صوت و فیلم گزارش تصویری کاریکاتور
شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
sarpoosh

تورم

تورم

تورم

تورم از نظر علم اقتصاد به معنی افزایش سطح عمومی قیمت‌ ها در طول یک زمان مشخص است. نرخ تورم برابر است با تغییر در یک شاخص قیمت که معمولا شاخص قیمت مصرف کننده است.

ریشه‌های تورم

دیدگاه کینزی دو دلیل عمده برای تورم ذکر می‌کند: کاهش عرضه کل یا افزایش تقاضای کل

دیدگاه پول‌گرایان رشد عرضه پول مازاد بر رشد اقتصادی راعمده‌ترین دلیل تورم می‌داند. به عبارت ديگر، تورم تناسب نداشتن حجم پول در گردش با عرضه خدمات و كالاهاست. تقریبا تمام اقتصاددان‌ها بر این نکته متفق‌القولند که تورم پایدار و دراز مدت ریشه‌ای جز عرضه پول و افزایش نقدینگی ندارد. هر چه ميزان تورم بیش‌تر شود،قدرت خريد یک واحد پول كم‌تر می‌گردد.

تورم از دیدگاه تقاضا

به استناد ارقام مندرج در جداول کتاب خلاصه تحولات اقتصادی کشور – بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران متوسط رشد نقدینگی در طی اجرای برنامه سوم توسعه(۸۲-۱۳۷۹) معادل ۶/۲۸ درصد بوده است که بالاتر از متوسط نرخ رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) معادل ۶/۵ درصد بود و همین امر باعث عدم تعادل بین تقاضا و عرضه شده و در نتیجه منجر به افزایش سطح عمومی قیمت‌ها گردیده است.
 

یکی از ریشه‌های تورم نبود تعادل میان درآمدها و هزینه‌های دولت است. به این ترتیب که وقتی هزینه‌های دولت از درآمدهای آن در بودجه سالانه بیش‌تر باشد، دولت با کسری بودجه مواجه می‌شود. اگر دولت برای حل مشکل کسری بودجه اقدام به استقراض از بانک مرکزی یا فروش درآمدهای ارزی (مثلاً حاصل از فروش نفت) به بانک مرکزی کند، پایه پولی و به دنبال آن نقدینگی کل در اقتصاد افزایش می‌یابد که این افزایش نقدینگی آثار تورمی به دنبال خواهد داشت.

تورم از دیدگاه عرضه

تولیدات داخلی: با اجرای سیاستهای کنترلی در سال ۱۳۷۴ و برقراری ثبات نسبی در بازار، اقتصاد کشور با افزایش تولید ناخالصی داخلی و زیر بخش‌های آن (صنعت و معدن، کشاورزی، نفت و خدمات) مواجه گردید.
 

طی سالهای ۷۸-۱۳۷۶ تولید تحت تأثیر کاهش شدید درآمدهای ارزی کاهش یافت. در طی سالهای۸۲-۱۳۷۹ تولید از رشد قابل ملاحظه‌ای تحت تأثیر افزایش درآمدهای ارزی قرار گرفت (کتاب خلاصه تحولات اقتصادی کشور –بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران) و این امر افزایش عرضه و کاهش تورم را به دنبال داشته است.
 

واردات: وابستگی به مواد و قطعات منفصله وارداتی از نارسائیهای مربوط به عرضه در بخش صنعت و معدن بوده است، لذا بر این اساس تراز ارزی بخش صنعت و معدن منفی بوده و متکی به ارز حاصل از فروش نفت می باشد، این نارسایی بخش صنعت و معدن را شدیداً در برابر نوسانات قیمت و فروش نفت آسیب پذیر می کند.
 

وجود ظرفیت خالی در بخش تولید، باعث افزایش هزینه‌های سربار شده و در نتیجه افزایش هزینه تمام شده تولیدات صنعتی و معدنی میگردد. ضعف‌های ساختاری که منجر به محدودیت عرضه در بخش تولید می گردد بقرار زیر است:
 

الف) پایین بودن سهم سرمایه گذاری بخش خصوصی

ب) ناچیز بودن سرمایه گذاری خارجی

ج) پایین بودن سهم صادرات در کل صادرات کشور

د) بالا بودن قیمت محصولات صنعتی

انتظارات تورمی

اگر مردم بر اساس تجربیات گذشته خود و یا بر مبنای مشاهدات بازار پیش بینی کنند که درآینده نزدیک قیمت‌ها رو به افزایش خواهد بود، میزان هزینه و خرید های خود را افزایش می دهند. از طرف دیگر تولید کنندگان و فروشندگان از فروش و عرضه کالاها خود به امید افزایش قیمت در آینده خودداری می کنند، بدیهی است در این صورت با این سیاست، عرضه و تقاضا اثر مستقیم بر قیمت‌ها خواهد داشت و موجب افزایش تورم می گردد.

تورم از دیدگاه ساختاری

یکی از علل ریشه‌ای تورم، رشد نا متعادل بخش‌های اقتصادی کشور است (ازجمله ساختمان سازی و …) بطوریکه توسعه سریع یک بخش و تحولات ناشی از آن موجب پیدایش عدم تعادل و ناهماهنگی بین سایر بخش‌های دیگر اقتصادی می‌گردد، با توجه به سایر علت‌های ریشه‌ای از جمله: کسر بودجه دولت، عدم تعامل بین بخش‌های مختلف اقتصادی، وابستگی بخش تولید به درآمدهای نفتی، نارسایی در سیستم حمل و نقل کشور، مشکلات ارزی و… موارد فوق باعث رشد سطح عمومی قیمتها شده که در نهایت منجر به افزایش تورم میگردد.
 

پس انداز و تورم

رابطه بین پس انداز و نرخ تورم به دو شکل زیر می باشد.
 

الف) اگر نرخ تورم بالا باشد، آثار نامطلوبی بر ثبات اقتصادی کلان کشور و به ویژه نرخ تسهیلات داشته و منجر به کاهش نرخ پس انداز می‌گردد.

ب) نرخ پس انداز پائین به ویژه کاهش در پس انداز دولت، باعث افزایش نرخ تورم می‌گردد.

با کاهش نرخ رشد اقتصادی و به دنبال آن افزایش نرخ تورم در سالهای (۷۸-۱۳۷۰) (کتاب خلاصه تحولات اقتصادی کشور –بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران) نرخ پس انداز کاهش یافته است. عدم ثبات قیمتها در تمام این سالها و سالهای بعد، همواره اثر نامطلوبی بر ثبات اقتصادی کلان کشور و انتظارات مردم نسبت به آینده داشته است که در نتیجه این شرایط منجر به کاهش نرخ پس انداز شده است، حتی در بعضی از سالها نرخ رشد پس انداز منفی بوده و دلیل عمده آن افزایش هزینه‌های استهلاک ناشی از افزایش نرخ ارز و نرخ بالای فرسودگی ماشین آلات سرمایه‌ای می باشد، دیگر آثار مهم کاهش پس انداز بر سطح سرمایه گذاری است که موجبات افزایش تقاضا و بالطبع افزایش سطح عمومی قیمتها شده است.


 

نرخ ارز و تورم

اثر تغییرات نرخ ارز برسطح قیمتها و تورم متأثر از سیاستهای اقتصادی کلان کشور است. اگر افزایش نرخ ارز توأم با اجرای سیاستهای انبساطی مالی و پولی باشد، موجب تشدید و فشار تورم خواهد شد و چنانچه افزایش نرخ ارز با اجرای سیاستهای انقباضی مالی و پولی همراه باشد، آثار قابل ملاحظه ای بر تورم و نیز بر سطح عمومی قیمتها نخواهد داشت. اما اعمال سیاست یکسان سازی هم بر تورم و هم بر سطح عمومی قیمتها تأثیر گذار است .

نرخ سود تسهیلات و تورم

دغدغه های بانکها به‌عنوان یک بنگاه اقتصادی عمدتاً معطوف به تسهیل سود از طریق واسطه گری مالی و انجام خدمات مالی واگذار شده می باشد. بانکها برای رسیدن به سود مورد انتظار خود و جبران سود تعهد شده در قبال سپرده گذاران (کوتاه مدت و بلند مدت) پرداخت غیر متعارف سود بین ۷-۱۸ درصد و اخذ سود تسهیلات از بخش‌های مختلف اقتصادی را بین ۵/۱۳-۲۱ درصد اعمال می نمایند. در صورتیکه پرداخت چنین سود سپرده ای، در هیچیک ازکشورهای در حال توسعه یا صنعتی شده (کره جنوبی، چین، سنگاپور، تایلند، تایوان، مالزی و …) و یا کشورهای توسعه یافته صنعتی (آمریکا، ژاپن، آلمان،فرانسه، بریتانیا و …) مشاهده نمی‌شود. حداکثر سود سپرده گذاران در کشورهای مذکور (۴ تا ۹/۱-) درصد می باشد.

با این سیاست کشورهای فوق تلاش دارند تا نقدینگی موجود در کشور را بسوی سرمایه گذاریهای تولید سوق دهند.
 

در ایران بالا بودن نرخ سود تسهیلات و تورم، سبب شده است تا تولید کنندگان در بازارهای جهانی از قدرت رقابتی کمتری نسبت به رقبای خارجی خود برخوردار باشند. سپرده گذاری در ایران بدلیل ریسک کم و سود تضمین شده و استفاده از معافیت مالیاتی نمی‌تواند تابعی از نرخ تورم باشد.
 

در شرایط کنونی سپرده گذاران تقاضای افزایش نرخ سود را دارند، تا با محاسبه نرخ تورم سود بیشتری را نصیب خود نمایند. از طرفی نیز تولید کنندگان نیز انتظار دارند تا نرخ سود تسهیلات از سوی بانکها کاهش داده شود تا هزینه‌های تولید کاهش یابد.یکی ازمسائل مهم غیر منطقی،(تعیین دستوری) نرخ سود تسهیلات و سپرده گذاری و همچنین سقف اعتبارات می باشد. بدین ترتیب که شورای پول و اعتبار بدون توجه به عرضه و تقاضای بازار پول با در نظر گرفتن شاخصهای کلان اقتصادی نظیر تورم، به اعتقاد خود با دیدگاه حمایت از بخش‌های تولید، نرخ سود تسهیلات را تعیین می نمایند. در حالیکه کاهش نرخ بهره بانکی میتواند به کاهش هزینه‌های تولید و در نتیجه کاهش تورم منجر شود اما این سیاست را شورای پول و اعتبار اعمال نمی نماید.

پس انتظار بخش‌های مختلف تولید کشور در کاهش منطقی نرخ سود تسهیلات (یک رقمی) و حداقل متعارف با نرخ لایبر (Liber) برابر ۶ درصد است.
 

هدایت نقدینگی به سوی سرمایه گذاری از طریق سیستم بانکی کشور، باعث رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال مولد خواهد شد. حرکت اقتصادی کشور طی سالهای گذشته بر خلاف شرایط فوق الذکر بوده است. بیشتر تسهیلات اعتباری در بخش غیر مولد و به بخش‌های ساختمانی، خدماتی و بازرگانی تزریق شده است. بنابراین جهت فراهم نمودن بستر مناسب برای سرمایه گذاری در کشور و ایجاد ثبات و آرامش تزریق نقدینگی مهم‌ترین شرط لازم جهت توسعه صنعتی شدن می باشد. در چنین شرایطی بدلیل ریسک در بخش تولید و تداوم فعالیتهای مولد، برخی از دارندگان نقدینگی حاضر به تخصیص منابع خود در بخش تولیدی خواهند بود. لذا چنانچه شرایط به گونه‌ای آماده شود که سود آوری فعالیتهای غیر مولد در کشور کمتر از بخش مولد (تولید) باشد، آنگاه میتوان امیدوار بود که نقدینگی جامعه در بالاترین سطح ممکن به سمت تولید جهت دهی شده است و سبب کاهش شدید تورم می‌شود
نرخ بالای رشد نقدینگی طی چند سال اخیر، تورم را به یکی از عمده‌ترین معضل‌های اقتصادی کشور تبدیل کرده است.

 

مهم‌ترین عوامل بروز تورم در ایران را میتوان به شرح زیر برشمرد:

۱. تأمین کسری بودجه از طریق استقراض دولت از بانک مرکزی و یا از طریق فروش درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت به بانک مرکزی باعث افزایش پایه پولی و نقدینگی می‌گردد و افزایش نقدینگی در افزایش سطح عمومی قیمت‌ها (تورم) ظاهر می‌شود.

 ۲. عوامل ساختاری ناشی از عدم هماهنگی‌های بخشی، تنگناهای زیرساختی و چسبندگی عرضه در بخش‌های کلیدی مانند صنعت و کشاورزی که باعث کشش‌ناپذیری عرضه در این بخش‌ها گردیده است؛ به طوری که که در شرایط رشد سریع تقاضا، امکان افزایش متناسب وهم‌زمان عرضه وجود ندارد و منجر به تورم می‌شود.
 

یکی از راه‌های مهار تورم اتخاذ صحیح سیاست‌های پولی مناسب است؛ یعنی رشد باثبات و پیش‌بینی شده حجم پول. بسیاری از کشورها مانند کره جنوبی، مکزیک، نیوزیلند و انگلستان بااعمال سیاست‌های پولی اصولی، موفق به کاهش تورم به ارقام یک‌رقمی (معمولاً زیر ۵ درصد) شده‌اند که یکی از دلایل عمده آن استقلال بانک مرکزی در این کشورها برای پیش‌برد سیاست‌های پولی بوده است.

سایر مطالب درباره تورم

  • کالاهای اساسی,قیمت کالاهای اساسی در دولت سیزدهم

    روزنامه جمهوری اسلامی: دولت سیزدهم در ماههای پایانی عمر خود باعث افزایش قیمت‌ها شد

    روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: در این میان مبادرت دولت سیزدهم به حذف ارز ترجیحی در ماه‌های اخیر نیز موجب افزایش ۵۰ درصدی قیمت کالاهای اساسی در کشور شده است. شوک این اقدام آنچنان شدید بوده که صدای اعتراض نمایندگان مجلس را نیز درآورده و ۵۰ تن از آنان نامه‌ای را به سرپرست ریاست ‌...

  • تورم,وضعیت تورم در اصفهان و یزد

    یزد رکورد بالاترین تورم را به اصفهان داد

    مرکز آمار نرخ تورم در تیرماه سال‌جاری را اعلام کرد. به گزارش تسنیم، بر اساس گزارش جدید مرکز آمار ایران از نرخ تورم در تیر ۱۴۰۳، استان یزد که طی ماه‌های گذشته همواره رکورددار بالاترین نرخ تورم بین استان‌های کشور بوده، بالاخره در تیرماه این جایگاه را از دست داد و اصفهان...

  • مسیح مهاجری,انتقاد مسیح مهاجری از دولت سیزدهم

    مسیح مهاجری: دولت سیزدهم، اقتصاد را به انا لله و انا الیه راجعون رساند

    مسیح مهاجری در سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: «اصحاب تزویر» کسانی هستند که مهم‌ترین ابزارشان «خودانقلابی ‌پنداری» و «خوداسلام ‌پنداری» است. آنها همانطور که در انتخابات‌ها دیده‌ایم حاضرند هر کاری انجام بدهند تا به قدرت برسند و اگر در قدرت هستند آن را از دست ندهند. در...

  • تورم,نامه اعتراضی ۵۰ نماینده درباره گرانی‌سازی‌های اخیر دولت سیزدهم

    نامه اعتراضی ۵۰ نماینده مجلس درباره گرانی‌سازی‌های اخیر دولت سیزدهم

    حسین صمصامی مزرعه آخوند از امضای نامه بیش از ۵۰ نماینده در مخالفت با اقدام دولت در حذف ارز ۲۸.۵۰۰ تومانی ۴۸۵ قلم کالای اساسی در کشور خبر داد. به گزارش ایلنا، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت از سال گذشته تاکنون ۴۸۵ قلم کالای اساسی را از شمول تخصیص...

  • حقوق کارگران,وضعیت تورم در ایران

    عقب‌‌ماندگی حداقل ۵۰ درصدی دستمزد از قطار گرانی‌ها

    همه کارگران باید زندگی خوبی داشته باشند و باید سال به سال زندگی و دستمزدشان در مسیر بهبود باشد نه اینکه پسرفت کنند و همیشه در حسرت سال‌ها و دهه‌های گذشته باشند. روزنامه توسعه ایرانی: کارگر شهرداری‌ست و حقوق‌بگیر اما یک حقوق بسیار حداقلی در شهری مانند زاهدان که محرومیت...

  • کتاب,قیمت کتاب

    تورم کتاب رکورد شکست/ رشد ۶۰ درصدی قیمت یک صفحه کتاب

    داده‌های خانه ادبیات و کتاب ایران نشان می‌دهد اگرچه تورم بخش کتاب همسو با تورم عمومی حرکت کرده است، اما مطابق آمار منتشر شده تورم سالانه هر صفحه کتاب طی سال ۱۴۰۲ به رکورد ۲۸ سال اخیر رسیده است. به گزارش اعتماد، در واقع توان خرید کتاب در سه سال گذشته به مراتب پایین‌تر از...

  • تورم عربستان,کاهش تورم عربستان

    تورم عربستان ۱.۵ درصد کاهش یافت

    داده‌های اداره کل آمار عربستان سعودی در روز سه‌شنبه نشان داد که شاخص قیمت مصرف‌کننده در ژوئن سالانه به ۱.۵ درصد در مقایسه با ۲.۷ درصد در ژوئن ۲۰۲۳ کاهش یافته است. به گزارش تجارت‌نیوز، اداره کل آمار عربستان سعودی تأکید کرد که این کاهش قیمت در حالی است که تورم سالانه در این...

  • پوشام,تورم در بازار پوشاک

    نبض اقتصاد پوشاک در دستان دستفروشان/ وخامت اوضاع بازار پوشاک با تورم بالا

    در شرایطی فعالان صنعت پوشاک از وخامت اوضاع بازار گلایه می‌کنند که مشاهدات از رشد معاملات در این عرصه حکایت دارند، اما این معاملات، بیشتر درباره خرید و فروش‌های خیابانی صدق کرده و این نکته‌ای حائز اهمیت است. به گزارش اقتصاد ۲۴، منظور از خرید و فروش‌های خیابانی، دست...

  • قیمت موبایل,افزایش قیمت موبایل

    افزایش نجومی قیمت موبایل؛ سردرگمی بازار در پی توقف ارز ترجیحی و افزایش تعرفه

    به گفته رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف ایران توقف تخصیص ارز ترجیحی به واردات انواع موبایل و افزایش تعرفه واردات به افزایش قیمت موبایل و سردرگمی بازار انجامیده است. سیدحسین سادات حسینی، رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف ایران در گفت‌وگو...

  • اقتصاد ایران,هشدار تلخ اقتصاددانان درباره توقف اقتصاد ایران

    هشدار تلخ اقتصاددانان درباره «توقف» اقتصاد ایران/ تاجیک: ۱۲۰ میلیارد دلار یارانه انرژی پرداخت می‌شود

    رییس دولت چهاردهم با ناترازی‌ها در بخش‌های مختلف اقتصاد روبه‌رو است؛ به خصوص ناترازی انرژی که به باور کارشناسان، اگر این روند ادامه داشته باشد، «توقف» را در بسیاری از بخش‌های اقتصاد و به خصوص تولید شاهد خواهیم بود. به گزارش خبرآنلاین، شرایط امروز کشور بسیار پیچیده است؛ تا...

  • تورم آمریکا,کاهش گسترده تورم در آمریکا

    کاهش گسترده تورم در آمریکا؛ قیمت‌ها همچنان در مسیر نزولی

    تازه‌ترین داده‌های تورمی آمریکا نشان می‌دهد تورم این کشور به شکل قابل توجهی کاهش یافته و همین موضوع می‌تواند شرایط را برای کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو بیش از پیش فراهم کند. به گزارش اقتصاد ایران، تورم آمریکا در ماه ژوئن به شکل گسترده‌ای کاهش یافت که علت ان کاهش هزینه‌...

  • ران گوسفندی,قیمت ران گوسفندی

    ران گوسفندی ۸۱۰ تومان شد

    بر اساس داده‌های منتشرشده، قیمت‌ها در چند روز اخیر تغییری نداشته و همچنان ماهیچه گوسفندی بالاترین قیمت و دنبه سنگسر و شهمیرزاد کمترین قیمت را در میان انواع گوشت به خود اختصاص داده‌اند. به گزارش تجارت نیوز، بر اساس داده‌های مرکز آمار قیمت گوشت قرمز در خرداد ماه نسبت به...

  • خط فقر,جمعیت زیر خط فقر در ایران

    از معجزات دولت سیزدهم؛ جمعیت زیر خط فقر در کشور یک ساله نصف شد!

    در حالی‌که طبق آمار در سال ۱۴۰۱ بیش از ۳۰ میلیون ایرانی زیر خط فقر بودند و دولت سیزدهم مدعی شد که با افزایش میزان یارانه، ۶.۵ میلیون نفر از این افراد از خط فقر خارج شده‌اند، حال یک مقام دولتی در آستانه پایان کار دولت سیزدهم، مدعی شده که فقط ۱۶ میلیون ایرانی زیر خط فقر...

  • میوه,قیمت میوه

    قیمت چهار کیلو میوه بیشتر از دستمزد ۲.۵ روزِ کارگران

    داده‌های رسمی نشان می‌دهد تورم میوه‌ها و به طور مشخص مرکبات در بهار امسال بی‌سابقه بوده است؛ قیمت‌های رسمی بازار میوه و تره بار نیز گواه دیگری برای اثبات این ادعاست که میوه‌های تابستانی در سبد خرید دهک‌های کم درآمد، جایی ندارند. به گزارش ایلنا، کارگر حداقل‌بگیر باید ۲.۶...

  • تورم,گرانی در ایران

    رکورد قیمتی در ۱۴۰۳؛ تورم اقلام خوراکی و غیرخوراکی به هم رسیدند/ سبقت قیمت هلو از گوشت

    در فروردین‌ماه امسال نرخ تورم اقلام خوراکی ۳۷.۳ درصد بود، در حالی که نرخ تورم غیرخوراکی‌ها ۳۹.۵ درصد برآورد شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در ابتدای امسال پس از گذشت بیش از سه سال تورم سالانه غیرخوراکی از تورم سالانه خوراکی‌ها بالاتر رفته است. به گزارش اکوایران، بر اساس...

  • قیمت گوشت,شوک به بازار گوشت

    پشت پرده ۳ شوک اساسی به بازار گوشت

    روزنامه جهان صنعت نوشت: تورم تولیدکننده فصلی دامداری‌های سنتی در پاییز ۹۸ به کمترین سطح خود، یعنی نرخی معادل منفی ۲/۵‌درصد رسیده و همین تورم برای گاوداری‌های صنعتی در زمستان ۹۸ به کمترین سطح خود، یعنی نرخ منفی ۳/۲درصد رسیده است. وقتی به سبد مصرفی خانوار نگاه می‌کنیم،...

  • ادعای سعید جلیلی درباره تورم در دولت رئیسی, نرخ تورم ,نامزد انتخابات ریاست جمهوری

    رئیسی می گفت تورم ۴۴ درصدی از دولت قبل تحویل گرفتم، جلیلی می گوید تورم دولت قبل ۶۰ درصد بوده!

    وقتی شخص ابراهیم رئیسی تورم موجود را ۴۴ درصد اعلام کرده بوده، چگونه جلیلی ادعا می‌کند که رئیسی تورم را به حدود ۴۰ درصد رسانده است؟ روزنامه جمهوری اسلامی نوشت:سعید جلیلی نامزد انتخابات ریاست جمهوری در جریان مناظره سه‌شنبه شب مدعی شد: دولت شهید رئیسی تورم حداقل ۶۰ درصد...

  • اقتصاد ایران,اعتراف تلخ مخبر درباره تامین کالا‌های اساسی در شرایط تحریم

    اعتراف تلخ مخبر درباره تامین کالا‌های اساسی در شرایط تحریم/ شکست فاجعه بار سیاست‌های اقتصادی دولت سیزدهم

    روزنامه جهان صنعت نوشت: ویدئویی که از مصاحبه محمد مخبر، سرپرست ریاست‌جمهوری در فضای مجازی دست‌به‌دست می‌شود، سر و صدای زیادی به راه انداخته است. در واقع اعتراف تلخ و نگران‌کننده محمد مخبر درباره نحوه تامین کالا‌های اساسی کشور به گونه‌ای است که خود گوینده انگار متوجه عمق...

  • تنگنای معیشتی و نبود امنیت شغلی,وضعیت واحدهای تولیدی در کشور

    تنگنای معیشتی و نبود امنیت شغلی، نیروهای تولید را رنجور کرده است

    کارگران دهه‌هاست که مطالبات بر زمین مانده‌ای دارند که برخورداری از معیشت مکفی، حق تشکل‌یابی و تامین امنیت شغلی، از مهم‌ترین این مطالبات است. به گزارش توسعه ایرانی، صدور دادنامه ۱۷۹ دیوان عدالت اداری در دهه ۷۰، امنیت شغلی طبقه کارگر را برای همیشه از آنها گرفت چنانچه...

  • فیلم | طیب‌نیا: در حال حاضر بالاترین تورم ۸۰ ساله اخیر را داریم

    خبرآنلاین | طیب‌نیا گفت: با اختلافات جدی بین ارکان نظام نمی‌شود مسائل اقتصادی را حل کرد. همه ارکان نظام باید برای حل مشکلات اقتصادی هم‌قسم شوند. او افزود: در دولت اقای پزشکیان، یکی از ارکان برنامه جامع تنش زدایی از روابط بین‌المللی و بهره‌برداری از منابع داخلی برای ارتقای...

  • تورم در ایران,افزایشی‌شدن مجدد نرخ تورم و تداوم رکود تورمی

    افزایشی‌شدن مجدد نرخ تورم و تداوم رکود تورمی

    روزنامه شرق نوشت: بر اساس گزارش شاخص قیمت مصرف‌کننده مربوط به خرداد سال جاری، نرخ تورم ماهانه مجددا روند صعودی به خود گرفت و برای سومین ماه پیاپی در ارقامی بیش از ۲.۶ درصد باقی ماند. نرخ رشد شاخص قیمت مصرف‌‌کننده در ماه قبل به ۲.۸ درصد رسید. به این ترتیب شاخص تورم نقطه...

  • سعید جلیلی,وضعیت کشور در صورت رئیس جمهوری جلیلی

    جلیلی و ادامه دولت فعلی یعنی دلار ۶۳۰ هزار تومانی تا ۵ سال دیگر و افزایش شدید قیمت طلا و سقوط بورس

    بازار ارز شاید نخستین واکنش را به تندرو‌ها نشان بدهد و طبق تجربه نیز هر زمان تندروی سیاسی در کشور رو به رشد بوده، دلار نخستین واکنش را نشان داده است. در صورت پیروزی احتمالی جناح تندرو، طبق بررسی برخی کارشناسان ارز، اعداد نجومی سه رقمی در این بازار بعید نیست. میثم رادپور،...

  • حذف لبنیات از سفره مردم با جراحی اقتصادی,وضعیت اقتصادی در کشور

    حذف لبنیات از سفره مردم با جراحی اقتصادی

    روزنامه جهان صنعت نوشت: مدیرعامل و رییس‌ هیات‌مدیره اتحادیه تعاونی‌های لبنی کشور با بیان اینکه جراحی اقتصادی نادرست و کاهش قدرت خرید جامعه باعث شد که لبنیات از سفره مردم حذف شود، اعلام کرد که سرانه مصرف لبنیات که تا ۱۲۰کیلوگرم هم رسیده بود، در حال حاضر به ۵۵کیلوگرم افت...

  • وعده‌های تورم‌زا,انتخابات 1403

    وعده‌های تورم‌زا؛ چرا نامزد‌های انتخابات ریاست‌جمهوری از جیب بانک‌ها قول می‌دهند؟

    روزنامه شرق نوشت: تسهیلات کم‌بهره اشتغال، وام ازدواج، وام جهیزیه، ساخت مسکن برای فقرا، وام فرزندآوری و‌... همه و همه وعده‌هایی است که در سال‌های گذشته از سوی نامزدهای انتخابات به زبان آمده و اجرائی شده‌اند. وعده‌هایی که از نظر کارشناسان اقتصاد، منابع بانکی را بیش از امروز...

  • نرخ تورم خرداد,وضعیت تورم در کشور

    نرخ تورم خرداد اعلام شد/ افزایش بیش از ۳۰ درصدی تورم در یکسال

    براساس گزارش مرکز آمار ایران، شاخص قیمت مصرف کننده خانوار در خرداد ماه سال جاری به ۳۶.۱ درصد رسید. به گزارش ایسنا، طبق اعلام مرکز آمار ایران، شاخص قیمت مصرف کننده (نرخ تورم سالانه مصرف کننده برای خانوار) در خرداد ماه ۱۴۰۳ به ۳۶.۱ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه...

  • گران فروشی بلیت هواپیما با یارانه نجومی,بلیت هواپیما

    گران فروشی بلیت هواپیما با یارانه نجومی

    در حالی ایرلاین‌ها به پشتوانه رای دیوان عدالت اداری، قیمت بلیت هواپیما را بر اساس عرضه و تقاضا آزاد کرده‌اند که آمارهای رسمی از تخصیص سالانه ۳۵ همت یارانه سوخت هواپیما در کشور حکایت دارد. به گزارش همشهری آنلاین، با نهایی شدن رأی دیوان عدالت اداری در مورد حذف قیمت‌گذاری...

  • حسن روحانی,صحبت های حسن روحانی درباره وضعیت اقتصادی در دولت یازدهم و سیزدهم

    روحانی: ۳۲ ماه دولت یازدهم را با سیزدهم مقایسه کنید

    شاخص فلاکت در این ۳ سال، در تاریخ قبل و بعد از انقلاب بی‌نظیر بود. شاخص فلاکت در سال ۱۴۰۱، ۵۴ درصد بود. در ابتدای سال ۹۲ شاخص فلاکت ۴۲ درصد بود که در سال ۹۵ به ۱۹ درصد و سال ۹۶ به ۲۰ درصد رساندیم. به گزارش جماران، حسن روحانی رئیس جمهور پیشین کشورمان در دیدار جمعی از...

  • رشد اقتصادی,رشد اقتصادی در دولت سیزدهم

    چرا رشد اقتصادی در سه سال دولت سیزدهم صفر بود؟

    برخی کاندیداها ادعا می‌کنند بدون سرمایه‌گذاری لازم و تنها با اتکا به فناوری یا بهره‌وری در ایران می‌توان رشد اقتصادی بالا و پایدار فراهم کرد. ولی علم اقتصاد یکی از دانش‌های معتبر بشری است که به خوبی پاسخ این ادعای غلط را داده است. روزنامه اعتماد نوشت: بر پایه علم اقتصاد و...

  • فقر,سقوط کالری مصرفی ایرانیان و گسترش فقر غذایی

    سقوط کالری مصرفی ایرانیان و گسترش فقر غذایی در ۱۳ سال اخیر

    روزنامه جهان صنعت نوشت: مسعود پزشکیان در دومین برنامه مناظره تلویزیونی میان نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، حسب حساسیت‌های مسوولیتی خود- که در دوران تصدی مسوولیت وزارت بهداشت نیز به نمایش گذاشته بود- یک گراف تصویری آماری از سقوط آزاد کالری مصرفی ایرانیان از...

  • برنج,قیمت برنج

    نگرانی برای بازار برنج در آستانه محرم

    سخنگو و معاون انجمن واردکنندگان برنج ایران اعلام کرد در آستانه دوره ممنوعیت واردات برنج و با توجه به مقادیر محدود ترخیص‌شده این کالا از ابتدای سال تاکنون، ضرورت بازنگری فوری در برنامه‌ریزی و سیاست‌های تأمین برنج از سوی سیاست‌گذار اجتناب‌ناپذیر است. به گزارش دنیای اقتصاد،...