم

تورم

تورم

تورم از نظر علم اقتصاد به معنی افزایش سطح عمومی قیمت‌ ها در طول یک زمان مشخص است. نرخ تورم برابر است با تغییر در یک شاخص قیمت که معمولا شاخص قیمت مصرف کننده است.

ریشه‌های تورم

دیدگاه کینزی دو دلیل عمده برای تورم ذکر می‌کند: کاهش عرضه کل یا افزایش تقاضای کل

دیدگاه پول‌گرایان رشد عرضه پول مازاد بر رشد اقتصادی راعمده‌ترین دلیل تورم می‌داند. به عبارت ديگر، تورم تناسب نداشتن حجم پول در گردش با عرضه خدمات و كالاهاست. تقریبا تمام اقتصاددان‌ها بر این نکته متفق‌القولند که تورم پایدار و دراز مدت ریشه‌ای جز عرضه پول و افزایش نقدینگی ندارد. هر چه ميزان تورم بیش‌تر شود،قدرت خريد یک واحد پول كم‌تر می‌گردد.

تورم از دیدگاه تقاضا

به استناد ارقام مندرج در جداول کتاب خلاصه تحولات اقتصادی کشور – بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران متوسط رشد نقدینگی در طی اجرای برنامه سوم توسعه(۸۲-۱۳۷۹) معادل ۶/۲۸ درصد بوده است که بالاتر از متوسط نرخ رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) معادل ۶/۵ درصد بود و همین امر باعث عدم تعادل بین تقاضا و عرضه شده و در نتیجه منجر به افزایش سطح عمومی قیمت‌ها گردیده است.
 

یکی از ریشه‌های تورم نبود تعادل میان درآمدها و هزینه‌های دولت است. به این ترتیب که وقتی هزینه‌های دولت از درآمدهای آن در بودجه سالانه بیش‌تر باشد، دولت با کسری بودجه مواجه می‌شود. اگر دولت برای حل مشکل کسری بودجه اقدام به استقراض از بانک مرکزی یا فروش درآمدهای ارزی (مثلاً حاصل از فروش نفت) به بانک مرکزی کند، پایه پولی و به دنبال آن نقدینگی کل در اقتصاد افزایش می‌یابد که این افزایش نقدینگی آثار تورمی به دنبال خواهد داشت.

تورم از دیدگاه عرضه

تولیدات داخلی: با اجرای سیاستهای کنترلی در سال ۱۳۷۴ و برقراری ثبات نسبی در بازار، اقتصاد کشور با افزایش تولید ناخالصی داخلی و زیر بخش‌های آن (صنعت و معدن، کشاورزی، نفت و خدمات) مواجه گردید.
 

طی سالهای ۷۸-۱۳۷۶ تولید تحت تأثیر کاهش شدید درآمدهای ارزی کاهش یافت. در طی سالهای۸۲-۱۳۷۹ تولید از رشد قابل ملاحظه‌ای تحت تأثیر افزایش درآمدهای ارزی قرار گرفت (کتاب خلاصه تحولات اقتصادی کشور –بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران) و این امر افزایش عرضه و کاهش تورم را به دنبال داشته است.
 

واردات: وابستگی به مواد و قطعات منفصله وارداتی از نارسائیهای مربوط به عرضه در بخش صنعت و معدن بوده است، لذا بر این اساس تراز ارزی بخش صنعت و معدن منفی بوده و متکی به ارز حاصل از فروش نفت می باشد، این نارسایی بخش صنعت و معدن را شدیداً در برابر نوسانات قیمت و فروش نفت آسیب پذیر می کند.
 

وجود ظرفیت خالی در بخش تولید، باعث افزایش هزینه‌های سربار شده و در نتیجه افزایش هزینه تمام شده تولیدات صنعتی و معدنی میگردد. ضعف‌های ساختاری که منجر به محدودیت عرضه در بخش تولید می گردد بقرار زیر است:
 

الف) پایین بودن سهم سرمایه گذاری بخش خصوصی

ب) ناچیز بودن سرمایه گذاری خارجی

ج) پایین بودن سهم صادرات در کل صادرات کشور

د) بالا بودن قیمت محصولات صنعتی

انتظارات تورمی

اگر مردم بر اساس تجربیات گذشته خود و یا بر مبنای مشاهدات بازار پیش بینی کنند که درآینده نزدیک قیمت‌ها رو به افزایش خواهد بود، میزان هزینه و خرید های خود را افزایش می دهند. از طرف دیگر تولید کنندگان و فروشندگان از فروش و عرضه کالاها خود به امید افزایش قیمت در آینده خودداری می کنند، بدیهی است در این صورت با این سیاست، عرضه و تقاضا اثر مستقیم بر قیمت‌ها خواهد داشت و موجب افزایش تورم می گردد.

تورم از دیدگاه ساختاری

یکی از علل ریشه‌ای تورم، رشد نا متعادل بخش‌های اقتصادی کشور است (ازجمله ساختمان سازی و …) بطوریکه توسعه سریع یک بخش و تحولات ناشی از آن موجب پیدایش عدم تعادل و ناهماهنگی بین سایر بخش‌های دیگر اقتصادی می‌گردد، با توجه به سایر علت‌های ریشه‌ای از جمله: کسر بودجه دولت، عدم تعامل بین بخش‌های مختلف اقتصادی، وابستگی بخش تولید به درآمدهای نفتی، نارسایی در سیستم حمل و نقل کشور، مشکلات ارزی و… موارد فوق باعث رشد سطح عمومی قیمتها شده که در نهایت منجر به افزایش تورم میگردد.
 

پس انداز و تورم

رابطه بین پس انداز و نرخ تورم به دو شکل زیر می باشد.
 

الف) اگر نرخ تورم بالا باشد، آثار نامطلوبی بر ثبات اقتصادی کلان کشور و به ویژه نرخ تسهیلات داشته و منجر به کاهش نرخ پس انداز می‌گردد.

ب) نرخ پس انداز پائین به ویژه کاهش در پس انداز دولت، باعث افزایش نرخ تورم می‌گردد.

با کاهش نرخ رشد اقتصادی و به دنبال آن افزایش نرخ تورم در سالهای (۷۸-۱۳۷۰) (کتاب خلاصه تحولات اقتصادی کشور –بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران) نرخ پس انداز کاهش یافته است. عدم ثبات قیمتها در تمام این سالها و سالهای بعد، همواره اثر نامطلوبی بر ثبات اقتصادی کلان کشور و انتظارات مردم نسبت به آینده داشته است که در نتیجه این شرایط منجر به کاهش نرخ پس انداز شده است، حتی در بعضی از سالها نرخ رشد پس انداز منفی بوده و دلیل عمده آن افزایش هزینه‌های استهلاک ناشی از افزایش نرخ ارز و نرخ بالای فرسودگی ماشین آلات سرمایه‌ای می باشد، دیگر آثار مهم کاهش پس انداز بر سطح سرمایه گذاری است که موجبات افزایش تقاضا و بالطبع افزایش سطح عمومی قیمتها شده است.


 

نرخ ارز و تورم

اثر تغییرات نرخ ارز برسطح قیمتها و تورم متأثر از سیاستهای اقتصادی کلان کشور است. اگر افزایش نرخ ارز توأم با اجرای سیاستهای انبساطی مالی و پولی باشد، موجب تشدید و فشار تورم خواهد شد و چنانچه افزایش نرخ ارز با اجرای سیاستهای انقباضی مالی و پولی همراه باشد، آثار قابل ملاحظه ای بر تورم و نیز بر سطح عمومی قیمتها نخواهد داشت. اما اعمال سیاست یکسان سازی هم بر تورم و هم بر سطح عمومی قیمتها تأثیر گذار است .

نرخ سود تسهیلات و تورم

دغدغه های بانکها به‌عنوان یک بنگاه اقتصادی عمدتاً معطوف به تسهیل سود از طریق واسطه گری مالی و انجام خدمات مالی واگذار شده می باشد. بانکها برای رسیدن به سود مورد انتظار خود و جبران سود تعهد شده در قبال سپرده گذاران (کوتاه مدت و بلند مدت) پرداخت غیر متعارف سود بین ۷-۱۸ درصد و اخذ سود تسهیلات از بخش‌های مختلف اقتصادی را بین ۵/۱۳-۲۱ درصد اعمال می نمایند. در صورتیکه پرداخت چنین سود سپرده ای، در هیچیک ازکشورهای در حال توسعه یا صنعتی شده (کره جنوبی، چین، سنگاپور، تایلند، تایوان، مالزی و …) و یا کشورهای توسعه یافته صنعتی (آمریکا، ژاپن، آلمان،فرانسه، بریتانیا و …) مشاهده نمی‌شود. حداکثر سود سپرده گذاران در کشورهای مذکور (۴ تا ۹/۱-) درصد می باشد.

با این سیاست کشورهای فوق تلاش دارند تا نقدینگی موجود در کشور را بسوی سرمایه گذاریهای تولید سوق دهند.
 

در ایران بالا بودن نرخ سود تسهیلات و تورم، سبب شده است تا تولید کنندگان در بازارهای جهانی از قدرت رقابتی کمتری نسبت به رقبای خارجی خود برخوردار باشند. سپرده گذاری در ایران بدلیل ریسک کم و سود تضمین شده و استفاده از معافیت مالیاتی نمی‌تواند تابعی از نرخ تورم باشد.
 

در شرایط کنونی سپرده گذاران تقاضای افزایش نرخ سود را دارند، تا با محاسبه نرخ تورم سود بیشتری را نصیب خود نمایند. از طرفی نیز تولید کنندگان نیز انتظار دارند تا نرخ سود تسهیلات از سوی بانکها کاهش داده شود تا هزینه‌های تولید کاهش یابد.یکی ازمسائل مهم غیر منطقی،(تعیین دستوری) نرخ سود تسهیلات و سپرده گذاری و همچنین سقف اعتبارات می باشد. بدین ترتیب که شورای پول و اعتبار بدون توجه به عرضه و تقاضای بازار پول با در نظر گرفتن شاخصهای کلان اقتصادی نظیر تورم، به اعتقاد خود با دیدگاه حمایت از بخش‌های تولید، نرخ سود تسهیلات را تعیین می نمایند. در حالیکه کاهش نرخ بهره بانکی میتواند به کاهش هزینه‌های تولید و در نتیجه کاهش تورم منجر شود اما این سیاست را شورای پول و اعتبار اعمال نمی نماید.

پس انتظار بخش‌های مختلف تولید کشور در کاهش منطقی نرخ سود تسهیلات (یک رقمی) و حداقل متعارف با نرخ لایبر (Liber) برابر ۶ درصد است.
 

هدایت نقدینگی به سوی سرمایه گذاری از طریق سیستم بانکی کشور، باعث رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال مولد خواهد شد. حرکت اقتصادی کشور طی سالهای گذشته بر خلاف شرایط فوق الذکر بوده است. بیشتر تسهیلات اعتباری در بخش غیر مولد و به بخش‌های ساختمانی، خدماتی و بازرگانی تزریق شده است. بنابراین جهت فراهم نمودن بستر مناسب برای سرمایه گذاری در کشور و ایجاد ثبات و آرامش تزریق نقدینگی مهم‌ترین شرط لازم جهت توسعه صنعتی شدن می باشد. در چنین شرایطی بدلیل ریسک در بخش تولید و تداوم فعالیتهای مولد، برخی از دارندگان نقدینگی حاضر به تخصیص منابع خود در بخش تولیدی خواهند بود. لذا چنانچه شرایط به گونه‌ای آماده شود که سود آوری فعالیتهای غیر مولد در کشور کمتر از بخش مولد (تولید) باشد، آنگاه میتوان امیدوار بود که نقدینگی جامعه در بالاترین سطح ممکن به سمت تولید جهت دهی شده است و سبب کاهش شدید تورم می‌شود
نرخ بالای رشد نقدینگی طی چند سال اخیر، تورم را به یکی از عمده‌ترین معضل‌های اقتصادی کشور تبدیل کرده است.

 

مهم‌ترین عوامل بروز تورم در ایران را میتوان به شرح زیر برشمرد:

۱. تأمین کسری بودجه از طریق استقراض دولت از بانک مرکزی و یا از طریق فروش درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت به بانک مرکزی باعث افزایش پایه پولی و نقدینگی می‌گردد و افزایش نقدینگی در افزایش سطح عمومی قیمت‌ها (تورم) ظاهر می‌شود.

 ۲. عوامل ساختاری ناشی از عدم هماهنگی‌های بخشی، تنگناهای زیرساختی و چسبندگی عرضه در بخش‌های کلیدی مانند صنعت و کشاورزی که باعث کشش‌ناپذیری عرضه در این بخش‌ها گردیده است؛ به طوری که که در شرایط رشد سریع تقاضا، امکان افزایش متناسب وهم‌زمان عرضه وجود ندارد و منجر به تورم می‌شود.
 

یکی از راه‌های مهار تورم اتخاذ صحیح سیاست‌های پولی مناسب است؛ یعنی رشد باثبات و پیش‌بینی شده حجم پول. بسیاری از کشورها مانند کره جنوبی، مکزیک، نیوزیلند و انگلستان بااعمال سیاست‌های پولی اصولی، موفق به کاهش تورم به ارقام یک‌رقمی (معمولاً زیر ۵ درصد) شده‌اند که یکی از دلایل عمده آن استقلال بانک مرکزی در این کشورها برای پیش‌برد سیاست‌های پولی بوده است.

سایر مطالب درباره تورم

  • تورم در ایران,درد بی پولی مردم ایران

    چرا سفره معیشت بهبود نمی‌یابد؟/ مردم درد بی پولی دارند

    بررسی‌ها نشان می‌دهد نفوذ برخی دستگاه‌های دولتی و حاکمیتی در حوزه‌های تولیدی و اعطای امتیازات ویژه به برخی سیاسیون و گروه‌های قدرت، راه را بر مالکیت خصوصی در اقتصاد بسته و فضای رشد و توسعه در سایه فعالیت بخش خصوصی واقعی را محدودتر از گذشته کرده است. روزنامه آرمان ملی نوشت...

  • تورم در ایران,واکنش‌ها به پیشنهاد تشکیل شورای عالی امنیت غذایی

    واکنش‌ها به پیشنهاد تشکیل شورای عالی امنیت غذایی/ افقه: اتلاف وقت است

    مرتضی افقه تشکیل شورای عالی امنیت غذایی را اتلاف وقت دانست و گفت: بعید است این شورا اختیارات ویژه‌ای در اختیار داشته باشد که مثلا مقابل تصمیمات بانک مرکزی در خصوص افزایش قیمت ارز برای کالاهای اساسی بایستد. اعضای این شورا همان سیاستگذاران پیشین هستند و اگر می‌توانستند برای...

  • مهدی پازوکی,انتقاد مهدی پازوکی از دولت رئیسی

    پازوکی، اقتصاددان: افغانستان هم دیدگاه های اقتصادی مسئولان ما را قبول ندارد

    مهدی پازوکی، اقتصاد دان و کارشناس اقتصادی براین باور است: متاسفانه مدیران سازمان برنامه و بودجه درباره کنترل تورم اظهاراتی را بیان می‌کند که کشوری مثل افغانستان هم این دید را ندارند. مهدی پازوکی، اقتصاددان و استاد دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه تورم با شعار کاهش...

  • رشد اقتصادی,واقعیت رشد اقتصادی در دولت رئیسی

    واقعیت رشد اقتصادی که دولت به آن می‌بالد چیست؟

    همین رشدی که توسط رئیس سازمان برنامه به آن اشاره شده هم به این معنی نیست که یعنی ما از آن دوران شکوفایی جلوتر هستیم، نه ابدا و این تازه در وضعیت جبران است و شاید تازه برسیم به سطح تولید در سال‌های ۹۵ و ۹۶. بنابراین داشتن رشد اقتصادی ۷ یا ۸ درصد برای کشوری که رشد‌های منفی...

  • فعال حوزه کارگری,صحبت های فعال حوزه کارگری درباره حقوق کارگران

    فعال حوزه کارگری: این افتخار نیست مردم را فقیرتر کنیم تا نشان دهیم در کاهش تورم موفق شده‌ایم

    علیرضا حیدری گفت: همان روزی که شورای عالی کار مصوبه دستمزد ۱۴۰۲ را با آن شرایط خاص و البته به سختی مصوب کرد، کاملاً مشخص بود اراده‌ای برای ترمیم حقوق کارگران وجود ندارد. اینکه کارگران توقع داشته باشند، حقوق شان همسان با میزان تورم و گرانی‌ها افزایش یابد امری معقول و طبیعی...

  • امان‌الله قرایی‌مقدم,صحبت های امان‌الله قرایی‌مقدم درباره اعتراضات در ایران

    قرایی‌مقدم: مشکلات اقتصادی، فاصله اعتراضات را از ۸ سال به ۲ سال رسانده است

    امان‌الله قرایی‌مقدم جامعه‌شناس می‌گوید: طی سال‌های ۸۸، ۹۶، ۹۸ و ۱۴۰۱ فاصله اعتراض‌ها از ۸ سال به ۲ سال رسیده است. دلیل این است مردمی که شکم‌شان گرسنه است، تا به حق‌شان نرسند، دست بردار نیستند زیرا مشکلات معیشتی همه چیز را از ریشه در هم کوبیده و در هم می‌نوردد. امان‌الله...

  • تخم مرغ,قیمت تخم مرغ شکر و روغن

    تخم مرغ شانه‌ای ۱۶۰ هزار تومان شد/ اعلام قیمت مصوب مصرف کننده ۷ کالای اساسی

    افزایش قیمت تخم مرغ در بازار شاید موضوع جدیدی نباشد، اما این بار با تدبیر جدیدی در حال اجراست. انکار افزایش قیمت این محصول از سوی تولیدکنندگان و دولت، مردم را آزار می‌دهد؛ مصرف کنندگان هر روز با قیمت جدید تخم مرغ ناچار به خرید آن هستند، اما متولیان و تولید کنندگان زیر...

  • تاثیر فقیرشدن جامعه روی مدرسه نرفتن کودکان,ترک تحصیل کودکان

    تاثیر فقیرشدن جامعه روی مدرسه نرفتن کودکان/ کاهش سهم آموزش از کل هزینه‌های خانوار

    اختصاص سهم بالایی از هزینه‌های خانوار به مسکن و خوراک باعث می‌شود تا خانوارها بودجه و درآمد کمتری برای اختصاص به سایر هزینه‌ها، از جمله آموزش داشته باشند. بررسی‌ هزینه‌های خانوار نشان می‌دهد که سهم آموزش از کل هزینه‌های خانوار در طول زمان روند کاهشی داشته است. روزنامه...

  • اقتصاد ایران,نشانه‌های فرسودگی در اقتصاد ایران

    نشانه‌های فرسودگی در اقتصاد ایران

    روزنامه اعتماد نوشت: داده‌هاي موجود نشان مي‌دهد كه براي سومين سال متوالي و براساس قيمت‌هاي ثابت ۱۳۹۵ بانك مركزي، استهلاك سرمايه با رقم سرمايه‌گذاري جديد در سال ۱۴۰۰ برابر شده است. اين اتفاق بدين معني است كه كاسته شدن سرعت رشد سرمايه‌گذاري، موجب شده تا استهلاك سرمايه‌...

  • مسعود پزشکیان,انتقادات تند پزشکیان از رئیسی

    انتقادات تند پزشکیان از رئیسی: زندگی مردم سخت شده/ قیمت مرغ و برنج را به قبل برگردانید، ما هم قبول می کنیم دولت خوب است

    مسعود پزشکیان گفت: آن زمان که مرغ ۲۵ هزار تومان بود می‌گفتند مشکل از مدیریت است اما از وقتی خودشان بر سرکار آمدند قیمت گوشت و مرغ چهار، پنج برابر شده است. مسعود پزشکیان، نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با مُنیبان در واکنش به ادعای اخیر نماینده مجلس مبنی...

  • هزینه سرویس مدارس,افزایش نجومی هزینه سرویس مدارس

    هزینه سرویس مدارس ترمز برید/ والدین: پول سرویس رفت‌وآمد مدرسه را هم قسطی پرداخت می‌کنیم

    سرویس رفت‌وآمد دانش‌آموزان به مدرسه تبدیل به دغدغه شده است، خانواده‌ها میان هزینه‌های زیاد کیف و کتاب و لباس، حالا باید نگران سرویس مدرسه هم باشند، هزینه‌ای که گاهی نجومی هم می‌شود. خبرآنلاین نوشت: دیگر برای مدرسه رفتن باید هفت خوان رستم را گذراند، در کنار گرانی قیمت...

  • وضعیت اقتصادی کشور,صحبت های یک اقتصاددان درباره شرایط اقتصادی کشور

    قرار نیست گره‌های معیشتی به این زودی‌ها باز شود/ ایرانِ نفتی، نیاز شدیدی به داد و ستد با کشور‌های صنعتی‌ دارد

    علی بیگدلی گفت: اروپا به ویژه کشور‌های مهمی، چون فرانسه، آلمان، انگلیس و ... نگاه توأم با تهدیدی به ایران دارند و به همین دلیل فرصت‌هایی که می‌تواند در گره گشایی از اقتصاد ایران تأثیرگذار باشد از ما سلب شده است. در حالی که اقتصاد در ایران روز به روز بیشتر در حالت تنگنا...

  • تروم شهریور 1402,نرخ تورم

    نرخ تورم شهریور ۴۶.۱ درصد شد

    نرخ تورم در شهریورماه امسال به ۴۶.۱ درصد رسید. به گزارش خبرآنلاین، مرکز آمار ایران گزارش جدید تورم در شهریورماه را منتشر کرد که بر اساس این گزارش، در شهریور ماه ١٤۰٢ ، شاخص قیمت مصرف کننده خانوارهای کشور به عدد ٢۰١,٧ رسیده است که نسبت به ماه قبل، ٢ درصد افزایش، نسبت به...

  • حقوق,عقب‌ماندگی ۳۰۰ درصدی دستمزد از تورم

    سرکوب مزد به نفع تورم/ تکرار افزایش دوباره ۲۰ درصدی حقوق‌ها در بودجه سال ۱۴۰۳

    روزنامه جهان صنعت نوشت: یکی از چالش‌های حل نشده و استمراری اقتصاد ایران در سالیان پس از انقلاب -به علت تفوق رویکرد اقتصاد سوسیالیستی در سیاستگذاری‌های اقتصادی- معضل تعیین پایه دستمزد یا به قول فعالان کارگری -حداقل حقوق- بوده که تاکنون نیز به یک منطق بین‌الاذهانی و عقلایی...

  • اقتصاد ایران,طعنه به مقام اقتصادی دولت رئیسی

    طعنه به مقام اقتصادی دولت رئیسی: این اصل مسلم را قبول ندارید و همچنان دوست دارید اقتصاددان خطابتان کنند؟

    روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: اخیرا یکی از مسوولان اقتصادی دولت، با تمثیل تورم به اسب، اظهار کرده است که برای مهار آن به شکل آنی، باید همه قیمت‌ها تحت نظارت دولت باشند و با استفاده از ایجاد فضای حاکمیتی و ابزارهای امنیتی، به این هدف نائل آمد. در عین حال ایشان معتقد به «دور...

  • گوشت قرمز,کاهش 26 درصدی عرضه گوشت قرمز

    عرضه گوشت قرمز ۲۶ درصد کاهش یافت

    مرکز آمار ایران گزارش داد، وزن گوشت قرمز عرضه‌شده انواع دام‌های ذبح‌شده در کشتارگاه‌های رسمی کشور در مرداد ۱۴۰۲ جمعاً ۴۱۰۷۳ تن گزارش شده که نسبت به مرداد سال گذشته ۲۶درصد کم شده است. به گزارش تسنیم، مرکز آمار ایران نتایج طرح آمارگیری کشتار دام کشتارگاه‌های رسمی کشور در...

  • هادی حق شناس,اقتصاددان

    حق شناس: اقتصاد ایران، شلخته و مملو از گره‌های کور است

    یک اقتصاددان گفت: برای رسیدن به توسعه، باید در بازار جهانی اقتصاد حضوری جدی داشت، اما حالا که به دلیل رویکرد سیاست خارجی از این موضوع مهم محروم هستیم، لازم است با بررسی کارشناسی شده و البته واقع بینانه دارایی‌های مان را در خدمت تولید قرار بدهیم تا از این طریق حتی‌المقدور...

  • نان,گرانی نان

    اصابت ترکش‌های گرانی نان به سفره‌های خالی کارگران

    ۴۰ روز پس از تکذیب شدید وزیر کشور، موج گرانی نان به تهران رسید. مردم این شهر در روزهای پایانی شهریور وقتی زنبیل خرید به دست به نانوایی‌ مراجعه کردند، دیدند نان هم گران شده است. روزنامه توسعه ایرانی نوشت: «نان گران می‌شود یا نمی‌شود؟» این ابهام برای بیش از ۴۰ روز در فضای...

  • تخم مرغ,درخواست افزایش ۱۰ هزار تومانی قیمت تخم مرغ از دولت

    درخواست افزایش ۱۰ هزار تومانی قیمت تخم مرغ از دولت

    رییس هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغداران تخم‌گذار میهن با اعلام اینکه قیمت مصوب تخم مرغ الان کیلویی ۴۷۳۰۰ تومان است، گفت: از وزارت جهاد کشاورزی درخواست اصلاح قیمت تخم مرغ درب واحدهای تولیدی به نرخ ۵۷ هزار و ۸۰۰ تومان را ارایه داده‌ایم. به گزارش تسنیم، حمیدرضا کاشانی درباره...

  • تورم,کاهش ۵۰ درصدی قدرت خرید مواد غذایی در ایران

    کاهش ۵۰ درصدی قدرت خرید مواد غذایی در سال جاری/ تن ماهی گران شد

    از ابتدای سال جاری با افزایش قیمت مواد غذایی و گرانی‌های موجود در حوزه اقلام اساسی مردم ناچار شده‌اند که میزان مصرف خود را کاهش بدهند یا حتی برخی از اقلام را از سر سفره‌های خود حذف کنند. تورم حاصل از کمبود‌ها و ایراد‌های وارده به سیاست سیاسیون کشور از یک سو و چالش‌های...

  • وضعیت بد مدارس ایران,گرانی هزینه های مدارس

    باز آمد بوی ماه مهر و زنگ بخاری‌های فرسوده!/ گرانی هزینه‌های دانش‌آموزان همزمان با آغاز سال تحصیلی

    هر ساله با پایان پیک مصرف برق، با آغاز فصل سرد در فصل بازگشایی مدارس و همزمان با سرد شدن نسبی هوا، به طور مستقیم وارد بحران مصرف گاز می‌شویم و دغدغه راه‌های در پیش گرفتن کاهش مصرف گاز و بحران انرژی به جانمان می‌افتد که بیش‌ترین توصیه کارشناسان در مصرف انرژی از طریق اماکن...

  • قیمت نان,رشد قیمت نان در ۱۴ استان

    بازی سیاسی با نان؛ رشد قیمت در ۱۴ استان

    سفره مردم ایران در سال‌های اخیر که تورم و گرانی بی‌سابقه‌ای بر کشور حاکم شده هر روز کوچک‌تر از روز پیش می‌شود. بسیاری از گروه‌های خوراکی در سال‌های اخیر از سفره مردم ایران پر کشیده‌اند و ظواهر امر نشان می‌دهد که این بار نوبت به گرانی نان رسیده است. روزنامه جهان صنعت...

  • نان,افزایش قیمت نان

    افزایش مجدد قیمت نان به‌طور رسمی تایید شد

    با وجود تکذیب چندباره مقام‌های دولت در خصوص هرگونه افزایش قیمت نان، احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد، امروز چهارشنبه ۲۹ شهریور از اصلاح قیمت نان به‌صورت منطقه‌ای خبر داد. به گزارش خبرآنلاین، وزیر اقتصاد دولت سیزدهم در حاشیه جلسه هیئت دولت تایید کرد که قیمت‌گذاری نان به‌صورت...

  • حسین راغفر,صحبت های راغفر درباره وضعیت اقتصاد کشور

    راغفر: نیروی کار متوسط و پایین هم در حال مهاجرت هستند

    حسین راغفر با بیان اینکه اگر اراده ای برای حل مسائل اقتصادی ایران وجود داشته باشد، در ابتدا باید شرکت های متعلق به برخی نهادها خصوصی شوند و سهام شان به مردم واگذار شود، گفت: این اقدام، ظرفیت بسیار بزرگی برای جلب و بازسازی اعتماد مردم ایجاد می کند و اصلی ترین محرک تورم در...

  • نان سنگک,گرانی نان سنگک در تهران

    قیمت نان ۳۰۰ نانوایی سنگکی در تهران گران شد/ آرد یارانه‌ای نانوایی‌ها حذف شد؟

    سهمیه آرد ۳۰۰ نانوایی سنگک در تهران از نوع یک به نوع دوم تغییر پیدا کرده است. اخیرا شنیده شد که آرد یارانه‌ای نانوایی‌های تهران حذف شده است اما پیگیری‌های تسنیم نشان می‌دهد که آرد یارانه‌ای حدود ۳۰۰ نانوایی سنگک در تهران که همچنان آرد یارانه‌ای نوع یک دریافت می‌کردند، به...

  • شاخص فلاکت,افزایش شاخص فلاکت در ایران

    شاخص فلاکت در ایران به ۶۰.۴ درصد افزایش یافت

    نرخ فلاکت که از جمع نرخ بیکاری و نرخ تورم به دست می‌آید، به ترتیب در استان‌های لرستان و یزد به بالاترین سطح خود در بهار امسال رسیده است. برآوردها نشان می‌دهد پیش از این، در سال ۱۴۰۱ نیز استان لرستان در صدر جدول شاخص فلاکت قرار داشت و یزد نیز ششمین جایگاه را ثبت کرده بود....

  • یارانه,یارانه دلاری

    یارانه ۴۶ دلاری سال ۸۹ امسال به ۷ دلار تبدیل شد!

    روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: یکی از مهم‌ترین سوالاتی که در رابطه با سیاست حمایت از دهک‌های کم‌درآمد در قالب یارانه‌های نقدی مطرح می‌شود این است که در شرایط فعلی برای بهبود قدرت خرید خانوار، افزایش یارانه‌های نقدی موثر است یا مهار تورم؟ برای پاسخ به این پرسش، ارقام یارانه...

  • عباس عبدی,نوشته عباس عبدی درباره قیمت بنزین

    عباس عبدی: از ترس حوادث چندین سال گذشته سیاستگذاری واقعی و علمی قفل شده/ قیمت بنزین و قیمت نان، ناموسی شده است

    عباس عبدی در یادداشتی در روزنامه اعتماد با تیتر«قیمت نان نماد چیست؟» نوشت؛ امید نانوا فقط و فقط به فهم و درک بالای شما است و از اینکه با ما همکاری می‌کنید سپاسگزاریم.» متن مهمی است. نقد نانوا به ماجرا هم درست است. مشتری هم حق داشت. متهم اصلی در آن میدان غایب بود. همیشه...

  • دندان‌پزشک,عدم مراجعه مردم به دندان‌پزشک بخاطر هزینه ها

    اقتصاد مردم دچار چالش‌ جدی است؛ مردم به دندان‌پزشک مراجعه نمی‌کنند مگر مجبور شوند

    اوضاع سلامت دندان‌ها در ایران خوب نیست. آمارها می‌گویند هر ایرانی حداقل ۶ دندان پوسیده دارد. این در حالی است که به گفته پزشکان، اگر مراقب سلامت دندان‌ها باشیم، ممکن است بیشتر آنها تا پایان عمر از دست نروند و همچنان کارآیی داشته باشند. روزنامه همشهری نوشت: پوسیدگی دندان در...

  • خیار,قیمت خیار

    افزایش ۵۰ درصدی قیمت خیار در تابستان امسال

    وضعیت قیمت انواع میوه از ابتدای سال به شدت نوسان داشته تا حدی که برخی محصولات مانند خیار علی رغم تولید مناسب به دلیل نبود نظارت و افزایش حضور واسطه گران در زنجیره تولید تا توزیع دچار افزایش قیمت‌های غیر واقعی شده است. اقتصاد ۲۴ نوشت: مردم نمی دانند با گرانی محصولی...