چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۴۹ - ۱۰ آبان ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۸۰۰۵۱۴
اخبار فلزات، طلا و ارز

پیش بینی نرخ ارز بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا

ارز

قیمت تورم نقطه ای، در مهر۱۳۹۹ به ۲/ ۴۱ درصد رسیده و نرخ تورم مهرماه ۷ درصد که در مقایسه با ماه گذشته، ۴/ ۳ درصد افزایش داشته است. قیمت تورم هرسال مهر ماه ١٣٩٩ برای خانوارهای کشور به ۲/ ۲۷ درصد رسیده که نسبت به ماه گذشته، ۲/ ۱ درصد افزایش نشان می دهد. حجم نقدینگی در پایان شهریور ماه امسال به رقم ۲۹۴۳ هزار میلیارد تومان رسیده است. گزارش های نخست اداره آمار اقتصادی حاکی از رشد ۴/ ۵ درصدی پایه پولی و رشد ۵/ ۱۵ درصدی نقدینگی در پایان شش ماهه نخست سال جاری نسبت به پایان سال ۹۸ است.

بانک مرکزی در گزارش گذشته خود رشد نقدینگی در شش ماهه نخست سال جاری را معادل ۱/ ۱۷ درصد و در یک سال منتهی به پایان شهریور سال ۹۹ را ۳۶درصد و رشد پایه پولی در یک سال اخیر را ۱/ ۲۶ درصد اعلام نموده است. همچنین حجم پایه پولی در پایان شهریور ماه ۹۹ به ۳۷۲ هزار و ۱۴۶ میلیارد تومان رسیده است. به این ترتیب ضریب فزاینده در شهریور ماه سال جاری به عدد ۹/ ۷ رسیده که در تاریخ اقتصاد ایران بی سابقه است. در واقع هر ۱۰۰ ریالی که بانک مرکزی خلق می کند، در زمان یک سال به ۷۹۰ ریال نقدینگی تبدیل می شود. روش های متداول استخراج نرخ برابری ارز که عمدتاً مبتنی بر تورم و نقدینگی است شامل روش های« قدرت برابری خرید» و« رویکرد پولی» است. به اعتقاد کارشناسان برآورد نرخ دلار تعادلی از روش های فوق بیانگر نرخ در حدود ۱۸ تا ۲۰ هزار تومان است. چنانچه شرایط بازار نشان می دهد رویکرد های فوق در شرایط حاضر بیانگر واقعیت های بازار ارز در ایران نیست و به نظر باید عوامل دیگری را نیز مدنظر قرار داد. سیاست هایی مانند تثبیت نرخ، چند نرخی کردن بازار، مداخله در بازار، تحریم ها و نظایر آن، عدم تعادل در عرضه و تقاضای ارز، منابع ارزی در دسترس و عدم قطعیت های سیاسی و انتظارات از جمله عوامل دیگر موثر بر بازار هستند.

جدای از عامل مهم رشد نقدینگی و نرخ تورم، یکی دیگر از مهم ترین متغیرهای اثرگذار بر نوسانات نرخ ارز در بازار، میزان منابع ارزی در دسترس است. منابع ارزی کشور، به طور کلی از محل صادرات نفتی، صادرات غیرنفتی، تراز تجاری ، حساب سرمایه یا ایجاد بدهی قابل حصول است. در شرایط فعلی صادرات نفت ایران بخاطر تحریم ها کاهش محسوسی داشته و دولت را با کسری بودجه مواجه کرده است. صادرات غیرنفتی نیز به خاطر بحران کرونا کاهش پیدا کرده است ، در نتیجه آن تراز تجاری کشور بعد از دو دهه در نیمه اول امسال منفی شده است. همین منفی شدن تراز تجاری موجب افزایش نرخ ارز می شود. با توجه به بحث تحریم ها امکان تامین مالی خارجی یا جذب منابع ارزی هم وجود ندارد واز سوی دیگر در لیست سیاه FATF نیز قرار گرفته ایم. از طرف دیگر بخش قابل توجهی از ارز حاصل از صادرات نیز به دلیل تحریم ها امکان وصول ندارد و سمت عرضه ارز دچار اختلال جدی شده است و این موضوع نیز منجر به رشد ۱۶۵ درصدی نرخ ارز صرافی ملی در یک سال اخیر شده است.

در نهایت یکی از عوامل مهم دیگر مؤثر بر بازار ارز در ایران موضوع انتظارات و چشم انداز سیاسی است. ریسک های سیستماتیک موجود در کشور و تاریخچه رشد پیوسته نرخ ارز های خارجی و جهش های شدید ارزی سبب شده است دو تقاضای سفته بازی و تقاضای سرمایه ای نیز همواره بازار ارز را متأثر کنند. در نگاه بسیاری از مردم خرید دلار همچون بیمه عمل می کند به نحوی که هر چند ممکن است موجب زیان و هزینه های کوتاه مدت شود اما در نهایت افراد را در مقابل شوک سیاسی و اقتصادی مصون نگه می دارد. عامل مهمی که در کوتاه مدت جهت انتظارات و تقاضای ارزی ناشی از آن را رقم می زند انتخابات آینده ایالات متحده است. انتخاب بایدن، امید به توافق با آمریکا، رفع تحریم ها، کاهش انتظارات تورمی و برگشت ثبات به اقتصاد ایران را افزایش می دهد، موجب ثبات نرخ ارز و حتی کاهش آن به سمت اعداد تعادلی می شود.

درصورت بازگشت به برجام، ارز حاصل از صادرات نفتی به کشور برگشته و دست بانک مرکزی برای کنترل ارز بازتر می شود. علاوه بر این موارد، رفع تحریم موجب افزایش فروش نفت ایران و تامین کسری بودجه و عدم نیاز به چاپ اسکناس یا افزایش نرخ اوراق بدهی می شود. در صورت انتخاب ترامپ، ناامیدی از بهبود شرایط آتی و ریسک سیاسی افزایش پیدا کرده و ادامه اوضاع بد اقتصادی، از جمله تراز تجاری منفی، عدم دسترسی به منابع ارزی و ممکن نبودن صادرات نفت و کاهش امید به توافق، موجب رشد نرخ ارز می شود. در کنار نتایج انتخابات آمریکا، در صورتی که ایرادات اساسی مثل رشد نقدینگی و کسری بودجه، کنترل نشود، وضعیت ارز سامان پیدا نکند، اما بدون رفع تحریم ها در کوتاه مدت نمی توان افقی بلندمدت را برای اقتصاد متصور بود.

donya-e-eqtesad.com
  • 16
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش