شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۷:۱۰ - ۰۷ فروردین ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۱۰۰۷۲۸
اخبار افغانستان

سالی که بر افغانستان گذشت

افغانستان,اخبار افغانستان,خبرهای افغانستان,تازه ترین اخبار افغانستان
افغانستان در سال خورشیدی گذشته تحولات متنوعی را پشت سر گذاشت که اگر از حملات تروریستی به خاطر روزمره بودن صرف نظر کنیم، می توان برگزاری انتخابات مجلس نمایندگان، شروع مذاکرات مستقیم آمریکا با طالبان و ارسال محموله صادراتی به هند از طریق بندر چابهار را برجسته دانست.

به گزارش ایرنا، افغانستان در سالی که گذشت، علاوه بر دست و پنجه نرم کردن با معضل ناامنی که بیش از سه دهه است با روزگار مردم این دیار عجین شده است، کشتار غیر نظامیان و نظامیان خود را در حملات گروه های تروریستی ، پهپادهای نیروهای غربی و بمب گذاری های متعدد داشت، اما لا به لای این اخبار تلخ رخدادهایی هم با افق روشن تر و اخباری خوش وجود داشت.

 

پارسال برای نخستین بار مذاکرات مخفیانه آمریکایی ها با گروه طالبان شکلی آشکار به خود گرفت و دو طرف نمایندگانی را برای نشستن پشت میز مذاکره به منظور رسیده به صلح تعیین کردند و پنج دور گفت و گوی مشترک را نیز تا اسفند ماه ۹۷ انجام دادند.

 

افغانستان در سالی که گذشت شاهد تحقق رویایی قدیمی خود برای خروج از انحصار دسترسی به آب ها آزاد از طریق پاکستان بود و توانست نخستین محموله خود را از طریق بندر چابهار در ایران با هند مبادله کند.

افتتاح راه ترانزیتی «لاجورد» ، پیشرفت فیزیکی راه آهن هرات - خواف و تدوین سند جامع همکاری کابل - تهران را می توان از دیگر رخدادهای مهم افغانستان در سال ۱۳۹۷ برشمرد.

 

ایران و افغانستان به عنوان دو کشور همسایه با فرهنگ، زبان و تاریخ مشترک بیشترین نزدیکی و قرابت را با هم دارند که در جهان مشابه آن کمتر مشاهده می شود و روابط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دو کشور نیز هر روز رو به گسترش است.

 

دولت و ملت افغانستان که پیش از این تنها به مسیر ترانزیتی بندر کراچی در پاکستان وابسته بودند و این کشور را با چالش های زیادی در حوزه اقتصادی روبرو می کرد، توانستند از بار منفی این وضعیت رها شده و اثر آن را بر روابط سیاسی کابل با اسلام آباد خنثی کند.

 

به همین دلیل در دوران حکومت دولت وحدت ملی افغانستان عزم بر این شد که علاوه بر مسیر پاکستان راه های دیگری را نیز جستجو و در دسترس قرار دهد که از این فشار رهایی یابند.

 

به همین دلیل سران افغانستان ، هند و ایران در اردیبهشت سال ۱۳۹۵ در تهران گردهم آمدند، سند توسعه چابهار را امضا کردند که با همت سه کشور این تفاهم نامه سال ۱۳۹۷ به مرحله اجرایی رسید و اولین محموله صادراتی افغانستان در پنجم اسفند ماه از استان «نیمروز» راهی چابهار شد و پس از دو روز به این بندر رسید و از آنجا به هند ارسال شد.

 

«محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان در مراسم افتتاح ارسال این محموله که سفیر ایران در کابل هم حضور داشت ، گفت : امروز وضعیت منطقه تغییر شکل یافته و همکاری ها به الگوی اصلی مبدل شده است.

غنی از رئیس جمهوری ایران و نخست وزیر هند قدردانی کرد و گفت: با یک دیدگاه مشترک درباره چابهار به نتیجه رسیدند و از یک توافقنامه به عمل رفتند و امروز شاهد عملی شدن توافق نامه چابهار هستیم.

 

وی گفت که بحث روی چابهار ۱۸ سال پیش بین این کشورها آغاز شد و ایران در «جاده ابریشم» سرمایه گذاری کرد و هند هم جاده دلارام- زرنج را ساخت.

 

وی مناسبات دولت با دولت، منافع مشترک و استفاده از فرصت های مشترک را نقطه کلیدی همکاری بین ایران و افغانستان دانست.

 

اشرف غنی گفت: «همکاری های منطقه ای نقشه را تغییر می دهد، افغانستان از جزیره بدون ارتباط به کشور چهار راه ترانزیتی با کمک ایران و هندوستان مبدل شده است».

 

«محمد رضا بهرامی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در افغانستان هم در این نشست گفت که با همت عالی سه کشور اولین محموله صادراتی از افغانستان به چابهار و سپس به هند صادر می شود.

 

وی افزود: بندر چابهار در مدت چند سال اخیر، ظرفیت های خودش را ارتقا داده است و فازهای بعدی بندر چابهار در سال های آینده افتتاح خواهد شد.

 

بهرامی روابط ایران و افغانستان را در بهترین وضعیت عنوان کرد و گفت که روابط دو کشور دولت محور و با احترام متقابل به پیش می رود.

 

راه آهن «هرات - خواف» که طی سال ۱۳۹۷ کار آن ادامه پیدا کرد به گفته منابع خبری دو کشور کار قطعه سوم آن ۹۰ درصد تکمیل شده و قرار است بزودی به بهره برداری برسد.

 

با تکمیل شدن قطعه سوم و رسیدن راه آهن به شهر هرات تجارت بین دو کشور ایران و افغانستان بیشتر از پیش رونق خواهد یافت و هزینه های انتقال کالاهای بازرگانی بین دو کشور کمتر خواهد شد.

 

کار روی سند جامع همکاری کابل - تهران نیز ادامه دارد و بر اساس گزارش منابع خبری هر دو کشور این سند بزودی نهایی می شود.

 

افغانستان و ایران نسبت به هر یک از دو همسایه دیگری در جهان ، رابطه دوستی و همزیستی مبتنی بر احترام متقابل و روابط خوب اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی دارند.

 

افغانستان سال ۱۳۹۷ را با مشاهده گفت و گوی نمایندگان طالبان و مامور ویژه امور خارجه آمریکا برای صلح افغانستان سپری کرد ، هرچند این گفت وگوها بسیار طولانی و زمان گیر شد و پیشرفت های محسوس هم نداشت اما با وجود این ، برداشتن گام های عملی به سمت صلح برای افغان ها از اهمیت زیادی برخوردار است .

 

تاکنون که پنج دور گفت و گوی مستقیم بین آمریکا و طالبان برگزار شده ، نتایج آن در سکوت کامل خبری قرار گرفته و دستاوردی قابل بیان هنوز به شکل رسمی اتخاذ نشده است و دولت افغانستان به رغم آن که در این گفت وگوها در حاشیه مانده است، ابراز امیدواری می کند و انتظار دارد بتواند روزنه ای برای پایان جنگ چهل ساله در داخل افغانستان پایان دهد.

 

پارسال در کنار این امیدواری ها ، تهدیدهای متعددی از سوی تروریست ها بر مردم افغانستان تحمیل شد و درگیری بین گروه های تروریست و دولت افغانستان بشدت ادامه یافت و در شدیدترین حمله، پنجشنبه هفدهم اسفند ماه در آیین بزرگداشت سالروز شهادت بنیانگذار حزب وحدت اسلامی افغانستان ، حمله خمپاره ای در کابل رخ داد که طی آن ۱۱ شهروند عادی کشته و ۹۵ تن دیگر مجروح شدند.

 

آغاز سال ۱۳۹۷ افغانستان هم با حمله تروریستی همراه شد و در روز نوروز افغانستان که مصادف با اول فروردین ماه است ، تجمع مردم کابل پایتخت این کشور در «کارته سخی» موسوم به زیارتگاه حضرت علی «ع» هدف قرار گرفت و طی آن ۳۵ تن شهید و ۶۵ تن دیگر زخمی شدند.

 

روز دوم اردیبهشت ، حمله انتحاری در صف مراجعین برای گرفتن شناسنامه به هدف شرکت در انتخابات مجلس در یک مرکز ثبت احوال در غرب شهر کابل، ۶۹ نفر زن، مرد و کودک کشته و ۱۲۰ تن دیگر زخمی شدند.

حادثه بعدی هم در اریبهشت ماه در منطقه «شش درک» در شرق کابل بوقوع پیوست در آن علاوره بر مردم ۹ خبرنگار کشته و شش تن دیگر زخمی شدند.

 

خبرنگاران در این سال حدود ۲۰ کشته و ده ها زخمی دادند که بیشترین آن به شکلی هدفمند مورد حمله قرار گرفتند.

 

کابل در ۲۴ مرداد ماه شاهد حمله مهاجم انتحاری به یک مرکز آموزشی جوانان در غرب این شهر بود که در آن ۵۰ دانش آموز کشته و بیش از ۶۷ تن دیگر زخمی شدند و داعش پا جلو گذاشت و مسئولیت این رویداد را برعهده گرفت.

در ادامه انفجارها و ناامنی های پایتخت بازهم غرب کابل در چهاردهم شهریور ماه شاهد حمله مرگبار دیگری به یک مرکز باشگاه ورزشی کشتی در منطقه «قلعه ناظر» در غرب این شهر بود که در آن ۲۶ ورزشکار کشته و ۹۰ تن دیگر زخمی شدند که از جمله کشته های این حادثه دو خبرنگار نیز بودند.

 

تروریست ها که از حمله به هیچ مرکز و مراسمی برای کشتار مردم افغانستان خودداری نکرده اند مراسم تجلیل و گرامیداشت میلاد پیامبر اعظم اسلام «ص» را در ۳۰ آبان ماه نیز در هتل «اورانوس» در شمال شرق کابل هدف قرار دادند که در آن حمله ۴۳ تن کشته و ۸۰ نفر دیگر زخمی شدند و مسئولیت این رویداد را شخص یا گروهی تاکنون برعهده نگرفته است.

 

در آخرین روزهای پایان سال میلادی ۲۰۱۸ که با دی ماه مصادف است ، حمله دیگری در کابل رخ داد که چهار مهاجم ساختمان های دولتی را در شرق این شهر هدف حمله انتحاری و تهاجمی قرار دادند که در آن ۴۷ نفر کشته و ۲۷ تن دیگر زخمی شدند.

 

این حادثه بشدت غم بار و اندوهناک بود زیرا در میان کشته ها که همه غیر نظامی بودند، ۱۵ کودک، کودکستان وزارت «فواید عامه» در حمله مهاجمان هدف شلیک گلوله مستقیم قرار گرفته و کشته شدند.

 

آخرین حمله تروریستی افغانستان که تلفاتی برجای گذاشت در دهم اسفند ماه به پایگاه ارتش در استان «هلمند» این کشور رخ داد که در آن به گفته مقامات دولتی ۲۳ سرباز کشته و ۱۶ تن زخمی شدند اما منابع غیر دولتی شمار کشته های سربازان ارتش را ۵۰ تن عنوان کرده اند.

 

آخرین حمله تروریستی سال ۹۷ به مراسم تجلیل از سالگرد شهادت «عبدالعلی مزاری» بنیانگذار حزب وحدت اسلامی افغانستان بود که در هفدهم اسفند در غرب کابل رخ داد و در آن ۱۱ تن کشته و ۹۵ نفر هم زخمی شدند.

هر چند تا طی سال خورشیدی ۱۳۹۷ دهها حمله کوچک و بزرگ دیگر در سراسر افغانستان علیه مردم بی دفاع و نیروهای دولتی انجام شد که گنجاندن همه انها در یک گزارش ناممکن است، اما با توجه به وضعیت افغانستان می توان گفت که که روند در روزهای سال نو هم متوقف نمی شود.

 

اوضاع افغانستان پس از حضور هجده ساله نظامیان آمریکایی که برای مبارزه با تروریسم، تأمین امنیت و توسعه افغانستان به این کشور لشگر کشیدند در وضعیتی مطلوب قرار ندارد و مردم افغانستان نسبت به هر زمان دیگر در فقر، ناامنی و چالش های گوناکون امنیتی بسر می برند.

 

که این همه مشکل را باید با مبهم بودن نتایج مذاکرات آمریکا با گروه طالبان و نگرانی مردم و مقامات سیاسی و احزاب افغانستان در این ارتباط و همچنین تنش احزاب در کسب قدرت سیاسی جمع کرد .

 

با وجود همه این گزاره های منفی ، امید به صلح و رسیده به ثبات و امنیت هنوز درخشان ترین ستاره آسمان تیره افغانستان است ، ستاره ای که در سال نو هم روشن می ماند. 

 

 

  • 10
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
ویژه سرپوش